Out of the ash
I rise with my red hair
And I eat men like air.
Εκτός από συγγραφέας και ποιήτρια, η Σίλβια Πλαθ ήταν και πολύ καλή μαγείρισσα. Δουλεύοντας στην κουζίνα κατάφερνε να ηρεμήσει και να τακτοποιήσει τις άτακτες σκέψεις και τα άγχη της ζωής της πραγματοποιώντας αρχικά περίπλοκες συνταγές σε ένα μόνο μάτι γκαζιού.
Το αγαπημένο της βιβλίο μαγειρικής ήταν το the Joy of Cooking, το οποίο είχε διαβάσει με θρησκευτική ευλάβεια. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από μια νοικοκυρά που είχε συλλέξει πολλές συνταγές από τους γείτονές της και το εξέδωσε η ίδια. Τελικά έγινε ένα από τα πιο αγαπητά βιβλία μαγειρικής στην Αμερική από το 1931 και μετά με συνεχείς επανεκδόσεις.
Όσοι μαγειρεύουν ξέρουν ότι η μαγειρική απαιτεί συγκέντρωση και ησυχία, και αυτό είναι που κάνει τη διαδικασία σχεδόν εθιστική, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η παρατήρηση και η προσοχή αδειάζει το μυαλό από περιττές σκέψεις. Λέγεται ότι γράφοντας το ποίημα «Λαίδη Λάζαρος» στο φούρνο της ψηνόταν μια πουτίγκα λεμονιού.
ΛΑΙΔΗ ΛΑΖΑΡΟΣ (μετάφραση: Νανά Ησαΐα)
Το κατάφερα πάλι.
Μια φορά στα δέκα χρόνια
Το καταφέρνω –
Ένα είδος θαύματος που περπατάει, το δέρμα μου
Λαμπερό σαν αμπαζούρ των Ναζί,
Το δεξί μου πόδι
Ένα βάρος για τα χαρτιά,
Το πρόσωπό μου ένα χωρίς χαρακτηριστικά, τέλειο
εβραϊκό λινό.
Τράβηξε την πετσέτα
Ω εχθρέ μου.
Σε τρομοκρατώ; -
Η μύτη, οι κόγχες, ολόκληρες οι οδοντοστοιχίες;
Η χαλασμένη αναπνοή
θα χαθεί σε μια μέρα.
Γρήγορα, γρήγορα η σάρκα
Που έφαγε ο σοβαρός τάφος θα είναι
Σα στο σπίτι της πάνω μου
Κι εγώ μια χαμογελαστή γυναίκα.
Είμαι μόνο τριάντα ετών.
Και σαν τη γάτα έχω εννέα φορές για να πεθάνω.
Αυτή είναι ο Αριθμός Τρία.....
Lemon Sponge Custard
(Από το The Joy of Cooking, 1997 )
Υλικά
2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο
2/3 φλιτζάνια ζάχαρη
Λίγο αλάτι
3 κρόκοι
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ φλιτζάνι χυμός λεμονιού
2-3 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
4 ασπράδια αβγών
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα. Ανακατέψτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε τους χτυπημένους κρόκους και ανακατέψτε. Προσθέστε αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Προσθέστε σταδιακά το χυμό και το ξύσμα. Προσθέστε το γάλα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σφίξουν ελαφρά και προσθέστε τα στο μίγμα προσεχτικά. Βάλτε τη ζύμη στο φόρμα και ψήστε σε μπεν μαριί για 30 με 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα δημιουργηθεί μια κρέμα επάνω και ένα κέικ από κάτω.
Η Σίλβια Πλαθ διαβάζει το ποίημά της
σχόλια