Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις μελιστάλαχτο και μαστιχωτό Ραβανί

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις μελιστάλαχτο και μαστιχωτό Ραβανί Facebook Twitter
0

Mε τον πανέξυπνο τίτλο IQ (Imathia Quality), η Ημαθία ήρθε κοντά μας για ένα τριήμερο στο Zάππειο, να μας συστήσει την ιστορία, τις ομορφιές, τις διαδρομές, τα εξαιρετικά προϊόντα, τα ξινόμαυρα κρασιά της και φυσικά, το ρεβανί της Βέροιας, που μαζί με τα ροδάκινα, είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο προϊόν, το σήμα κατατεθέν, το γλυκό στίγμα της περιοχής.

Ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών της πόλης με τον πρόεδρο Τάσο Παγούρα (ζαχ. Παγούρας), τον αντιπρόεδρο Αργύρη Σακαλή (ζαχ. Τρίγωνο) και τη νεωτερίστρια chef patissier Χριστίνα Μάλλιου (φούρνος Κόγιας) μας λίγωσαν με δεκάδες ταψάκια, κυρίως, όμως, μας άνοιξαν την καρδιά του μυστικού και τα μάτια μαζί, για να το κάνουμε κι εμείς βέρο και βεροιώτικο.

Από πού κρατά, όμως, τη σκούφια του το ρεβανί; Σύμπασα η Ανατολή, τρελλαίνεται για το σιμιγδάλι, όταν συνδυάζεται με σιρόπι και ζάχαρη. Οπότε όλοι κάνουν ραβανί. Άλλος το αρωματίζει με ανθόνερο ή ροδόνερο, άλλος βάζει αμύγδαλα, όλοι το ταιριάζουν με τριμμένη καρύδα, άλλοι με πορτοκάλι ή λεμόνι, η Βέροια το θέλει δωρικό χωρίς αρώματα. Οι άραβες και οι βορειοαφρικάνοι το λένε μπασμπούσα, στην Ιορδανία hareesa, σάμαλι στην Αρμενία, pastucha στο Κουβέιτ. Έχουν και οι γάλλοι κάτι ανάλογο, που το λένε gabelouze.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις μελιστάλαχτο και μαστιχωτό Ραβανί Facebook Twitter
Η Ελένη Ψυχούλη στην εκδήλωση του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών στο Ζάππειο

Το «ραβανί» μας έρχεται από τα περσικά και στο δίλημμα ραβανί ή ρεβανί, στην πρώτη εκδοχή το προτιμά η νότια Ελλάδα και στη δεύτερη ο βορράς. O μύθος λέει ότι πρώτοι το έφτιαξαν οι αιγύπτιοι, ένας άλλος πως πήρε το όνομά του από τον τούρκο ποιητή Ρεβανί, του 16ου αιώνα, που είχε μια έφεση στη γαστρονομική ποίηση και του άρεσε να σκαρώνει σοροπιαστά και μελιστάλαχτα στιχάκια.

Αλλά πώς έγινε και η Βέροια ταυτίστηκε μαζί του όταν όλη η Ελλάδα φτιάχνει ραβανί; Το ραβανί το έκαναν διάσημο στη Βέροια τα αδέλφια Χοχλιούρου. Οι οποίοι είχαν ένα γαλακτοπωλείο που πουλούσε γιαούρτι της τσανάκας και έφτιαχνε και σιροπιαστά γλυκά από το 1888. Ούτως ή άλλως, το ρεβανί είναι γλυκό του γαλακτοπώλη, ο οποίος πάντα εγγυάται το καλύτερο πρόβειο γιαούρτι που είναι το μυστικό της συνταγής του. Η μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄60 για να ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης και του νομού. Σήμερα, ακόμη και οι ανταγωνιστές ζαχαροπλάστες σέβονται απεριόριστα το όνομα Χοχλιούρος, κυρίως, γιατί έβαλε ψηλά τον πήχη, αναγκάζοντας κάθε ζαχαροπλάστη να μάθει να κάνει καλό ρεβανί αλλά και να διαφοροποιήσει το δικό του μέσα από μικρές παραλλαγές της βασικής συνταγής.  Το όνομα Χοχλιούρος συνδέεται με πολλούς αστικούς μύθους, η οικογένεια συνεχίζει απτόητη για τρεις γενιές και όλη η Βέροια κάνει πια καλό ραβανί.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις μελιστάλαχτο και μαστιχωτό Ραβανί Facebook Twitter

Η συνταγή

Τα υλικά

2 κούπες αλεύρι (ιδανικό είναι το αλεύρι για ζύμωμα, το λίγο κίτρινο)

11/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό

11/2 κούπα ζάχαρη

1 κ.γ. μπέικιν

1 κ.γ. σόδα μαγειρική διαλυμένη σε  μισό φλ. νερό

6 αβγά

300 γρ. γιαούρτι πρόβειο, παχύ και παραδοσιακό

Λίγο γίδινο, τύπου Κερκύρας, ας πούμε, (οπωσδήποτε) βούτυρο για το ταψί

Τα SOS!

  • Το καλό, παραδοσιακό γιαούρτι είναι το Α και το Ω της συνταγής. Μην διανοηθείς να το κάνεις με αγελαδινό ή βιομηχανοποιημένο στραγγιστό.
  • Όταν περιγράφεις ένα ραβανί σαν «αφράτο» είναι σαν να το προσβάλλεις. Αφράτο είναι το κέικ. Το ραβανί έχει σάρκα δεμένη, που αντιστέκεται ελαφρώς στο κουταλάκι, υφή κοκκώδη, σπυρωτή. Γι’αυτό βάζουμε ένα αλεύρι για ζύμωμα.

Πώς το κάνουμε

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς.

Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη και το γιαούρτι, σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν και το αλεύρι.

Ενώνουμε τα δυό μείγματα και ανακατεύουμε στο μίξερ πάρα πολύ καλά, για 10 περίπου λεπτά.

Στο τέλος, ρίχνουμε το νερό με τη σόδα και ανακατεύουμε. Η σόδα θα δώσει το σκούρο χρώμα που θέλουμε στην επιφάνεια.

Βουτυρώνουμε καλά ένα αλουμινένιο ταψάκι. Αυτά που χρησιμοποιούν στα ζαχαροπλαστεία για τα σιροπιαστά ψήνουν ιδανικά και στην εντέλεια, γι’αυτό μην τα πετάτε. Είναι πολύτιμα!

Το SOS!

  • Tο ραβανί μπαίνει σε πολύ λεπτή στρώση!!!! Βάζοντας το μείγμα στο ταψί, θα κοιτάξεις να μην ξεπερνά το ένα-ενάμισι εκατοστό.
  • Kάτι που δεν συνηθίζουμε να κάνουμε. Σ’αυτή τη φάση, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Και μια και δυό ώρες και παραπάνω. Θα δούμε πάνω της να σχηματίζονται φουσκάλες. Τώρα είναι έτοιμη για το φούρνο.
  • Βάζουμε το γλυκό στον καυτό φούρνο και αμέσως κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς.
  • To ψήνουμε για 30-45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα η επιφάνεια. Το ραβανί θέλει καλό ψήσιμο για να σιροπιαστεί σωστά και να αποκτήσει τη σωστή υφή. Όσο περισσότερο το ψήσεις, τόσο καλύτερα.

Το σιρόπιασμα που είναι το ήμισυ του παντός!

Για το σιρόπι, βράζουμε σε δυνατή φωτιά 6 κούπες νερό και 5 κούπες ζάχαρη, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα πολύ δεμένο σιρόπι. Στα ζαχαροπλαστεία βάζουν και 3 κ.σ. γλυκόζη, κάτι που συντηρεί το σιρόπι ώστε να μην ζαχαρώσει αλλά αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουμε στο σπίτι. Στο τέλος, προσθέτουμε και μια-δυό βανίλιες και ανακατεύουμε.

Οι θερμοκρασίες για το σιρόπιασμα, ποικίλουν. Ιδανικά, σιροπιάζεις το γλυκό χλιαρό με το σιρόπι χλιαρό προς ζεστό. Το σημαντικό, είναι η τεχνική. Γιατί το σιρόπιασμα θέλει υπομονή, ντάντεμα και καθόλου βιασύνη. Πρώτα, λοιπόν, ρίχνεις μια γενναιόδωρη δόση με την κουτάλα της σούπας, να απλωθεί παντού στο ταψί. Και περιμένεις να απορροφηθεί εντελώς. Μετά, με ένα κουτάλι της σούπας σιροπιάζεις σιγά-σιγά και ομοιόμορφα, το αφήνεις και περιμένεις να απορροφηθεί εντελώς. Έτσι, λίγο-λίγο, υπομονετικά, σιροπιάζεις το γλυκό μέχρι να νοιώσεις ότι έχει ποτίσει ως πάνω, χωρίς, όμως, να περισεύει σιρόπι στο ταψί.

Η καλύτερη στιγμή!

Το ραβανί είναι γλυκό της επόμενης μέρας. Το ετοιμάζεις για να φαγωθεί την επόμενη μέρα και ποτέ αυθημερόν. Αν σου περισέψει, το συντηρείς στο ψυγείο για μια εβδομάδα και παραπάνω. Η δροσιά του ταιριάζει ταμάμ!

Οι εκδοχές

  • Επειδή είναι λεπτό, σου κάνει μια εξαιρετική βάση για το «πολίτικο», ήτοι το εμπλουτίζεις με μια στρώση κρέμα ζαχαροπλαστικής και τριμμένο αμυγδαλάκι. Ή το σερβίρεις με τριμμένη καρύδα αλλά και με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια ή με μια κουταλιά βουβαλίσιο καϊμάκι (κρέμα).
  • Η Χριστίνα Μάλλιου μας έκανε ένα εξαιρετικό τράιφλ, μια τέλεια ιδέα για να ανακυκλώσεις το ραβανί που έχει μπαγιατέψει. Το θρυματίζεις και το σερβίρεις σε στρώσεις σε ποτήρι ή μπολάκι με μια λευκή κρέμα και ένα οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού.

Βρες το δικό σου!

Οι παραλλαγές στη συνταγή είναι πολλές. Άλλοι προσθέτουν 1 κούπα σπορέλαιο που χτυπιέται στην πρώτη φάση, άλλοι βάζουν ανάμεικτο χοντρό και ψιλό σιμιγδάλοι, άλλοι γάλα αντί για νερό στη σόδα, άλλοι περισσότερα αβγά (αλλά μυρίζει έντονα αβγουλίλα), άλλοι λιγότερο γιαούρτι. 40 ζαχαροπλαστεία στη Βέροια, 40 διαφορετικές παραλλαγές στο ίδιο θέμα. Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ είναι το πρόβειο γιαούρτι και η σόδα!

Για να μην μπαίνεις στον κόπο, εδώ θα βρεις το καλύτερο

  • Κόσκερι, Φραντζή 53, Ν. Κόσμος, 2109270900 Βεροίας με τη βούλα, διόλου λιγωτικό, σε συσκευασίες για όλα τα μεγάθη και ραβανότουρτα!
  • Γ.&Α. Γκρούης, Δημητρακοπούλου 5, 2109233426, Κουκάκι. Με ιστορία από το 1912 ήταν το αγαπημένο του Χορν και της Λαμπέτη.
  • Όποιος πάει στη Βέροια, θα φύγει οπωσδήποτε με ραβανί. Παλιότερο και διασημότερο του Χοχλιούρου (Αγ. Αντωνίου, 2331022737). Ωστόσο όλα τα ζαχαροπλαστεία της πόλης φτιάχνουν το ίδιο εξαιρετικό ραβανί, με μικρές διαφορές και ένα δικό του μυστικό ο καθένας.
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ