Ο γεωργιανός φούρνος στην Αχαρνών είναι σαν αναψυκτήριο κουρασμένων ψυχών. Ψυχές που διψούν για τα βασικά: για τα τοπικά ροφήματα της Γεωργίας και για κάτι σαν το δικό μας ψωμάκι που το λένε σότι και μοιάζει πολύ με τις αραβικές πίτες, λεπτό ντελικάτο και ζεστό. Με ένα ευρώ αγοράζεις «ένα χιλιόμετρο» πίτα που κρατάει τρεις μέρες εκτός ψυγείου και μπορεί να φτιάξεις με αυτή από πίτσα μέχρι ό, τι σκαρφιστείς.
Το όμορφο σε αυτό το αναψυκτήριο είναι ότι μπροστά στα μάτια σου φτιάχνουν την συγκεκριμένη πολύ λεπτή πίτα αργοκινώντας τη πάνω στην καυτή πέτρα. Το μαγαζί έχει πολλή ζήτηση γιατί κάνει και Αφγανικές πίτες που δεν έχουν διαφορά στη ζύμη, αλλά είναι ακόμα πιο λεπτές και μια σπιτική τυρόπιτα που τη λένε χατσαπούρι και είναι στη Γεωργία πολύ διαδεδομένη. Μοιάζει με πολύ λεπτή ιταλική πίτσα με γέμιση από ένα δικό τους θεσπέσιο παραδοσιακό τυρί, κάτι ανάμεσα σε φέτα και μοτσαρέλα που το λένε σουλκούνι. Ζεσταίνουν τη ζύμη μπροστά σου, πάνω στην πέτρα, τα τυριά λιώνουν ηδονικά και, μα τα όμορφα βουνά της Γεωργίας, είναι πολύ νόστιμη αυτή η τυρόπιτα. Δυο ευρώ κοστίζει και την τρώνε πέντε άτομα, ή, τέλος πάντων, την τρως σε δυο-τρεις δόσεις, ανάλογα με την πείνα σου.
Ο φούρνος λειτουργεί έναν χρόνο τώρα. Τον άνοιξε γιατί έλειπε η ιδέα του αναψυκτήριου, κάτι που -όπως μας λέει- είναι πολύ διαδεδομένο στη Γεωργία.
Είναι δώδεκα το μεσημέρι και η κυρία Μαρίνα, η ιδιοκτήτρια, μια νέα και φιλική γυναίκα τρέχει και δεν φτάνει. Ο φούρνος λειτουργεί έναν χρόνο τώρα. Τον άνοιξε γιατί έλειπε η ιδέα του αναψυκτήριου, κάτι που -όπως μας λέει- είναι πολύ διαδεδομένο στη Γεωργία. Μου μιλάει περήφανα για το εμφιαλωμένο νερό Νabeglani, το οποίο κοστίζει δυο ευρώ και ισχυρίζεται ότι είναι φάρμακο για τον οργανισμό και ότι αν το πίνεις ένα μήνα ανελλιπώς και κάνεις εξετάσεις, σε οτιδήποτε και αν είναι «τσιμπημένο» στο οργανισμό, βλέπεις διαφορά. Δοκιμάζουμε και ένα αναψυκτικό που έχει σαν βάση το αχλάδι, το Bor jomi, δροσιστικό με πολύ ωραία επίγευση.
Στο μαγαζί μπαίνει κόσμος και βγαίνει, κάποιοι παίρνουν και δέκα ψωμιά. «Μα τρώνε δέκα ψωμιά οι Αφγανοί;», αναρωτιέμαι «Αν δεν έχει να φας τίποτα άλλο» λέει η Μαρίνα, «με δέκα ψωμιά και λίγο ρύζι βγάζεις τη βδομάδα». Κάποιοι έρχονται και αγοράζουν κάτι σακουλάκια με μια περίεργη σκόνη. Μαθαίνω ότι είναι μια μίξη από τοπικά μπαχαρικά και βότανα αρωματικά που υπάρχουν μόνο στην Γεωργία. Με ενάμιση ευρώ αγοράζεις μια μεγάλη σακούλα και το φαγητό γίνεται μούρλια.
Πώς το ζητάω το σακουλάκι με τα μπαχάρια; «Σακουλάκι με μπαχάρια» λέει η Μαρίνα και μου δίνει να δοκιμάσω δικά τους παραδοσιακά μπισκότα με γιαούρτι, που τα προσθέτω στη λίστα με αυτά που πρέπει να προμηθευτείς όταν επισκεφτείς τον μικρό της φούρνο. Νόστιμο και το γλυκό από μουσταλευριά.
Ναι, είναι ωραία να ανακαλύπτεις μικρούς θησαυρούς στην πόλη που με πολύ μικρό κόστος βρίσκεις γευστικούς «παπάδες».
Info:
Γεωργιανά προϊόντα και σπιτικές πίτες, Αχαρνών 128, 2130402440.