Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά Facebook Twitter
Είναι ένα νόστιμο κρασί που θέλεις να πιεις αμέσως και δεύτερη γουλιά για να το ανακαλύψεις.
0

Συνηθίζω να λέω πως το κρασί είναι αναμνήσεις, αναμνήσεις τόσο αυτού που το φτιάχνει όσο και αυτού που το απολαμβάνει τελικά. Αν ένα κρασί επιβεβαιώνει αυτήν τη θεωρία, σίγουρα είναι το Ρωμέικο Orange de Noir από το οινοποιείο Ντουράκη στον Αλίκαμπο των Χανίων.

Ο Αντρέας Ντουράκης έκανε την πρώτη του προσπάθεια να εμφιαλώσει ξηρό ρωμέικο στα τέλη του 1990, η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία και αυτό μας έδωσε πολλές γευστικές αναμνήσεις σε συναντήσεις με τα παιδιά του, τον Αντώνη και την Εύη, να δοκιμάζουμε την εξέλιξη του ρωμέικου του 1997 παρέα με φίλους οινοχόους και να το απολαμβάνουμε στην πορεία της ζωής του. 

Το ξηρό αυτό πορτοκαλί ρωμέικο έχει έντονο χαρακτήρα στη μύτη και στο στόμα από ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, με το αποξηραμένο βερίκοκο να κυριαρχεί, ξηρό χαμομήλι, μυρωδιές από τα βότανα της Κρήτης, φουντούκι και ψητό αμύγδαλο.

Το ρωμέικο είναι η ερυθρή ποικιλία των Χανίων που έχει ταυτιστεί με τον παραδοσιακό μαρουβά, ετυμολογικά ίσως από το «μαρουβίζω», δηλαδή μαυρίζω, αν και αυτή είναι μόνο μία από τις εκδοχές του ονόματος. Το ρωμέικο λοιπόν είναι συνήθως ένα κρασί άκρως οξειδωτικού χαρακτήρα, που θυμίζει sherry και που όποιος έχει επισκεφθεί χανιώτικο σπίτι στα χωριά σίγουρα το έχει γευτεί. 

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εμφιάλωσης και διανομής στο ευρύ κοινό, το ξηρό ρωμέικο από το οινοποιείο Ντουράκη επιστρέφει στη φιάλη και στα ποτήρια μας, ανανεωμένο και με περισσότερη σοφία.

Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά Facebook Twitter
Το Ρωμέικο Orange de Noir του Ντουράκη είναι ένα κρασί εμφιαλωμένων αναμνήσεων του κυρίου Αντρέα.

Το οινόφιλο κοινό έχει αλλάξει. Η γενιά των boomers δεν είναι πια influencers και η generation Z έχει εντελώς άλλη αντίληψη για το τι θέλει να γεύεται. Το Ρωμέικο Orange de Noir του Ντουράκη είναι ένα κρασί εμφιαλωμένων αναμνήσεων του κυρίου Αντρέα. Μνήμες από τους παππούδες του, όταν τον πήγαιναν στη μουσάνδρα, τον χώρο όπου είχαν τα βαρέλια του ρωμέικου. Μνήμες από τα νεανικά του χρόνια με φίλους, μνήμες από τα Χανιά έξω από το τουριστικό σκηνικό. Το Ρωμέικο Orange de Noir είναι ένα κρασί φτιαγμένο πλέον από τον πατέρα και τον γιο, ένα πορτοκαλί κρασί από ερυθρά σταφύλια ελεγχόμενης οξείδωσης.

Η ζύμωση του κρασιού αυτού γίνεται σιγά σιγά και ξεκινάει αυθόρμητα. Όταν ρώτησα τον Αντώνη για το οινοποιητικό πρωτόκολλο, μου απάντησε «δεν βιαζόμαστε καθόλου για το κρασί αυτό, και αν σταματήσει η ζύμωση… ε, θα ξαναρχίσει όταν ανέβει η θερμοκρασία». Απολαμβάνω να ακούω τέτοιες ιστορίες για κρασιά χωρίς βιασύνη και άγχος να κυκλοφορήσουν. Το κρασί μπαίνει σε βαρέλια εξακοσίων λίτρων, αφού μείνει με τα στέμφυλα για δυο-τρεις μέρες, εξού και το πορτοκαλί χρώμα του.

Στα βαρέλια παραμένει για δώδεκα μήνες τουλάχιστον, τα βαρέλια δεν απογεμίζονται μετά το μερίδιο που παίρνουν οι άγγελοι* και η ελεγχόμενη οξείδωση ξεκινάει· μετρήσεις, δοκιμές και αποφάσεις για το πότε και σε ποιο σημείο είναι έτοιμο το κρασί να εμφιαλωθεί και να ξεκινήσει μια νέα πορεία ωρίμανσης, στη φιάλη αυτήν τη φορά.

Το ξηρό αυτό πορτοκαλί ρωμέικο έχει έντονο χαρακτήρα στη μύτη και στο στόμα από ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, με το αποξηραμένο βερίκοκο να κυριαρχεί, ξηρό χαμομήλι, μυρωδιές από τα βότανα της Κρήτης, φουντούκι και ψητό αμύγδαλο. Είναι ένα νόστιμο κρασί που θέλεις να πιεις αμέσως και δεύτερη γουλιά για να το ανακαλύψεις. Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, δεν μπορείς στην πραγματικότητα να το κατατάξεις σε μία κατηγορία. Λευκό δεν είναι, ερυθρό δεν είναι, είναι πορτοκαλί από ερυθρά σταφύλια και ούτε σε αυτό τον ορισμό θεωρητικά και τυπικά ανήκει, μιας και ως πορτοκαλί κρασιά ορίζονται τα κρασιά που οινοποιούνται από λευκά σταφύλια με παραμονή με τις φλούδες τους.

Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά Facebook Twitter
Το Ρωμέικο Orange de Noir είναι ένα κρασί φτιαγμένο πλέον από τον πατέρα και τον γιο, ένα πορτοκαλί κρασί από ερυθρά σταφύλια ελεγχόμενης οξείδωσης.

Όπως και να έχει, το Ρωμέικο Orange de Noir είναι μια εμπειρία, είναι σαν μια ερωτική ιστορία λίγο διαφορετική από τα συνηθισμένα, από αυτές που δεν ξεχνιούνται, από αυτές με μακριά επίγευση, όπως και το συγκεκριμένο κρασί των περιορισμένων φιαλών, που θα το δοκιμάσει όποιος προλάβει να το βρει. Είναι ένα κρασί που έκανε τον Thomas Schanz, βραβευμένο με 3 αστέρια Michelen, να κλείσει τα μάτια και να πει «έχω φανταστεί το πιάτο γι' αυτό το κρασί» κατά τη διάρκεια μιας μαραθώνιας γευσιγνωσίας με κρασιά από τα Χανιά που κάναμε μαζί. 

Βάλτε στο ποτήρι σας το Ρωμέικο Orange de Noir και συνδυάστε το με χοχλιούς μπουρμπουριστούς, τσιγαριαστό κατσικάκι, γαμοπίλαφο, κατσουνάκια χανιώτικα, κλείστε τα μάτια σας και μεταφερθείτε στα Χανιά, σε ένα χωριουδάκι του Αποκόρωνα ψηλά, δείτε τα Λευκά Όρη και το Βόρειο Κρητικό, ακούστε λύρα από τον Ross Daly και ονειρευτείτε. Αυτό το ταξίδεμα σάς κάνει το συγκεκριμένο κρασί. Γιατί ναι, το κρασί είναι αναμνήσεις…

*angels share λέγεται η εξάτμιση του κρασιού όταν μπει στα βαρέλια.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ