Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Η διακόσμηση που θυμίζει μπακάλικο, με τις στοιβαγμένες κονσέρβες και τις φωτογραφίες παλιών βαποριών, σε ταξιδεύει πολλές δεκαετίες πίσω. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η αλήθεια είναι πως στον Πειραιά, παρόλο που είναι λιμάνι και η Ιχθυόσκαλα δεν απέχει πολύ από καμιά του γειτονιά, δεν είναι πολλά τα εστιατόρια που σερβίρουν πραγματικά φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Μια φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα του αστερίσκου με τα κατεψυγμένα στα ψιλά γράμματα είναι το Υπερωκεάνειον, που χρόνια τώρα έχει αγκυροβολήσει στην ηλιόλουστη γειτονιά του Χατζηκυριάκειου και όταν λέει πως ό,τι σερβίρει είναι φρέσκο, το εννοεί. 

Από την αρχή σε κερδίζει η φιλόξενη ατμόσφαιρα. Η διακόσμηση που θυμίζει μπακάλικο, με τις στοιβαγμένες κονσέρβες και τις φωτογραφίες παλιών βαποριών, σε ταξιδεύει πολλές δεκαετίες πίσω και σου ξυπνά μνήμες από κάποια Κυριακή μεσημέρι στην κουζίνα της γιαγιάς στο νησί, που κάτι σιγοτραγουδούσε και τηγάνιζε πατάτες. Οι καρέκλες καφενείου μοιάζουν να ανήκουν εκεί περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού, και οι γάτες που βολτάρουν στα πόδια σου –αν τις αφήσεις φυσικά, γιατί ως ευγενή πλάσματα που είναι έχουν το απαραίτητο τακτ– αποτελούν κομμάτι της εμπειρίας τού να βρίσκεσαι εκεί. Όπως και η Μαριάννα, που έγινε Μαριάννος και εν τέλει Μάριος, ένας γουργούρης γάτος που έχει όρεξη μέχρι και για αγκαλιές, τόσο που μια μέρα κάποιος προσπάθησε να τον τσουβαλιάσει και να τον πάρει για δικό του. Τα πεντακάθαρα πατώματα που περισσότερο θυμίζουν ιατρείο είναι πάντα ένα μεγάλο συν για κάθε επιχείρηση εστίασης. Το Υπερωκεάνειον βάζει τσεκ και σε αυτό το κουτάκι. 

Οι άνθρωποί του τιμούν τη νησιώτικη καταγωγή τους και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά στον κατάλογο, αφού η Κίμωλος έχει την τιμητική της, χωρίς βέβαια να λείπουν συνταγές και προϊόντα και από άλλα νησιά.

Αρκετά όμως με τα γύρω γύρω. Αν θες να βιώσεις εκατό τοις εκατό την ατμόσφαιρα και την αυθεντική εμπειρία ενός ουζερί θαλασσινών, μπορείς πολύ εύκολα να βρεθείς στα τραπέζια του. Όμως τι μπορείς να δοκιμάσεις εκεί; 

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Το κουρκούτι, χρυσαφένιο και ελαφρύ, δεν κρατούσε καθόλου λάδι. Και η σκορδαλιά σκορδάτη όπως πρέπει, για να τιμά και το όνομά της. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι άνθρωποί του τιμούν τη νησιώτικη καταγωγή τους και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά στον κατάλογο, αφού η Κίμωλος έχει την τιμητική της, χωρίς βέβαια να λείπουν συνταγές και προϊόντα και από άλλα νησιά. Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά φτάνουν εκεί από την Ιχθυόσκαλα και από συνεργαζόμενους ψαράδες από την Κίμωλο, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και, ενώ υπάρχουν πολλά στάνταρ στο μενού, ανάλογα με την ψαριά των ημερών κρύβει και πολλές εκπλήξεις. 

Οι σαλάτες και τα ορεκτικά έχουν τη φρεσκάδα που ταιριάζει στο ύφος του μαγαζιού. Απλές συνταγές με άριστες πρώτες ύλες, που μαζί με το δροσερό ουζάκι που θα έχεις στο ποτήρι κάνουν την καλύτερη εισαγωγή για όσα νόστιμα έπονται. Δοκιμάσαμε σαλάτα Κιμώλου με ντοματίνια, κάππαρη Κιμώλου, κρεμμύδι, ξινοτύρι Κιμώλου, ρίγανη και σουσάμι. Δεν της έλειπε τίποτα. Από τα ορεκτικά, μεταξύ άλλων, αξίζει να δοκιμάσετε τα ντολμαδάκια Κάσου, όταν είναι διαθέσιμα, τη βελούδινη φάβα Σχοινούσας, τα πιταράκια Κιμώλου αλλά και τα ρεβίθια με ξινομυζήθρα. 

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Δοκιμάσαμε σαλάτα Κιμώλου με ντοματίνια, κάππαρη Κιμώλου, κρεμμύδι, ξινοτύρι Κιμώλου, ρίγανη και σουσάμι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Οι ψητές σαρδέλες πάνω σε ψημένο προζυμένιο ψωμί με κρεμμύδι και ντομάτα ήταν τόσο καλές όσο ακούγονται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τα κυρίως δοκιμάσαμε τον τηγανητό μπακαλιάρο, που ήταν έπος. Το κουρκούτι, χρυσαφένιο και ελαφρύ, δεν κρατούσε καθόλου λάδι. Και η σκορδαλιά σκορδάτη όπως πρέπει, για να τιμά και το όνομά της. Οι ψητές σαρδέλες πάνω σε ψημένο προζυμένιο ψωμί με κρεμμύδι και ντομάτα ήταν τόσο καλές όσο ακούγονται, ενώ το λαβράκι μαρινάτο ήταν φίνο και ολόφρεσκο.

Αν δεν μπορείς χωρίς ένα πιάτο που να συνδυάζει τη θάλασσα με τα ζυμαρικά ή τα risotti, ο κατάλογος έχει επιλογές και για εσένα. Ένα από τα δικά μου αγαπημένα είναι το ριζότο με μελάνι σουπιάς. Εννοείται δεν λείπουν τα κλασικά πιάτα, όπως καλαμαράκι γόνος τηγανητός, καλαμάρι ψητό, χταπόδι ψητό ή τηγανητό, μύδια σαγανάκι, γαρίδες και αστακός ψητός, μπουγιαμπέσα κ.λπ., όλα τους με την ίδια ποιότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν σε σχέση με τις φορές που τα δοκίμασες κάπου αλλού. Οι σουπιές με ταχίνι αξίζουν μια ευκαιρία· αν και ιδιαίτερος συνδυασμός, είναι ένα εξαιρετικό ταίριασμα που θα σε κερδίσει. Τα ψαράκια είναι και αυτά ημέρας, οπότε μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τι έφερε το δίχτυ του ψαρά. 

Στο Υπερωκεάνειον, την κλασική αξία του Πειραιά για ψάρι και θαλασσινά, σαν σε νησί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο τέλος, θα απολαύσεις έναν χειροποίητο σιμιγδαλένιο χαλβά και θα τελειώσεις το ουζάκι σου χωρίς βιασύνη, κανονίζοντας νοητά πότε θα ξαναβρεθείς εκεί. Βλέπεις, αυτό το ραχάτι που νιώθουμε μετά από ένα τέτοιο γεύμα δεν το βρίσκουμε μόνο στα νησιά. Κάποιες φορές έρχονται αυτά σε εμάς, αρκεί να ξέρουμε πού να τα ψάξουμε στον χάρτη. Το pin δείχνει Πειραιά. 

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, 210 418 0030

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Γεύση / Ταβερνάκια για να μας βρουν οι Αλκυονίδες

Μαγαζιά κοντά στη θάλασσα που είτε τη βλέπουν είτε όχι, κάποια που θέλουν φεριμπότ για να τα βρει κανείς, μια καλά κρυμμένη αυλή στο βουνό, στέκια του κέντρου που ομορφαίνουν λίγο παραπάνω όταν τα λούζει ο ήλιος. Η ομάδα της LiFO επιλέγει εκείνα τα μέρη όπου θέλει να περάσει τις πιο καλές μέρες του χειμώνα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT