Σίλβια Πλαθ, η μαγείρισσα

Facebook Twitter
0


Out of the ash
I rise with my red hair
And I eat men like air.

Εκτός από συγγραφέας και ποιήτρια, η Σίλβια Πλαθ ήταν και πολύ καλή μαγείρισσα. Δουλεύοντας στην κουζίνα κατάφερνε να ηρεμήσει και να τακτοποιήσει τις άτακτες σκέψεις και τα άγχη της ζωής της πραγματοποιώντας αρχικά περίπλοκες συνταγές σε ένα μόνο μάτι γκαζιού.

Το αγαπημένο της βιβλίο μαγειρικής ήταν το the Joy of Cooking, το οποίο είχε διαβάσει με θρησκευτική ευλάβεια. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από μια νοικοκυρά που είχε συλλέξει πολλές συνταγές από τους γείτονές της και το εξέδωσε η ίδια. Τελικά έγινε ένα από τα πιο αγαπητά βιβλία μαγειρικής στην Αμερική από το 1931 και μετά με συνεχείς επανεκδόσεις.

Όσοι μαγειρεύουν ξέρουν ότι η μαγειρική απαιτεί συγκέντρωση και ησυχία, και αυτό είναι που κάνει τη διαδικασία σχεδόν εθιστική, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η παρατήρηση και η προσοχή αδειάζει το μυαλό από περιττές σκέψεις. Λέγεται ότι γράφοντας το  ποίημα «Λαίδη Λάζαρος» στο φούρνο της ψηνόταν μια πουτίγκα λεμονιού.

ΛΑΙΔΗ ΛΑΖΑΡΟΣ (μετάφραση: Νανά Ησαΐα) 

Το κατάφερα πάλι. 
Μια φορά στα δέκα χρόνια 
Το καταφέρνω – 
Ένα είδος θαύματος που περπατάει, το δέρμα μου 
Λαμπερό σαν αμπαζούρ των Ναζί, 
Το δεξί μου πόδι 
Ένα βάρος για τα χαρτιά, 
Το πρόσωπό μου ένα χωρίς χαρακτηριστικά, τέλειο 
εβραϊκό λινό. 
Τράβηξε την πετσέτα 
Ω εχθρέ μου. 
Σε τρομοκρατώ; - 
Η μύτη, οι κόγχες, ολόκληρες οι οδοντοστοιχίες; 
Η χαλασμένη αναπνοή 
θα χαθεί σε μια μέρα. 
Γρήγορα, γρήγορα η σάρκα 
Που έφαγε ο σοβαρός τάφος θα είναι 
Σα στο σπίτι της πάνω μου 
Κι εγώ μια χαμογελαστή γυναίκα. 
Είμαι μόνο τριάντα ετών. 
Και σαν τη γάτα έχω εννέα φορές για να πεθάνω. 
Αυτή είναι ο Αριθμός Τρία.....

Lemon Sponge Custard 

(Από το The Joy of Cooking, 1997 )

 

Υλικά

2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο

2/3 φλιτζάνια ζάχαρη

Λίγο αλάτι

3 κρόκοι

3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ φλιτζάνι χυμός λεμονιού

2-3 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα

4 ασπράδια αβγών

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα. Ανακατέψτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε τους χτυπημένους κρόκους και ανακατέψτε. Προσθέστε αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Προσθέστε σταδιακά το χυμό και το ξύσμα. Προσθέστε το γάλα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σφίξουν ελαφρά και προσθέστε τα στο μίγμα προσεχτικά. Βάλτε τη ζύμη στο φόρμα και ψήστε σε μπεν μαριί για 30 με 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα δημιουργηθεί μια κρέμα επάνω και ένα κέικ από κάτω.

Η Σίλβια Πλαθ διαβάζει το ποίημά της

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ