Δεν πειράζει αν κλάψεις στη δουλειά...

0

 

Όταν πριν από μία δεκαετία, ο πρόεδρος του τηλεοπτικού δικτύου CBS, απέλυσε τη Mika Brzezinski, παρουσιάστρια, δημοσιογράφο και συγγραφέα, εκείνη έβαλε τα κλάματα.

Καιρό μετά, δήλωνε ότι μετάνιωσε γι’ αυτή της την αντίδραση. «Δεν υπήρχε χώρος για δάκρυα εκείνη τη στιγμή», είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη της, λέγοντας μάλιστα ότι το να κλαις δημοσίως είναι ένδειξη αδυναμίας, κάτι αντίστοιχο με το να πετάς στα σκουπίδια το κύρος σου.

Πόσο αληθές είναι αυτό; Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις και μελέτες του προηγούμενου διαστήματος που αφορούν τον εργασιακό χώρο και τις συμπεριφορές μέσα σε αυτόν, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων – και μάλιστα γυναικών – που θεωρεί ανεπίτρεπτο ή έστω άβολο το να κλάψει κάποιος στη δουλειά του, όταν βρεθεί υπό τεράστια πίεση.

Γιατί στη δυτική σκέψη το κλάμα –μια φυσική αντίδραση σε κάτι που δεν πάει καλά– είναι τόσο πολύ συνυφασμένο με την αδυναμία;

Γιατί, όμως, στη δυτική σκέψη το κλάμα – μια φυσική αντίδραση σε κάτι που δεν πάει καλά – είναι τόσο πολύ συνυφασμένο με την αδυναμία; Αφού ακόμη και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ακόμη και σε ένα έτος τόσο μακρινό όσο το 1628 – όπως αναφέρει στο βιβλίο της Aeon η συγγραφέας Sandra Newman – ήταν απολύτως κατανοητό το να «σπάσει» κάποιος, ακόμη και ισχυρός.

Την ίδια στιγμή, ενώ για μία γυναίκα είναι ένδειξη αδυναμίας, επισημαίνεται στις ίδιες έρευνες, όταν κλαίνε οι άντρες είναι  η ανθρώπινη στιγμή τους, ένα ξέσπασμα που τους κάνει πιο προσιτούς.

Πόσο δίκαιο; Καθόλου κι ας λένε οι έρευνες που αναπαράγουν τα στερεότυπα περί «συναισθηματικών γυναικών που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις ορμόνες και τη συμπεριφορά τους». Σύμφωνα μάλιστα με συγγραφείς, καθηγητές διοίκησης επιχειρήσεων και κοινωνιολόγους δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτά τα αυθαίρετα και άδικα συμπεράσματα τα υποστηρίζουν και γυναίκες: παρά τις μάχες περί ισότητας τα δάκρυα θεωρούνται τόσο γυναικεία υπόθεση, όσο το μακιγιάζ, το να κάθεσαι στο σπίτι και την κουζίνα σου και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε άρθρο του “Atlantic” το μόνο που θα βοηθούσε πραγματικά στις δουλειές, στις συνεργασίες, στις σχέσεις των ανθρώπων είναι το κλάμα, τα δάκρυα που φεύγουν όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, να θεωρούνται πλέον μία φυσιολογική αντίδραση. Για όλους. Άντρες – γυναίκες που εν έτει 2016 ζουν τις τρομακτικότερες μέρες στο εργασιακό περιβάλλον από κάθε άλλη γενιά.

«Αρκετά με το κρυφτούλι στα WC ή με το ψέμα, ότι είμαστε αλλεργικοί, προκειμένου να μας αφήσουν να κλάψουμε με την ησυχία μας», καταλήγει το συγκεκριμένο άρθρο και σίγουρα πολλοί θα συμφωνήσουν μ’ αυτόν τον επίλογο...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM