6 σημάδια απo τον μαστό που προειδοποιούν

6 σημάδια απo τον μαστό που προειδοποιούν Facebook Twitter
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος μαστού σπάνια εμφανίζεται με πόνο, καθώς η συσχέτιση αυτή αφορά μόνο ένα ποσοστό 0,5-3,3%.
0

Της Άννας Γιαννοπούλου

Χειρουργός - Μαστολόγος, Αν. Διευθύντρια στο Κέντρο Μαστού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center


ΣTON ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ μία στις οκτώ γυναίκες αναπτύσσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Περίπου το 60% των γυναικών θα εμφανίσει κάποια από τις καλοήθεις παθήσεις του μαστού και θα αποταθεί σε ειδικό για την αντιμετώπισή τους. Η ανακάλυψη ενός ευρήματος στον μαστό προκαλεί φόβο και αγωνία στις γυναίκες. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα αγαπά και φροντίζει το σώμα της, αναγνωρίζει πρώιμα όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί και μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.


Τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα σε χειρουργό μαστού είναι:

Όγκος στον μαστό: Μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα με την ηλικία. Η αξιολόγηση γίνεται με την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα, μαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία), ενώ, αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να απαιτηθεί και βιοψία.


Διαταραχή στη μαστογραφία: Μπορεί να αφορά ένα ογκίδιο, μικρο-αποτιτανώσεις ή διαταραχή στην αρχιτεκτονική του μαστού. Σε πολλές περιπτώσεις η εντοπιστική μαστογραφία μπορεί να λύσει το δίλημμα, ενώ άλλοτε μπορεί να απαιτηθεί βιοψία.


Έκκριμα στη θηλή: Είναι συχνό σε γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα ή/και έχουν θηλάσει. Μπορεί να εμφανίζεται μέχρι και δύο χρόνια μετά τον τοκετό και αφορά και τους δύο μαστούς. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό, ως παρενέργεια από κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή σε αδένωμα της υπόφυσης. Ένα έκκριμα αιματηρό ή διαυγές που είναι αυτόματο και προέρχεται από τη μία θηλή μπορεί να οφείλεται σε θήλωμα ή/και σε καρκίνο.


Εισολκή της θηλής: Πολλές γυναίκες εκ γενετής παρουσιάζουν εισολκή θηλής ή έχουν θηλές που περιστασιακά εισέρχονται ή εξέρχονται. Αυτός ο τύπος εισολκής δεν είναι ανησυχητικός. Αν μια γυναίκα παρατηρήσει σταδιακά εισολκή της θηλής της χωρίς εμφανή λόγο, θα πρέπει να αποταθεί σε ειδικό, γιατί πολλές φορές αποτελεί το πρώτο σημάδι ενός καρκίνου.


Αλλαγές στο δέρμα του μαστού: Δερματικά προβλήματα στον μαστό μπορεί να αφορούν κνησμό, απολέπιση, οίδημα, ερυθρότητα ή αλλαγή στο χρώμα. Αν και συνήθως δεν οφείλονται σε σοβαρό πρόβλημα, μια γυναίκα θα πρέπει να εξεταστεί από ειδικό, γιατί κάποιες σοβαρές μορφές καρκίνου εμφανίζονται με δερματική αλλαγή.


Ευαισθησία ή πόνος στον μαστό: Ο πόνος στον μαστό συχνά οφείλεται σε προβλήματα εκτός μαστού (μυϊκά, συνδεσμικά, δερματικά ή αυχενικά). Σε πολύ λίγες περιπτώσεις ο πόνος στον μαστό οφείλεται σε καρκίνο.

Τι σημαίνει ο πόνος στον μαστό;

Ο πόνος στον μαστό (μαστοδυνία ή μασταλγία) είναι συχνό σύμπτωμα στις γυναίκες και ενίοτε στους άνδρες. Τις περισσότερες φορές σχετίζεται με καλοήθεις καταστάσεις, όπως ινοκυστικές αλλαγές, κύστεις ή ινοαδενώματα.


Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος μαστού σπάνια εμφανίζεται με πόνο, καθώς η συσχέτιση αυτή αφορά μόνο ένα ποσοστό 0,5-3,3%.


Πρέπει, λοιπόν, να εκτιμήσουμε αν ο πόνος οφείλεται σε φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη λειτουργία των ορμονών ή σε παθολογικά αίτια.


Στα 2/3 των περιπτώσεων ο πόνος στον μαστό είναι περιοδικός (επαναλαμβανόμενος). Ο περιοδικός πόνος σχετίζεται με τις αλλαγές στις ορμόνες κατά την αναπαραγωγική περίοδο των γυναικών και εμφανίζεται μία εβδομάδα πριν από την περίοδο. Είναι διάχυτος και εμφανίζεται συνήθως και στους δύο μαστούς, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστεί μόνο στον έναν.

Υπάρχει όμως και ο μη κυκλικός πόνος, που μπορεί να οφείλεται σε:

• Κύστεις ή μορφώματα (ινοαδενώματα)

• Μαστίτιδα – συχνά και σε γυναίκες που θηλάζουν, ειδικά τον πρώτο μήνα

• Θεραπεία υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση

• Ευμεγέθεις μαστούς

• Ιδραδενίτιδα

• Άλλες αιτίες, όπως τραύμα, εγκυμοσύνη, θρομβοφλεβίτιδα, λήψη φαρμάκων

• Φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού


Υπάρχουν γυναίκες που παραπονιούνται για πόνο στον μαστό ο οποίος προέρχεται από άλλες παθήσεις εκτός μαζικού αδένος, όπως:

• Βλάβη στο θωρακικό τοίχωμα

• Βλάβες στη σπονδυλική στήλη

• Μεσοπλεύρια νευραλγία από αναπνευστική λοίμωξη ή τραύμα


Ο διαγνωστικός έλεγχος της μαστοδυνίας ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση-ψηλάφηση του/της ασθενούς από τον ειδικό χειρουργό μαστού.


Εάν κριθεί απαραίτητο, ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα, μαστογραφία ή/και μαγνητική μαστογραφία.


Ο πόνος αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά (παρακεταμόλη ή ήπια αντιφλεγμονώδη) και με έναν καλά υποστηρικτικό στηθόδεσμο.


Σε ορισμένες γυναίκες φαίνεται να βοηθά η βιταμίνη Ε ή το έλαιο νυχτολούλουδου, που δεν ανήκει στα φάρμακα αλλά στα σκευάσματα υγιεινής διατροφής.


Το σημαντικό για μια γυναίκα που έχει πόνο στον μαστό είναι να μην πανικοβληθεί και να απευθυνθεί σε χειρουργό μαστού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΣΤΑ 600 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ JCI

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, έπειτα από συστηματική προετοιμασία που ξεπέρασε τα δύο χρόνια, ανήκει στην επίλεκτη ομάδα που περιλαμβάνει μόνο 600 νοσοκομεία στον κόσμο, τα οποία έχουν λάβει τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval) για Διαπίστευση Νοσοκομείων από τον οργανισμό Joint Commission International (JCI). Πρόκειται για την εγκυρότερη σφραγίδα ποιότητας παγκοσμίως, η οποία σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στη λειτουργία του.


Με το ίδιο ομαδικό πνεύμα και τον επαγγελματισμό που του εξασφάλισαν τη διεθνή διαπίστευση JCI για την ποιότητα των υπηρεσιών του και την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center έχει προετοιμαστεί εγκαίρως για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που συνδέεται με τον ιό Covid-19. Ανταποκρινόμενο, εξάλλου, στις αυξημένες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έθεσε στη διάθεση της πολιτείας 12 κλίνες ΜΕΘ, καθώς και 53 κλίνες νοσηλείας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσηλευτικού κέντρου. Και τα δύο τμήματα είναι απομονωμένα και μπορούν να νοσηλεύσουν με απόλυτη ασφάλεια ύποπτα ή και επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19, ενώ ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του ιού, όπως και ο έλεγχος αντισωμάτων, προσφέρονται σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM