Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές

Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Ο γεωργιανός φούρνος στην Αχαρνών είναι σαν αναψυκτήριο κουρασμένων ψυχών... Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
1

Ο γεωργιανός φούρνος στην Αχαρνών είναι σαν αναψυκτήριο κουρασμένων ψυχών. Ψυχές που διψούν για τα βασικά: για τα τοπικά ροφήματα της Γεωργίας και για κάτι σαν το δικό μας ψωμάκι που το λένε σότι και μοιάζει πολύ με τις αραβικές πίτες, λεπτό ντελικάτο και ζεστό. Με ένα ευρώ αγοράζεις «ένα χιλιόμετρο» πίτα που κρατάει τρεις μέρες εκτός ψυγείου και μπορεί να φτιάξεις με αυτή από πίτσα μέχρι ό, τι σκαρφιστείς.

Το όμορφο σε αυτό το αναψυκτήριο είναι ότι μπροστά στα μάτια σου φτιάχνουν την συγκεκριμένη πολύ λεπτή πίτα αργοκινώντας τη πάνω στην καυτή πέτρα. Το μαγαζί έχει πολλή ζήτηση γιατί κάνει και Αφγανικές πίτες που δεν έχουν διαφορά στη ζύμη, αλλά είναι ακόμα πιο λεπτές και μια σπιτική τυρόπιτα που τη λένε χατσαπούρι και είναι στη Γεωργία πολύ διαδεδομένη. Μοιάζει με πολύ λεπτή ιταλική πίτσα με γέμιση από ένα δικό τους θεσπέσιο παραδοσιακό τυρί, κάτι ανάμεσα σε φέτα και μοτσαρέλα που το λένε σουλκούνι. Ζεσταίνουν τη ζύμη μπροστά σου, πάνω στην πέτρα, τα τυριά λιώνουν ηδονικά και, μα τα όμορφα βουνά της Γεωργίας, είναι πολύ νόστιμη αυτή η τυρόπιτα. Δυο ευρώ κοστίζει και την τρώνε πέντε άτομα, ή, τέλος πάντων, την τρως σε δυο-τρεις δόσεις, ανάλογα με την πείνα σου.

Ο φούρνος λειτουργεί έναν χρόνο τώρα. Τον άνοιξε γιατί έλειπε η ιδέα του αναψυκτήριου, κάτι που -όπως μας λέει- είναι πολύ διαδεδομένο στη Γεωργία.

Είναι δώδεκα το μεσημέρι και η κυρία Μαρίνα, η ιδιοκτήτρια, μια νέα και φιλική γυναίκα τρέχει και δεν φτάνει. Ο φούρνος λειτουργεί έναν χρόνο τώρα. Τον άνοιξε γιατί έλειπε η ιδέα του αναψυκτήριου, κάτι που -όπως μας λέει- είναι πολύ διαδεδομένο στη Γεωργία. Μου μιλάει περήφανα για το εμφιαλωμένο νερό Νabeglani, το οποίο κοστίζει δυο ευρώ και ισχυρίζεται ότι είναι  φάρμακο για τον οργανισμό και ότι αν το πίνεις ένα μήνα ανελλιπώς και κάνεις εξετάσεις, σε οτιδήποτε και αν είναι «τσιμπημένο» στο οργανισμό, βλέπεις διαφορά. Δοκιμάζουμε και ένα αναψυκτικό που έχει σαν βάση το αχλάδι, το Bor jomi, δροσιστικό με πολύ ωραία επίγευση.

Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Το μαγαζί έχει πολλή ζήτηση γιατί κάνει και Αφγανικές πίτες που δεν έχουν διαφορά στη ζύμη, αλλά είναι ακόμα πιο λεπτές και μια σπιτική τυρόπιτα που τη λένε χατσαπούρι και είναι στη Γεωργία πολύ διαδεδομένη. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Στο μαγαζί μπαίνει κόσμος και βγαίνει, κάποιοι παίρνουν και δέκα ψωμιά. «Μα τρώνε δέκα ψωμιά οι Αφγανοί;», αναρωτιέμαι «Αν δεν έχει να φας τίποτα άλλο» λέει η Μαρίνα, «με δέκα ψωμιά και λίγο ρύζι βγάζεις τη βδομάδα». Κάποιοι έρχονται και αγοράζουν κάτι σακουλάκια με μια περίεργη σκόνη. Μαθαίνω ότι είναι μια μίξη από τοπικά μπαχαρικά και βότανα αρωματικά που υπάρχουν μόνο στην Γεωργία. Με ενάμιση ευρώ αγοράζεις μια μεγάλη σακούλα και το φαγητό γίνεται μούρλια.

Πώς το ζητάω το σακουλάκι με τα μπαχάρια; «Σακουλάκι με μπαχάρια» λέει η Μαρίνα και μου δίνει να δοκιμάσω δικά τους παραδοσιακά μπισκότα με γιαούρτι, που τα προσθέτω στη λίστα με  αυτά που πρέπει να προμηθευτείς όταν επισκεφτείς τον μικρό της φούρνο. Νόστιμο και το γλυκό από μουσταλευριά.

Ναι, είναι ωραία να ανακαλύπτεις μικρούς θησαυρούς στην πόλη που με πολύ μικρό κόστος βρίσκεις γευστικούς «παπάδες».

 

Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Με ένα ευρώ αγοράζεις «ένα χιλιόμετρο» πίτα που κρατάει τρεις μέρες εκτός ψυγείου και μπορεί να φτιάξεις με αυτή από πίτσα μέχρι ό,τι σκαρφιστείς... Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Info:

Γεωργιανά προϊόντα και σπιτικές πίτες, Αχαρνών 128, 2130402440.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM