Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές

Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Ο γεωργιανός φούρνος στην Αχαρνών είναι σαν αναψυκτήριο κουρασμένων ψυχών... Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
1

Ο γεωργιανός φούρνος στην Αχαρνών είναι σαν αναψυκτήριο κουρασμένων ψυχών. Ψυχές που διψούν για τα βασικά: για τα τοπικά ροφήματα της Γεωργίας και για κάτι σαν το δικό μας ψωμάκι που το λένε σότι και μοιάζει πολύ με τις αραβικές πίτες, λεπτό ντελικάτο και ζεστό. Με ένα ευρώ αγοράζεις «ένα χιλιόμετρο» πίτα που κρατάει τρεις μέρες εκτός ψυγείου και μπορεί να φτιάξεις με αυτή από πίτσα μέχρι ό, τι σκαρφιστείς.

Το όμορφο σε αυτό το αναψυκτήριο είναι ότι μπροστά στα μάτια σου φτιάχνουν την συγκεκριμένη πολύ λεπτή πίτα αργοκινώντας τη πάνω στην καυτή πέτρα. Το μαγαζί έχει πολλή ζήτηση γιατί κάνει και Αφγανικές πίτες που δεν έχουν διαφορά στη ζύμη, αλλά είναι ακόμα πιο λεπτές και μια σπιτική τυρόπιτα που τη λένε χατσαπούρι και είναι στη Γεωργία πολύ διαδεδομένη. Μοιάζει με πολύ λεπτή ιταλική πίτσα με γέμιση από ένα δικό τους θεσπέσιο παραδοσιακό τυρί, κάτι ανάμεσα σε φέτα και μοτσαρέλα που το λένε σουλκούνι. Ζεσταίνουν τη ζύμη μπροστά σου, πάνω στην πέτρα, τα τυριά λιώνουν ηδονικά και, μα τα όμορφα βουνά της Γεωργίας, είναι πολύ νόστιμη αυτή η τυρόπιτα. Δυο ευρώ κοστίζει και την τρώνε πέντε άτομα, ή, τέλος πάντων, την τρως σε δυο-τρεις δόσεις, ανάλογα με την πείνα σου.

Ο φούρνος λειτουργεί έναν χρόνο τώρα. Τον άνοιξε γιατί έλειπε η ιδέα του αναψυκτήριου, κάτι που -όπως μας λέει- είναι πολύ διαδεδομένο στη Γεωργία.

Είναι δώδεκα το μεσημέρι και η κυρία Μαρίνα, η ιδιοκτήτρια, μια νέα και φιλική γυναίκα τρέχει και δεν φτάνει. Ο φούρνος λειτουργεί έναν χρόνο τώρα. Τον άνοιξε γιατί έλειπε η ιδέα του αναψυκτήριου, κάτι που -όπως μας λέει- είναι πολύ διαδεδομένο στη Γεωργία. Μου μιλάει περήφανα για το εμφιαλωμένο νερό Νabeglani, το οποίο κοστίζει δυο ευρώ και ισχυρίζεται ότι είναι  φάρμακο για τον οργανισμό και ότι αν το πίνεις ένα μήνα ανελλιπώς και κάνεις εξετάσεις, σε οτιδήποτε και αν είναι «τσιμπημένο» στο οργανισμό, βλέπεις διαφορά. Δοκιμάζουμε και ένα αναψυκτικό που έχει σαν βάση το αχλάδι, το Bor jomi, δροσιστικό με πολύ ωραία επίγευση.

Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Το μαγαζί έχει πολλή ζήτηση γιατί κάνει και Αφγανικές πίτες που δεν έχουν διαφορά στη ζύμη, αλλά είναι ακόμα πιο λεπτές και μια σπιτική τυρόπιτα που τη λένε χατσαπούρι και είναι στη Γεωργία πολύ διαδεδομένη. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Στο μαγαζί μπαίνει κόσμος και βγαίνει, κάποιοι παίρνουν και δέκα ψωμιά. «Μα τρώνε δέκα ψωμιά οι Αφγανοί;», αναρωτιέμαι «Αν δεν έχει να φας τίποτα άλλο» λέει η Μαρίνα, «με δέκα ψωμιά και λίγο ρύζι βγάζεις τη βδομάδα». Κάποιοι έρχονται και αγοράζουν κάτι σακουλάκια με μια περίεργη σκόνη. Μαθαίνω ότι είναι μια μίξη από τοπικά μπαχαρικά και βότανα αρωματικά που υπάρχουν μόνο στην Γεωργία. Με ενάμιση ευρώ αγοράζεις μια μεγάλη σακούλα και το φαγητό γίνεται μούρλια.

Πώς το ζητάω το σακουλάκι με τα μπαχάρια; «Σακουλάκι με μπαχάρια» λέει η Μαρίνα και μου δίνει να δοκιμάσω δικά τους παραδοσιακά μπισκότα με γιαούρτι, που τα προσθέτω στη λίστα με  αυτά που πρέπει να προμηθευτείς όταν επισκεφτείς τον μικρό της φούρνο. Νόστιμο και το γλυκό από μουσταλευριά.

Ναι, είναι ωραία να ανακαλύπτεις μικρούς θησαυρούς στην πόλη που με πολύ μικρό κόστος βρίσκεις γευστικούς «παπάδες».

 

Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Με ένα ευρώ αγοράζεις «ένα χιλιόμετρο» πίτα που κρατάει τρεις μέρες εκτός ψυγείου και μπορεί να φτιάξεις με αυτή από πίτσα μέχρι ό,τι σκαρφιστείς... Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σότι, χατσαπούρι και άλλες γεωργιανές λιχουδιές Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Info:

Γεωργιανά προϊόντα και σπιτικές πίτες, Αχαρνών 128, 2130402440.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ