Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Αν είστε από εκείνους τους πολύ ψαγμένους foodies που τους απασχολεί περισσότερο το τι έχουν στο πιάτο τους από το γύρω περιβάλλον, τότε σημειώστε το Polpo, θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω, μπορεί να γίνει και στέκι σας. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
0

Η σχέση της οικογένειας Κατσικάκη με όσα νόστιμα μάς δίνει η θάλασσα μετράει πια είκοσι χρόνια. Ο κύριος Νίκος ξεκίνησε μόνος του και από το μηδέν την επιχείρησή του και έχει φτάσει πια να προμηθεύει με ψάρια και θαλασσινά μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας· και όχι μόνο, εξάγει κιόλας.

Είχε σταθερή, πολυετή συνεργασία με τα Milos, τροφοδοτεί με πρώτη ύλη τις Μικρές Κυκλάδες της Ηλιούπολης, την Cookoovaya των Ιλισίων και το Τραβόλτα του Περιστερίου, τα εστιατόρια Παπαϊωάννου καθώς και όλα όσα διαθέτει το Four Seasons Astir Palace Hotel – μεταξύ αυτών και το μισελενάτο Pelagos.

Έξω από το συσκευαστήριό του, που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη, έστηναν αυθόρμητα καμιά φορά τραπέζια, χρησιμοποιώντας τα τελευταία χρόνια μια γκριλιέρα teppanyaki. Μέχρι που τα παιδιά, η Αφροδίτη και ο Γιάννης, θέλησαν να συνεχίσουν τη δουλειά του και ταυτόχρονα αποφάσισαν να την πάνε και ένα βήμα παραπέρα, να αξιοποιήσουν και οι ίδιοι δηλαδή την καλή πρώτη ύλη που φτάνει καθημερινά στα χέρια τους από τα καΐκια που ψαρεύουν για εκείνους σε όλη την Ελλάδα.

Δουλεύουν με ό,τι φρέσκο πέσει στα χέρια τους, αν έχει καιρό δηλαδή θα έχουν λιγότερες προτάσεις, και πάλι όμως, φτάνουν και περισσεύουν.

Νοίκιασαν λοιπόν τον διπλανό από το παρασκευαστήριο χώρο και έστησαν μια πολύ μικρή ψαροταβέρνα που δεν έχει τίποτα το fancy, ούτε διακόσμηση, ούτε design λεπτομέρειες, παρά μόνο μια λειτουργική κουζίνα και μερικά τραπέζια που γίνονται περισσότερα όταν φτιάχνει ο καιρός και το μαγαζί ανοίγει. Αν είστε όμως από εκείνους τους πολύ ψαγμένους foodies που τους αρέσει, ας πούμε, να τρώνε στις Ελιές στα Σπάτα και να οδηγούν μέχρι εκεί, αν σας απασχολεί περισσότερο το τι έχετε στο πιάτο σας από το γύρω περιβάλλον, τότε σημειώστε το Polpo, θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω, μπορεί να γίνει και στέκι σας.

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Δουλεύουν φρέσκο ψάρι τόσο στο τηγάνι όσο και στη σχάρα. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Οι άνθρωποι της αγοράς δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ψαρόσουπά του. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης

Μια και εξυπηρετεί και χορταίνει πια και τους ανθρώπους της αγοράς, από τους οποίους προμηθεύονται τη μαναβική τους, και εκείνοι με τη σειρά τους δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ψαρόσουπά του και στη μακαρονάδα του ψαρά που την κάνουν με μύδια, γαρίδες, καλαμάρι και μπισκ γαρίδας, το Polpo ανοίγει από νωρίς, από τις 11 το πρωί, και έχει και μαγειρευτό φαγητό. Αυτό για εμάς σημαίνει πως αν κάποιος στην παρέα δεν είναι της ψαροφαγίας, εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρει να φάει, και δεν θα έχει μόνο μία επιλογή. Αλλά το δυνατό τους κομμάτι προφανώς είναι τα θαλασσινά και το ψάρι, που το έχουν σε αφθονία. Δουλεύουν με ό,τι φρέσκο πέσει στα χέρια τους, αν έχει καιρό δηλαδή θα έχουν λιγότερες προτάσεις, και πάλι όμως, φτάνουν και περισσεύουν.

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης

Με σεφ τους τη Μαρίνα Σελέτσκα που έχει θητεύσει στην κουζίνα της Cookoovaya, κάνουν τα πράγματα απλά, χωρίς φιοριτούρες. Έχουν πιάτα όπως κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι και ροφό με μπάμιες, δουλεύουν φρέσκο ψάρι τόσο στο τηγάνι όσο και στη σχάρα, μαρινάρουν γαύρο και κάνουν σαρδέλα ξιδάτη, αν θέλετε να το επισκεφθείτε για ουζομεζέ, κάνουν όμως και ωμά, όπως ένα καρπάτσιο με ψάρι ημέρας σαν αυτό από φαγκρί που δοκίμασα και ήταν πολύ καλό, βγάζουν και με λιθρίνι, σκαθάρι, συναγρίδα, στείρα, γόπες, με ό,τι έχουν. Nα πάρετε την πατατοσαλάτα τους και τη σαντορινιά φάβα τους, τα μπαρμπούνια που τα φιλετάρουν, όπως κάνουν και με τις κουτσομούρες. Και καραβίδες θα βρείτε, και γαρίδες ψητές να παραγγείλετε, έχουν διάφορες ντόπιες, θα τις ευχαριστηθείτε.

Τζων Κέννεντυ 6, απέναντι από την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, 210 7104578

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Καρπάτσιο με ψάρι ημέρας. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Και καραβίδες θα βρείτε, και γαρίδες ψητές να παραγγείλετε, έχουν διάφορες ντόπιες, θα τις ευχαριστηθείτε. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ