Στο επόμενο τραχανότο, καίγεσαι! Από την Ελένη Ψυχούλη

Στο επόμενο τραχανότο, καίγεσαι! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
shogunkitchen.blogspot.gr
2

(Πάνω σε μια κουβέντα που είχαμε χθες με τη Νανά)

 

Μετά από δεκαετίες με Τσελεμεντέδες, φιλετάκια α λα κρεμ και λοιπές γαλλοπρέπειες, μετά από τα fusion, την ισπανομάνια, την σουσομάνια και λοιπά εξωτικά δάνεια, λόγια δεν έχω να περιγράψω την εθνική χαρά μου, όταν επιτέλους η δημιουργικότητα του σεφ συναντήθηκε με την κουζίνα της γιαγιάς του. Όταν έψαξε τα κελάρια της για να ξεθάψει τον τραχανά, το κριθαράκι, τα τυριά, το σταμναγκάθι, τη φάβα, την ταπεινή φακή και το μαυρομάτικο, για να επιχειρήσει το λίφτινγκ του μουσακά, να του επιστρέψει τη χαμένη του αξιοπρέπεια και να τον σερβίρει στα ψηλά πατώματα της γαστρονομίας. Εκεί που οφείλει να στέκει, για να φάμε εμείς καλύτερα και με την ευκαιρία να ανοίξουμε και καμμιά καλή παρτίδα με το εξωτερικό, να πουληθούμε ως νοστιμότατος λαός- που είμαστε!

 

Με μεγάλη συγκίνηση στήριξα ως καταναλώτρια και ως δημοσιογράφος τα πρώτα κριθαρότα, τα τραχανότα με λάδι δυόσμου, την πανσέτα με φακές, τα ντολμαδάκια με πλιγούρι, τους αφρούς φέτας και ελιάς και όλους μαζί τους μάγειρες που σήκωσαν το λάβαρο της τοπικότητας για να δηλώσουν περήφανοι που μεγάλωσαν με φασολάδα και όχι με φουά-γκρα.

 

Και ύστερα, ήρθε η πλήξη. Η επανάληψη. Η ανία της νοστιμάδας. Η ίδια γεύση στον ουρανίσκο από καραμελωμένες πανσέτες, μελωμένα μάγουλα με κριθαράκι, κόκορα με παπαρδέλες, κότσι με πουρέ σελινόριζας, τραχανότο με γαρίδες, ουρά. Τώρα πια, που λέει και η φίλη μου η Νανά Δαρειώτη που ζει το ίδιο δράμα, η μόνη απαντοχή μας πηγαίνοντας σε ένα καινούριο εστιατόριο, είναι αν θα βρούμε την πανσέτα σερβιρισμένη με μανέστρα, με τραχανά ή με πιρουνάτο πουρέ. Με μόνη διαφορά κάτι αδιόρατες γευστικές πινελιές, του τύπου τραχανάς με μυρώνια ή μήπως με pesto καυκαλήθρας-που αφορούν μόνο το δικό μας επαγγεματικό γαστρονομικό λόμπυ της απολύτου μειοψηφίας και ποσώς τον κόσμο εκεί έξω, τα μενού νομίζεις ότι τυπώνονται με καρμπόν και μοιράζονται σε φέιγ-βολάν στις δημιουργικές κουζίνες της επικράτειας, που κατασκοπεύουν η μια την άλλη με μόνο σκοπό τη μίμηση και την απομίμηση.

 

Η ελληνικότητα μεταμορφώνεται σε δικαιολογία, ο κόκορας εισάγεται από την Ιταλία, τα μάγουλα και τα κότσια από τη Γερμανία, οι γαρίδες από το Μαρόκο, η ουρά από τη Γαλλία, οι παπαρδέλες από την Ιταλία. Λίγες κουζίνες στις στριμωγμένες ώρες της κρίσης έχουν τα μέσα να στηρίξουν την ακριβή- αλλά και ποιοτικότερη- ελληνική πρώτη ύλη. Στο ταξίδι για την Ελλάδα, η Ελλάδα βγαίνει και πάλι από το -οικονομικό- παιχνίδι. Κι ύστερα, αγαπημένα μου αγόρια και κορίτσια της κουζίνας, να σας ενημερώσω ότι η μικρή τοπική παραγωγή ζυμαρικών βιώνει τον απόλυτο οργασμό της δημιουργικότητας, έτσι για νάλλάξουμε λίγο από τον τραχανά και το κριθαράκι: ζυμαρικά με λαχανικά, με φρούτα, με όλα τα μυρωδικά της γλάστρας, με εσπεριδοειδή, μέχρι με σοκολάτα και με σπιρουλίνα.

 

Λίγοι είναι οι μάγειρες που στην κουζίνα τους πάνε χέρι-χέρι με τον μικρό παραγωγό με φαντασία, χωρίς τον οποίο δουλιά οργανωμένη δεν γίνεται για το μέλλον της εθνικής μας κουζίνας, αλλά δεν θα τους αναφέρω εδώ, γιατί μετά αρχίζουν οι σχολιασμοί και οι πικροχολισμοί, τους οποίους δεν αντέχω ως χαρακτήρας.

 

Πίσω από την έμπνευση που τη βλέπω να μπουκώνει και να στομώνει κι αυτή τη βιαστική στροφή του να παντρέψουμε τα ελληνικά με τα ταϋλανδέζικα, γιαπωνέζικα και λοιπά απωανατολίτικα -του χρόνου να μου το θυμηθείτε η μόδα θα φορέσει με πάθος το japanogreek- κρύβεται κατά την ταπεινότατη άποψή μου μια ανεπάρκεια.

 

Στο βάθος, οι τοπικοί μας μάγειρες αγνοούν τη συνταγή. Ή μάλλον τις δισεκατομμύρια συνταγές της ελληνικότητας, το τί μαγειρευόταν σε κάθε χωριό αυτής της πατρίδας που στην κατσαρόλα της τα έχει βάλει όλα: το πικρό, το ξινόγλυκο, το γλυκόξινο, το ωμό και το ψημένο, το εκκεντρικό και το λαδερό. Θέλει βαθιά μελέτη και πολύ ψάξιμο η ανανέωση. Να πατήσεις πάνω σε έναν τεράστιο όγκο από παλιές συνταγές και να χτίσεις πάνω τους τη δικιά σου, μοντέρνα, γλώσσα αντί να περιορίζεις την εφευρετικότητα σε μερικές σταγόνες τρουφόλαδο πάνω στα μάγουλα της γάστρας- αυτό το κάνει και η γάτα μου. Κι ύστερα βάλε μέσα στο φαί όποια κουλτούρα θέλεις, αλίμονο, μια γειτονιά είναι ο κόσμος και το γουσάμπι μια χαρά ταιριάζει στην κολοκυθόσουπα.

 

Και μου λέει, που λες, η Νανά: στο Άργος στα καφενεία, σερβίρουν το ούζο με ωμή αγκινάρα με άνηθο και κρεμμυδάκι κι από πάνω μια κουταλιά πελτέ. Όταν ανακατευτεί στο πιάτο το σύνολο, σου βγάζει μια γλύκα, μια ανατροπή! Γιατί να μην πατήσει ο δημιουργός πάνω σ’ αυτή την απλή συνταγή, να αφήσει τη φαντασία του να προσθέσει, να αφαιρέσει, να φτιάξει το καινούριο; Κι έχω να σου υποδείξω μερικά φορτηγά συνταγές που περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία, σ’ αυτή τη χώρα που όλα τρώγονται. Ακόμα και τα φύλλα της αγκινάρας.

  

 

 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Χμμμ μιλώντας για μόδες, περιμένω εκείνη τη μέρα που θα γίνει της μόδας το ceviche, μπας και ξαναφάω που'χω κάτι χρόνια... Κι όταν οι Ελληνες θα πάψουν να φοβούνται τα στρείδια και θ΄ανοίξει ένα ωραίο oyster bar κάπου στο κέντρο.
Μην ανησυχείς γιατί:Α) Κύκλους κάνουν κι οι γαστρονομικές μόδες.Β) Ελάχιστοι είναι αυτοί που πλέον τους αφορά αυτή η μονοτονία της "υψηλής" εστίασης. Ταβερνάκι καλό να 'χεις και πλέον ευτυχώς κι αυτοί που δεν τα καταδέχονταν, τα βρίσκουν πολύ trendy πλέον.