Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che"

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Σε έναν τοίχο ύψους 14 μέτρων, η εντυπωσιακή τοιχογραφία με τη Φρίντα Κάλο τραβά αμέσως την προσοχή. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η αυλή του ολοκαίνουριου εστιατορίου Che στον Πειραιά αποπνέει έντονο άρωμα χασιέντας σε ένα διατηρητέο κτίριο της δεκαετίας του '20 που μεταμορφώθηκε με γούστο και σε ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική. Δοκιμάζω το πλούσιο τραγανό τάκος με γαρίδες και σάλτσα από φιστίκι αράπικο και κοιτάζω με ενδιαφέρον τον χώρο. Σε έναν τοίχο ύψους 14 μέτρων, η εντυπωσιακή τοιχογραφία με τη Φρίντα Κάλο τραβά αμέσως την προσοχή τη δική σου αλλά και των οδηγών που περνούν από τον δρόμο και φρενάρουν για να τη χαζέψουν. Το χαρακτηριστικό σομόν χρώμα της Σάντα Φε και οι ζωγραφισμένοι κάκτοι διατρέχουν τον τοίχο της αυλής με τα τροπικά φυτά που σφύζει από κόσμο.


Ο Τζίμης Αποστόλου έχει διαγράψει μια πορεία πολλών χρόνων στην εστίαση και η ιδέα του για ένα εστιατόριο λατινοαμερικάνικο είχε αποδέκτη τον Ιωσήφ Καπετανάκη. Όλα είναι φροντισμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Γούστο και ποιότητα πάνε χέρι-χέρι και αποκαλύπτουν ένα όμορφο, χαρούμενο σύμπαν που θα δώσει άλλη νότα στην έξοδό σου. Το μπαρ της αυλής είναι φτιαγμένο από μπαμπού και οι ρετρό πολυθρόνες ρατάν ενισχύουν το αποικιακό στυλ. Ήδη από την είσοδο η τροπική διακόσμηση κάνει αισθητή την παρουσία της: ταπετσαρία φερμένη από το Λος Άντζελες, φύλλα μπανανιάς, περουβιανά φωτιστικά και πολύχρωμες μαξιλάρες. Το μπαρ, με μάρμαρο από την Αιθιοπία στις αποχρώσεις κόκκινου, καφέ και πράσινου, βρίσκεται στη μια πλευρά, ενώ δύο χειροποίητα φωτιστικά βγαίνουν από τα πλάγια.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Έντονα χρώματα, πίνακες vintage, έπιπλα αυθεντικά και ανεμιστήρες οροφής συμπληρώνουν μαγικά το σκηνικό, με τις κουβανέζικες μουσικές να ανεβάζουν τη διάθεση. Η κουζίνα ακολουθεί λατινοαμερικάνικα μονοπάτια με επικεφαλής τον σεφ Δημήτρη Φέτση που έχει ζήσει 10 χρόνια στον Παναμά και τώρα, όπως ο ίδιος λέει: «Στην κουζίνα του Che βιώνω κάποιες μνήμες από τη μαγειρική μου εμπειρία στον Παναμά. Η φιλοσοφία της κουζίνας ακολουθεί το ύφος του μαγαζιού. Πήρα στοιχεία από τις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής κι έκανα μια μείξη, χαρίζοντας εξωτισμό στα πιάτα, που βγαίνουν σε προσιτές τιμές. Δουλεύω πολύ με ρίζες, όπως η γιούκα, φτιάχνω δικά μου μείγματα μπαχαρικών με super foods, ακόμη και τα νιόκι γλυκοπατάτας είναι χειροποίητα».

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Το Secreto Iberico είναι από τα πιάτα που ξεχωρίζουν.


Στο Che μπορείς από το πρωί να πιεις τον καφέ σου και να απολαύσεις το πρωινό σου. Στο μενού υπάρχουν προτάσεις με το όνομα «Antojos» που σημαίνει «πιάτα του πόθου, που σε κάνουν να επιστρέφεις». Για να μπεις στο λατινοαμερικάνικο κλίμα θα επιλέξεις ένα κλασικό παραδοσιακό πιάτο από το Μεξικό, το Chimichanga, με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι. Είναι μια πειραγμένη εκδοχή του σεφ, ο οποίος αντικαθιστά το ρύζι της παραδοσιακής συνταγής με τηγανητή κινόα, αντί για πιπεριές βάζει μοβ λάχανο coleslaw και η γέμιση ενισχύεται με πληθωρική σάλτσα με χούμους από μαύρα φασόλια και ταχίνι (€8,50). Ένα πιάτο γευστικό και απόλυτα χορταστικό. Στη λίστα με τα ορεκτικά φιγουράρουν enchiladas με κοτόπουλο και μαγιονέζα σκόρδου αλλά και άγρια μανιτάρια με πουρέ μοβ πατάτας και καμένο taleggio. Στα κυρίως πιάτα, η γευστική ένταση ανεβαίνει με απολαυστικές προτάσεις όπως τα μάγουλα Iberico με παπαρδέλες σε σάλτσα κακάο, το σιγομαγειρεμένο χοιρινό κότσι με νιόκι γλυκοπατάτας αλλά και η αμερικάνικη πικάνια Black Angus με θυμαρίσιες περουβιανές πατάτες ψημένες στη στάχτη. Φίνο πιάτο και με ωραία παρουσίαση είναι το φρέσκο ζουμερό μυλοκόπι που ψήνεται μέσα σε μπανανόφυλλο, ακολουθώντας τον τρόπο μαγειρικής των Ινδιάνων της Λατινικής Αμερικής. Το ψάρι συνηθίζουν να το συνοδεύουν με γιούκα βραστή, που εδώ ενισχύεται με σάλτσα σκόρδου κονφί και αρωματικά (€14). Ένα από τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το Secreto Iberico: λεπτές φέτες χοιρινού κρέατος συνδυάζονται μοναδικά με βούτυρο κουκουναριού και τοποθετούνται πάνω σε ψητό αβοκάντο, ψητά φύλλα αντίδι, υπέροχες καπνισμένες αγκινάρες και πινελιές γουακαμόλε. Στο παιχνίδι των υφών συμμετέχει όμορφα η τραγανή κρούστα ψωμιού, αρωματισμένη με αντζούγια. Επιβάλλεται να πάρετε επιδόρπιο. Δοκιμάστε την προκλητική γεύση του Tres Leches με δαντέλα αμυγδάλου. Η κάρτα των κρασιών προσφέρει καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και προτάσεις από Ισπανία, Χιλή, Αργεντινή και Καλιφόρνια. Στο μπαρ, ο Γιώργος Φιλιππίδης συνεργάζεται άριστα με τον σεφ, αξιοποιώντας κάποια από τα υλικά της κουζίνας στα ευφάνταστα κοκτέιλ του. Στην καρδιά του Πειραιά σάς περιμένει ένας φιλικός, χαρούμενος, εξωτικός χώρος, το Che, που στα αργεντίνικα σημαίνει «φίλε μου».

Δείτε φωτογραφίες από το χαρούμενο σύμπαν του Che σε slideshow:

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολύχρωμο, λαχταριστό σύμπαν του "Che" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Che, Καραΐσκου 151, Πειραιάς, 210 4296660

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ