Όταν οι πατάτες άξιζαν όσο το χρυσάφι (μέρος 1ο)

Facebook Twitter
0

Ο θείος Σκρουτζ δεν έλεγε πολλά για το παρελθόν του. Όταν ήμασταν μικρά είχαμε μία αόριστη εντύπωση ότι τα πρώτα του λεφτά τα έβγαλε τότε με τον πυρετό του χρυσού μόνο που δεν ξέραμε τι σήμαινε, άσε που το όνομα έμοιαζε και με αρρώστια. Και μετά πως τα πολλαπλασίασε; Πως κατέληξε στη Λιμνούπολη; Αν ήταν θείος του Ντόναλντ, που ήταν ο αδερφός του ή η αδερφή του;


Ψέματα λέω. Καθόλου δε μας απασχολούσαν αυτά τα ερωτήματα. Δεχόμασταν όλες τις παραδοχές με μεγάλη ευκολία και ας ήταν ξένες αυτές οι ιστορίες για την Ελλάδα του 1985. Διαβάζαμε τις περιπέτειες για βουνά και χιόνια, για εξερευνητές και για τολμηρούς πρωτοπόρους που διέσχιζαν άγνωστα βουνά το ίδιο αχόρταγα με τους αμερικάνους συνομήλικούς μας. Ή τουλάχιστον έτσι φαντάζομαι.

Οι ζωές των κατοίκων της Λιμνούπολης στο μυαλό μου είχαν πάντα τον αέρα της περιπέτειας σε μακρινά ποτάμια και κατασκήνωση με κονσέρβες φασόλια. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι οι ιστορίες ήταν η δραματοποιημένη απαρχή της Αμερικής και των πρώτων μεταναστευτικών κυμάτων από την απελπισμένη Ευρώπη. Η οικογένεια των παπιών λοιπόν κατάγεται από Ιρλανδούς μετανάστες (McDuck!) και ο Σκρουτζ ήταν νέος την εποχή που βρέθηκε χρυσός στο Κλοντάικ. Θα μπορούσα να υπολογίσω και πόσων ετών ήταν το 1985 αλλά δε θέλω να φλερτάρω τόσο πολύ με την πραγματικότητα.


Στην ιστορία «Back to the Klondike» που δημοσιεύτηκε το 1981 με ήρωα τον Σκρουτζ υπάρχει ένα από τα σπάνια ψήγματα του παρελθόντος του. Ξυπνάει με κενά μνήμης σε σημείο που δεν αναγνωρίζει ούτε τον Ντόναλντ. Σιγά σιγά θυμάται γεγονότα από τη νιότη του, τότε που στο μακρινό Κλοντάικ έψαχνε για χρυσό (και όπως φαίνεται, βρήκε άφθονο!) Το ταξίδι τους οδηγεί στην περιοχή που θυμάται ότι έχει θάψει μεγάλη ποσόστηα χρυσού κοντά στην πόλη Dawson, όπου συναντάει και μια πρώην χορεύτρια σαλούν (το ενήλικο μου μυαλό μεταφράζει το «χορεύτρια» καταλλήλως, αχ πάει η παιδική αθωότητα) την οποία κατηγορεί για κλοπή εκείνου του θησαυρού. Το περίεργο είναι, ότι στο τέλος, ενώ ο θησαυρός αποκαλύπτεται, ο Σκρουτζ σε μία σπάνια στιγμή ευαισθησίας, χαρίζει διακριτικά το χρυσάφι στην παλιά του αγαπημένη. Είναι μία από τις λίγες ανθρώπινες στιγμές του Σκρουτζ.


Άλλος ένας αγαπημένος ήρωας βρισκόταν στο Κλοντάικ την ίδια εποχή. Ο Λούκυ Λουκ μαζί με τον φίλο του Waldo ψάχνοντας καταφύγιο στην Αλάσκα βρίσκουν μία καλύβα της οποίας το εσωτερικό είναι ίδιο με την καλύβα του Charlie Chaplin στην ταινία the Gold Rush. Ναι, και η ταινία είχε θέμα το Κλοντάικ! Μάλιστα ο Λούκυ Λουκ μέσα στην καλύβα βρίσκει και το χαρακτηριστικό παπούτσι του Charlie, κλείνοντας το μάτι στην πραγματικότητα.


Στο ίδιο τεύχος εμφανίζεται ο Jack London, ο οποίος ήταν ένας από τους τολμηρούς της εποχής. Δεν ξέρω αν βρήκε χρυσό, έγραψε όμως δύο μυθιστορήματα με την εμπειρία του, το The Call of the Wild και το White Fang, καθώς και συλλογές με διηγήματα.


Τι ήταν λοιπόν αυτό που ενέπνευσε τόσους δημιουργούς να γράψουν γι’ αυτή την εποχή;


(Συνεχίζεται αύριο...)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT