Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον

Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter
6
Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter

Το παρακάτω κλιπ είναι από το σόου του CBS με τίτλο "o 21ος αιώνας" που γυρίστηκε το 1967. Την παρουσίαζε ο Walter Cronkite, ο δημοσιογράφος που ανακοίνωσε ένα από τα πιο σοκαριστικά νέα στην αμερικανική ιστορία, τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Η εκπομπή παρουσίαζε το μέλλον αλλά βέβαια, ουσιαστικά αποτελούσε κρυφή ψυχανάλυση του τότε παρόντος: η λατρεία του μέλλοντος και η πίστη σ' αυτό ήταν τα χαρακτηριστικά μιας δεκαετίας που ετοιμαζόταν για τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι.

Κουμπιά! Αυτοματισμός! Ευκολίες! Αυτές ήταν οι προβλέψεις της εκπομπής του 1967 για το 2001. Η ζωή δεν όμως (ευτυχώς;) δεν εξελίσσεται γραμμικά – ενώ οι προβλέψεις για το σαλόνι του μέλλοντος είναι πετυχημένες, αν επικεντρωθεί κανείς στην τεχνολογία (μεγάλη αόρατη οθόνη / προτζέκτορας, τηλεόραση με δυνατότητα επιλογής, ολοκληρωμένος κλιματισμός), τα βυθισμένα, χτιστά σαλόνια αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Ρετροφουτουρισμός: Φακές με μπέικον Facebook Twitter

Η πιο αποτυχημένη και παράλληλα πετυχημένη πρόβλεψη είναι σχετικά με την κουζίνα: με ένα κουμπί εμφανίζεται ένα κατεψυγμένο γεύμα, με άλλο κουμπί πηγαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων, με τρίτο εμφανίζονται πιάτα και ποτήρια και με τέταρτο πλένονται όλα αυτόματα.

Η πρόβλεψη είναι μια ωραιοποιημένη αντίληψη του σημερινού φαστ φουντ: ναι, μηχανές μας φέρνουν το κατεψυγμένο φαγητό, αλλά αυτό που δεν προβλέφθηκε είναι ότι δεν έχουμε ιδέα τι έχει μέσα. Παράλληλα, η εκπομπή δεν κατάφερε να προβλέψει τις θετικές παρενέργειες αυτού: όσο γιγαντώνονται οι κακές συνήθειες, τόσο αυξάνεται και η γνώση ότι το μαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό είναι αναντικατάστατο, γεγονός που δημιουργεί ερασιτέχνες μάγειρες που μπαίνουν σε περισσότερο κόπο στην κουζίνα από τη νοικοκυρά του '60, που είχε θεοποιήσει τη φυτίνη. Και αυτή είναι η μαγεία της ζωής: είναι αδύνατον να προβλέψεις το μέλλον.

Φακές με μπέικον

Για 4 άτομα

  • Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα σε φέτες
  • Πελτές ντομάτας
  • 280 γρ φακές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 φέτες μπέικον (όσο πιο καλό μπορείτε να βρείτε)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρίγανη, πάπρικα, κύμινο, σκόνη σκόρδου

Κόψτε το μπέικον σε πολύ μικρά κομμάτια και βάλτε το σε κατσαρόλα, αρχικά σε σβηστό μάτι. Ανάψτε το μάτι σε μέτρια φωτιά ώστε να αρχίσει να βγαίνει το λίπος, αν το μπέικον ψήνεται χωρίς να λιώνει το λίπος χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε τα καρότα και σοτάρετε (αν δεν φτάνει το λίπος προσθέστε λίγο λάδι πρώτα). Προσθέστε στη συνέχεια νερό, δύο γεμάτες κουταλιές πελτέ, τη δάφνη και τα μπαχαρικά, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα και να αρχίσουν να βράζουν. Προσθέστε τις φακές, χαμηλώστε και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν. Ταιριάζει πολύ με ένα κομμάτι ψητό κατσικίσιο τυρί.

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια