Πού θα φας στο νησί;

Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
0
Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
M-eating

Θαλασσάκι, Τήνος
22830 31366
Είναι πάνω στο κύμα και δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του, Tο Θαλασσάκι, στην Τήνο, στην περιοχή Υστέρνια. Η φήμη για τη νοστιμιά της κουζίνας του έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού. Η Αντωνία Ζάρπα μαγειρεύει με την καρδιά της αξιοποιώντας τα λαχανικά από το μποστάνι της και τα ντόπια προϊόντα. Άπαιχτες μελιτζάνες, ψημένες στη σχάρα, με πικάντικη γεύση, χταπόδι στο φούρνο με πετιμέζι και μύδια με ντομάτα που απογειώνει γευστικά η μαστίχα. Πιάτα που μοσχοβολούν κυκλαδίτικο καλοκαίρι.

Καφεπαντοπωλείο, Φολέγανδρος
22860 41436
Η Φολέγανδρος είναι μαγικό νησί και οι τοπικές συνταγές εκφράζουν τη λιτότητα του τόπου. Στο Καφεπαντοπωλείο στην Άνω Μεριά θα πάρεις καλή γεύση από τα χειροποίητα ζυμαρικά ματσάτα που φτιάχνει η κυρία Ειρήνη και τα συνοδεύει με κρέας κοκκινιστό. Φαγητό μαμαδίστικο. Δοκίμασε και το ντόπιο φρέσκο τυρί, σουρωτό από αιγοπρόβειο γάλα.

Μασασούρα, Ρόδος
Μαριτσά, Ρόδος, 22410 48109
Στο Νησί των Ιπποτών υπάρχουν μέρη που υμνούν την ντόπια γαστρονομία σε πείσμα της τουριστικής λαίλαπας. Στο χωριό Μαριτσά το εστιατόριο «Μασασούρα» εδώ και δύο δεκαετίες έχει βρει τη θέση του σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1932. Στη γοητευτική αυλή του θα γευτείς υπέροχα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και πλιγούρι, χειροποίητες παραδοσιακές πίτες και σταβλίσια μπριζόλα που ψήνεται μαστόρικα στη σχάρα.

Θέα, Πάρος
Πούντα, Πάρος, 22840 91220
Η κουζίνα της Θέας στην Πούντα της Πάρου είναι... αντισυμβατική, αν την αντιμετωπίσεις με τα κλασικά κριτήρια ενός καλού νησιώτικου εστιατορίου, καθώς φημίζεται για τις πολίτικες νοστιμιές της. Ο ιδιοκτήτης της Νίκος Κουρουμλής μετέφερε την πολίτικη κληρονομιά του και μαζί την αγάπη του για τον οίνο. Η φήμη της κάβας του με ελληνικά κρασιά ποιοτικά, παλαιές χρονιές και σπάνιες ετικέτες ξεπερνάει τα σύνορα του νησιού. Θα δοκιμάσεις παστουρμαδόπιτα για δυνατούς παίχτες, καπνιστή μελιτζάνα με πλιγούρι και γιαούρτι και αρνάκι παλατιανό μαγειρεμένο με βερίκοκα. Οι λάτρεις του κρασιού έχουν τη δυνατότητα να γευτούν κρασιά που δεν θα βρουν εύκολα αλλού.

Ελληνικό Καφενείο, Σύρος
22810 89248
Το Ελληνικό Καφενείο τιμά την παράδοση του αρχοντικού νησιού της Σύρου σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο πάνω στην πλατεία της Ερμούπολης. Κάτω από τις μαρμαρόκτιστες καμάρες με θέα το επιβλητικό Δημαρχείο θα πιεις τον καφέ σου και θα τσιμπολογήσεις νόστιμους μεζέδες, φτιαγμένους με τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, πλούσιες σαλάτες και πιάτα φτιαγμένα με μεράκι. Μια καλή και νόστιμη πρόταση για όλες τις ώρες της μέρας.


Πού θα φας στο νησί; Facebook Twitter
Θαλασσάκι

Μαρουσώ, Αμοργός
Αρκεσίνη, Αμοργός, 22850 72331
Η μαμά Μαρουσώ στην ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα στην Αρκεσίνη της Αμοργού ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 να μαγειρεύει την αμοργιανή κουζίνα. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας συνεχίζεται απ' όλη την οικογένεια. Τα ζαρζαβατικά είναι από τον κήπο τους και θα το νιώσεις στη νοστιμιά των κολοκυθοκεφτέδων. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου όταν δοκιμάζεις το λεμονάτο κατσικάκι και το εξαιρετικό πατατάτο με γίδα.

Στέφανος, Σκύρος
Μαγαζιά, Σκύρος, 22220 91272
Τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια βγαίνουν από το τηγάνι τσιτσιριστά και η φρεσκάδα τους τρυπάει τα ρουθούνια στην ταβέρνα «Στέφανος» πάνω στην παραλία Μαγαζιά της Σκύρου. Το βλέμμα ταξιδεύει στη γαλάζια θάλασσα που αστραποβολεί και τα ευωδιαστά γεμιστά που έρχονται στο τραπέζι καταφέρνουν να αποσπάσουν την προσοχή σου. Χαλαρό περιβάλλον και φιλική εξυπηρέτηση.

Σελήνη, Σαντορίνη
Πύργος Σαντορίνης, 22860 22249
Η γαστρονομία της Σαντορίνης ήταν διαφορετική πριν από 30 χρόνια. Ήταν τότε που ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης άνοιξε το εστιατόριο Σελήνη και ταυτόχρονα τον δρόμο για να γίνει το νησί του ηφαιστείου διεθνής γαστρονομικός προορισμός. Αυτήν τη σεζόν η κουζίνα μεγαλουργεί με πιάτα δημιουργικά, όπως χτένια, καβούρι ρεβιθάδα, κολοκυθάκι, πιπερόριζα, βούτυρο κακάο και µυρωδικά ή ο μπακαλιάρος του Αιγαίου που γίνεται ποσέ και παντρεύεται με σκορδάτη σαντορινιά φάβα, στρείδια, γρανίτα λάιµ, κάππαρη, κρεμμύδι πίκλα και πέρλες από κουρκούτι. Στο all day Selene meze & wine θα συνοδεύσεις το κρασί σου με εκπληκτική ποικιλία κυκλαδίτικων τυριών και αλλαντικών, ντοματοκεφτέδες σε πιτούλες με σος φάβας, ντολμαδάκια με σος αυγολέμονο. Στο Σελήνη θα φας εξαιρετικά και θα απολαύσεις τη μοναδική φιλοξενία.

M-eating, Μύκονος
22890 78550
Το M-eating στην καρδιά της Μυκόνου, σε ένα παραδοσιακό κτίριο από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με έναν κήπο-κόσμημα, σε ταξιδεύει με τις γεύσεις του στην τοπική γαστρονομία. Ο Μυκονιάτης Παναγιώτης Μενάρδος, σεφ και ιδιοκτήτης, έχει μεγαλώσει με τα φαγητά του νησιού του που τιμά στην κουζίνα του, χαρίζοντάς τους μια μοντέρνα προσέγγιση. Εξαιρετική κρεμμυδόπιτα, φτιαγμένη με τυροβολιά, φιλέτο ψαριού με σάλτσα γαλλική μπουγιαμπέσα πάνω σε πουρέ πατάτας και αλμύρα μαζεμένη από τα βράχια της Μυκόνου, καλοφτιαγμένη παραδοσιακή μελόπιτα στο τηγάνι.

Salt, Ίος
Μυλοπότας, Ίος, 22860 92217
Το Salt πάνω στην παραλία του Μυλοπότα στην Ίο προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον που σε παρασύρει όμορφα στους δικούς τους ρυθμούς. Ο συνιδιοκτήτης Νίκος Αρχολέκας, αν και σπούδασε Οινολογία, θέλησε να εκφράσει την αγάπη του για το κρασί με τα ντόπια προϊόντα. Στην κουζίνα ο σεφ Δημήτρης Μαγκάκης μαγειρεύει με κέφι, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα φημισμένα τοπικά τυριά και ζαρζαβατικά. Στο μενού φιγουράρουν η ψητή μελιτζάνα με ντομάτα, φέτα και άφθονο δυόσμο, το μανούρι με κρούστα από φιστίκι και γλυκό βύσσινο, το κοτόπουλο μαγειρεμένο με μαστίχα Χίου, πράσο και φινόκιο, αλλά και το καλαμάρι με κουσκούς που ευωδιάζει θρούμπι και ρίγανη. Η λίστα κρασιών είναι καλοστημένη και δίνει ιδέες για να παντρέψεις όμορφα το φαγητό σου με ένα καλό κρασί.

Ερημίτης, Παξοί
26620 31957
Ένα νησί-καταπράσινη «μπουκιά» στην αγκαλιά του Ιονίου και στη δυτική πλευρά, στο χείλος των βράχων, βρίσκεται το εστιατόριο «Ερημίτης». Φημίζεται για το μοναδικό ηλιοβασίλεμα αλλά και για την εξαιρετική δημιουργική ελληνική κουζίνα του. Το καλό χέρι του σεφ Μιλτιάδη Αρμένη θα το ανακαλύψεις στη γεμιστή μελιτζάνα με φρέσκο τυρί και σάλτσα ελληνικού καφέ αλλά και στο σταρότο με μελιτζάνες και καψαλισμένη φέτα. Το γλυκό σαν μουσακάς κάνει την έκπληξη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM