6 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αν έχετε άγχος

6 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αν έχετε άγχος Facebook Twitter
Αν περνά απ' το μυαλό σας κάποια ανησυχία ή σκέψη, αφήστε τη να περάσει και ανακατευθύνετε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας.
0

Αν το στρες που νιώθετε αυτή την περίοδο σας εμποδίζει από το να κοιμηθείτε καλά, είναι απόλυτα λογικό. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι και μία δύσκολη πραγματικότητα σε γενικότερο επίπεδο, μπορούν να προκαλέσουν έντονη αίσθηση άγχους και στρες, που αυτόματα επηρεάζουν έναν ολοκληρωμένο και ήρεμο κύκλο ύπνου.

Ο «καλός» ύπνος, βοηθά όχι μόνο στη βελτίωση της διάθεσης αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Το αμερικάνικο National Sleep Foundation συστήνει 7 ώρες ύπνου το λιγότερο στους ενήλικες, ενώ 8 ώρες θεωρούνται ιδανικές για τη γενικότερη ευεξία του οργανισμού.

Αν ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ, τότε «εκπαιδεύετε» το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώνουν, καθώς μαθαίνουν μία συγκεκριμένη ανταπόκριση που οδηγεί στον ύπνο.

Ωστόσο, η δύσκολη περίοδος που διανύουμε μπορεί να εμποδίζει το να κοιμηθείτε τις ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός, γι' αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές εύκολες τεχνικές για να σας βοηθήσουν:

Κάντε ασκήσεις αναπνοής

Οι ασκήσεις αναπνοής έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το στρες και το άγχος και μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες αν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι πριν τον ύπνο. Μπορείτε να ακολουθήσετε μία εύκολη τεχνική του Sleep Foundation: Κλείστε τα μάτια σας και δώστε προσοχή στην αναπνοή σας. Επικεντρωθείτε στο πώς αναπνέετε φυσικά και νιώστε τον αέρα να περνά και να φεύγει από τη μύτη ή το στόμα σας. Οραματιστείτε τη ροή του αέρα όπως περνά από το στόμα, τους αεραγωγούς, μέχρι κάτω στην κοιλιά σας και πάλι πίσω. Ερευνήστε το σώμα σας για σημεία που έχουν ένταση και όπως εκπνέετε αισθανθείτε την ένταση να αφήνει αυτό το μέρος του σώματός σας. Οραματιστείτε την αναπνοή σας να φτάνει στο μέτωπό σας, στο λαιμό σας, στους ώμους σας, στα χέρια σας. Στη συνέχεια, να απελευθερώστε την ένταση καθώς εκπνέετε. Αν περνά απ' το μυαλό σας κάποια ανησυχία ή σκέψη, αφήστε τη να περάσει και ανακατευθύνετε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας.

Μειώστε τον χρόνο στις οθόνες

Το να μην βρίσκεται κανείς μπροστά από κάποια οθόνη πριν κοιμηθεί, έχει υπάρξει από πάντα μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για έναν καλό ύπνο. Εκτός από τον αρνητικό αντίκτυπο του μπλε φωτός της οθόνης, υπάρχει κι αυτός των συνεχόμενων άσχημων ειδήσεων. Είναι σημαντικό να παραμένουμε ενημερωμένοι σχετικά με τα γεγονότα της επικαιρότητας, διατηρώντας το μέτρο. Αν διαβάζετε τις εξελίξεις πριν κοιμηθείτε, ενδεχομένως να ανέβει η αδρεναλίνη σας κι αυτό να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας.

Καθαρίστε το μυαλό σας

Αν παρακολουθήσετε κάποια σειρά ή κάποια ταινία πριν κοιμηθείτε, επιλέξτε κάποια κωμωδία ή κάτι που θα σας βοηθήσει στο να αποφύγετε τις αγχώδεις σκέψεις. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να γράψετε όλα όσα σας ανησυχούν σε ένα χαρτί, έτσι ώστε να καθαρίσετε το μυαλό σας από αυτά. Το να δείτε όλα όσα σας ανησυχούν γραμμένα, μπορεί να σας βοηθήσει στο να μοιάζουν λιγότερο αρνητικά απ' ότι πιστεύατε.

Δημιουργήστε έναν άνετο χώρο με χαμηλό φωτισμό

Οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί, που περιλαμβάνουν την παραγωγή μελατονίνης, επηρεάζονται από το φως ή την έλλειψή του. Γι' αυτό, χρειάζεται το υπνοδωμάτιό σας να έχει πολύ χαμηλό φωτισμό ή να είναι εντελώς σκοτεινό. Βεβαιωθείτε πως το κρεβάτι και τα μαξιλάρια σας είναι άνετα, ενώ τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα είναι μαλακά. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Τα σώματά μας κοιμούνται καλύτερα σε χαμηλή θερμοκρασία - αλλά όχι τόσο χαμηλή ώστε να κρυώνετε ή να είστε άβολα.

Δημιουργήστε μία ρουτίνα ύπνου

Αν ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ, τότε «εκπαιδεύετε» το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώνουν, καθώς μαθαίνουν μία συγκεκριμένη ανταπόκριση που οδηγεί στον ύπνο. Η ρουτίνα αυτή χρειάζεται να ξεκινά τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο. Θα μπορούσε να ξεκινά με το να κλείνετε το κινητό ή την τηλεόραση, να διαβάζετε ένα βιβλίο, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και να κλείνετε τα φώτα.

Οργανώστε και γεμίστε τη μέρα σας

Καθότι ο χρόνος στο σπίτι είναι πολύ περισσότερος και ενδεχομένως κάποιοι να εργάζονται απ' το σπίτι, είναι σημαντικό να οργανώνετε τις μέρες σας και να τις γεμίζετε με ασχολίες που σας χαλαρώνουν. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα εργασίας, μαγειρικής, φαγητού και γυμναστικής, που θα σας βοηθήσει στο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι/ες.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM