Σοφιστικέ σάντουιτς

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
0
Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
Τα περίφημα μπέγκελ της Amadine. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Οι εποχές που το σάντουιτς ήταν συνδεδεμένο με ψωμί άγνωστης, αλλά κυρίως αδιάφορης σύστασης, αλλαντικά και τυριά της σειράς των σούπερ-μάρκετ και μαγιονέζες που κάλυπταν τη γεύση όλων των παραπάνω έχει μάλλον παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όχι πως η έννοια δεν θα περιλαμβάνει πάντα μια ευρύτατη γκάμα από προχειροφτιαγμένα και συνήθως λιπαρά εδέσματα, από τα βρόμικα που βρίσκεις στις καντίνες μέχρι τα συνήθη do it yourself ψημένα τοστ των μεγάλων αλυσίδων γρήγορης εστίασης. Ωστόσο, ο χάρτης του σάντουιτς στην Αθήνα έχει αλλάξει πολύ και κάθε μπαρ, καφέ και μπιστρό που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει συνήθως γκουρμέ προτάσεις που επιμελούνται σεφ και σερβίρονται με εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να δικαιολογούν τη θέση τους σε καταλόγους όπου παλιότερα δεν θα έβρισκαν θέση. Αλλά και πολλά μαγαζιά στα οποία θα πας για σάντουιτς «στα όρθια» εξοπλίζονται πια με προϊόντα ντελικατέσεν πολύ ιδιαίτερα.

Στην Amandine στο Σύνταγμα σας περιμένει μπέιγκελ με τσάτνεϊ μάνγκο, προσούτο, σαλάτα και κατσικίσιο τυρί.


Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ψωμί. Τσιαπάτες, πολύσπορα, οκτάσπορα, χωρίς γλουτένη, μέχρι τα πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό μπέιγκελ επιστρατεύονται για να αγκαλιάσουν την εκάστοτε γέμιση. Από κει κι έπειτα, μάλλον δεν υπάρχει φαγώσιμο, ψημένο ή ωμό, που να μην μπορεί να μπει σε ψωμί.

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
O χάρτης του σάντουιτς στην Αθήνα έχει αλλάξει πολύ και κάθε μπαρ, καφέ και μπιστρό που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει συνήθως γκουρμέ προτάσεις που επιμελούνται σεφ και σερβίρονται με εντυπωσιακό τρόπο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η LΙFO δοκίμασε και σας προτείνει μερικά σάντουιτς που πραγματικά πρέπει να δοκιμάσετε. Στην Amandine στο Σύνταγμα σας περιμένει μπέιγκελ με τσάτνεϊ μάνγκο, προσούτο, σαλάτα και κατσικίσιο τυρί. Λίγο παρακάτω, στο Περί Καφέ, αξίζει να γευτείτε τη λευκή μπαγκέτα με σολομό, λόλα, αβοκάντο, μαύρο σουσάμι και τη δική τους χειροποίητη σος από γιαούρτι, κρέμα balsamico, λάιμ και άνηθο. Το Σαν Φρανσίσκο στον Κεραμεικό χωρίζει τον κατάλογό του σε μη χορτοφαγικά και χορτοφαγικά και τα ονοματίζει από περιοχές της ομώνυμης καλιφορνέζικης μεγαλούπολης. Από τα πρώτα, τσεκάρετε το Σάνι Σάιντ με μπέικον, αυγό μάτι, τυρί τσένταρ και, προαιρετικά, μανιτάρια ψητά, ενώ εάν προτιμάτε κάτι βετζετέριαν, το Νόε Βάλεϊ περιλαμβάνει κουνουπίδι ψητό, σαλάτα Καππαδοκίας και τυρί τσένταρ. Αν βρεθείτε στο Κουκάκι, περάστε από το Guarantee και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα χωριάτικο φραντζολάκι με ολόσωστα ψημένο ροστ-μπιφ, κατίκι Δομοκού και ψητή μελιτζάνα, αν και στο συγκεκριμένο μαγαζί σίγουρα θα κάνετε κάποιον ευφάνταστο δικό σας συνδυασμό από τις γεμίσεις του καταλόγου, προς τέρψη του δικού σας ουρανίσκου και μόνο.

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ψωμί. Τσιαπάτες, πολύσπορα, οκτάσπορα, χωρίς γλουτένη, μέχρι τα πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό μπέιγκελ επιστρατεύονται για να αγκαλιάσουν την εκάστοτε γέμιση. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Amandine - Bagels et gourmandises
Νίκης 13

Περί Καφέ
Μητροπόλεως 1

Αναψυκτήριο
«Το Σαν Φρανσίσκο»
Κεραμεικού 99

Guarantee
Βεΐκου 41

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ