Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Σας προτείνω να δοκιμάσετε κάποιες ετικέτες που θα διευρύνουν τους οινικούς σας ορίζοντες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr
0

Η λέξη «αμερόληπτος» συνεπάγεται εγκράτεια και σύνεση, για τον λόγο αυτό περισσότερο δείχνει ν' αρμόζει στους ανθρώπους που παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις παρά σε όσους ασχολούμαστε με τη γεύση.

Είναι δυνατόν, όταν δοκιμάζεις κάτι που σε ξεσηκώνει, να μένεις ασυγκίνητος; Δεν θέλεις, άραγε, να μοιραστείς τον ενθουσιασμό σου;


Ανθρώπινη αδυναμία ή όχι, εγώ δηλώνω ότι υπάρχουν οινοποιοί που υποκλίνομαι στο αποτέλεσμα της δουλειά τους, ακόμα κι όταν υπάρχουν αστοχίες. Ο λόγος απλός: τα όποια λάθη δεν προσπαθούν να τα καλύψουν με βίαιες παρεμβάσεις –δηλαδή να βιάσουν το κρασί− αλλά η επιμονή, η σκληρή δουλειά και ο χρόνος τούς κάνει καλύτερους.


Ένας οινοποιός που εκτιμώ αφάνταστα είναι ο Ευρυβιάδης Σκλάβος −Βλάδης για τους φίλους− από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Όταν παλιότερα εξέφραζα την αδυναμία μου για τα κρασιά του σε κύκλους οινόφιλων, αρκετοί με κοιτούσαν περίεργα για να καταλάβουν τι πρόβλημα είχα.

Ανθρώπινη αδυναμία ή όχι, εγώ δηλώνω ότι υπάρχουν οινοποιοί που υποκλίνομαι στο αποτέλεσμα της δουλειά τους, ακόμα κι όταν υπάρχουν αστοχίες. Ο λόγος απλός: τα όποια λάθη δεν προσπαθούν να τα καλύψουν με βίαιες παρεμβάσεις –δηλαδή να βιάσουν το κρασί− αλλά η επιμονή, η σκληρή δουλειά και ο χρόνος τούς κάνει καλύτερους.


Τα χρόνια πέρασαν και χαίρομαι από καρδιάς που τα κρασιά του Βλάδη τα συναντώ όλο και πιο συχνά, σε σημεία που ποτέ δεν περίμενα. Γράφω αυτές τις γραμμές επηρεασμένος από ένα υπέροχο γεύμα στα Άργουρα που το Vino di Sasso, η αυστηρή Ρομπόλα του, απογείωσε όσα καλά ετοίμασε στην κουζίνα ο Νίκος.

Με αυτά τα λίγα, λοιπόν, και χωρίς άλλες κορόνες, σας προτείνω να δοκιμάσετε κάποιες ετικέτες που θα διευρύνουν τους οινικούς σας ορίζοντες.

Ευφράνωρ

Μοσχατέλα, Βοστιλίδι

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr

Σε αντίθεση με τη διάσημη Ρομπόλα, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες τοπικές ποικιλίες καλλιεργούνται στη δυτική πλευρά του νησιού, κυρίως στη χερσόνησο Παλλικής. Και αν το Μοσχάτο Κεφαλληνίας κερδίζει όσους αγαπούν τις εκρηκτικά αρωματικές ποικιλίες, η «ντροπαλή» Μοσχατέλλα έχει φινέτσα που ξεδιπλώνεται στο ποτήρι μας.

Το δύστροπο Βοστιλίδι δίνει ένταση κι έτσι έχουμε ένα χαρμάνι που πίνεται ευχάριστα ως απεριτίφ, συνοδεύει όμως αρμονικά ελαφρά γεύματα. Ίσως η καλύτερη εισαγωγή στα κρασιά του, με επιπλέον κίνητρο την προσιτή τιμή.

Vino Di Sasso

Ρομπόλα

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr

Η Ρομπόλα είναι μια ποικιλία που με ιντριγκάρει. Σχεδόν όλες οι εμφιαλωμένες που δοκιμάζω κάθε χρόνο μού αρέσουν για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια, αυτή με σιγουριά είναι του Σκλάβου, μια και η συμπύκνωση και η πολυπλοκότητά της την κάνουν ξεχωριστή. Και αν τα αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων την κάνουν ελκυστική, η ορυκτότητα που ξεδιπλώνεται σταδιακά και η κοφτερή οξύτητα προκαλούν συγκίνηση.

Όπως το Ασύρτικο Σαντορίνης, έτσι και η Ρομπόλα δεν είναι η πιο φιλική ποικιλία για όσους δεν έχουν εξελίξει τη σχέση τους με το κρασί. Για τον λόγο αυτό προτιμήστε τη με φαγητό. Πιθανώς ένα ψητό ψάρι θα την αναδείξει και θα την απολαύσετε αληθινά.

Μεταγειτνιών

Βοστιλίδι

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr

Βοστιλίδι από 100 ετών αυτόριζο αμπελώνα με πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Ένα κρασί με εκφραστικά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, ανθέων και φυτικές νότες. Πληθωρική γεύση, ελαφρά τανικό, με την οξύτητα να υποστηρίζει εντυπωσιακά το μαρμελαδένιο φρούτο και τις ξηροκαρπάτες νότες του βαρελιού.

Κατά τη γνώμη μου, η «ναυαρχίδα» των λευκών προτάσεών του. Αρέσει ή όχι, δεν μοιάζει με κανένα άλλο κρασί που έχετε δοκιμάσει. Αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για να το γευτείτε.

Οργίων

Μαυροδάφνη

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr

Όταν πρωτοέβαλα σε λίστα και πρότεινα σε πελάτες να δοκιμάσουν «Οργίων του Σκλάβου», νομίζω ότι υπήρξαν περιπτώσεις που με παρεξήγησαν, σαν να ξεστόμισα ένα πρόστυχο υπονοούμενο. Δεν κάνω πλάκα, είχα πιάσει βλέμματα του τύπου «ας σοβαρευτούμε τώρα, κύριε».

Τέλος πάντων, όλοι όσοι το επέλεξαν έδειχναν ότι κάτι νέο ανακάλυπταν και αυτή είναι η μαγεία της Μαυροδάφνης, η διαφορετικότητα. Αρώματα δενδρολίβανου, δάφνης και μαύρης σταφίδας, με μπαχαρένιες νύξεις. Πλούσιο στόμα, καλή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση. Υπάρχει, άραγε, κάτι περισσότερο να αναζητήσουμε σ' ένα ποτήρι κρασί;

Ήδυς Ηλίου

Μοσχάτο Κεφαλληνίας

Τα κρασιά του Σκλάβου από την Κεφαλονιά μπορούν να απογειώσουν ένα γεύμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.gr

Επιδόρπιο με απολαυστικά αρώματα λουλουδιών, μαρμελάδας εσπεριδοειδών και νότες κάρδαμου και γαρίφαλου. Στο στόμα καραμέλα βουτύρου, γλυκό σταφύλι και διακριτική αίσθηση κανέλας. Δροσιστική οξύτητα που ισορροπεί τη γλυκύτητα και απαλή bitter αίσθηση που παρατείνει ευχάριστα την επίγευση.

Χρήσιμο είναι να θυμάστε πάντα τον κανόνα ότι τα επιδόρπια κρασιά πρέπει να είναι πιο γλυκά από το γλυκό που συνοδεύουν.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ