Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο

Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Το καλαίσθητο Otto μόλις άνοιξε και ήδη παραδίδει στο κοινό αισιόδοξα δείγματα γαστρονομικής γραφής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

«Στου Όθωνα τα μέρη... θα φας νόστιμα». Να εξηγηθούμε: δεν μιλάμε για το παλιό τραγουδάκι του Ξαρχάκου αλλά για την εξοχική κατοικία του τότε βασιλιά, που σήμερα στεγάζει, στο κέντρο της Αθήνας, ένα καινούργιο all day restaurant-bar, το Otto. Το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο είναι ένα υπέροχο δείγμα της αρχιτεκτονικής που άρχισε να εμφανίζεται στην πόλη όταν ο βασιλιάς Όθων, γύρω στο 1834, καθιστά την Αθήνα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το καλαίσθητο Otto μόλις άνοιξε και ήδη παραδίδει στο κοινό αισιόδοξα δείγματα γαστρονομικής γραφής. Ο ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Συρόπουλος θέλησε να συνδέσει αρμονικά το χθες με το σήμερα και με τη βοήθεια της γυναίκας του Μαρίας έδωσε στον χώρο την αίσθηση παλιού αρχοντικού.

Το Otto, με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, σε περιμένει από το πρωί για ελληνικό πρωινό, αφεψήματα και το τσάι Otto με οκτώ βότανα, και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ για κοκτέιλ, που καθένα από αυτά συνοδεύεται από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο και βασίζεται σε ένα παιχνίδι «αλχημείας» με βάση διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα.

Το μενού επιμελήθηκε ο σεφ Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και κινείται στα μονοπάτια της ελληνικής κουζίνας με ντόπιες πρώτες ύλες και μια μεγάλη ποικιλία πιάτων με δημιουργικό άγγιγμα. Δείγμα γραφής έδωσε η «σπασμένη» σπανακόπιτα με κρέμα φέτας, λάδι άνηθου και κρεμμυδάκι ψημένο στη σχάρα (€3,80). Ακολούθησε ένα σαγανάκι από ποικιλία καλοφτιαγμένων μανιταριών που μοσχοβολούσε φρέσκο θυμάρι και συνοδευόταν από «κυψέλες» λαδολέμονου (5,40). Χορταστική ήταν η σαλάτα με κέιλ και φέτες πορτοκαλιού, πετιμέζι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενισχυμένη με σουβλάκι γαρίδας σε κρούστα μοσχολέμονου (€7,50). Ενδιαφέρον είχε και ο συνδυασμός της σαλάτας με μικρά τρυφερά φύλλα παντζαριού και βαλεριάνας, ψητά νεκταρίνια, μοσχαρίσια φιλετάκια και διπλή σάλτσα από βαλσάμικο και κρέμα τυριού (€9). Τα πιάτα ήρθαν όμορφα στημένα στο τραπέζι. Το ψητό μαστιχωτό τυρί Μάνης με ρακόμελο, πασπαλισμένο με παπαρουνόσπορο (€5,40), είναι προκλητικά νόστιμο. Οι λουκουμάδες, φτιαγμένοι με φρέσκια ντομάτα και φέτα Καλαβρύτων, συνδυάζονται με σάλτσα γιαουρτιού (€4) και δίνουν τη δική τους εκδοχή του κλασικού ντοματοκεφτέ. Το μοσχαράκι, ωριμασμένο για 42 ημέρες, ψήνεται τη στιγμή της παραγγελίας, όπως το ζητήσεις, και έρχεται με κρέμα λεμονιού, σοταρισμένες μικρές πατατούλες και ποικιλία από μανιτάρια (€14). Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι και οι τραγανές σφαίρες από μουσακά, σερβιρισμένες σε χάρτινο χωνάκι με χειροποίητες ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες (€6,20). Εξαιρετικό και το κατσικάκι Σκύρου, που σιγομαγειρεύεται με μαστίχα Χίου, λαχανικά και μπεσαμέλ γιαουρτιού (€9,50).

Αξίζει να κρατήσεις χώρο για τα επιδόρπια. Θα βουτήξεις το κουταλάκι σου στη δροσερή μους γιαουρτιού με περγαμόντο (€4), θα σπάσεις με αδημονία τη σφαίρα σοκολάτας που κρύβει στην καρδιά της ελαφριά κρέμα σοκολάτας και λουκούμι τριαντάφυλλο (€6) και θα εντυπωσιαστείς από την ωραία παρουσίαση της μηλόπιτας, με την πλούσια γεύση του φρούτου και το τραγανό φύλλο (€4,80). Το Otto, με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, σε περιμένει από το πρωί για ελληνικό πρωινό, αφεψήματα και το τσάι Otto με οκτώ βότανα, και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ για κοκτέιλ, που καθένα από αυτά συνοδεύεται από έναν αρχαίο ελληνικό μύθο και βασίζεται σε ένα παιχνίδι «αλχημείας» με βάση διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα.

Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Χορταστική ήταν η σαλάτα με κέιλ και φέτες πορτοκαλιού, πετιμέζι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενισχυμένη με σουβλάκι γαρίδας σε κρούστα μοσχολέμονου Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Otto resto bar: All day resto σε ένα πανέμορφο κτίριο Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ Otto resto bar, Καλαμιώτου 16-18, πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 3314676.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ