Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι Facebook Twitter
Ακούγεται λίγο τρελό να κάνεις τη μελιτζάνα γλυκό − σήμερα θα έσπαγε τα ταμεία στο Ιnstagram αν κάποιος διάσημος σεφ το πρωτοτολμούσε, σωστά;
0

Φθίνουν οι οπώρες, η φύση προετοιμάζεται για τον χειμώνα αλλά στα μποστάνια ακόμα παλεύουν να μεγαλώσουν κάποια λαχανικά αυτές τις τελευταίες ζεστές μέρες. Τα πεπόνια θα συνεχίσουν θαλερά μέχρι τέλη Οκτωβρίου, ενώ, αντίθετα, οι μελιτζάνες αρχίζουν να φθίνουν, μεγαλώνοντας μέχρι ενός ορισμένου σημείου μόνο, πέντε εκατοστά συγκεκριμένα, εκεί κάτω στην Τσακωνιά, στο όμορφο Λεωνίδιο που παράγει τόνους τσακώνικης γλυκιάς μελιτζάνας κάθε χρόνο. Μικρούτσικες σε μέγεθος, αλλά ιδανικές για το γλυκό μελιτζανάκι και το τουρσί που γίνεται με αυτούς τους ύστερους, μικρόσωμους, αλλά γευστικούς τσακώνικους Δωριείς του μποστανιού.

Δυσκολεύτηκα να τα βρω τα μικρά. Όλο το καλοκαίρι, που το περάσαμε μαγειρεύοντας στα νησιά του Αιγαίου, λέγαμε με την άλλη μαγείρισσα πόσο φανταστικό είναι το μελιτζανάκι γλυκό, αχ και να θυμηθούμε να το κάνουμε το φθινόπωρο, ναι, ναι, θα το κάνουμε... Όταν έφτασε η ώρα όμως και επιστρέψαμε Αθήνα τέλη Αυγούστου, άφαντα τα μελιτζανάκια από τις λαϊκές αγορές! Τα βρήκαμε τελικά στη λαϊκή της Νέας Ερυθραίας και ακούσαμε ότι ίσως έχουν και στης Καλλιδρομίου και στης Νέας Ιωνίας. Ρωτήστε εσείς και στη δική σας μήπως και μπορούν να σας εξασφαλίσουν ένα κιλό μικρά (μέχρι 5 εκατοστά το πολύ, πείτε τους για γλυκό).

Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο παλιά, ό,τι έβγαζε η φύση οι άνθρωποι έβρισκαν κάτι να το κάνουν, το μικρό, το ζουπηγμένο, το χτυπημένο, το πρώιμο, το άγουρο, το ύστερο, το πολύ, το λίγο − ακόμα περισσότερο αυτό το άτιμο λαχανικό, τη γλυκιά τσακώνικη ριγωτή μελιτζάνα με την περίσσια νοστιμιά.

Δεν υπάρχει ειδική καλλιέργεια για μελιτζανάκι, όπως εξηγήσαμε. Υπάρχει καλλιέργεια τσακώνικης μελιτζάνας και το μελιτζανάκι, δηλαδή η πρώτη ύλη, είναι το αποτέλεσμα του φυσικού φρένου της φθινοπωρινής φύσης (το καλοκαίρι φτάνει τα 18-20 εκατοστά). Μέχρι τα 5 εκατοστά τα καταφέρνει εκεί στα τέλη του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου. Και όσο πιο μικρό, τόσο πιο πολύτιμο!

Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο παλιά, ό,τι έβγαζε η φύση οι άνθρωποι έβρισκαν κάτι να το κάνουν, το μικρό, το ζουπηγμένο, το χτυπημένο, το πρώιμο, το άγουρο, το ύστερο, το πολύ, το λίγο − ακόμα περισσότερο αυτό το άτιμο λαχανικό, τη γλυκιά τσακώνικη ριγωτή μελιτζάνα με την περίσσια νοστιμιά. Έτσι φαίνεται πως με τα χρόνια δημιουργήθηκε, από την ευρηματικότητα και την τόλμη των ανθρώπων και των μαγείρων να επεξεργαστούν ό,τι είχαν, αυτό που λέμε σήμερα παραδοσιακή μαγειρική, οι τοπικές συνταγές, το αυθεντικό ελληνικό φαγητό και όλα τα συναφή, όχι επειδή ένας ευρηματικός σεφ έβαλε τη μελιτζάνα σε σιρόπι και την έκανε γλυκό (ακούγεται λίγο τρελό να κάνεις τη μελιτζάνα γλυκό − σήμερα θα έσπαγε τα ταμεία στο Ιnstagram αν κάποιος διάσημος σεφ το πρωτοτολμούσε, σωστά;).

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι Facebook Twitter
Μέχρι τα 5 εκατοστά τα καταφέρνει εκεί στα τέλη του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου. Και όσο πιο μικρό, τόσο πιο πολύτιμο!

Τα γλυκά του κουταλιού, ιδίως τα σουρεαλιστικά όπως το μελιτζανάκι (ή εκείνο το άλλο, το κουφέτο της Μήλου, που γίνεται με κολοκύθα ή το ολόκληρο άγουρο καρυδάκι), θέλουν παρέα για να πετύχουν μαγειρικά. Παλιά, θυμάμαι, εκεί κοντά στο Λεωνίδιο όπου παραθερίζαμε, μεγάλες οικογένειες, τρεις-τέσσερις μαγείρισσες, κουβέντα, βοήθεια στο καθάρισμα και δοκιμή απ' όλους για να αποφασιστεί η σωστή στιγμή που το σιρόπι θα ήταν αριστουργηματικά δεμένο. Όλες ρίχναν μια ματιά στην κατσαρόλα, την κουνάγανε και τη λεπτολογούσαν, πώς να μη βγει έτσι τέλειο το φαγητό, το γλυκό, το ψωμί! Το μαγείρεμα θέλει παρέα, τα γλυκά του κουταλιού καλή παρέα.

Προτείνω, λοιπόν, γλυκό μελιτζανάκι για το φθινόπωρο, ψιλοκομμένο και ανακατεμένο μέσα σε παγωτό βανίλια ή με γιαούρτι σακούλας στραγγιστό (να σας ξαναθυμίσω να το προμηθευτείτε από τον κύριο Μπακογιάννη στην Ηλιούπολη) ή με καλά χτυπημένη σαντιγί δίπλα. Και την παρεούλα σας για την παρασκευή του.

Φθινόπωρο, μαζευόμαστε. Το μαγείρεμα είναι πολύ περισσότερα από μια συνταγή.

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι Facebook Twitter

Υλικά

70 μελιτζανάκια (σας φαίνονται ίσως πολλά, αλλά για σκεφτείτε τις ονομαστικές εορτές που έρχονται και τα φιλανθρωπικά μπαζάρ, πόσα βαζάκια θα χρειαστείτε...)

6 ποτήρια νερού ζάχαρη (1.800 γραμμάρια)

2 ποτήρια νερό

Χυμός από μισό λεμόνι

1 ξύλο κανέλα

10-15 γαρίφαλα

70 αμύγδαλα ωμά και ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μελιτζανάκια με κρύο νερό της βρύσης.


Αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια με ένα μαχαίρι (ίσως χρειαστεί να φορέσετε γάντια), δημιουργώντας έναν κώνο στη μεριά του κοτσανιού, όπως στις μπάμιες, και τα ξεπλένουμε.


Τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας και τα στεγνώνουμε.


Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια μικρή σχισμή κατά μήκος του σώματος σε κάθε μελιτζανάκι, τόσο μεγάλη ώστε να χωρέσει μετά το αμύγδαλο.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι Facebook Twitter
Τοποθετούμε μέσα στη σχισμή το ολόκληρο αμύγδαλο.


Βάζουμε τα μελιτζανάκια με πολύ κρύο νερό σε ευρύχωρη κατσαρόλα και τα βράζουμε για περίπου 10-12 λεπτά (από τη στιγμή που θα βράσει το νερό) μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να χάσουν το σχήμα τους.


Χύνουμε όλο το πικρούτσικο νερό της βράσης και τα αφήνουμε 20 λεπτά σε κρύο νερό.


Ξεπλένουμε δυο-τρεις φορές, πάλι με κρύο νερό της βρύσης, και τα στεγνώνουμε καλά πάνω σε πετσέτα κουζίνας.


Τοποθετούμε μέσα στη σχισμή το ολόκληρο αμύγδαλο.


Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μαζί με την κανέλα και τα γαρίφαλα να βράσουν για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό σιρόπι (θα αραιώσει μετά με την υγρασία από τα μελιτζανάκια).


Προσθέτουμε τα μελιτζανάκια στο σιρόπι και τα βράζουμε 15 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.


Τα μελιτζανάκια θα μείνουν μέσα στην κατσαρόλα όλο το βράδυ (12-15 ώρες) μέχρι την επομένη που θα τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα, χωρίς το σιρόπι.


Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει για δεύτερη φορά. Αν βάλουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη, ρίξουμε λίγο σιρόπι και το γείρουμε λίγο, το σιρόπι πρέπει να ρέει σαν πολύ σφιχτό μέλι.


Ξαναβάζουμε προσεκτικά τα μελιτζανάκια στην κατσαρόλα με το σιρόπι, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις σε χαμηλότερη φωτιά, μέχρι να ξαναδέσει το σιρόπι για τρίτη και τελευταία φορά.


Βάζουμε 6-7 βάζα μαρμελάδας στον φούρνο για 10 λεπτά στους 100 βαθμούς σε αέρα για να τα αποστειρώσουμε.


Τοποθετούμε προσεκτικά τα μελιτζανάκια στα βάζα με λίγα γαρίφαλα, κατά προτίμηση όρθια και σφηνωμένα, με το σιρόπι να τα καλύπτει.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι Facebook Twitter
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ