Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας Facebook Twitter
Τα microgreens είναι αρωματικά χόρτα, γνωστά και ως μικροφυτικά, που βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, μεταξύ της βλάστησης και της εμφάνισης των πρώτων φύλλων.
0

Κι όμως, μπορείτε να καλλιεργήσετε μερικά ζαρζαβατικά και φρούτα αν διαθέτετε ένα μικρό μπαλκόνι, ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης σε έναν ακάλυπτο, ακόμα και ένα περβάζι. Δεν λέμε βέβαια ότι θα μπορέσετε να έχετε σοδειά που θα καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες αλλά σίγουρα με λίγη δουλειά, υπομονονή και φροντίδα θα έχετε την χαρά να γευθείτε κυριολεκτικά τους καρπούς των κόπων σας.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά είδη που θεωρούνται «εύκολες λύσεις» μια και το μόνο που χρειάζονται είναι φως και ελάχιστο πότισμα.

Εάν έχετε λίγο περισσότερο χώρο και ένα αρκετά ηλιόλουστο σημείο, θα μπορούσατε να πάρετε μια λεμονιά ή ένα κουμκουάτ.

Σε περίπτωση που διαθέτετε περβάζι στο παράθυρο σας

Τα microgreens είναι αρωματικά χόρτα, γνωστά και ως μικροφυτικά, που βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, μεταξύ της βλάστησης και της εμφάνισης των πρώτων φύλλων. Προτείνονται σε εκείνους που δεν έχουν στη διάθεση τους μεγάλους και ανοιχτούς χώρους. Έχουν δε πλούσια γεύση και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Τα microgreens συλλέγονται πριν να ξεπεράσουν τα 10cm και καθώς αναπτύσσονται τόσο κοντά το ένα με το άλλο, μοιάζουν σαν ένα μικρό δάσος.

Δεν χρειάζεστε ειδικές γλάστρες, αρκεί ένα πλαστικό κυπελλάκι γιαουρτιού ή ένα πλαστικό δοχείο μιας χρήσης, στο οποίο θα ανοίξετε τρύπες για αποστράγγιση. Ωστόσο, μετά την πρώτη κοπή τους, δεν ξαναφυτρώνουν και θα χρειαστεί να φυτέψετε σπόρους εκ νέου. Οπότε φροντίστε να αγοράζετε σακουλάκια με αρκετούς σπόρους.

Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα αποξηραμένα μπιζέλια τα οποία υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Τοποθετήστε τα στην γλάστρα και καλύψτε τα με λίγο λίπασμα. Οι βλαστοί μπιζελιών είναι φρέσκοι και πράσινοι. Έπειτα μπορείτε να δοκιμάσετε να σπείρετε μεταξύ άλλων ραπανάκια, λάχανο, μπρόκολο, μουστάρδα, κάρδαμο, βασιλικό. Γενικά υπάρχει ένας τεράστιος κατάλογος microgreens.

Εάν έχετε λίγο περισσότερο χώρο και ένα αρκετά ηλιόλουστο σημείο, θα μπορούσατε να πάρετε μια λεμονιά ή ένα κουμκουάτ. Όχι μόνο επειδή θα μαζεύετε μπολ γεμάτα με φρούτα αλλά καθώς τα φύλλα τους, τα οποία είναι πλούσια σε γεύση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πουτίγκες ή σε τζιν τόνικ. Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται ήλιο, ζέστη, και πότισμα δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι.

Εάν διαθέτετε χώρο για υπαίθριες γλάστρες

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας Facebook Twitter
Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν να ξεκινήσουν με την καλλιέργεια ντοματών αλλά είναι προτιμότερο να αγοράσετε πιπεριές τσίλι.

Εάν έχετε γλάστρες στο μπαλκόνι είτε στην αυλή είτε ακόμη μέσα στο σπίτι πίσω από τις πόρτες, το μόνο που χρειάζονται για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, είναι αρκετό φως και πότισμα το καλοκαίρι. Χρειάζονται το λιγότερο 3 ώρες στον ήλιο για να έχετε μια αξιοπρεπή συγκομιδή.

Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν να ξεκινήσουν με την καλλιέργεια ντοματών αλλά είναι προτιμότερο να αγοράσετε πιπεριές τσίλι. Όταν ξεκινήσουν να βγαίνουν τα πρώτα λουλούδια, τροφοδοτήστε την καλλιέργεια με οργανική ντομάτα κάθε δεύτερη εβδομάδα. Τότε, ένα με δύο φυτά είναι ικανά να σας παρέχουν καρπούς για όλο το χρόνο. Εάν πάλι δεν σας αρέσουν οι πιπεριές που καίνε, μπορείτε να δοκιμάσετε τα γαλλικά φασόλια, τα οποία είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν. Τα μέσα Μαΐου είναι η καταλληλότερη στιγμή για να τα σπείρετε. Θα συλλέξετε τα φασόλια όταν δεν θα είναι πιο παχιά από ό,τι ένα μολύβι.

Κάθε φυτό πρέπει να απέχει τουλάχιστον 15 εκατοστά από το άλλο. Προτείνεται να φυτέψετε τους σπόρους σε βάθος 2 εκατοστών κυκλικά του δοχείου. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα λουλούδια, βεβαιωθείτε ότι τα ποτίζετε αρκετά. Εάν υπάρχει κενός χώρος στην μέση του δοχείου, μπορείτε να φυτέψετε ένα φυτό –φιλικό προς τις μέλισσες– όπως η καλέντουλα (φυτό με φαρμακευτική δράση) έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η επικονίαση.

Εάν διαθέτετε ένα μικρό κομμάτι γης

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας Facebook Twitter
Οι αγκινάρες φαίνονται όμορφα φυτεμένες με βότανα όπως η λεβάντα, το βάλσαμο λεμονιού, τον μάραθο και το δεντρολίβανο.

Η καλλιέργεια σε έδαφος είναι η καλύτερη λύση καθώς το χώμα κάνει όλη την δουλειά για εσάς. Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται σε βάθος, εμπλουτίζονται με θρεπτικά συστατικά ενώ τα «φιλικά» μικρόβια βοηθούν στην προστασία από παράσιτα και ασθένειες. Η καλύτερη επιλογή καλλιέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι οι αγκινάρες. Έχουν ανθεκτικά φύλλα τα οποία φτάνουν το ένα μέτρο σε ύψος και είναι πολύ εύκολο να τις μαζέψετε. Επίσης, μια ώριμη συστάδα μπορεί να σας δώσει έως και δέκα αγκινάρες για φαγητό κάθε καλοκαίρι.

Είναι σημαντικό να αγοράσετε νεαρά φυτά και να τα φυτέψετε σε πλούσιο έδαφος. Φυτέψτε το καθένα 50 εκατοστά μακριά από το άλλο. Κάθε άνοιξη ρίξτε τους κοπριά: όσο περισσότερο τα «ταΐζετε» τόσο πιο πολλές αγκινάρες θα παράγουν. Οι αγκινάρες φαίνονται όμορφα φυτεμένες με βότανα όπως η λεβάντα, το βάλσαμο λεμονιού, τον μάραθο και το δεντρολίβανο. Δημιουργούν έναν πολύ όμορφο κήπο χωρίς ιδιαίτερο κόπο και προσπάθεια.

Με στοιχεία από την Guardian

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ