Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση για μυς που γερνούν

Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση για μυς που γερνούν Facebook Twitter
Ποτέ κανείς δεν είναι αρκετά ηλικιωμένος για να σταματήσει να ασκείται!
0

Το τίμημα που πληρώνει ένα σώμα που μεγαλώνει δεν περιορίζεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά ή στην κόπωση που φέρνει το γήρας: επεκτείνεται σε ολόκληρο το κυτταρικό σύστημα. Ωστόσο, οι βλάβες που επεκτείνονται από τα κύτταρα στους γερασμένους μυς είναι ιδιαίτερα σοβαρή, ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα σημείο της ανθρώπινης ανατομίας που δεν αναγεννάται εύκολα, που μέρα τη μέρα γίνεται πιο αδύναμο, κυρίως, επειδή δεν λαμβάνει χώρα πλέον η μιτοχονδριακή παραγωγή που μπορεί να τους αναπλάσει. 

Βάσει, όμως, μίας νέας μελέτης που ήρθε στο φως πριν από λίγες μέρες, υπάρχει μία σειρά ασκήσεων που μπορεί να αναστείλει λίγη από τη φθορά των χρόνων στα μιτοχόνδρια και κατ' επέκταση στους μυς μας. Ως γνωστόν, η σωματική άσκηση μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στο ανθρώπινο σώμα, χωρίς, βέβαια, οι επιστήμονες να μπορούν απολύτως να κατανοήσουν τις συνέπειες της στα κύτταρα μας και ανάλογα με την ένταση, αλλά και την ηλικία του ανθρώπου που εννοεί να κάνει κάποιου είδους γυμναστική. 

Για να διαπιστωθεί αυτό, ερευνητές της Mayo Clinic στο Rochester, πρόσφατα διεξήγαγαν ένα πείραμα, στο οποίο ελεγχόταν η κατάσταση των κυττάρων 72 υγιών ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 30 έως 64 ετών, με χαρακτηριστικά καθιστικής ζωής. Αφού μετρήθηκε η αρτηριακή τους πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του και η δραστηριότητα των γονιδίων τους, καθώς και η κατάσταση των μιτοχονδρίων στα μυϊκά τους κύτταρα, στους εθελοντές ανατέθηκε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης. 

Θεωρείται πλέον σίγουρος ο συσχετισμός ανάμεσα στην άσκηση, την υγεία των μυϊκών κυτταρών και την παράταση ζωής των μιτοχονδρίων.

Το πρόγραμμα κάποιων από αυτούς περιλάμβανε έντονη σωματική άσκηση, αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα. Κάποιοι άλλοι είχαν απλώς να φέρουν εις πέρας μία σύντομη προπόνηση σε στατικό ποδήλατο (με γρήγορο πεντάλ για 4 λεπτά, ανάπαυση για 3 λεπτά και επανάληψη αυτής της ακολουθίας για τρεις φορές). Άλλοι έπρεπε να κάνουν στατικό ποδήλατο με μέτριο ρυθμό για περίπου 30 λεπτά, μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα και παράλληλα να εκτελούν ασκήσεις με βαράκια σε ρυθμό ηπίας έντασης, τις υπόλοιπες μέρες. Στο τελευταίο γκρουπ δεν ανατέθηκε απολύτως τίποτα. 

Μετά από διάστημα 12 εβδομάδων, οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες οι εθελοντές είχαν υποβληθεί, επαναλήφθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν σχετικά αναμενόμενο, αφού σε γενικές γραμμές, όλοι είχαν βελτιώσει τόσο τη φυσική τους κατάσταση, ενώ είχαν ρυθμίσει επιτυχώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους. Βέβαια, διαπιστώθηκαν και κάποιες εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις:η μυϊκή μάζα και η δύναμη όσων ασκήθηκαν κυρίως με βάρη αυξήθηκαν δραστικά, ενώ όσοι ασκούνταν τμηματικά μέσα στην εβδομάδα είχαν να επιδείξουν μεγαλύτερη αντοχή. Ωστόσο, τα πιο αναπάντεχα αποτελέσματα εμφανίστηκαν σε μυϊκά κύτταρα των εθελοντών, στα οποία πραγματοποιήθηκε βιοψία. Η ομάδα των ανθρώπων που ασκείτο συστηματικά και με συγκεκριμένη ένταση είχε αλλάξει τη δραστηριότητα 274 γονιδίων, σε σύγκριση με την κινητικότητα 170 γονιδίων όσων ασκούνταν λιγότερο συστηματικά και μόλις 74 όσων σήκωναν μόνο βάρη. 

Πλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλά από αυτά τα γονίδια, στα οποία επέδρασε η άσκηση, είναι τα ίδια που επηρεάζουν την ικανότητα των μιτοχονδρίων να παράγουν ενέργεια για τα μυϊκά μας κύτταρα. Σύμφωνα δε με τον Dr. Sreekumaran Nair, καθηγητή ιατρικής και ενδοκρινολόγο, αλλά και επικεφαλής της έρευνας της Mayo Clinic, θεωρείται πλέον σίγουρος ο συσχετισμός ανάμεσα στην άσκηση, την υγεία των μυϊκών κυτταρών και την παράταση ζωής των μιτοχονδρίων, ενώ ο ίδιος επισημαίνει ότι βάσει των ευρημάτων αποδεικνύεται ότι ποτέ κανείς δεν είναι αρκετά ηλικιωμένος για να σταματήσει να ασκείται!

Με στοιχεία από τους New York Times 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή

Επώνυμες δίαιτες, εξειδικευμένες μορφές εκγύμνασης και νέες διατροφικές συνήθειες δείχνουν πως ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με το fitness. Ποια είναι όμως τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στην άσκηση και τη διατροφή μας; Ο Αθλητικός Διατροφολόγος - Εργοφυσιολόγος Γιάννης Κωτσής, πρώην Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα Διατροφής και Φυσιολογίας της Άσκησης της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, μας δίνει τις δικές του απαντήσεις.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΨΑΣΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ