Τα λαδερά του καλοκαιριού

Τα λαδερά του καλοκαιριού Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
0

SUMMER IN THE CITY

 

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

 

Τα λαδερά του καλοκαιριού Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Όταν μιλάμε για λαδερά φαγητά, ο νους μας πάει στα φασολάκια. Τα αναζητάμε σε δύο εστιατόρια που πολλά χρόνια τα έχουν δουλέψει στην κουζίνα τους, αντλώντας από την παράδοση. Τα φρέσκα φασολάκια, που είναι στην εποχή τους, στην κουζίνα του Φιλίππου σιγομαγειρεύονται με κρεμμύδι, ελαφριά σάλτσα ντομάτας και μαϊντανό και είναι στ' αλήθεια εξαιρετικά. Εδώ, εκτός από τα φασολάκια, θα δοκιμάσεις κι άλλα πιάτα από το κλασικό ρεπερτόριο της ελληνικής κουζίνας που σερβίρει από το 1923 το ιστορικό εστιατόριο Φιλίππου στο Κολωνάκι. Αληθινά μαγειρευτά.

Φιλίππου, Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Αθήνα, 210 7216390

Το εστιατόριο Αλεξάνδρα από το 1991 τιμά με συνέπεια στην κουζίνα του τα φρέσκα υλικά κάθε εποχής. Ξεχωρίζουμε τα φασολάκια, αλλά εδώ θα βρεις πολλά ελληνικά φαγητά που εκφράζουν το καλοκαίρι και τα ελληνικά υλικά με τον καλύτερο τρόπο. Και το ψωμί, για να μαζέψεις τη σάλτσα από το πιάτο, να ξέρεις πως είναι ζυμωτό και υπέροχο...

Αλεξάνδρα, Αργεντινής Δημοκρατίας 8α & Ζωναρά 21 (γωνία), Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, λεωφ. Αλεξάνδρας, 21 6420874

Τα λαδερά του καλοκαιριού Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Παλιοί και νέοι στην κουζίνα τιμούν ένα από τα εμβληματικά εποχικά πιάτα, τις μπάμιες. Το μαγειρείο Παπαγιάννης έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες στο νόστιμο μαγειρευτό φαγητό. Το πιάτο με τις μελωμένες μπάμιες μαγειρεμένες με φρέσκια ντομάτα και μπόλικο ελαιόλαδο και μαζί πατάτες κυδωνάτες που χυλώνουν όμορφα τη σάλτσα είναι ένα από τα λαδερά φαγητά που φιγουράρουν στον κατάλογο του. Ο Παπαγιάννης προσφέρει καθημερινά μια κουζίνα με μαγειρευτά φαγητά, λαδερά και φούρνου. Από τη βιτρίνα με τα ταψιά με τα φαγητά σε παράταξη επιλέγεις φαγητό σπιτικό.

Παπαγιάννης, Παπαδιαμαντοπούλου 53, Αθήνα, 210 7709313

Μια βιτρίνα γεμάτη με νόστιμα φαγητά σού προσφέρει και το νεοφερμένο «Μάνας κουζίνα κουζίνα» στη μοδάτη γειτονιά της πλατείας Αγίας Ειρήνης, στην καρδιά της Αθήνας. Οι μελωμένες μπάμιες έχουν και εδώ την τιμητική τους. Μαγειρεύονται με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας κι ενισχύονται γευστικά με γλυκές κόκκινες πιπεριές. Το εστιατόριο αναζητεί ό,τι φρέσκο επιφυλάσσει ο κύκλος των εποχών.

Μάνας κουζίνα κουζίνα, Αιόλου 27Α, κέντρο, 210 3252335

Οι γεμιστές κόκκινες πιπεριές με ρύζι και άφθονα μυριστικά, κρεμμύδι και καλό ελαιόλαδο βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο και οι μυρωδιές του ξύλου και των αρωματικών σμίγουν ηδονικά κι ερεθίζουν την όρεξη. Ο Διοματάρης, ο λεβέντης Κρητικός, αξιοποιεί στην κουζίνα του τις πιπεριές και τις ντομάτες που βγάζει το μποστάνι του στα Χανιά. Ο ξυλόφουρνος και το υπομονετικό ψήσιμο δίνουν μια ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό που συνοδεύεται με γενναία κουταλιά από χιονάτη ξινομυζήθρα που απογειώνει τη γεύση. Η χοντροκομμένη φέτα από το ζυμωτό καρβέλι είναι ό,τι πρέπει για να βουτήξεις την μπουκιά σου στη νόστιμη σάλτσα των γεμιστών.

Ταβέρνα του Διοματάρη, Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, 210 3455505

Τα λαδερά του καλοκαιριού Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Οι καλομαγειρεμένες μελιτζάνες ιμάμ με μπόλικη σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι άφθονο που προσθέτει τη γλύκα του στο πιάτο και μαϊντανό είναι από τα πιάτα που θα δοκιμάσεις στον Κίτσουλα. Από τα πιο κλασικά μαγειρεία της πόλης, επιμένει εδώ και χρόνια να προσφέρει φαγητό σπιτικό.

Κίτσουλας, Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, 210 6814798

Τα γεμιστά κολοκυθάκια με ρύζι και άφθονα μυριστικά φτιαγμένα από τα χέρια της κυρίας Μαρίας στο εστιατόριο Αρχοντικό είναι διάσημα. Δεινή μαγείρισσα, με καταγωγή από το χωριό Αρχοντικό της Μεσσηνίας, μαγειρεύει για χρόνια. Στην κουζίνα της τα φρέσκα προϊόντα της εποχής αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις δοκιμάσεις τα γεμιστά κολοκύθια που μαγειρεύει στην κατσαρόλα με υπομονή, για να κρατηθεί το ρύζι σπυρωτό. Η σάλτσα αυγολέμονο που τα αγκαλιάζει είναι ιδανικά ξινή.

Το Αρχοντικό, λεωφ. Κηφισίας 70 & Πάρνωνος, Μαρούσι, 210 6120808

Τα λαδερά του καλοκαιριού Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Η μελιτζάνα μπαίνει στον νταβά με μπόλικο σκόρδο, ξερή ρίγανη, φρεσκοτριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και θρυμματισμένη βαρελίσια φέτα και ψήνεται στην εντέλεια στον φούρνο. Η αρμονία των υλικών και η βαθιά νοστιμιά κορυφώνεται με την αιχμηρή γεύση της φέτας. Τη μαγειρική τέχνη της γιαγιάς στα λαδερά συνεχίζουν τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Τσώτσης, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματα της παράδοσης στο οικογενειακό οινομαγειρείο Ζωοδόχος Πηγή.

Ζωοδόχος Πηγή εστιατόριο, Iωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια, Πειραιάς, 210 4814438

Μια αλλιώτικη μελιτζάνα φτιάχνει η μαγείρισσα κυρία Ντίνα στην Παλιά Φάβα. Πρώτα φτιάχνει τη σάλτσα ντομάτας την οποία αρωματίζει με σκόρδο και βασιλικό. Με τη μυρωδάτη αυτή σάλτσα περιχύνει τις ψητές μελιτζάνες και επάνω προσθέτει γιαούρτι για να δροσερέψουν πριν τις φουρνίσει. Αποφεύγει να συσκοτίσει την καθαρότητα των γεύσεων. Γεύσεις αληθινές που σαν βάλσαμο αγκαλιάζουν το είναι σου.

Η Παλιά Φάβα, Αχαιών 38, Π. Φάληρο, 210 9311994

Η Ροζαλία είναι μια οικογενειακή ταβέρνα που στα 25 χρόνια λειτουργία της έχει αποδείξει την αξία της για σπιτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό. Τα πιάτα της εκφράζουν σαφήνεια, απλότητα και φρεσκάδα. Δείγμα μαγειρικής γραφής δίνουν οι τρυφεροί κολοκυθοανθοί που γεμίζονται με μαεστρία με ρύζι, τριμμένο κολοκύθι, καρότο, μπόλικα μυριστικά και μαγειρεύονται με καλό ελαιόλαδο και λίγη φρεσκοκομμένη ντομάτα. Ένα πιάτο που υμνεί την αγάπη για τα φρέσκα προϊόντα και την ουσία της καλοκαιρινής κουζίνας.

Ροζαλία, Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302933

Το πιάτο τουρλού είναι ειδικής συνθέσεως, με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πολύχρωμες πιπεριές και πατάτες. Η επιτυχημένη μαγειρική εκτέλεσή του «τραβάει» τους λάτρεις των ζαρζαβατικών. Θελξίνοο πιάτο που επιλέγουν οι μυημένοι στις καθαρές γεύσεις, χωρίς τα τσιγαρίσματα και τα πολλά μπαχαρικά. Μαζί με μια μεγάλη γκάμα σπιτικών φαγητών, το μεζεδοπωλείο «Καφενείο στο Κολωνάκι» διατηρεί μια ειλικρινή κουζίνα που εκφράζει εδώ και χρόνια το κλασικό αστικό, αθηναϊκό φαγητό.

Το Καφενείο, Λουκιανού 26, Κολωνάκι τηλ. 210-7237757

Ακόμα και σεφ που έχουν περάσει από σπουδαίες και διάσημες κουζίνες του εξωτερικού υποκύπτουν στη γοητεία του απλού, παραδοσιακού φαγητού της εποχής. Το ελληνικό, κλασικό μπριάμ προβάλλει στην κουζίνα του Tudor Hall, όπου ο σπουδαίος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου το παρουσιάζει με σύγχρονη μαγειρική τεχνική. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, τρία είδη διαφορετικές πιπεριές ραντίζονται με ελαιόλαδο και ψήνονται ελαφρά πριν προστεθεί η σύβραση με φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδι. Η μοδάτη πινελιά στο πιάτο είναι ότι ενισχύεται με πούδρα από τα λαχανικά, τσιπς πατάτας και παραλλαγή της φέτας. Ένα πιάτο που ξεχειλίζει αρώματα, πλούσια γεύση και χαρίζει το πολύτιμο αίσθημα της χαράς που νιώθουμε όταν γευόμαστε ένα οικείο φαγητό.

Tudor Hall, ξενοδοχείο King George, Βασ. Γεωργίου Α' 3, Σύνταγμα, 210 3330265

Οι αγκινάρες με αρακά, μαγειρεμένες από χέρι έμπειρο, με λεμονάτη σάλτσα και μοσχοβολιστό άνηθο, είναι ένα ανοιξιάτικο πιάτο και ίσως από τα καλύτερα της ελληνικής κουζίνας. Η κουζίνα του Οινομαγειρείου Παπανδρέου στην Βαρβάκειο Αγορά έχει παράδοση πολλών χρόνων. Η βιτρίνα με τα ταψιά σε κοινή θέα είναι από μόνη της ένα εξαιρετικό θέαμα. Οι ποικιλία των λαδερών φαγητών μεγάλη, έτοιμη να καλύψει κάθε επιθυμία.

Οινομαγειρείο Παπανδρέου, Αριστογείτονος 1, Βαρβάκειος Αγορά, Ψυρρή, 210 3214970

Η ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα είναι διάσημη για τα λαδερά της. Εξαιρετικά φασολάκια, επιλεγμένα από ειδικές ποικιλίες, μελιτζάνες κοκκινιστές που έρχονται σερβιρισμένες με μοσχαράκι ή χωρίς αλλά και μπάμιες που και οι πιο ιδιότροποι τις επιλέγουν με χαρά. Εδώ τα λαδερά σερβίρονται με ένα από τα καλύτερα ζυμωτά ψωμιά που θα βρεις στην Αθήνα, εξαιρετική ντοματοσαλάτα και χόρτα.

Οικονόμου, Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, 210 3467555

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ