Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo"

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Παρακολούθησα μαθήματα μαγειρικής στο Χονγκ Κονγκ και έφερα πίσω πολλές πληροφορίες και γνώσεις που θα τις εφαρμόσω στην κουζίνα του Pink Flamingo. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ξεκίνησε σαν αστείο, αλλά κατέληξε να γίνει το πρώτο μαγαζί στην Αθήνα με ασιατικό street food. Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μας ξεναγεί στον καινούργιο του χώρο, το Pink Flamingo στην οδό Σκούφου στο Σύνταγμα.


Ο μινιόν χώρος μοιράζεται σε δύο επίπεδα, στο ισόγειο με την ανοιχτή κουζίνα και τα μπαμπού καλαθάκια σε παράταξη. Μια λευκή σιδερένια σκάλα σε οδηγεί στον όροφο ντυμένο με λευκά πλακάκια, λευκά σιδερένια σκαμπό και τραπέζια. Την παιχνιδιάρικη διακόσμηση που θυμίζει λονδρέζικο μαγαζί ανέλαβε ο Νίκος Πέτσας και η εταιρεία Domus.

«Λατρεύω την ασιατική κουζίνα και επειδή στην Αθήνα δεν τρώω καλά dim sum, για αυτό αποφάσισα να φτιάξω τα δικά μου», λέει ο Βασίλης και συμπληρώνει: «Το κοινό που θα έρθει ξέρει να τρώει dim sum γιατί ταξιδεύει και έχει γευστικές εμπειρίες».

Όλα τα ιδιαίτερα πράγματα που φτιάχνω ως μάγειρας τα έμαθα από το youtube, αλλά και από τα ταξίδια μου στην Ταϊλάνδη και την Κίνα


Όμως, τι γεύσεις μας περιμένουν στο Pink Flamingo; «Ξεκινάμε με απλές γεύσεις και σχήματα για να εκπαιδεύσουμε και όσους δεν γνωρίζουν τα dim sum», λέει και συμπληρώνει: «Τρεις παραλλαγές θα προσφέρουμε: με κοτόπουλο και γαρίδα, με χοιρινό και τζίντζερ και για τους vegan με αρακά, γλυκοπατάτα και φακές. Επίσης, επειδή δεν μπορώ να αντισταθώ στα ψωμάκια bao θα σερβίρουμε και ένα bao την εβδομάδα».


Ο λιτός κατάλογος θα συμπληρώνεται με μια κινέζικη μπύρα, pink γκρέιπφρουτ και σόδα, αλλά και λέμονγκρας ice tea.

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Κάθε μερίδα που θα σερβίρεται στο μπαμπού καλαθάκι θα περιλαμβάνει 5 κομμάτια dim sum. «Όλα τα dim sum και bao φτιάχνονται στο εργαστήριο μας από φρέσκα φυσικά ελληνικά προϊόντα και οι ζύμες είναι από ελληνικό αλεύρι», εξηγεί. 


Όταν τον ρωτάς που έμαθε να φτιάχνει dim sum ο Βασίλης απαντά με ειλικρίνεια: «Όλα τα ιδιαίτερα πράγματα που φτιάχνω ως μάγειρας τα έμαθα από το Υoutube, αλλά και από τα ταξίδια μου στην Ταϊλάνδη και την Κίνα. Έψαχνα να βρω το τέλειο dim sum και το βρήκα στο Χονγκ Κονγκ, στο εστιατόριο Tim Ho Wan. Είναι από τα λίγα εστιατόρια που σερβίρουν street food και έχουν αστέρι Michelin. Ως εστιατόριο του δρόμου είναι πάμφθηνο».


Ο Βασίλης λατρεύει τα ταξίδια και αναζητά με πάθος τις αληθινές και παραδοσιακές γεύσεις του κάθε τόπου που επισκέπτεται. Αυτή την περίοδο είναι ερωτευμένος με το Χονγκ Κονγκ. «Η ζωή σε αυτή την ασιατική μεγαλούπολη σου μεταφέρει κινηματογραφικές εικόνες του Λικ Μπεσόν είναι σαν παίζεις στο «Πέμπτο Στοιχείο» λέει.

 
Στο Χονγκ Κονγκ όμως εκτός από το να δοκιμάζει γεύσεις αποφάσισε να γίνει μαθητής. «Παρακολούθησα μαθήματα μαγειρικής και έφερα πίσω πολλές πληροφορίες και γνώσεις που θα τις εφαρμόσω στην κουζίνα του Pink Flamingo». Από το Χονγκ Κονγκ έφερε και όλα τα μπαμπού καλαθάκια που θα χρησιμοποιήσει στο νέο του μαγαζί. «Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο με σταμάτησε ο τελωνιακός και με ρώτησε παραξενεμένος τι θα κάνω τόσα πολλά μπαμπού καλάθια. Του λέω πως είναι για το σπίτι μου. Με κοιτάζει με απορία και με ρωτάει για το σπίτι σου; Και του απαντώ καλέ ναι, έχω μεγάλο σπίτι», λέει και σκάει στα γέλια.  

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Στη μικρή ανοιχτή κουζίνα θα μαγειρεύουν 6 νέοι μάγειρες σε κυλιόμενο πρόγραμμα ανά δύο. Στο λιτό μενού θα υπάρχει και επιδόρπιο «παγωτό ξυλάκι βανίλιας που θα σερβίρεται σε ένα σκαφάκι με σάλτσα από φρέσκο μάνγκο και δίπλα ταϊλανδέζικο μπισκοτάκι της τύχης με γεύση καρύδα. Δεν έχεις ξαναφάει καλύτερο», λέει.

Τα σχέδια για το μενού δεν σταματούν εδώ αφού ο Βασίλης έχει ήδη σκεφτεί τι θα σερβίρει τον χειμώνα. «Σούπα από ζωμό κοτόπουλο και ντάμπλινγκς! Μου αρέσει που είναι μικρός ο χώρος μόλις 14 τμ είναι ο κάθε όροφος. Πιστεύω ότι ταιριάζει με αυτό το παράξενο προϊόν που θα σερβίρουμε. Νομίζω ότι ο κόσμος θα αγαπήσει τα dim sum».

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Ο Βασίλης Καλλίδης έφερε όλα τα μπαμπού καλαθάκια που θα χρησιμοποιήσει στο νέο του μαγαζί από το Χονγκ Κονγκ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
O χώρος του Pink Flamingo είναι μόλις 14 τμ ο κάθε όροφος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT