Στα άδυτα ενός εργοστασίου παραγωγής τσιπς

Στα άδυτα ενός εργοστασίου παραγωγής τσιπς Facebook Twitter
H μητέρα του Ed Herr το 1953, ενώ συσκευάζει πατατάκια
3

Οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου ξοδεύουν λιγότερα για φρέσκα λαχανικά από ό, τι έκαναν πριν από μερικές δεκαετίες. Αυτό είναι εν μέρει λόγω των νέων μηχανών και της τεχνολογίας που έχουν κάνει την παραγωγή τροφίμων φθηνότερη.

Το NPR πήγε στο εργοστάσιο τσιπς Herr στο Nottingham της Pennsylvania, για να δει μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο χώρο των τροφίμων σε δράση. Το εργοστάσιο Herr άνοιξε για πρώτη φορά το 1946, όταν ιδρυτής Jim Herr και η οικογένειά του έφτιαχνε τσιπς με το χέρι. Να πως έχει αλλάξει η διαδικασία έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών:

Εκφόρτωση πατάτας

Παλιά η εκφόρτωση έπαιρνε ώρες, αφού γινόταν με τα χέρια. Ο Ed Herr (γιος του ιδρυτή και πρόεδρος της εταιρίας) θυμάται πώς έσερναν τα σακιά μέσα στο εργοστάσιο. Σήμερα το φορτηγό εκφορτώνει με τη βοήθεια ενός ιμάντα και 23 τόνοι πατάτες μεταφέρονται σε 20 λεπτά.

Διαλογή

Οι πατάτες με πράσινα ή καφέ σημάδια αφαιρούνταν από ανθρώπους. Τώρα το OptoSort φωτογραφίζει τα φρέσκα τσιπς, αναγνωρίζει όσα έχουν λάθος χρώμα και με μια ριπή αέρα τα αφαιρεί από τον ιμάντα.

Πακετάρισμα

Και αυτή η διαδικασία απαιτούσε εργάτες, οι οποίοι μπορούσαν να φτιάξουν τρία πακέτα το λεπτό. Σήμερα η διαδικασία ολοκληρώνεται από μηχανή που φτιάχνει 100 σακούλες το λεπτό.

Και οι εργάτες που έγιναν περιττοί;

Ο Ed Herr λέει ότι στους εργάτες ανατέθηκαν άλλες δουλειές, όπως η διανομή με φορτηγά.

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια