Όταν όλα καταρρέουν: επιστροφή στις ρίζες

Facebook Twitter
0


Ο πληθυσμός του Ντιτρόιτ ξέρει πολύ καλά την έννοια της «κρίσης» εδώ και πολλά χρόνια, για την ακρίβεια από το 1960. Από τότε που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και πήγαν εκεί όπου τα μεροκάματα είναι πιο φτηνά, ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει την περιοχή και οι λίγοι που δεν έφυγαν, ήταν αυτοί που δε μπορούσαν. Αυτή τη στιγμή η άλλοτε μεγαλούπολη έχει 700.000 κατοίκους, το 32% ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και περισσότεροι από τους μισούς αυτού του ποσοστού είναι κάτω των 18 χρονών. Μία έρευνα υποστήριξε ότι ο μισός πληθυσμός της πόλης αδυνατεί να συμπληρώσει μία αίτηση ή να κατανοήσει γραπτές οδηγίες. Η φτώχια, η άγνοια και τα εγκαταλειμμένα σπίτια αφθονούν.

Αυτό που επίσης αφθονεί είναι τα άδεια οικόπεδα από οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει την πόλη και δεν κατάφεραν να τα πουλήσουν. Πολύ λίγα σπίτια έχουν γείτονες και στις δύο πλευρές, πράγμα που πολλαπλασιάζει τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις. Αυτό ώθησε μερικούς κατοίκους στο να αρχίσουν να καλλιεργούν την παρατημένη γη σε ένα πλαίσιο ημιπαρανομίας.  Αυτοί οι κοινοτικοί κήποι είναι εντελώς κοινόχρηστοι: είναι τόσο εκτεταμένοι που οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει ό,τι θέλει χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει. Αρκετοί αστικοί αγρότες καταφέρνουν σχετική αυτονομία όχι μόνο σε λαχανικά αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως μέλι και αβγά, μέρος των οποίων πουλούν και εξασφαλίζουν επιπλέον εισόδημα.

Το Ντιτρόιτ ενέπνευσε έναν ντόπιο, τον MarkMacInnis, oοποίος επέστρεψε εκεί το 2009 για να καταγράψει τις δραστηριότητες των κατοίκων. Η ταινία λέγεται UrbanRootsκαι περιγράφει τι συμβαίνει σε μια πόλη όταν η βιομηχανία της καταρρέει και προτείνει ένα αμερικάνικο όνειρο νέου τύπου: την κοινότητα που ανθίζει μέσω της τοπικής οικονομίας. Σε μια πόλη όπου το 46,6% των παιδιών ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, η αλλαγή είναι επιτακτική.

Ο MacInnisπήρε συνέντευξη από 50 ανθρώπους σε διάρκεια δύο ετών και δημιούργησε μια ταινία που δείχνει το «θετικό πνεύμα» των αστικών κήπων. «Υπάρχει προοπτική στα 40.000 παρατημένα οικόπεδα της πόλης – και στην αγορά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν.»

Μέχρι σήμερα η ταινία έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο, σε εκκλησίες, σε φεστιβάλ, σε μπυραρίες, και εκτιμάται ότι την έχουν δει εκατό χιλιάδες άνθρωποι. Τον Ιούλιο θα παιχτεί και σε κινηματογραφικές αίθουσες αλλά ο δημιουργός του παρακινεί όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την Tree Media για να οργανωθεί μια προβολή.

Τώρα που και το Μαρούσι στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση, μακάρι να πάει κάποιος για να καταγράψει την διαδικασία.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ