Τα παγκόσμια βραβεία γαστριμαργίας 2012

Facebook Twitter
0

Η IACP είναι μια διεθνής οργάνωση επαγγελματιών γαστρονομίας (International Association of Culinary Professionals) με 3000 μέλη από 32 δύο χώρες και φυσικά, μία από τις δουλειές που έχει να κάνει, είναι να μοιράζει βραβεία.

Ας μην εξετάσουμε την αξία των βραβείων, αν είναι δίκαια ή αναγκαία, ας το δούμε ως μια ευκαιρία να δούμε και να μάθουμε νέα πράγματα, πολύ ενδιαφέροντα για όσους αγαπούν το φαγητό, εκφρασμένο μέσα από εικόνες, βίντεο, ήχο και γραπτά.

Μερικά βραβεία που μπορούμε κι εμείς να κρίνουμε, αφού υπάρχουν στο ίντερνετ, είναι τα εξής:

Σειρά σχετική με φαγητό για την τηλεόραση: “Essential Pépin”, για το κανάλι KQED-TV

O Jacques Pépin είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος γάλλος σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής. Εργάζεται στις ΗΠΑ αλλά έχει εμφανιστεί και στην γαλλική τηλεόραση. Έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει λάβει (μεταξύ άλλων) το βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία. Στο παρακάτω επεισόδιο της σειράς μας δείχνει πώς να φτιάχνουμε αβγά για πρωινό, με διάφορους τρόπους:

Καλύτερο site μαγειρικής:  Saveur

Τεράστια συλλογή συνταγών από όλο τον κόσμο με οδηγίες και τεχνικές, ποτό και ταξίδια. Παράδειγμα: Chipa, το πασχαλιάτικο ψωμί από την Παραγουάη.

Χιουμοριστικό βίντεο:  “Spaghetti with 100 Sweet Tomatoes”

Μουσική: One Ring Zero, συνταγή: Mario Batali

Ένα τραγούδι με ψυχεδελικές αναφορές, το οποίο είναι μια συνταγή. Η ντομάτα που ερωτεύτηκε το σκόρδο, μέσα σε καυτό λάδι (και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα)

 

Μίνι σειρά βίντεο: “Sandwich Stories”, του Saveur

Τα σάντουιτς  μπορούν να είναι ένα πλήρες και λαχταριστό γεύμα. Η Αμερική τα αγαπάει, το ίδιο και η Ευρώπη, και για τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να τρώνε πρόχειρα έξω μερικά μαγαζιά έχουν συναισθηματική αξία. To Saveur εδώ και πολλές εβδομάδες κάνει μίνι αφιερώματα σε μαγαζιά που φτιάχνουν σάντουιτς με αγάπη, δείχνοντας τι γίνεται στις κουζίνες τους. Ακολουθεί παράδειγμα δύο ιταλών από το Μπρούκλιν: σάντουιτς με κολοκυθάκι και πάστα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT