4 λέξεις και 3 απλές τεχνικές για να φροντίσεις τον εαυτό σου το 2019

4 λέξεις και 3 απλές τεχνικές για να φροντίσεις τον εαυτό σου το 2019 Facebook Twitter
0

Αν αγαπάς τα απλά και σαφή πράγματα και αποφεύγεις οτιδήποτε μπορεί να σε μπερδέψει, τότε αυτό είναι το μόνο άρθρο που χρειάζεται να διαβάσεις για να φροντίσεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου σήμερα.

Βλέπεις, όσο περίπλοκες κι αν μοιάζουν κάποιες, όλες οι μέθοδοι για να νιώθεις υπέροχα κάθε ημέρα καταλήγουν σε 4 βασικές αρχές. Την κίνηση, τη θρέψη, την ξεκούραση και τη σύνδεση.

Είναι άλλωστε γνωστό τοις πάσι πως η καθημερινή ήπια άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Το ίδιο ισχύει και για τη σωστή διατροφή, ή αλλιώς την πλούσια θρέψη του οργανισμού σου και την προστασία του από επεξεργασμένες τροφές και υπερβολική ζάχαρη.

Όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν την αξία της ξεκούρασης και της χαλάρωσης, αφού αυτές είναι που φορτίζουν τις μπαταρίες σου για να είσαι πάντα παραγωγικός και γεμάτος ενέργεια.

Τέλος, αν επικοινωνείς συχνά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα θα είσαι, όχι μονάχα πιο χαρούμενος αλλά και πιο υγιής! Γι'αυτό και φέτος το μόνο που έχεις να κάνεις για καλύτερη υγεία και διάθεση είναι να κρατήσεις στο μυαλό σου αυτές τις 4 μαγικές λέξεις. 

Κι αν η εφαρμογή τους φαίνεται δύσκολη, δοκίμασε τις παρακάτω απλές τεχνικές:

Ένα κομμάτι σοκολάτα

Πάρε μια ποιοτική σοκολάτα (ή ένα κομμάτι φρούτο ή κάποια άλλη λιχουδιά) και προσπάθησε να τη γευτείς με όλες σου τις αισθήσεις. Άκου τον ήχο του που κάνει το περιτύλιγμα καθώς το ανοίγεις. Παρατήρησε το άρωμα που γεμίζει τον χώρο. Κόψε μια πρώτη μικρή μπουκιά και παρατήρησε τις γεύσεις, την υφή, τα αρώματα που αναδίδει. Παρατήρησε ακόμα πώς σε κάνει να νιώθεις και τελικά κατάπιε το πρώτο κομμάτι και βίωσε την επίγευση της σοκολάτας. Έτσι εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να απολαμβάνει στο έπακρο κάθε μπουκιά και θα δεις την υγιεινή διατροφή με άλλη διάθεση.

Η τεχνική του ενός λεπτού

Βάλε μία τάξη στη μέρα και τα καθήκοντά σου στη δουλειά συμπληρώνοντας 5 ή περισσότερες μικροδουλειές μέσα σε 5 λεπτά, ώστε να μην τις έχεις στο μυαλό σου για μετά. Τι μπορείς να κάνεις μέσα σε ένα λεπτό (ή λιγότερο); Να φτιάξεις το κρεβάτι σου, να απλώσεις τα ρούχα, να πετάξεις τα σκουπίδια που έχουν μαζευτεί στο σπίτι, να στείλεις κάποια email, να σκουπίσεις έναν πάγκο κτλ.

«Πώς τα πάμε;»

Χρησιμοποίησε την τεχνική των ειδικών στις σχέσεις Philip και Carolyn Cowan για να κρατήσεις υγιείς τις πιο κοντινές σου σχέσεις. Κάθε εβδομάδα ή μήνα βρες μια ήρεμη στιγμή μαζί με ένα αγαπημένο σου άτομο και ρώτησε απλά «Πώς τα πάμε;». Την ίδια ερώτηση θα πρέπει μετά να απαντήσεις και εσύ. Σκέψου όσα σε έκαναν χαρούμενο μέσα σε αυτή τη σχέση. Αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που θες να συζητήσεις, κάποια κοινή ανάμνηση καλή ή κακή που θες να μοιραστείς; Έτσι τίποτα δεν θα «παλιώνει» και η σχέση θα παραμένει υγιής. 

Με στοιχεία από το nytimes.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ