Πώς θα φτιάξετε το τέλειο, αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Ο Χρήστος Μπιτσακτσής είναι ο άνθρωπος που έκανε το όνομα «Μέλισσα» συνώνυμο της ζαχαροπλαστικής. Ο ιδιοκτήτης με την πολίτικη καταγωγή κρατάει μια παράδοση από το 1925. Το τσουρέκι που φτιάχνει στο μαγαζί του πατάει στη συνταγή που έφεραν οι πρόγονοί του από την Κωνσταντινούπολη.

 

Στα άδυτα της «Μέλισσας», ο έμπειρος ζαχαροπλάστης Παναγιώτης Παπατρέχας, στα 40 χρόνια που υπηρετεί την τέχνη του, έχει φτιάξει αμέτρητα χιλιόμετρα τσουρέκια. Στο πλευρό του είναι ο βοηθός του Θανάσης Τσεσμελής, που αναλαμβάνει σιγά-σιγά τα ηνία.

Τσουρέκι

Υλικά για προζύμι

100 γρ. μαγιά

150 γρ. νερό χλιαρό

100 γρ. αλεύρι σκληρό

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε το νερό και τη μαγιά και τη διαλύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι Facebook Twitter
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν χλιαρά. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Υλικά για 4 τσουρέκια

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
400 γρ. γάλα φρέσκο
300 γρ. βούτυρο γάλακτος
Ξύσμα 3 πορτοκαλιών
30 γρ. μέλι
3 γρ. μαστίχα σκόνη
10 γρ. αλάτι
50 γρ. μαχλέπι
10 γρ. κακουλέ
1.200 γρ. αλεύρι σκληρό


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν χλιαρά.

Σε κάδο του μίξερ με γάντζο ρίχνουμε το αλεύρι, το προζύμι που έχει φουσκώσει και το δουλεύουμε ρίχνοντας σιγά-σιγά το χλιαρό μείγμα μέχρι να ενσωματωθεί και η ζύμη να ξεκολλήσει από τον κάδο.

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Μετά το αναδεύουμε για 3 έως 5 λεπτά.

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι Facebook Twitter
Σε κάδο του μίξερ με γάντζο ρίχνουμε το αλεύρι, το προζύμι που έχει φουσκώσει και το δουλεύουμε ρίχνοντας σιγά-σιγά το χλιαρό μείγμα μέχρι να ενσωματωθεί και η ζύμη να ξεκολλήσει από τον κάδο. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας –που πρέπει να μην είναι κρύος– και την κόβουμε σε 4 ίσα μέρη, όσα και τα τσουρέκια που θα φτιάξουμε.

Παίρνουμε το ένα κομμάτι της ζύμης και το κόβουμε σε δύο μέρη.

Ανοίγουμε το καθένα με τις παλάμες μας, πλάθοντας ένα κορδόνι μήκους 35 εκ.

Όταν φτιάξουμε δύο ίδια κορδόνια τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας έναν σταυρό. Πιάνουμε τις δύο άκρες δεξιά κι αριστερά και τις πλέκουμε και μετά τις άλλες δύο, μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα. Στο τέλος της, πιέζουμε στην άκρη και τη γυρίζουμε από κάτω.

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι Facebook Twitter
Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας –που πρέπει να μην είναι κρύος– και την κόβουμε σε 4 ίσα μέρη, όσα και τα τσουρέκια που θα φτιάξουμε. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι Facebook Twitter
Όταν φτιάξουμε δύο ίδια κορδόνια τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας έναν σταυρό. Πιάνουμε τις δύο άκρες δεξιά κι αριστερά και τις πλέκουμε και μετά τις άλλες δύο, μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα. Στο τέλος της, πιέζουμε στην άκρη και τη γυρίζουμε από κάτω. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Βάζουμε τις πλεξούδες σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Σε μπολάκι σπάμε ένα αυγό και αλείφουμε με πινέλο την αφράτη επιφάνεια των τσουρεκιών.

Πασπαλίζουμε με λευκό αμύγδαλο φιλέ ή αμύγδαλο κροκάν.

Βάζουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 35 έως 40 λεπτά.

Εάν θέλουμε να προσθέσουμε στο τσουρέκι κόκκινο αυγό, όταν βγει από τον φούρνο και κρυώσει, στην άκρη χαράσσουμε με μαχαίρι την επιφάνειά του και το προσθέτουμε.

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι Facebook Twitter
Βάζουμε τις πλεξούδες σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι Facebook Twitter
Σε μπολάκι σπάμε ένα αυγό και αλείφουμε με πινέλο την αφράτη επιφάνεια των τσουρεκιών. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Άλλα σχέδια για το τσουρέκι

Την πλεξούδα του τσουρεκιού μπορούμε να τη γυρίσουμε και να δώσουμε στο τσουρέκι μας στρογγυλό σχήμα.
Μπορούμε να πλάσουμε τρία κορδόνια και να τα πλέξουμε φτιάχνοντας μια κλασική πλεξούδα. Ξεκινάμε να πλέκουμε από τη μέση και μόλις τελειώσουμε γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και πλέκουμε την υπόλοιπη κοτσίδα. Παίρνουμε τις άκρες, τις ενώνουμε και σχηματίζουμε ένα στεφάνι.

Μυστικά για αυθεντικό πασχαλινό τσουρέκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ζαχαροπλαστεία Μέλισσα, Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, 210 5711055, http://www.melisa.gr/

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT