Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΙΣ: TWOMINUTES ANGIE & ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

Κεντρικό κτίριο Μουσείου Μπενάκη

Είναι η πιο ωραία βεράντα της Αθήνας με θέα στον Εθνικό Κήπο. Ανθρωπολογικά, κάνεις μια βουτιά στο Τoπς της πλατείας Κολωνακίου, όταν σε εποχές ακμής έβλεπες τη Φωφώ Βασιλακάκη να τρώει ντολμάδες με τις φίλες της. Το παλιό καλό Κολωνάκι δίνει το ραντεβού για το μεσημεριανό του φαγητό στο εστιατόριο του μουσείου Μπενάκη. Το εστιατόριο παρά τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας σφύζει από ζωή και μικρά μυστικά της «καλής κοινωνίας». Ξεκινάς με καφέ, χυμό με κρουασάν και κέικ το πρωί από τις 9. Από τις 12 το μεσημέρι, απολαμβάνεις τα πιό μικρά κασιώτικα ντολμαδάκια του Λεκανοπεδίου, μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας, αγκινάρες αλά πολίτα, κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά αυγολέμονο, γαρίδες Μικρολίμανο, αλλά και ταμπουλέ και σαλάτα του Καίσαρα. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τη πάστα αμυγδάλου με ολόκληρα αμύγδαλα και σος καραμέλας.Το εστιατόριο του μουσείου λειτουργεί ολοχρονίς από το πρωί μέχρι αργά το βράδι, εκτός Δευτέρας και Τρίτης, ακολουθώντας το ωράριο του Μουσείου με λίγες επιπλέον ώρες το βράδι. Το μενού αλλάζει τα κυρίως πιάτα του κάθε εβδομάδα. 

Πληροφορίες και ωράριο λειτουργίας στο www.benaki.gr

 
 

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στην όψη, είναι ευρωπαϊκό, και περισσότερο από όλα, μοιάζει με τα εστιατόρια των ευρωπαϊκών μουσείων. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι το χρυσό 40 και αυτό που καταναλώνεται περισσότερο είναι οι σαλάτες. Τρέντι είναι η λέξη που χαρακτηρίζει περισσότερο τον κόσμο  που το επισκέπτεται είτε μαμάδες είναι αυτές, είτε τουρίστες. Το ισόγειο φωτεινό Αίθριο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τα λαμπιόνια του πάντα αναμμένα και το συντριβάνι να δροσίζει την αίθουσα , σερβίρει λίγα και προσεγμένα φαγητά. Πάντα θα βρεις στο μενού του ένα-δυό ελληνικά πιάτα (όπως φάβα με  χταποδάκι ή λαδερά), ελαφριές σαλάτες και  φρέσκο ψάρι . Αντιπροσωπευτικό πιάτο της φινέτσας του κομψού μουσείου  η σαλάτα με κινόα και σολομό ή κοτόπουλο, οι πιο τραγανές λεπτοκομμένες φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και δροσερό σορμπέ λάιμ για να τελειώσεις το γεύμα σου ή να συνοδέψεις το καφέ σου. Ένα δροσερό Ζεν εστιατόριο/ meetingpoint που το επισκέπτεσαι ανεξάρτητα από το Μουσείο και τις Κυριακές με τις πολλές δραστηριότητες για παιδιά.

Πληροφορίες και ωράριο λειτουργίας στο www.cycladic.gr

 

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

 

Μπενάκη: Το κτήριο της οδού Πειραιώς

Δεν είναι ένα σημείο της πόλης στο οποίο θα βγεις για περίπατο. Το να καθίσεις στο καφέ του Μπενάκη της Πειραιώς είναι συνδυασμένο με επίσκεψη σε μια από τις εκθέσεις. Συχνά βλέπεις αρκετά νέους με τα λάπτοπ να δουλεύουν στην εσωτερική αυλή. Η αυλή είναι ένας χώρος σχεδόν βιομηχανικός, όχι πολύ φιλόξενος, αντίθετα με το εσωτερικό, το οποίο ζωντανεύει και από το διάσημο πια πωλητήριο. Το εσωτερικό φωτεινό καφέ με τις τεράστιες τζαμαρίες στην Πειραιώς σερβίρει μια πολύ μικρότερη έκδοση του αδελφού μουσείου στη πλατεία Κολωνακίου με τρία πιάτα ημέρας (τα κασιώτικα ντολμαδάκια, το φιλέτο από λαβράκι και τα κολοκυθάκια με κιμά και αυγολέμονο). Καφές, κέικ και κρουασάν για τη πρωινή επίσκεψη από τις 10πμ, clubsandwich, burgers, quiche Lorraine αλλά και χωριάτικη σαλάτα για το μεσημέρι από τις 12. Αν έχεις δουλειά στο κομπιούτερ σου και βρίσκεσαι στην αφιλόξενη Πειραιώς, το καφέ αυτό είναι μια κάποια λύση...

Πληροφορίες και ωράριο λειτουργίας στο www.benaki.gr

 

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Βιτσαρόπουλος / Moυσείο Ακρόπολης

 

 

Το Μουσείο Ακρόπολης

Πιάνεις την Ακρόπολη με τα δάχτυλά σου! Το καλύτερο σημείο της Αθήνας, μέσα στην καρδιά της ιστορίας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να πιει τον καφέ του, να φάει να συναντήσει τους φίλους του. Τουρίστες, μικροί, μεγάλοι, όποιος ανεβαίνει στο πωλητήριο ή τους επάνω ορόφους του μουσείου αποκλείεται να μη θελήσει να κάνει στάση για καφέ. Αν πάτε, να κάνετε υπομονή, τα τραπέζια αλλάζουν πολύ συχνά. Και από γαστρονομικής πλευράς πρόκειται για μια ανάσα πολιτισμού. Ελληνικό πρωινό που σερβίρεται από τις 8πμ με ποικιλία τσαγιών από ελληνικά βότανα και κρόκο Κοζάνης, έμφαση στα ελληνικά προϊόντα σε όλο το μενού. Ομελέτα με γραβιέρα Κρήτης, στραπατσάδα με φρέσκια τομάτα, αυγοφέτες με κανέλα, ελιές Καλαμών με παξιμαδάκια Τήνου, αυγά μάτια με ελληνικό προσούτο, τραχανάς από την Αράχωβα, γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι, κουλούρι Θεσσαλονίκης, παραδοσιακός Γιαννιώτικος μπακλαβάς, πορτοκαλάδες , γκαζόζες και βυσσινάδες Λουξ, όλοι οι μικροί πρεσβευτές της γευστικής Ελλάδας παρόντες (και σωστά μεταφρασμένοι!). Γεύμα και δείπνο επίσης κινούνται στη φιλοσοφία των ελληνικών γεύσεων, όπως γαρίδες Αλεξανδρούπολης με ούζο, ντοματίνια, κριθαράκι και κρόκο Κοζάνης, σκαλοπίνια από μοσχαράκι με φρέσκια ρίγανη, μοσχολέμονο και λαχανικά εποχής ελαφρά σοταρισμένα, Τραχανάς από την Αράχωβα από σιτάρι ολικής άλεσης με μανιτάρια…Αξίζει ιδιαίτερα να απολαύσεις κάτι από αυτό το ιδιαίτερο δείπνο ή απλά ένα ποτήρι κρασί στη βεράντα του μουσείου τη Παρασκευή το βράδι μέχρι τις 12 (όταν τα τραπεζάκια βγαίνουν έξω με το καλό καιρό) “αγγίζοντας” και Ακρόπολη και Λυκαβηττό στον ορίζοντα. Αν θες να προσφέρεις ένα καλό ελληνικό γεύμα στο φίλο τουρίστα ικανοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις του, η βεράντα του μουσείου της Ακρόπολης αποτελεί μία από τις εγγυημένες επιλογές της πόλης. Δεν είναι τυχαίο που η εφημερίδα Toronto Star ανέφερε το μουσείο Ακρόπολης σαν ένα από τα πέντε κορυφαία εστιατόρια μουσεία του κόσμου.

Πληροφορίες και ωράριο λειτουργίας στο www.theacropolismuseum.gr

 

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να πάει κανείς στο αρχαιολογικό Μουσείο μόνο για να πιεί καφέ. Η άλλη αλήθεια λέει ότι όσες φορές και να πας στο αρχαιολογικό μουσείο δε χορταίνεις τον πλούτο, τα εκθέματα και κάθε φορά είναι σαν πρώτη φορά. Το καφέ του είναι στο υπόγειο σε μια υπέροχη εσωτερική αυλή με δενδρολίβανα, ροδιές, τριανταφυλλιές, λουίζες. Είναι υπέροχο να πίνεις καφέ ή να κάνεις διάλειμμα δίπλα στα επιτύμβια, ή τα αγάλματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Ενα καφέ, ένα παγωτό ξυλάκι , μια τυρόπιτα, ένα σάντουιτς , ένα σακουλάκι τσιπς , ένα γιαούρτι από το κυλικείο του μουσείου με τα απολύτως απαραίτητα. Ποιός ενδιαφέρεται για το φαγητό όταν δίπλα σου ακουμπάς τα πρωτότυπα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων; Στο συγκεκριμένο μουσείο κανείς…

Πληροφορίες και ωράριο λειτουργίας στο namuseum.gr

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

  

Νομισματικό Μουσείο Αθήνας

Ο παλιός Άρειος Πάγος, το σημερινό Νομισματικό Μουσείο, ένας κήπος στην καρδιά της κίνησης. Είναι η ιδανικότερη στάση για κάθε περαστικό, για κάθε έναν που επισκέπτεται το κέντρο. Ίσως είναι η μόνη περίπτωση καφέ και εστιατορίου, το οποίο μπορεί να έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από το ίδιο το Μουσείο. Λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα. Είναι μια νησίδα ανάπαυσης, από τις ωραιότερες στην Αθήνα. Πάντως αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο. Θα δείτε ότι τελικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μετά το shopping στο Attica, στο διάλειμμα σου αν δουλεύεις εκεί κοντά ή απλά αν θες να ξαποστάσεις στη καρδιά της πόλης με ένα παγωμένο καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα, παγωτάκι, φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, αλλά και μία μικρή ποικιλία τυριών και αλλαντικών για να συνοδεύσεις μπύρα, κρασί ή ρακί. Πέντε δροσερές σαλάτες, τα γνωστά σάντουιτς και τοστάκια και μερικά κρύα και ζεστά κυρίως πιάτα. Αξίζει να μοιραστείς το μεζέ με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, φιλέτο σαρδέλας, ελιές γεμιστές, βολβούς και γραβιέρα Κρήτης (λογικά τιμολογημένο στα 4 ευρώ) με το συνεργάτη ή τη φίλη που δώσατε ραντεβού στο κήπο του νομισματικού μουσείου, τον απρόσμενα δημοφιλή χώρο συνάντησης στο Κέντρο τα τελευταία χρόνια. 

Πληροφορίες και ωράριο λειτουργίας στο www.nma.gr

 

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO
 

 

Τι τρως και πίνεις στα Μουσεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Twominutes Angie / LifO

 

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ο κήπος του χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου είναι ένας μυστικός πελώριος κήπος. Έχει δροσιά, ηρεμία και υπέροχη θέα. Μπορεί κανείς να κάνει το ραντεβού του, να δουλέψει στα μοναστηριακά τραπέζια και κάτω από τις τέντες ή να απομακρυνθεί χωρίς στην πραγματικότητα να κάνει βήμα, από την πολύβουη πόλη. Υπάρχουν πάντα ενδιαφέρουσες εκθέσεις και πολλοί ξένοι που αγαπούν τη δροσιά του κήπου. Το Καφέ-εστιατόριο Ilissia στο Βυζαντινό μουσείο ξεκίνησε φιλόδοξα σερβίροντας πολίτικες νοστιμιές και φαγητά εμπνευσμένα από το Βυζάντιο. Πλέον σερβίρει από clubsandwich μέχρι  μπουγιουρντί (ψητή φέτα στο φούρνο με πιπεριά, τομάτα και μπαχαρικά), ταρτάρ σολομού και ριζότο με μανιτάρια, σαλάτα κοτόπουλο με ροκφόρ, κεμπάπ πολίτικο ... Αν θες κάτι να τσιμπήσεις, μετά την επίσκεψη στο υπέροχο μουσείο, μπορείς να παραγγείλεις ένα σαγανάκι  και ένα ποτήρι κρασί, μπύρα ή ούζο και να ξεκουράσεις τις αισθήσεις σου χαλαρώνοντας στο σκιασμένο προαύλιο με θέα τις ελιές και τα μεσογειακά αρωματικά φυτά των τεράστιων κήπων του.

Πληροφορίες και ωράριο λειτουργίας στο www.byzantinemuseum.gr

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM