Τα απλά μυστικά της ψαρομαγειρικής. Από την Ελένη Ψυχούλη

Τα απλά μυστικά της ψαρομαγειρικής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0

Η απόλαυση του μπαρμπουνιού δεν περνάει απαραίτητα από έναν νεροχύτη γεμάτο λέπια που μυρίζει επίμονα ψαρίλα. Το ψάρι στην κουζίνα βρίσκει και πιο εύκολους τρόπους για να γλυστρήσει στο πιάτο μας.

   Πλούσια σε Ω3 και Ω6, νάτριο, κάλλιο, ανόργανα άλατα, βιταμίνες, ιώδιο, φώσφορο και πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, τα ψάρια και τα θαλασσινά προστατεύουν την καρδιά, μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο και με υγεία και είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι μιας δίαιτας. Ωστόσο, όσο μεγάλη κι αν είναι η χάρη τους, ο μπελάς του καθαρίσματος περισσεύει, ιδιαίτερα μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, όταν εργάζεσαι και δεν έχεις το χρόνο να ψάξεις στην αγορά το φρεσκότερο για την κατσαρόλα σου.

*Το καλύτερο ψάρι είναι το πρωινό. Ψωνίζουμε το δικό μας από τον ίδιο πάντα ψαρά που εμπιστευόμαστε-και όχι από τις μεγάλες αλυσίδες. Με τον καιρό, ένα τηλέφωνο είναι αρκετό για να μας κρατήσει το καλύτερο από την ψαριά της ημέρας. Ο δικός μας άνθρωπος θα το καθαρίσει και θα το φιλετάρει. Σε σακκουλάκια στην κατάψυξη, δεν χρειάζεται ούτε μισή ώρα μέχρι να το απολαύσουμε μαγειρεμένο από τα χεράκια μας.

*Το φρεσκοκατεψυγμένο και φιλεταρισμένο από επώνυμες εταιρίες έχει την ίδια διατροφική αξία με το φρέσκο. Φιλέτα μπακαλιάρου, γαρίδες, κοκκινόψαρα και καλαμαράκια περιμένουν μόνο τη δική μας φαντασία στο μαγείρεμα. 

*Επίσης το κατεψυγμένο ψαροφιλέτο από οποιοδήποτε ψάρι είναι ό,τι καλύτερο για να φτιάξουμε κεφτεδάκια ή μπέργκερς ψαριού. Πρώτα, όμως, τα στραγγίζουμε πολύ καλά, πιέζοντας, σε χαρτί κουζίνας γιατί «κρατάνε» πολύ νερό.

Τα απλά μυστικά της ψαρομαγειρικής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

*Το ψάρι της σχάρας, κακά τα ψέματα, ιδανικό γίνεται μόνο στα κάρβουνα. Και το ψάρι στα κάρβουνα ιδανικό το τρως μόνο στο ψαροεστιατόριο ή στο μπάρμπεκιου που διαθέτεις ως δεινός και έμπειρος ψήστης. Στην κουζίνα της πόλης, τυλιγμένο σε πακετάκια από χαρτί ψησίματος με ελαιόλαδο, σκέτο ή μαζί με ό,τι λαχανικά και μυρωδικά μας αρέσουν, κρατά την ευωδιά και τους χυμούς του και ψήνεται χωρίς να βρωμίζει τον χώρο και τα ταψιά.

*Ένας άλλος τρόπος για να μην καταστρέψεις ένα φρέσκο ψάρι, είναι να το ψήσεις στο τηγάνι με λίγο λάδι, 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και σκεπασμένο ίσα-ίσα με νεράκι σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο. Μόλις μείνει με το ελάχιστο ζουμάκι του, του προσθέτουμε λεμόνι, λίγο μαϊντανό ή ρίγανη και σε 10 λεπτά τρώμε ένα ζουμερότατο ψαράκι.

*Το τηγανητό δεν είναι μονόδρομος, πόσο μάλλον που έχει το μπελά και τη δυσοσμία του. Οποιοδήποτε θαλασσινό ή ψάρι γίνεται πεντανόστιμο αν το αχνίσουμε στην κατσαρόλα πάνω σε ένα στρώμα από σέλινο, μαϊντανό και χοντροκομμένα κρεμμύδια με λεμόνι και λίγο λευκό κρασί, στη σνταγή που εκτόξευσε στα ύψη τη φήμη του Λευτέρη Λαζάρου.

*Το χταπόδι, τα καλαμαράκια και οι σουπιές, γίνονται νοστιμότατα και όλο χυμούς αν τα τυλίξεις σε χαρτί ψησίματος, μόνο με αλάτι, και τα ψήσεις στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, από 45 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Στη συνέχεια, τα σερβίρουμε με λαδολέμονο.

*Γαρίδες και καραβίδες, είτε βραστές, είτε αχνιστές, είτε σοτέ στο τηγάνι σε λάδι, δεν θέλουν ποτέ πάνω από 8-10 λεπτά μαγείρεμα αν δεν θέλεις να αφυδατωθούν, να σφίξουν και να χάσουν όλη τη θαλασσινή νοστιμιά τους.

Τα απλά μυστικά της ψαρομαγειρικής. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

*Το καλό τηγάνι έχει τα μυστικά του: μπόλικο λάδι, σχεδόν να καλύπτει ως τα ¾ τη ράχη του ψαριού. Το αφήνουμε να κάψει πάρα πολύ. Στεγνώνουμε πολύ καλά τα ψάρια με χαρτί κουζίνας, διαφορετικά θα «πετάνε» στο τηγάνι και δεν αγαπάμε τα εγκαύματα. Αλευρώνουμε τα ψάρια και τα περνάμε από το ψιλό σουρωτήρι να φύγει το περίσιο αλεύρι. Βάζουμε τα ψάρια σε απόσταση το ένα από το άλλο γιατί διαφορετικά πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και το ψαράκι προκύπτει πανιασμένο.

Δεν φεύγουμε ρούπι από πάνω του: με δυό πιρουνάκια για βοήθεια το γυρνάμε δυό φορές μέχρι να βγει τραγανιστό. Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Το ψάρι γίνεται πιο νόστιμο αν το αλατίσουμε καλά 1 ώρα πριν το τηγανίσουμε. Κι αν έχουμε γάβρο, τον σβήνουμε στο τέλος με ξυδάκι.

*Οι προμαγειρεμένες, θαλασσινές, κατεψυγμένες συνταγές είναι ένας νοστιμότατος καμβάς, που αποκτά προσωπική άποψη αν τον εμπλουτίσουμε με τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τα λαχανικά που μας αρέσουν.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM