Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση για μυς που γερνούν

Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση για μυς που γερνούν Facebook Twitter
Ποτέ κανείς δεν είναι αρκετά ηλικιωμένος για να σταματήσει να ασκείται!
0

Το τίμημα που πληρώνει ένα σώμα που μεγαλώνει δεν περιορίζεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά ή στην κόπωση που φέρνει το γήρας: επεκτείνεται σε ολόκληρο το κυτταρικό σύστημα. Ωστόσο, οι βλάβες που επεκτείνονται από τα κύτταρα στους γερασμένους μυς είναι ιδιαίτερα σοβαρή, ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα σημείο της ανθρώπινης ανατομίας που δεν αναγεννάται εύκολα, που μέρα τη μέρα γίνεται πιο αδύναμο, κυρίως, επειδή δεν λαμβάνει χώρα πλέον η μιτοχονδριακή παραγωγή που μπορεί να τους αναπλάσει. 

Βάσει, όμως, μίας νέας μελέτης που ήρθε στο φως πριν από λίγες μέρες, υπάρχει μία σειρά ασκήσεων που μπορεί να αναστείλει λίγη από τη φθορά των χρόνων στα μιτοχόνδρια και κατ' επέκταση στους μυς μας. Ως γνωστόν, η σωματική άσκηση μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στο ανθρώπινο σώμα, χωρίς, βέβαια, οι επιστήμονες να μπορούν απολύτως να κατανοήσουν τις συνέπειες της στα κύτταρα μας και ανάλογα με την ένταση, αλλά και την ηλικία του ανθρώπου που εννοεί να κάνει κάποιου είδους γυμναστική. 

Για να διαπιστωθεί αυτό, ερευνητές της Mayo Clinic στο Rochester, πρόσφατα διεξήγαγαν ένα πείραμα, στο οποίο ελεγχόταν η κατάσταση των κυττάρων 72 υγιών ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 30 έως 64 ετών, με χαρακτηριστικά καθιστικής ζωής. Αφού μετρήθηκε η αρτηριακή τους πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του και η δραστηριότητα των γονιδίων τους, καθώς και η κατάσταση των μιτοχονδρίων στα μυϊκά τους κύτταρα, στους εθελοντές ανατέθηκε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης. 

Θεωρείται πλέον σίγουρος ο συσχετισμός ανάμεσα στην άσκηση, την υγεία των μυϊκών κυτταρών και την παράταση ζωής των μιτοχονδρίων.

Το πρόγραμμα κάποιων από αυτούς περιλάμβανε έντονη σωματική άσκηση, αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα. Κάποιοι άλλοι είχαν απλώς να φέρουν εις πέρας μία σύντομη προπόνηση σε στατικό ποδήλατο (με γρήγορο πεντάλ για 4 λεπτά, ανάπαυση για 3 λεπτά και επανάληψη αυτής της ακολουθίας για τρεις φορές). Άλλοι έπρεπε να κάνουν στατικό ποδήλατο με μέτριο ρυθμό για περίπου 30 λεπτά, μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα και παράλληλα να εκτελούν ασκήσεις με βαράκια σε ρυθμό ηπίας έντασης, τις υπόλοιπες μέρες. Στο τελευταίο γκρουπ δεν ανατέθηκε απολύτως τίποτα. 

Μετά από διάστημα 12 εβδομάδων, οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες οι εθελοντές είχαν υποβληθεί, επαναλήφθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν σχετικά αναμενόμενο, αφού σε γενικές γραμμές, όλοι είχαν βελτιώσει τόσο τη φυσική τους κατάσταση, ενώ είχαν ρυθμίσει επιτυχώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους. Βέβαια, διαπιστώθηκαν και κάποιες εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις:η μυϊκή μάζα και η δύναμη όσων ασκήθηκαν κυρίως με βάρη αυξήθηκαν δραστικά, ενώ όσοι ασκούνταν τμηματικά μέσα στην εβδομάδα είχαν να επιδείξουν μεγαλύτερη αντοχή. Ωστόσο, τα πιο αναπάντεχα αποτελέσματα εμφανίστηκαν σε μυϊκά κύτταρα των εθελοντών, στα οποία πραγματοποιήθηκε βιοψία. Η ομάδα των ανθρώπων που ασκείτο συστηματικά και με συγκεκριμένη ένταση είχε αλλάξει τη δραστηριότητα 274 γονιδίων, σε σύγκριση με την κινητικότητα 170 γονιδίων όσων ασκούνταν λιγότερο συστηματικά και μόλις 74 όσων σήκωναν μόνο βάρη. 

Πλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλά από αυτά τα γονίδια, στα οποία επέδρασε η άσκηση, είναι τα ίδια που επηρεάζουν την ικανότητα των μιτοχονδρίων να παράγουν ενέργεια για τα μυϊκά μας κύτταρα. Σύμφωνα δε με τον Dr. Sreekumaran Nair, καθηγητή ιατρικής και ενδοκρινολόγο, αλλά και επικεφαλής της έρευνας της Mayo Clinic, θεωρείται πλέον σίγουρος ο συσχετισμός ανάμεσα στην άσκηση, την υγεία των μυϊκών κυτταρών και την παράταση ζωής των μιτοχονδρίων, ενώ ο ίδιος επισημαίνει ότι βάσει των ευρημάτων αποδεικνύεται ότι ποτέ κανείς δεν είναι αρκετά ηλικιωμένος για να σταματήσει να ασκείται!

Με στοιχεία από τους New York Times 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή

Επώνυμες δίαιτες, εξειδικευμένες μορφές εκγύμνασης και νέες διατροφικές συνήθειες δείχνουν πως ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με το fitness. Ποια είναι όμως τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στην άσκηση και τη διατροφή μας; Ο Αθλητικός Διατροφολόγος - Εργοφυσιολόγος Γιάννης Κωτσής, πρώην Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα Διατροφής και Φυσιολογίας της Άσκησης της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, μας δίνει τις δικές του απαντήσεις.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΨΑΣΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM