Ξεκίνησε σαν αστείο, αλλά κατέληξε να γίνει το πρώτο μαγαζί στην Αθήνα με ασιατικό street food. Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μας ξεναγεί στον καινούργιο του χώρο, το Pink Flamingo στην οδό Σκούφου στο Σύνταγμα.
Ο μινιόν χώρος μοιράζεται σε δύο επίπεδα, στο ισόγειο με την ανοιχτή κουζίνα και τα μπαμπού καλαθάκια σε παράταξη. Μια λευκή σιδερένια σκάλα σε οδηγεί στον όροφο ντυμένο με λευκά πλακάκια, λευκά σιδερένια σκαμπό και τραπέζια. Την παιχνιδιάρικη διακόσμηση που θυμίζει λονδρέζικο μαγαζί ανέλαβε ο Νίκος Πέτσας και η εταιρεία Domus.
«Λατρεύω την ασιατική κουζίνα και επειδή στην Αθήνα δεν τρώω καλά dim sum, για αυτό αποφάσισα να φτιάξω τα δικά μου», λέει ο Βασίλης και συμπληρώνει: «Το κοινό που θα έρθει ξέρει να τρώει dim sum γιατί ταξιδεύει και έχει γευστικές εμπειρίες».
Όλα τα ιδιαίτερα πράγματα που φτιάχνω ως μάγειρας τα έμαθα από το youtube, αλλά και από τα ταξίδια μου στην Ταϊλάνδη και την Κίνα
Όμως, τι γεύσεις μας περιμένουν στο Pink Flamingo; «Ξεκινάμε με απλές γεύσεις και σχήματα για να εκπαιδεύσουμε και όσους δεν γνωρίζουν τα dim sum», λέει και συμπληρώνει: «Τρεις παραλλαγές θα προσφέρουμε: με κοτόπουλο και γαρίδα, με χοιρινό και τζίντζερ και για τους vegan με αρακά, γλυκοπατάτα και φακές. Επίσης, επειδή δεν μπορώ να αντισταθώ στα ψωμάκια bao θα σερβίρουμε και ένα bao την εβδομάδα».
Ο λιτός κατάλογος θα συμπληρώνεται με μια κινέζικη μπύρα, pink γκρέιπφρουτ και σόδα, αλλά και λέμονγκρας ice tea.
Κάθε μερίδα που θα σερβίρεται στο μπαμπού καλαθάκι θα περιλαμβάνει 5 κομμάτια dim sum. «Όλα τα dim sum και bao φτιάχνονται στο εργαστήριο μας από φρέσκα φυσικά ελληνικά προϊόντα και οι ζύμες είναι από ελληνικό αλεύρι», εξηγεί.
Όταν τον ρωτάς που έμαθε να φτιάχνει dim sum ο Βασίλης απαντά με ειλικρίνεια: «Όλα τα ιδιαίτερα πράγματα που φτιάχνω ως μάγειρας τα έμαθα από το Υoutube, αλλά και από τα ταξίδια μου στην Ταϊλάνδη και την Κίνα. Έψαχνα να βρω το τέλειο dim sum και το βρήκα στο Χονγκ Κονγκ, στο εστιατόριο Tim Ho Wan. Είναι από τα λίγα εστιατόρια που σερβίρουν street food και έχουν αστέρι Michelin. Ως εστιατόριο του δρόμου είναι πάμφθηνο».
Ο Βασίλης λατρεύει τα ταξίδια και αναζητά με πάθος τις αληθινές και παραδοσιακές γεύσεις του κάθε τόπου που επισκέπτεται. Αυτή την περίοδο είναι ερωτευμένος με το Χονγκ Κονγκ. «Η ζωή σε αυτή την ασιατική μεγαλούπολη σου μεταφέρει κινηματογραφικές εικόνες του Λικ Μπεσόν είναι σαν παίζεις στο «Πέμπτο Στοιχείο» λέει.
Στο Χονγκ Κονγκ όμως εκτός από το να δοκιμάζει γεύσεις αποφάσισε να γίνει μαθητής. «Παρακολούθησα μαθήματα μαγειρικής και έφερα πίσω πολλές πληροφορίες και γνώσεις που θα τις εφαρμόσω στην κουζίνα του Pink Flamingo». Από το Χονγκ Κονγκ έφερε και όλα τα μπαμπού καλαθάκια που θα χρησιμοποιήσει στο νέο του μαγαζί. «Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο με σταμάτησε ο τελωνιακός και με ρώτησε παραξενεμένος τι θα κάνω τόσα πολλά μπαμπού καλάθια. Του λέω πως είναι για το σπίτι μου. Με κοιτάζει με απορία και με ρωτάει για το σπίτι σου; Και του απαντώ καλέ ναι, έχω μεγάλο σπίτι», λέει και σκάει στα γέλια.
Στη μικρή ανοιχτή κουζίνα θα μαγειρεύουν 6 νέοι μάγειρες σε κυλιόμενο πρόγραμμα ανά δύο. Στο λιτό μενού θα υπάρχει και επιδόρπιο «παγωτό ξυλάκι βανίλιας που θα σερβίρεται σε ένα σκαφάκι με σάλτσα από φρέσκο μάνγκο και δίπλα ταϊλανδέζικο μπισκοτάκι της τύχης με γεύση καρύδα. Δεν έχεις ξαναφάει καλύτερο», λέει.
Τα σχέδια για το μενού δεν σταματούν εδώ αφού ο Βασίλης έχει ήδη σκεφτεί τι θα σερβίρει τον χειμώνα. «Σούπα από ζωμό κοτόπουλο και ντάμπλινγκς! Μου αρέσει που είναι μικρός ο χώρος μόλις 14 τμ είναι ο κάθε όροφος. Πιστεύω ότι ταιριάζει με αυτό το παράξενο προϊόν που θα σερβίρουμε. Νομίζω ότι ο κόσμος θα αγαπήσει τα dim sum».