10 συμβουλές για χαρούμενα, υγιή φυτά και αυτόν τον χειμώνα

10 συμβουλές για χαρούμενα, υγιή φυτά και αυτόν τον χειμώνα Facebook Twitter
Garcia Serventi
0

Το 2018 ήταν η χρονιά που τα σπίτια όλων γέμισαν ξανά με φυτά. Τάση ή τρόπος ζωής, δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που σίγουρα οφείλεις να γνωρίζεις αν είσαι περήφανη plant lady, είναι πώς θα προστατέψεις τους νέους σου συγκατοίκους από τις ψυχρές θερμοκρασίες και το υγρό κλίμα του ελληνικού χειμώνα. Γιατί ναι, ακόμα και τα φυτά εσωτερικού χώρου αναμένεται να επηρεαστούν από την αλλαγή των εποχών!

Τον χειμώνα όλα αλλάζουν όχι μόνο στη γκαρνταρόμπα μας αλλά και στη φροντίδα των πράσινών μας φίλων. Ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις όχι μονάχα το πότισμα και την ενίσχυσή τους αλλά και τη θέση τους μέσα στο σπίτι. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, διάβασε παρακάτω 10 βασικά tips που θα διασφαλίσουν την υγεία και τη ζωντάνια για κάθε φυτό εσωτερικού χώρου!

1

Μετακίνησε τα φυτά πιο κοντά στα παράθυρα αφήνοντας όμως τουλάχιστον 20 εκ. απόσταση από το τζάμι. Έτσι θα τους δώσεις το φως που τόσο χρειάζονται, χωρίς να αφήσεις να επηρεαστούν από την εξωτερική θερμοκρασία!

2

Άλλαξε επίσης θέση στα φυτά που είχες κοντά σε καλοριφέρ αλλά και σε όσα είχες κοντά σε βορινά παράθυρα αφού με την αλλαγή της εποχής, τα παράθυρα αυτά θα παίρνουν ελάχιστο φως.

3

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου αγαπούν το περιβάλλον με 45% υγρασία. Ήξερες όμως πως ανάβοντας το καλοριφέρ το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα; Χρησιμοποίησε έναν αφυγραντήρα για να κρατήσεις τα επίπεδα εκεί που θέλεις.

4

Κράτα κλειστά τα παράθυρα που έχουν δίπλα τους φυτά αφού τα ρεύματα αέρα και οι εναλλαγές θερμοκρασία μπορεί να τα βλάψουν.

5

Χρησιμοποίησε ένα θερμοστάτη για να κρατήσεις όσο γίνεται σταθερή τη θερμοκρασία του σπιτιού. Ιδανικοί είναι οι 21-23 βαθμοί Κελσίου.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Janneke Luursema (@still_______) στις

6

Αν παρατηρήσεις πως τα φύλλα των φυτών σου 'γέρνουν' προς το παράθυρο, ένας τρόπος να τα βοηθήσεις να αναπτυχθούν ομοιόμορφα είναι να στρίβεις λίγο τη γλάστρα σε κάθε πότισμα.

7

Μείωσε κατά το ήμισυ το πότισμα! Τσέκαρε πάντα το χώμα με τα δάχτυλά σου και βεβαιώσου πως όλες οι γλάστρες έχουν καλή αποστράγγιση. Ο πραγματικός φόβος των φυτών αυτή την εποχή, είναι το υπερβολικό πότισμα που οδηγεί στο σάπισμα των ριζών τους.

8

Το χειμώνα τα φυτά αναπτύσσονται πιο αργά επομένως αν τους έβαζες λίπασμα το καλοκαίρι, τώρα δεν χρειάζεται να το κάνεις. Επίτρεψέ τους να 'ξεκουραστούν' και, ξανά, μείωσε στο μισό το πότισμα που τους έκανες το καλοκαίρι.

9

Τα παχύφυτα και οι κάκτοι καλό θα είναι να παραμείνουν σε ένα σχετικά δροσερό σημείο του σπιτιού αφού θέλουν 50-50 ζέστη και κρύο. Από την άλλη οι ορχιδέες και οι φτέρες καλό θα είναι να μπουν στο... μπάνιο αφού αγαπούν τη ζέστη αλλά και την (πολλή) υγρασία.

10

Αν παρ'όλα αυτά κάποια φύλλα δείξουν σημάδια 'σοκ', μοιάζουν μαραμένα ή έτοιμα να πέσουν, θα είναι προτιμότερο να τα κόψεις προσεκτικά κοντά στην επιφάνεια του χώματος, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη νέων, υγιών φύλλων!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 6.11.2018

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ