Η αυλή του ολοκαίνουριου εστιατορίου Che στον Πειραιά αποπνέει έντονο άρωμα χασιέντας σε ένα διατηρητέο κτίριο της δεκαετίας του '20 που μεταμορφώθηκε με γούστο και σε ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική. Δοκιμάζω το πλούσιο τραγανό τάκος με γαρίδες και σάλτσα από φιστίκι αράπικο και κοιτάζω με ενδιαφέρον τον χώρο. Σε έναν τοίχο ύψους 14 μέτρων, η εντυπωσιακή τοιχογραφία με τη Φρίντα Κάλο τραβά αμέσως την προσοχή τη δική σου αλλά και των οδηγών που περνούν από τον δρόμο και φρενάρουν για να τη χαζέψουν. Το χαρακτηριστικό σομόν χρώμα της Σάντα Φε και οι ζωγραφισμένοι κάκτοι διατρέχουν τον τοίχο της αυλής με τα τροπικά φυτά που σφύζει από κόσμο.
Ο Τζίμης Αποστόλου έχει διαγράψει μια πορεία πολλών χρόνων στην εστίαση και η ιδέα του για ένα εστιατόριο λατινοαμερικάνικο είχε αποδέκτη τον Ιωσήφ Καπετανάκη. Όλα είναι φροντισμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Γούστο και ποιότητα πάνε χέρι-χέρι και αποκαλύπτουν ένα όμορφο, χαρούμενο σύμπαν που θα δώσει άλλη νότα στην έξοδό σου. Το μπαρ της αυλής είναι φτιαγμένο από μπαμπού και οι ρετρό πολυθρόνες ρατάν ενισχύουν το αποικιακό στυλ. Ήδη από την είσοδο η τροπική διακόσμηση κάνει αισθητή την παρουσία της: ταπετσαρία φερμένη από το Λος Άντζελες, φύλλα μπανανιάς, περουβιανά φωτιστικά και πολύχρωμες μαξιλάρες. Το μπαρ, με μάρμαρο από την Αιθιοπία στις αποχρώσεις κόκκινου, καφέ και πράσινου, βρίσκεται στη μια πλευρά, ενώ δύο χειροποίητα φωτιστικά βγαίνουν από τα πλάγια.
Έντονα χρώματα, πίνακες vintage, έπιπλα αυθεντικά και ανεμιστήρες οροφής συμπληρώνουν μαγικά το σκηνικό, με τις κουβανέζικες μουσικές να ανεβάζουν τη διάθεση. Η κουζίνα ακολουθεί λατινοαμερικάνικα μονοπάτια με επικεφαλής τον σεφ Δημήτρη Φέτση που έχει ζήσει 10 χρόνια στον Παναμά και τώρα, όπως ο ίδιος λέει: «Στην κουζίνα του Che βιώνω κάποιες μνήμες από τη μαγειρική μου εμπειρία στον Παναμά. Η φιλοσοφία της κουζίνας ακολουθεί το ύφος του μαγαζιού. Πήρα στοιχεία από τις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής κι έκανα μια μείξη, χαρίζοντας εξωτισμό στα πιάτα, που βγαίνουν σε προσιτές τιμές. Δουλεύω πολύ με ρίζες, όπως η γιούκα, φτιάχνω δικά μου μείγματα μπαχαρικών με super foods, ακόμη και τα νιόκι γλυκοπατάτας είναι χειροποίητα».
Στο Che μπορείς από το πρωί να πιεις τον καφέ σου και να απολαύσεις το πρωινό σου. Στο μενού υπάρχουν προτάσεις με το όνομα «Antojos» που σημαίνει «πιάτα του πόθου, που σε κάνουν να επιστρέφεις». Για να μπεις στο λατινοαμερικάνικο κλίμα θα επιλέξεις ένα κλασικό παραδοσιακό πιάτο από το Μεξικό, το Chimichanga, με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι. Είναι μια πειραγμένη εκδοχή του σεφ, ο οποίος αντικαθιστά το ρύζι της παραδοσιακής συνταγής με τηγανητή κινόα, αντί για πιπεριές βάζει μοβ λάχανο coleslaw και η γέμιση ενισχύεται με πληθωρική σάλτσα με χούμους από μαύρα φασόλια και ταχίνι (€8,50). Ένα πιάτο γευστικό και απόλυτα χορταστικό. Στη λίστα με τα ορεκτικά φιγουράρουν enchiladas με κοτόπουλο και μαγιονέζα σκόρδου αλλά και άγρια μανιτάρια με πουρέ μοβ πατάτας και καμένο taleggio. Στα κυρίως πιάτα, η γευστική ένταση ανεβαίνει με απολαυστικές προτάσεις όπως τα μάγουλα Iberico με παπαρδέλες σε σάλτσα κακάο, το σιγομαγειρεμένο χοιρινό κότσι με νιόκι γλυκοπατάτας αλλά και η αμερικάνικη πικάνια Black Angus με θυμαρίσιες περουβιανές πατάτες ψημένες στη στάχτη. Φίνο πιάτο και με ωραία παρουσίαση είναι το φρέσκο ζουμερό μυλοκόπι που ψήνεται μέσα σε μπανανόφυλλο, ακολουθώντας τον τρόπο μαγειρικής των Ινδιάνων της Λατινικής Αμερικής. Το ψάρι συνηθίζουν να το συνοδεύουν με γιούκα βραστή, που εδώ ενισχύεται με σάλτσα σκόρδου κονφί και αρωματικά (€14). Ένα από τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το Secreto Iberico: λεπτές φέτες χοιρινού κρέατος συνδυάζονται μοναδικά με βούτυρο κουκουναριού και τοποθετούνται πάνω σε ψητό αβοκάντο, ψητά φύλλα αντίδι, υπέροχες καπνισμένες αγκινάρες και πινελιές γουακαμόλε. Στο παιχνίδι των υφών συμμετέχει όμορφα η τραγανή κρούστα ψωμιού, αρωματισμένη με αντζούγια. Επιβάλλεται να πάρετε επιδόρπιο. Δοκιμάστε την προκλητική γεύση του Tres Leches με δαντέλα αμυγδάλου. Η κάρτα των κρασιών προσφέρει καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και προτάσεις από Ισπανία, Χιλή, Αργεντινή και Καλιφόρνια. Στο μπαρ, ο Γιώργος Φιλιππίδης συνεργάζεται άριστα με τον σεφ, αξιοποιώντας κάποια από τα υλικά της κουζίνας στα ευφάνταστα κοκτέιλ του. Στην καρδιά του Πειραιά σάς περιμένει ένας φιλικός, χαρούμενος, εξωτικός χώρος, το Che, που στα αργεντίνικα σημαίνει «φίλε μου».
Δείτε φωτογραφίες από το χαρούμενο σύμπαν του Che σε slideshow:
Che, Καραΐσκου 151, Πειραιάς, 210 4296660