Αν δεν αλλάζετε αρκετά συχνά τα σεντόνια σας, η επιστήμη σας έχει μερικά άσχημα νέα

Αν δεν αλλάζετε αρκετά συχνά τα σεντόνια σας, η επιστήμη σας έχει μερικά άσχημα νέα Facebook Twitter
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports οτιδήποτε διατηρεί για καιρό την ανθρώπινη μυρωδιά είναι πόλος έλξης για κοριούς, καθώς και για τη ραγδαία ανάπτυξη ακάρεων.
0

Είναι μεγάλος πειρασμός μετά από μία κουραστική μέρα το να μην πετάξει κανείς εσώρουχα και βρώμικες κάλτσες δεξιά και αριστερά στο σπίτι, ειδικά αν δεν είναι ακριβώς πρότυπο νοικοκυριού. Είναι επίσης -και χωρίς παρεξήγηση- παγιωμένη κατάσταση σε πολλά σπίτια το να μην αλλάζονται τα σεντόνια -και όλα τα κλινοσκεπάσματα- τακτικά. Όμως, νέα έρευνα του πανεπιστημίου Sheffield του Γιορκσάιρ έχει μερικά εξαιρετικά δυσάρεστα νέα για όσους έχουν κάποια από τις παραπάνω συνήθειες. 

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports οτιδήποτε διατηρεί για καιρό την ανθρώπινη μυρωδιά είναι πόλος έλξης για κοριούς, καθώς και για τη ραγδαία ανάπτυξη ακάρεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης -συμπέρασμα το οποίο εξηγεί και γιατί κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν τόσο δύσκολη η εξολόθρευση των κοριών- τα παράσιτα έλκονται από τις οσμές του ανθρώπινου σώματος "σαν από μαγνήτη" και γενικά απ' οτιδήποτε έχει διατηρήσει μυρωδιά από ανθρώπινη δραστηριότητα (ιδρώτα, σπέρμα, αίμα, ορμόνες, κ.λπ). 

Το τακτικό πλύσιμο εσωρούχων, ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, οι σύγχρονες μέθοδοι απολύμανσης και αποπαρασίτωσης μας κρατούν ασφαλείς και μακριά από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι αυτό που ονομάζουμε "κακή μπουγάδα" ή η κακή αποθήκευση και ο ανεπαρκής καθαρισμών οποιουδήποτε υφάσματος έρχεται σε άμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα είναι και η εξήγηση της διασποράς παρασιτικών οργανισμών εδώ και χρόνια. Η δε μυρωδιά που αφήνουν πίσω τους τα άπλυτα μας είναι ιδανική για την προσέλκυση αυτών των παράσιτων.

«Είναι η πρώτη φορά που η ανθρώπινη οσμή θεωρείται ως ο πιθανός μηχανισμός που διευκολύνει αυτού του είδους τη διασπορά και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις», εξηγεί ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας, William Hentley, ο οποίος είναι και επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Sheffield. 

Αφορμή για την έναρξη αυτής της έρευνας σχετικά με τους κοριούς, ήταν το ότι το παράσιτο -η εμφάνιση του οποίου είχε μειωθεί δραστικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '80 και του '90- στις μέρες γνωρίζει νέα έξαρση, με απανωτά κρούσματα εμφάνισής του σε φοιτητικούς κοιτώνες, αλλά και σε νοικοκυριά, καθώς και σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες σε Ευρώπη και Αμερική. 

Εκείνο που εφιστούν οι επιστήμονες είναι την προσοχή ειδικά ανθρώπων που ταξιδεύουν συχνά, καθώς οι κοριοί μπορούν να επιζήσουν έως και 6 μήνες "τρεφόμενοι" από τα άπλυτα της βαλίτσας μας και να επιστρέψουν μαζί μας, με απόλυτη ασφάλεια στο σπίτι μας και τους προσωπικούς μας χώρους. 

Το τακτικό πλύσιμο εσωρούχων, ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, οι σύγχρονες μέθοδοι απολύμανσης και αποπαρασίτωσης μας κρατούν ασφαλείς και μακριά από δυσάρεστες εκπλήξεις. Οπότε την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε για μερικές μέρες τις κάλτσες σας να σέρνονται στο πάτωμα ή το καλάθι με τα άπλυτα να γεμίζει ασφυκτικά, ξανασκεφτείτε ότι η μυρωδιά σας ίσως αρέσει πολύ σε μερικούς εξαιρετικά ανεπιθύμητους επισκέπτες και απλώς βάλτε αμέσως πλυντήριο...

Με στοιχεία από Guardian

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ