Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo"

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Παρακολούθησα μαθήματα μαγειρικής στο Χονγκ Κονγκ και έφερα πίσω πολλές πληροφορίες και γνώσεις που θα τις εφαρμόσω στην κουζίνα του Pink Flamingo. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ξεκίνησε σαν αστείο, αλλά κατέληξε να γίνει το πρώτο μαγαζί στην Αθήνα με ασιατικό street food. Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μας ξεναγεί στον καινούργιο του χώρο, το Pink Flamingo στην οδό Σκούφου στο Σύνταγμα.


Ο μινιόν χώρος μοιράζεται σε δύο επίπεδα, στο ισόγειο με την ανοιχτή κουζίνα και τα μπαμπού καλαθάκια σε παράταξη. Μια λευκή σιδερένια σκάλα σε οδηγεί στον όροφο ντυμένο με λευκά πλακάκια, λευκά σιδερένια σκαμπό και τραπέζια. Την παιχνιδιάρικη διακόσμηση που θυμίζει λονδρέζικο μαγαζί ανέλαβε ο Νίκος Πέτσας και η εταιρεία Domus.

«Λατρεύω την ασιατική κουζίνα και επειδή στην Αθήνα δεν τρώω καλά dim sum, για αυτό αποφάσισα να φτιάξω τα δικά μου», λέει ο Βασίλης και συμπληρώνει: «Το κοινό που θα έρθει ξέρει να τρώει dim sum γιατί ταξιδεύει και έχει γευστικές εμπειρίες».

Όλα τα ιδιαίτερα πράγματα που φτιάχνω ως μάγειρας τα έμαθα από το youtube, αλλά και από τα ταξίδια μου στην Ταϊλάνδη και την Κίνα


Όμως, τι γεύσεις μας περιμένουν στο Pink Flamingo; «Ξεκινάμε με απλές γεύσεις και σχήματα για να εκπαιδεύσουμε και όσους δεν γνωρίζουν τα dim sum», λέει και συμπληρώνει: «Τρεις παραλλαγές θα προσφέρουμε: με κοτόπουλο και γαρίδα, με χοιρινό και τζίντζερ και για τους vegan με αρακά, γλυκοπατάτα και φακές. Επίσης, επειδή δεν μπορώ να αντισταθώ στα ψωμάκια bao θα σερβίρουμε και ένα bao την εβδομάδα».


Ο λιτός κατάλογος θα συμπληρώνεται με μια κινέζικη μπύρα, pink γκρέιπφρουτ και σόδα, αλλά και λέμονγκρας ice tea.

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Κάθε μερίδα που θα σερβίρεται στο μπαμπού καλαθάκι θα περιλαμβάνει 5 κομμάτια dim sum. «Όλα τα dim sum και bao φτιάχνονται στο εργαστήριο μας από φρέσκα φυσικά ελληνικά προϊόντα και οι ζύμες είναι από ελληνικό αλεύρι», εξηγεί. 


Όταν τον ρωτάς που έμαθε να φτιάχνει dim sum ο Βασίλης απαντά με ειλικρίνεια: «Όλα τα ιδιαίτερα πράγματα που φτιάχνω ως μάγειρας τα έμαθα από το Υoutube, αλλά και από τα ταξίδια μου στην Ταϊλάνδη και την Κίνα. Έψαχνα να βρω το τέλειο dim sum και το βρήκα στο Χονγκ Κονγκ, στο εστιατόριο Tim Ho Wan. Είναι από τα λίγα εστιατόρια που σερβίρουν street food και έχουν αστέρι Michelin. Ως εστιατόριο του δρόμου είναι πάμφθηνο».


Ο Βασίλης λατρεύει τα ταξίδια και αναζητά με πάθος τις αληθινές και παραδοσιακές γεύσεις του κάθε τόπου που επισκέπτεται. Αυτή την περίοδο είναι ερωτευμένος με το Χονγκ Κονγκ. «Η ζωή σε αυτή την ασιατική μεγαλούπολη σου μεταφέρει κινηματογραφικές εικόνες του Λικ Μπεσόν είναι σαν παίζεις στο «Πέμπτο Στοιχείο» λέει.

 
Στο Χονγκ Κονγκ όμως εκτός από το να δοκιμάζει γεύσεις αποφάσισε να γίνει μαθητής. «Παρακολούθησα μαθήματα μαγειρικής και έφερα πίσω πολλές πληροφορίες και γνώσεις που θα τις εφαρμόσω στην κουζίνα του Pink Flamingo». Από το Χονγκ Κονγκ έφερε και όλα τα μπαμπού καλαθάκια που θα χρησιμοποιήσει στο νέο του μαγαζί. «Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο με σταμάτησε ο τελωνιακός και με ρώτησε παραξενεμένος τι θα κάνω τόσα πολλά μπαμπού καλάθια. Του λέω πως είναι για το σπίτι μου. Με κοιτάζει με απορία και με ρωτάει για το σπίτι σου; Και του απαντώ καλέ ναι, έχω μεγάλο σπίτι», λέει και σκάει στα γέλια.  

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Στη μικρή ανοιχτή κουζίνα θα μαγειρεύουν 6 νέοι μάγειρες σε κυλιόμενο πρόγραμμα ανά δύο. Στο λιτό μενού θα υπάρχει και επιδόρπιο «παγωτό ξυλάκι βανίλιας που θα σερβίρεται σε ένα σκαφάκι με σάλτσα από φρέσκο μάνγκο και δίπλα ταϊλανδέζικο μπισκοτάκι της τύχης με γεύση καρύδα. Δεν έχεις ξαναφάει καλύτερο», λέει.

Τα σχέδια για το μενού δεν σταματούν εδώ αφού ο Βασίλης έχει ήδη σκεφτεί τι θα σερβίρει τον χειμώνα. «Σούπα από ζωμό κοτόπουλο και ντάμπλινγκς! Μου αρέσει που είναι μικρός ο χώρος μόλις 14 τμ είναι ο κάθε όροφος. Πιστεύω ότι ταιριάζει με αυτό το παράξενο προϊόν που θα σερβίρουμε. Νομίζω ότι ο κόσμος θα αγαπήσει τα dim sum».

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Ο Βασίλης Καλλίδης έφερε όλα τα μπαμπού καλαθάκια που θα χρησιμοποιήσει στο νέο του μαγαζί από το Χονγκ Κονγκ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
O χώρος του Pink Flamingo είναι μόλις 14 τμ ο κάθε όροφος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ