Στου Παπαπαρασκευά δεν φτιάχνουν light γλυκά

Στου Παπαπαρασκευά δεν φτιάχνουν light γλυκά Facebook Twitter
Σίγουρα υπάρχει κόσμος που ζητάει γλυκά με λιγότερες θερμίδες, για λόγους υγείας ή διατροφής, αλλά δεν έχουμε πρόβλεψη για εκείνους. Μένουμε στο παραδοσιακό... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Οι ανατολίτικες επιρροές είναι διακριτικά παρούσες στη διακόσμηση του Παπαπαρασκευά της Γλυφάδας. Όχι όμως με τον φολκλόρ τρόπο, τον κιτς και φορτωμένο, αλλά περισσότερο με το θρακιώτικο πνεύμα που έχει μεταφερθεί αυτούσιο από την Ξάνθη, ακριβώς έτσι όπως μεταφέρονται, μέρα παρά μέρα, και τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου από το εργαστήριο της Βόρειας Ελλάδας. Οι μυρωδιές είναι κι αυτές έντονες, αυθεντικές, με κυρίαρχη αυτή του αγνού βουτύρου.

Σωστές πρώτες ύλες και πολλή αγάπη γι' αυτό που κάνουν, αυτά είναι τα μυστικά της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Γιώργο.


«Όλα ξεκίνησαν από τον παππού μου» μου αφηγείται ο υπεύθυνος του αθηναϊκού υποκαταστήματος, Γιώργος Παπουτσόγλου, «που γεννήθηκε το 1905 στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης, το μικρότερο παιδί από τα 14 του παπά, εξού και Παπαπαρασκευάς. Ο παππούς έκανε δύο κορίτσια, που απαγορευόταν φυσικά να δουλέψουν. Το '74 πέθανε κι έπειτα συνέχισε την επιχείρηση η γυναίκα του, μαζί με κάποιους έμπιστους συνεργάτες που είχαν εκπαιδευτεί ώστε να μεταδώσουν την τέχνη στις επόμενες γενιές. Τα παιδιά τους κρατούν σήμερα το κατάστημα της Ξάνθης. Ουσιαστικά τέσσερις οικογένειες διαχειριζόμαστε την κληρονομιά του κι έχουμε διατηρήσει πολύ καλό κλίμα συνεργασίας».

Στου Παπαπαρασκευά δεν φτιάχνουν light γλυκά Facebook Twitter
Η καριόκα ήταν δικής του έμπνευσης και σταδιακά μαθεύτηκε ως το «γλυκό της Ξάνθης», και μάλιστα όλοι οι ντόπιοι ζαχαροπλάστες παραδέχονται ότι την ξεκίνησε ο Παπαπαρασκευάς... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


«Εγώ αποφάσισα να κάνω το άνοιγμα που ο παππούς σκεφτόταν από παλιά στην Αθήνα, αλλά δεν επιχείρησε ποτέ επειδή φοβόταν που δεν είχε κάποιον εδώ να δουλέψει το μαγαζί. Δεν είχα καμία γνώση του αντικειμένου, αλλά πίστευα στα γλυκά και θεωρούσα ότι έπρεπε να υπάρχει και στην Αθήνα το προϊόν που φτιάχνουμε πάνω. Είναι εκπληκτικό πόσος κόσμος μας γνώριζε πριν ανοίξουμε». «Γιατί Γλυφάδα;» τον ρωτώ. «Δεν είχε παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο η περιοχή και ήταν κοντά το σπίτι μου. Ήθελα να βρίσκομαι κοντά, γιατί στην αρχή ειδικά ήμουν εδώ από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Στου Παπαπαρασκευά δεν φτιάχνουν light γλυκά Facebook Twitter
Όλα τα υλικά, το γάλα, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, τα προμηθεύονται από την Ξάνθη από ντόπιους παραγωγούς, και το βούτυρο το παράγουν οι ίδιοι, όπως και το 1926 που άνοιξε το πρώτο μαγαζί... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Σωστές πρώτες ύλες και πολλή αγάπη γι' αυτό που κάνουν, αυτά είναι τα μυστικά της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Γιώργο. Όλα τα υλικά, το γάλα, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, τα προμηθεύονται από την Ξάνθη από ντόπιους παραγωγούς, και το βούτυρο το παράγουν οι ίδιοι, όπως και το 1926 που άνοιξε το πρώτο μαγαζί. «Με το κομμάτι της παραγωγής δεν έχω μπλεχτεί ακριβώς, επειδή δεν το κατέχω. Έχουμε αρχίσει και σκεφτόμαστε πλέον την προοπτική να δημιουργήσουμε κι εδώ εργαστήριο, αλλά πρέπει να πάνε άτομα πάνω για να εκπαιδευτούν και σιγά-σιγά να το στήσουμε. Ως τότε, η μεταφορά γίνεται με δικό μας φορτηγό ανά δύο μέρες».

Στου Παπαπαρασκευά δεν φτιάχνουν light γλυκά Facebook Twitter
Οι μυρωδιές είναι κι αυτές έντονες, αυθεντικές, με κυρίαρχη αυτή του αγνού βουτύρου... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Σε ιδιαίτερες προσαρμογές και νεωτερισμούς δεν έχουν προβεί στην Αθήνα, πέρα από έναν γραφιστικό επανασχεδιασμό των πακέτων και της υπογραφής του παππού, που αποτελεί το λογότυπό τους. Μόνο το ρεβανί με κρέμα έχουν προσθέσει στον κατάλογό τους για την πρωτεύουσα, που πάνω δεν το προτιμούν ιδιαίτερα, καθώς και τσουρέκι όλο τον χρόνο, γιατί οι Αθηναίοι το ζητούν. «Έχουμε ένα γλυκό που λέγεται "κορμός". Αποτελείται από κρέμα βουτύρου και θερμιδικά είναι γεύμα ολόκληρο. Υπήρχε ο φόβος για το τι θα γίνει, αν θα πουλήσει στην Αθήνα της μόδας του fitness. Φεύγει σαν τρελό. Σίγουρα υπάρχει κόσμος που ζητάει γλυκά με λιγότερες θερμίδες, για λόγους υγείας ή διατροφής, αλλά δεν έχουμε πρόβλεψη για εκείνους. Μένουμε στο παραδοσιακό. Αν προκύψει στο μέλλον κάτι για τις ανάγκες της Αθήνας, δεν το γνωρίζω. Πάντως, στην ουσία των γεύσεων δεν παρεμβαίνουμε».

Στου Παπαπαρασκευά δεν φτιάχνουν light γλυκά Facebook Twitter
Σε ιδιαίτερες προσαρμογές και νεωτερισμούς δεν έχουν προβεί στην Αθήνα, πέρα από έναν γραφιστικό επανασχεδιασμό των πακέτων και της υπογραφής του παππού, που αποτελεί το λογότυπό τους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Ο Γιώργος μου περιγράφει πως τα προϊόντα που έκαναν το «μπαμ» τότε που ξεκίνησε ο παππούς του είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και σήμερα. Η καριόκα ήταν δικής του έμπνευσης και σταδιακά μαθεύτηκε ως το «γλυκό της Ξάνθης», και μάλιστα όλοι οι ντόπιοι ζαχαροπλάστες παραδέχονται ότι την ξεκίνησε ο Παπαπαρασκευάς. Ήταν, επίσης, ο πρώτος που τυποποίησε το σαραγλί, που το έβγαλε σε μαζική παραγωγή. Του ζητώ να τοποθετηθεί σχετικά με τις παροδικές τάσεις και μόδες στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, αναφέροντάς του ως παράδειγμα την έκρηξη που συνέβη, προ μερικών ετών, με τα cupcakes. «Αυτό δεν ήταν έκρηξη, ήταν big bang! Ή με το frozen yogurt. Όταν ανοίξαμε πέρσι, εδώ στη Γλυφάδα πρέπει να υπήρχαν 7-8 τέτοια μαγαζιά. Τώρα δεν έχουν μείνει πάνω από 3. Έρχονται και παρέρχονται αυτά. Το ψάχνει ο κόσμος, αλλά είμαστε σε όλα υπερβολικοί στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πάντα θα θέλει το γλυκό να είναι γλυκό. Να το τρώει και να το καταλαβαίνει».

 
Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευάς, Α. Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, 210 8980220
www.papaparaskevas.gr


Προϊόντα που φωτογραφήθηκαν: καριόκα, κουραμπιέδες, νουγκάς, πούρα, «ανώμαλα».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ