Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον

Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter
6
Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter

Το παρακάτω κλιπ είναι από το σόου του CBS με τίτλο "o 21ος αιώνας" που γυρίστηκε το 1967. Την παρουσίαζε ο Walter Cronkite, ο δημοσιογράφος που ανακοίνωσε ένα από τα πιο σοκαριστικά νέα στην αμερικανική ιστορία, τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Η εκπομπή παρουσίαζε το μέλλον αλλά βέβαια, ουσιαστικά αποτελούσε κρυφή ψυχανάλυση του τότε παρόντος: η λατρεία του μέλλοντος και η πίστη σ' αυτό ήταν τα χαρακτηριστικά μιας δεκαετίας που ετοιμαζόταν για τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι.

Κουμπιά! Αυτοματισμός! Ευκολίες! Αυτές ήταν οι προβλέψεις της εκπομπής του 1967 για το 2001. Η ζωή δεν όμως (ευτυχώς;) δεν εξελίσσεται γραμμικά – ενώ οι προβλέψεις για το σαλόνι του μέλλοντος είναι πετυχημένες, αν επικεντρωθεί κανείς στην τεχνολογία (μεγάλη αόρατη οθόνη / προτζέκτορας, τηλεόραση με δυνατότητα επιλογής, ολοκληρωμένος κλιματισμός), τα βυθισμένα, χτιστά σαλόνια αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter

Η πιο αποτυχημένη και παράλληλα πετυχημένη πρόβλεψη είναι σχετικά με την κουζίνα: με ένα κουμπί εμφανίζεται ένα κατεψυγμένο γεύμα, με άλλο κουμπί πηγαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων, με τρίτο εμφανίζονται πιάτα και ποτήρια και με τέταρτο πλένονται όλα αυτόματα.

Η πρόβλεψη είναι μια ωραιοποιημένη αντίληψη του σημερινού φαστ φουντ: ναι, μηχανές μας φέρνουν το κατεψυγμένο φαγητό, αλλά αυτό που δεν προβλέφθηκε είναι ότι δεν έχουμε ιδέα τι έχει μέσα. Παράλληλα, η εκπομπή δεν κατάφερε να προβλέψει τις θετικές παρενέργειες αυτού: όσο γιγαντώνονται οι κακές συνήθειες, τόσο αυξάνεται και η γνώση ότι το μαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό είναι αναντικατάστατο, γεγονός που δημιουργεί ερασιτέχνες μάγειρες που μπαίνουν σε περισσότερο κόπο στην κουζίνα από τη νοικοκυρά του '60, που είχε θεοποιήσει τη φυτίνη. Και αυτή είναι η μαγεία της ζωής: είναι αδύνατον να προβλέψεις το μέλλον.

Φακές με μπέικον

Για 4 άτομα

  • Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα σε φέτες
  • Πελτές ντομάτας
  • 280 γρ φακές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 φέτες μπέικον (όσο πιο καλό μπορείτε να βρείτε)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρίγανη, πάπρικα, κύμινο, σκόνη σκόρδου

Κόψτε το μπέικον σε πολύ μικρά κομμάτια και βάλτε το σε κατσαρόλα, αρχικά σε σβηστό μάτι. Ανάψτε το μάτι σε μέτρια φωτιά ώστε να αρχίσει να βγαίνει το λίπος, αν το μπέικον ψήνεται χωρίς να λιώνει το λίπος χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε τα καρότα και σοτάρετε (αν δεν φτάνει το λίπος προσθέστε λίγο λάδι πρώτα). Προσθέστε στη συνέχεια νερό, δύο γεμάτες κουταλιές πελτέ, τη δάφνη και τα μπαχαρικά, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα και να αρχίσουν να βράζουν. Προσθέστε τις φακές, χαμηλώστε και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν. Ταιριάζει πολύ με ένα κομμάτι ψητό κατσικίσιο τυρί.

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια