Τα λαδερά του καλοκαιριού

Τα λαδερά του καλοκαιριού Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
0

SUMMER IN THE CITY

 

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

 

Τα λαδερά του καλοκαιριού Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Όταν μιλάμε για λαδερά φαγητά, ο νους μας πάει στα φασολάκια. Τα αναζητάμε σε δύο εστιατόρια που πολλά χρόνια τα έχουν δουλέψει στην κουζίνα τους, αντλώντας από την παράδοση. Τα φρέσκα φασολάκια, που είναι στην εποχή τους, στην κουζίνα του Φιλίππου σιγομαγειρεύονται με κρεμμύδι, ελαφριά σάλτσα ντομάτας και μαϊντανό και είναι στ' αλήθεια εξαιρετικά. Εδώ, εκτός από τα φασολάκια, θα δοκιμάσεις κι άλλα πιάτα από το κλασικό ρεπερτόριο της ελληνικής κουζίνας που σερβίρει από το 1923 το ιστορικό εστιατόριο Φιλίππου στο Κολωνάκι. Αληθινά μαγειρευτά.

Φιλίππου, Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Αθήνα, 210 7216390

Το εστιατόριο Αλεξάνδρα από το 1991 τιμά με συνέπεια στην κουζίνα του τα φρέσκα υλικά κάθε εποχής. Ξεχωρίζουμε τα φασολάκια, αλλά εδώ θα βρεις πολλά ελληνικά φαγητά που εκφράζουν το καλοκαίρι και τα ελληνικά υλικά με τον καλύτερο τρόπο. Και το ψωμί, για να μαζέψεις τη σάλτσα από το πιάτο, να ξέρεις πως είναι ζυμωτό και υπέροχο...

Αλεξάνδρα, Αργεντινής Δημοκρατίας 8α & Ζωναρά 21 (γωνία), Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, λεωφ. Αλεξάνδρας, 21 6420874

Τα λαδερά του καλοκαιριού Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Παλιοί και νέοι στην κουζίνα τιμούν ένα από τα εμβληματικά εποχικά πιάτα, τις μπάμιες. Το μαγειρείο Παπαγιάννης έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες στο νόστιμο μαγειρευτό φαγητό. Το πιάτο με τις μελωμένες μπάμιες μαγειρεμένες με φρέσκια ντομάτα και μπόλικο ελαιόλαδο και μαζί πατάτες κυδωνάτες που χυλώνουν όμορφα τη σάλτσα είναι ένα από τα λαδερά φαγητά που φιγουράρουν στον κατάλογο του. Ο Παπαγιάννης προσφέρει καθημερινά μια κουζίνα με μαγειρευτά φαγητά, λαδερά και φούρνου. Από τη βιτρίνα με τα ταψιά με τα φαγητά σε παράταξη επιλέγεις φαγητό σπιτικό.

Παπαγιάννης, Παπαδιαμαντοπούλου 53, Αθήνα, 210 7709313

Μια βιτρίνα γεμάτη με νόστιμα φαγητά σού προσφέρει και το νεοφερμένο «Μάνας κουζίνα κουζίνα» στη μοδάτη γειτονιά της πλατείας Αγίας Ειρήνης, στην καρδιά της Αθήνας. Οι μελωμένες μπάμιες έχουν και εδώ την τιμητική τους. Μαγειρεύονται με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας κι ενισχύονται γευστικά με γλυκές κόκκινες πιπεριές. Το εστιατόριο αναζητεί ό,τι φρέσκο επιφυλάσσει ο κύκλος των εποχών.

Μάνας κουζίνα κουζίνα, Αιόλου 27Α, κέντρο, 210 3252335

Οι γεμιστές κόκκινες πιπεριές με ρύζι και άφθονα μυριστικά, κρεμμύδι και καλό ελαιόλαδο βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο και οι μυρωδιές του ξύλου και των αρωματικών σμίγουν ηδονικά κι ερεθίζουν την όρεξη. Ο Διοματάρης, ο λεβέντης Κρητικός, αξιοποιεί στην κουζίνα του τις πιπεριές και τις ντομάτες που βγάζει το μποστάνι του στα Χανιά. Ο ξυλόφουρνος και το υπομονετικό ψήσιμο δίνουν μια ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό που συνοδεύεται με γενναία κουταλιά από χιονάτη ξινομυζήθρα που απογειώνει τη γεύση. Η χοντροκομμένη φέτα από το ζυμωτό καρβέλι είναι ό,τι πρέπει για να βουτήξεις την μπουκιά σου στη νόστιμη σάλτσα των γεμιστών.

Ταβέρνα του Διοματάρη, Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, 210 3455505

Τα λαδερά του καλοκαιριού Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Οι καλομαγειρεμένες μελιτζάνες ιμάμ με μπόλικη σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι άφθονο που προσθέτει τη γλύκα του στο πιάτο και μαϊντανό είναι από τα πιάτα που θα δοκιμάσεις στον Κίτσουλα. Από τα πιο κλασικά μαγειρεία της πόλης, επιμένει εδώ και χρόνια να προσφέρει φαγητό σπιτικό.

Κίτσουλας, Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, 210 6814798

Τα γεμιστά κολοκυθάκια με ρύζι και άφθονα μυριστικά φτιαγμένα από τα χέρια της κυρίας Μαρίας στο εστιατόριο Αρχοντικό είναι διάσημα. Δεινή μαγείρισσα, με καταγωγή από το χωριό Αρχοντικό της Μεσσηνίας, μαγειρεύει για χρόνια. Στην κουζίνα της τα φρέσκα προϊόντα της εποχής αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις δοκιμάσεις τα γεμιστά κολοκύθια που μαγειρεύει στην κατσαρόλα με υπομονή, για να κρατηθεί το ρύζι σπυρωτό. Η σάλτσα αυγολέμονο που τα αγκαλιάζει είναι ιδανικά ξινή.

Το Αρχοντικό, λεωφ. Κηφισίας 70 & Πάρνωνος, Μαρούσι, 210 6120808

Τα λαδερά του καλοκαιριού Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Η μελιτζάνα μπαίνει στον νταβά με μπόλικο σκόρδο, ξερή ρίγανη, φρεσκοτριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και θρυμματισμένη βαρελίσια φέτα και ψήνεται στην εντέλεια στον φούρνο. Η αρμονία των υλικών και η βαθιά νοστιμιά κορυφώνεται με την αιχμηρή γεύση της φέτας. Τη μαγειρική τέχνη της γιαγιάς στα λαδερά συνεχίζουν τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Τσώτσης, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματα της παράδοσης στο οικογενειακό οινομαγειρείο Ζωοδόχος Πηγή.

Ζωοδόχος Πηγή εστιατόριο, Iωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια, Πειραιάς, 210 4814438

Μια αλλιώτικη μελιτζάνα φτιάχνει η μαγείρισσα κυρία Ντίνα στην Παλιά Φάβα. Πρώτα φτιάχνει τη σάλτσα ντομάτας την οποία αρωματίζει με σκόρδο και βασιλικό. Με τη μυρωδάτη αυτή σάλτσα περιχύνει τις ψητές μελιτζάνες και επάνω προσθέτει γιαούρτι για να δροσερέψουν πριν τις φουρνίσει. Αποφεύγει να συσκοτίσει την καθαρότητα των γεύσεων. Γεύσεις αληθινές που σαν βάλσαμο αγκαλιάζουν το είναι σου.

Η Παλιά Φάβα, Αχαιών 38, Π. Φάληρο, 210 9311994

Η Ροζαλία είναι μια οικογενειακή ταβέρνα που στα 25 χρόνια λειτουργία της έχει αποδείξει την αξία της για σπιτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό. Τα πιάτα της εκφράζουν σαφήνεια, απλότητα και φρεσκάδα. Δείγμα μαγειρικής γραφής δίνουν οι τρυφεροί κολοκυθοανθοί που γεμίζονται με μαεστρία με ρύζι, τριμμένο κολοκύθι, καρότο, μπόλικα μυριστικά και μαγειρεύονται με καλό ελαιόλαδο και λίγη φρεσκοκομμένη ντομάτα. Ένα πιάτο που υμνεί την αγάπη για τα φρέσκα προϊόντα και την ουσία της καλοκαιρινής κουζίνας.

Ροζαλία, Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302933

Το πιάτο τουρλού είναι ειδικής συνθέσεως, με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πολύχρωμες πιπεριές και πατάτες. Η επιτυχημένη μαγειρική εκτέλεσή του «τραβάει» τους λάτρεις των ζαρζαβατικών. Θελξίνοο πιάτο που επιλέγουν οι μυημένοι στις καθαρές γεύσεις, χωρίς τα τσιγαρίσματα και τα πολλά μπαχαρικά. Μαζί με μια μεγάλη γκάμα σπιτικών φαγητών, το μεζεδοπωλείο «Καφενείο στο Κολωνάκι» διατηρεί μια ειλικρινή κουζίνα που εκφράζει εδώ και χρόνια το κλασικό αστικό, αθηναϊκό φαγητό.

Το Καφενείο, Λουκιανού 26, Κολωνάκι τηλ. 210-7237757

Ακόμα και σεφ που έχουν περάσει από σπουδαίες και διάσημες κουζίνες του εξωτερικού υποκύπτουν στη γοητεία του απλού, παραδοσιακού φαγητού της εποχής. Το ελληνικό, κλασικό μπριάμ προβάλλει στην κουζίνα του Tudor Hall, όπου ο σπουδαίος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου το παρουσιάζει με σύγχρονη μαγειρική τεχνική. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, τρία είδη διαφορετικές πιπεριές ραντίζονται με ελαιόλαδο και ψήνονται ελαφρά πριν προστεθεί η σύβραση με φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδι. Η μοδάτη πινελιά στο πιάτο είναι ότι ενισχύεται με πούδρα από τα λαχανικά, τσιπς πατάτας και παραλλαγή της φέτας. Ένα πιάτο που ξεχειλίζει αρώματα, πλούσια γεύση και χαρίζει το πολύτιμο αίσθημα της χαράς που νιώθουμε όταν γευόμαστε ένα οικείο φαγητό.

Tudor Hall, ξενοδοχείο King George, Βασ. Γεωργίου Α' 3, Σύνταγμα, 210 3330265

Οι αγκινάρες με αρακά, μαγειρεμένες από χέρι έμπειρο, με λεμονάτη σάλτσα και μοσχοβολιστό άνηθο, είναι ένα ανοιξιάτικο πιάτο και ίσως από τα καλύτερα της ελληνικής κουζίνας. Η κουζίνα του Οινομαγειρείου Παπανδρέου στην Βαρβάκειο Αγορά έχει παράδοση πολλών χρόνων. Η βιτρίνα με τα ταψιά σε κοινή θέα είναι από μόνη της ένα εξαιρετικό θέαμα. Οι ποικιλία των λαδερών φαγητών μεγάλη, έτοιμη να καλύψει κάθε επιθυμία.

Οινομαγειρείο Παπανδρέου, Αριστογείτονος 1, Βαρβάκειος Αγορά, Ψυρρή, 210 3214970

Η ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα είναι διάσημη για τα λαδερά της. Εξαιρετικά φασολάκια, επιλεγμένα από ειδικές ποικιλίες, μελιτζάνες κοκκινιστές που έρχονται σερβιρισμένες με μοσχαράκι ή χωρίς αλλά και μπάμιες που και οι πιο ιδιότροποι τις επιλέγουν με χαρά. Εδώ τα λαδερά σερβίρονται με ένα από τα καλύτερα ζυμωτά ψωμιά που θα βρεις στην Αθήνα, εξαιρετική ντοματοσαλάτα και χόρτα.

Οικονόμου, Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, 210 3467555

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT