Tα κόκκινα αβγά του Πάσχα (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Οι κακές πεθερές λένε για τις ανεπρόκοπες νύφες ότι «δεν ξέρουν να βράσουν ούτε ένα αβγό». Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Μεγάλοι σεφ τρέμουν στις παραγγελίες αβγών από απαιτητικούς πελάτες. Τα αβγά αλλάζουν σύσταση μέσα σε δευτερόλεπτα, κάτι που τα κάνει πολύ συναρπαστικά αλλά και πολύ δύσκολα, αν θέλεις να πετύχεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ομελέτα

Προσωπικά στις ομελέτες είμαι πολύ άχρηστη, δε μπορώ να τις πετύχω. Φταίει το τηγάνι; Φταίει η φωτιά; Τα αβγά πάντως δε φταίνε σίγουρα γιατί είμαι αρκετά τυχερή ώστε να έχω τη θεία Νεραντζιά που μας στέλνει από το χωριό για τον ανηψιό μου και μου αρέσουν τόσο που έχει τύχει να του πάρω μερικά, ναι φριχτή θεία! Πρέπει να έχει δίκιο η Julia Child που λέει ότι “it’s all in the wrist” αλλά φαίνεται ότι ο καρπός μου μόνο στα ποτά έχει τη χάρη…

Την πρώτη φορά που είδα το παρακάτω βίντεο έμεινα με το στόμα ανοιχτό: δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσω σε τέτοιο αποτέλεσμα, μπορεί η Julia να λέει και να ξαναλέει “don’t be afraid!” αλλά εγώ αυτό φοβάμαι να το κάνω:

 

Αβγά ποσέ

Η μητέρα μου μου είπε κάποτε ότι αβγά ποσέ της έφτιαχνε η γιαγιά της. Φυσικά δεν τα έλεγαν έτσι στον Έβρο τότε, και αν υπολογίσουμε την ηλικία αυτής της γυναίκας πρέπει να γεννήθηκε γύρω στο 1880 και δε μπορώ να φανταστώ να είχε σχέση με τη Γαλλία. Η μέθοδος είναι επίσης αρκετά δύσκολη, γιατί στη διαδικασία το πιο πιθανό είναι να βρεθείτε με ομελέτα μέσα σε βραστό νερό. Λένε ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι το φρέσκο αβγό γιατί μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί γρήγορα ώστε να σχηματίσει το επιθυμητό τρυφερό μπαλάκι. Αν βρίσκεστε σε περιπετειώδη κατάσταση, μπορείτε να το δοκιμάσετε:

Και για το τέλος, η συνταγή που θα σας στείλει: σοκολατένιο αβγό στη φριτέζα

Στο μακρινό Yorkshire της Αγγλίας, ο ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού fish and chips,  Martyn Bilby,  δημιούργησε κάτι που ακούγεται δύσκολο να πουληθεί αλλά έχει κάνει μεγάλη επιτυχία.

Βουτάει σοκολατένια αβγά (που περιέχουν κρέμα) σε κουρκούτι κι από κει κατευθείαν στη φριτέζα. Το αποτέλεσμα είναι κάτι που ισχυρίζεται ότι έχει 350 θερμίδες (;) κι έχει ενθουσιάσει το κοινό. Από τότε που άκουσα ότι στη Σκωτία πετάνε Mars στην φριτέζα, μπορώ να πιστέψω τα πάντα.

Στις εκκλησίες του Έβρου ο κόσμος τη νύχτα της Ανάστασης συνηθίζει να παίρνει μαζί του και αβγά για να τα τσουγκρίσει την ώρα που χτυπάνε οι καμπάνες (και να τα φάει επιτόπου, περιχαρής μετά τη νηστεία). Η οικογένειά μου έφερε αυτή τη συνήθεια μαζί της στην Αθήνα για να συναντήσει έκπληκτα βλέμματα, επιμένοντας για πολλά χρόνια. Τελικά ο κομφορμισμός νίκησε: βαρεθήκαμε να μας κοιτάνε με γουρλωμένα μάτια. Κάθε χρόνο όμως, οι γονείς μου επαναλαμβάνουν την ιστορία για κάποιον που στο χωριό μαζί με τα αβγά έφερνε και αλατοπίπερο. Κάθε φορά μου φαίνεται το ίδιο αστείο.

Καλό Πάσχα και χρόνια πολλά σε όλους!

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ