Αν δεν αλλάζετε αρκετά συχνά τα σεντόνια σας, η επιστήμη σας έχει μερικά άσχημα νέα

Αν δεν αλλάζετε αρκετά συχνά τα σεντόνια σας, η επιστήμη σας έχει μερικά άσχημα νέα Facebook Twitter
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports οτιδήποτε διατηρεί για καιρό την ανθρώπινη μυρωδιά είναι πόλος έλξης για κοριούς, καθώς και για τη ραγδαία ανάπτυξη ακάρεων.
0

Είναι μεγάλος πειρασμός μετά από μία κουραστική μέρα το να μην πετάξει κανείς εσώρουχα και βρώμικες κάλτσες δεξιά και αριστερά στο σπίτι, ειδικά αν δεν είναι ακριβώς πρότυπο νοικοκυριού. Είναι επίσης -και χωρίς παρεξήγηση- παγιωμένη κατάσταση σε πολλά σπίτια το να μην αλλάζονται τα σεντόνια -και όλα τα κλινοσκεπάσματα- τακτικά. Όμως, νέα έρευνα του πανεπιστημίου Sheffield του Γιορκσάιρ έχει μερικά εξαιρετικά δυσάρεστα νέα για όσους έχουν κάποια από τις παραπάνω συνήθειες. 

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports οτιδήποτε διατηρεί για καιρό την ανθρώπινη μυρωδιά είναι πόλος έλξης για κοριούς, καθώς και για τη ραγδαία ανάπτυξη ακάρεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης -συμπέρασμα το οποίο εξηγεί και γιατί κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν τόσο δύσκολη η εξολόθρευση των κοριών- τα παράσιτα έλκονται από τις οσμές του ανθρώπινου σώματος "σαν από μαγνήτη" και γενικά απ' οτιδήποτε έχει διατηρήσει μυρωδιά από ανθρώπινη δραστηριότητα (ιδρώτα, σπέρμα, αίμα, ορμόνες, κ.λπ). 

Το τακτικό πλύσιμο εσωρούχων, ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, οι σύγχρονες μέθοδοι απολύμανσης και αποπαρασίτωσης μας κρατούν ασφαλείς και μακριά από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι αυτό που ονομάζουμε "κακή μπουγάδα" ή η κακή αποθήκευση και ο ανεπαρκής καθαρισμών οποιουδήποτε υφάσματος έρχεται σε άμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα είναι και η εξήγηση της διασποράς παρασιτικών οργανισμών εδώ και χρόνια. Η δε μυρωδιά που αφήνουν πίσω τους τα άπλυτα μας είναι ιδανική για την προσέλκυση αυτών των παράσιτων.

«Είναι η πρώτη φορά που η ανθρώπινη οσμή θεωρείται ως ο πιθανός μηχανισμός που διευκολύνει αυτού του είδους τη διασπορά και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις», εξηγεί ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας, William Hentley, ο οποίος είναι και επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Sheffield. 

Αφορμή για την έναρξη αυτής της έρευνας σχετικά με τους κοριούς, ήταν το ότι το παράσιτο -η εμφάνιση του οποίου είχε μειωθεί δραστικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '80 και του '90- στις μέρες γνωρίζει νέα έξαρση, με απανωτά κρούσματα εμφάνισής του σε φοιτητικούς κοιτώνες, αλλά και σε νοικοκυριά, καθώς και σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες σε Ευρώπη και Αμερική. 

Εκείνο που εφιστούν οι επιστήμονες είναι την προσοχή ειδικά ανθρώπων που ταξιδεύουν συχνά, καθώς οι κοριοί μπορούν να επιζήσουν έως και 6 μήνες "τρεφόμενοι" από τα άπλυτα της βαλίτσας μας και να επιστρέψουν μαζί μας, με απόλυτη ασφάλεια στο σπίτι μας και τους προσωπικούς μας χώρους. 

Το τακτικό πλύσιμο εσωρούχων, ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, οι σύγχρονες μέθοδοι απολύμανσης και αποπαρασίτωσης μας κρατούν ασφαλείς και μακριά από δυσάρεστες εκπλήξεις. Οπότε την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε για μερικές μέρες τις κάλτσες σας να σέρνονται στο πάτωμα ή το καλάθι με τα άπλυτα να γεμίζει ασφυκτικά, ξανασκεφτείτε ότι η μυρωδιά σας ίσως αρέσει πολύ σε μερικούς εξαιρετικά ανεπιθύμητους επισκέπτες και απλώς βάλτε αμέσως πλυντήριο...

Με στοιχεία από Guardian

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ