Σίλβια Πλαθ, η μαγείρισσα

Facebook Twitter
0


Out of the ash
I rise with my red hair
And I eat men like air.

Εκτός από συγγραφέας και ποιήτρια, η Σίλβια Πλαθ ήταν και πολύ καλή μαγείρισσα. Δουλεύοντας στην κουζίνα κατάφερνε να ηρεμήσει και να τακτοποιήσει τις άτακτες σκέψεις και τα άγχη της ζωής της πραγματοποιώντας αρχικά περίπλοκες συνταγές σε ένα μόνο μάτι γκαζιού.

Το αγαπημένο της βιβλίο μαγειρικής ήταν το the Joy of Cooking, το οποίο είχε διαβάσει με θρησκευτική ευλάβεια. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από μια νοικοκυρά που είχε συλλέξει πολλές συνταγές από τους γείτονές της και το εξέδωσε η ίδια. Τελικά έγινε ένα από τα πιο αγαπητά βιβλία μαγειρικής στην Αμερική από το 1931 και μετά με συνεχείς επανεκδόσεις.

Όσοι μαγειρεύουν ξέρουν ότι η μαγειρική απαιτεί συγκέντρωση και ησυχία, και αυτό είναι που κάνει τη διαδικασία σχεδόν εθιστική, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η παρατήρηση και η προσοχή αδειάζει το μυαλό από περιττές σκέψεις. Λέγεται ότι γράφοντας το  ποίημα «Λαίδη Λάζαρος» στο φούρνο της ψηνόταν μια πουτίγκα λεμονιού.

ΛΑΙΔΗ ΛΑΖΑΡΟΣ (μετάφραση: Νανά Ησαΐα) 

Το κατάφερα πάλι. 
Μια φορά στα δέκα χρόνια 
Το καταφέρνω – 
Ένα είδος θαύματος που περπατάει, το δέρμα μου 
Λαμπερό σαν αμπαζούρ των Ναζί, 
Το δεξί μου πόδι 
Ένα βάρος για τα χαρτιά, 
Το πρόσωπό μου ένα χωρίς χαρακτηριστικά, τέλειο 
εβραϊκό λινό. 
Τράβηξε την πετσέτα 
Ω εχθρέ μου. 
Σε τρομοκρατώ; - 
Η μύτη, οι κόγχες, ολόκληρες οι οδοντοστοιχίες; 
Η χαλασμένη αναπνοή 
θα χαθεί σε μια μέρα. 
Γρήγορα, γρήγορα η σάρκα 
Που έφαγε ο σοβαρός τάφος θα είναι 
Σα στο σπίτι της πάνω μου 
Κι εγώ μια χαμογελαστή γυναίκα. 
Είμαι μόνο τριάντα ετών. 
Και σαν τη γάτα έχω εννέα φορές για να πεθάνω. 
Αυτή είναι ο Αριθμός Τρία.....

Lemon Sponge Custard 

(Από το The Joy of Cooking, 1997 )

 

Υλικά

2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο

2/3 φλιτζάνια ζάχαρη

Λίγο αλάτι

3 κρόκοι

3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ φλιτζάνι χυμός λεμονιού

2-3 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα

4 ασπράδια αβγών

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα. Ανακατέψτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε τους χτυπημένους κρόκους και ανακατέψτε. Προσθέστε αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Προσθέστε σταδιακά το χυμό και το ξύσμα. Προσθέστε το γάλα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σφίξουν ελαφρά και προσθέστε τα στο μίγμα προσεχτικά. Βάλτε τη ζύμη στο φόρμα και ψήστε σε μπεν μαριί για 30 με 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα δημιουργηθεί μια κρέμα επάνω και ένα κέικ από κάτω.

Η Σίλβια Πλαθ διαβάζει το ποίημά της

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ