Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας Facebook Twitter
Τα microgreens είναι αρωματικά χόρτα, γνωστά και ως μικροφυτικά, που βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, μεταξύ της βλάστησης και της εμφάνισης των πρώτων φύλλων.
0

Κι όμως, μπορείτε να καλλιεργήσετε μερικά ζαρζαβατικά και φρούτα αν διαθέτετε ένα μικρό μπαλκόνι, ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης σε έναν ακάλυπτο, ακόμα και ένα περβάζι. Δεν λέμε βέβαια ότι θα μπορέσετε να έχετε σοδειά που θα καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες αλλά σίγουρα με λίγη δουλειά, υπομονονή και φροντίδα θα έχετε την χαρά να γευθείτε κυριολεκτικά τους καρπούς των κόπων σας.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά είδη που θεωρούνται «εύκολες λύσεις» μια και το μόνο που χρειάζονται είναι φως και ελάχιστο πότισμα.

Εάν έχετε λίγο περισσότερο χώρο και ένα αρκετά ηλιόλουστο σημείο, θα μπορούσατε να πάρετε μια λεμονιά ή ένα κουμκουάτ.

Σε περίπτωση που διαθέτετε περβάζι στο παράθυρο σας

Τα microgreens είναι αρωματικά χόρτα, γνωστά και ως μικροφυτικά, που βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, μεταξύ της βλάστησης και της εμφάνισης των πρώτων φύλλων. Προτείνονται σε εκείνους που δεν έχουν στη διάθεση τους μεγάλους και ανοιχτούς χώρους. Έχουν δε πλούσια γεύση και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Τα microgreens συλλέγονται πριν να ξεπεράσουν τα 10cm και καθώς αναπτύσσονται τόσο κοντά το ένα με το άλλο, μοιάζουν σαν ένα μικρό δάσος.

Δεν χρειάζεστε ειδικές γλάστρες, αρκεί ένα πλαστικό κυπελλάκι γιαουρτιού ή ένα πλαστικό δοχείο μιας χρήσης, στο οποίο θα ανοίξετε τρύπες για αποστράγγιση. Ωστόσο, μετά την πρώτη κοπή τους, δεν ξαναφυτρώνουν και θα χρειαστεί να φυτέψετε σπόρους εκ νέου. Οπότε φροντίστε να αγοράζετε σακουλάκια με αρκετούς σπόρους.

Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα αποξηραμένα μπιζέλια τα οποία υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Τοποθετήστε τα στην γλάστρα και καλύψτε τα με λίγο λίπασμα. Οι βλαστοί μπιζελιών είναι φρέσκοι και πράσινοι. Έπειτα μπορείτε να δοκιμάσετε να σπείρετε μεταξύ άλλων ραπανάκια, λάχανο, μπρόκολο, μουστάρδα, κάρδαμο, βασιλικό. Γενικά υπάρχει ένας τεράστιος κατάλογος microgreens.

Εάν έχετε λίγο περισσότερο χώρο και ένα αρκετά ηλιόλουστο σημείο, θα μπορούσατε να πάρετε μια λεμονιά ή ένα κουμκουάτ. Όχι μόνο επειδή θα μαζεύετε μπολ γεμάτα με φρούτα αλλά καθώς τα φύλλα τους, τα οποία είναι πλούσια σε γεύση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πουτίγκες ή σε τζιν τόνικ. Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται ήλιο, ζέστη, και πότισμα δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι.

Εάν διαθέτετε χώρο για υπαίθριες γλάστρες

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας Facebook Twitter
Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν να ξεκινήσουν με την καλλιέργεια ντοματών αλλά είναι προτιμότερο να αγοράσετε πιπεριές τσίλι.

Εάν έχετε γλάστρες στο μπαλκόνι είτε στην αυλή είτε ακόμη μέσα στο σπίτι πίσω από τις πόρτες, το μόνο που χρειάζονται για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, είναι αρκετό φως και πότισμα το καλοκαίρι. Χρειάζονται το λιγότερο 3 ώρες στον ήλιο για να έχετε μια αξιοπρεπή συγκομιδή.

Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν να ξεκινήσουν με την καλλιέργεια ντοματών αλλά είναι προτιμότερο να αγοράσετε πιπεριές τσίλι. Όταν ξεκινήσουν να βγαίνουν τα πρώτα λουλούδια, τροφοδοτήστε την καλλιέργεια με οργανική ντομάτα κάθε δεύτερη εβδομάδα. Τότε, ένα με δύο φυτά είναι ικανά να σας παρέχουν καρπούς για όλο το χρόνο. Εάν πάλι δεν σας αρέσουν οι πιπεριές που καίνε, μπορείτε να δοκιμάσετε τα γαλλικά φασόλια, τα οποία είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν. Τα μέσα Μαΐου είναι η καταλληλότερη στιγμή για να τα σπείρετε. Θα συλλέξετε τα φασόλια όταν δεν θα είναι πιο παχιά από ό,τι ένα μολύβι.

Κάθε φυτό πρέπει να απέχει τουλάχιστον 15 εκατοστά από το άλλο. Προτείνεται να φυτέψετε τους σπόρους σε βάθος 2 εκατοστών κυκλικά του δοχείου. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα λουλούδια, βεβαιωθείτε ότι τα ποτίζετε αρκετά. Εάν υπάρχει κενός χώρος στην μέση του δοχείου, μπορείτε να φυτέψετε ένα φυτό –φιλικό προς τις μέλισσες– όπως η καλέντουλα (φυτό με φαρμακευτική δράση) έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η επικονίαση.

Εάν διαθέτετε ένα μικρό κομμάτι γης

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας Facebook Twitter
Οι αγκινάρες φαίνονται όμορφα φυτεμένες με βότανα όπως η λεβάντα, το βάλσαμο λεμονιού, τον μάραθο και το δεντρολίβανο.

Η καλλιέργεια σε έδαφος είναι η καλύτερη λύση καθώς το χώμα κάνει όλη την δουλειά για εσάς. Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται σε βάθος, εμπλουτίζονται με θρεπτικά συστατικά ενώ τα «φιλικά» μικρόβια βοηθούν στην προστασία από παράσιτα και ασθένειες. Η καλύτερη επιλογή καλλιέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι οι αγκινάρες. Έχουν ανθεκτικά φύλλα τα οποία φτάνουν το ένα μέτρο σε ύψος και είναι πολύ εύκολο να τις μαζέψετε. Επίσης, μια ώριμη συστάδα μπορεί να σας δώσει έως και δέκα αγκινάρες για φαγητό κάθε καλοκαίρι.

Είναι σημαντικό να αγοράσετε νεαρά φυτά και να τα φυτέψετε σε πλούσιο έδαφος. Φυτέψτε το καθένα 50 εκατοστά μακριά από το άλλο. Κάθε άνοιξη ρίξτε τους κοπριά: όσο περισσότερο τα «ταΐζετε» τόσο πιο πολλές αγκινάρες θα παράγουν. Οι αγκινάρες φαίνονται όμορφα φυτεμένες με βότανα όπως η λεβάντα, το βάλσαμο λεμονιού, τον μάραθο και το δεντρολίβανο. Δημιουργούν έναν πολύ όμορφο κήπο χωρίς ιδιαίτερο κόπο και προσπάθεια.

Με στοιχεία από την Guardian

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ