Γιατί ξαναπαίρνουμε κιλά μετά από δίαιτες

Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

  

     

Όσο και εάν υποφέραμε για να ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλά, δυσκολότερο καταλήγει τελικά το να  μην τα ξαναπάρουμε.

 

Η πείνα, -προσοχή, το συναίσθημα της πείνας, όχι η λαιμαργία - θα σας τυραννά  αδιάκοπα , και  μετά την αποτελεσματική δίαιτα, τουλάχιστον για ένα χρόνο!  Σύμφωνα με τους διαιτολόγους  κανείς  δε  θα καταφέρει  να κατεβάσει την ζυγαριά με μαγικό τρόπο, με μία  δίαιτα, κι έξω τα κιλά, όπως όλοι ονειρεύονται.

Είναι καθαρά θέμα λειτουργίας του οργανισμού μας. Το βάρος μαζί με τα αποθέματα λίπους θεωρούνται εφόδιο από τον ίδιο τον οργανισμό  για το σώμα, ως πανάρχαιο οπλοστάσιο  αποθήκευσης  τροφής των θηλαστικών για μέρες πείνας που ίσως  κάποτε  έρθουν.

Έτσι, όποτε  ο οργανισμός μπαίνει σε πρόγραμμα δίαιτας , άρα μείωσης της λήψης της τροφής, οι ορμονικές αλλαγές που το σώμα δρομολογεί αντανακλαστικά  φροντίζουν να μειωθεί ο μεταβολισμός και να αυξηθεί  η πείνα αμέσως μετά την απώλεια βάρους . Αυτή η λειτουργία  διαρκεί για τουλάχιστον  έναν χρόνο μετά την απώλεια του βάρους .

 

Με την ανακάλυψη όλο και μεγαλύτερης γνώσης για το μηχανισμό απώλειας βάρους , οι διαιτολόγοι έγιναν επιτέλους περισσότερο ελαστικοί με τους πελάτες τους. Όποιος ξαναπαίρνει τα κιλά του δεν είναι αυτός που κρυφοτρώει στο ψυγείο, παραδέχονται  τώρα μετά την δημοσίευση της ανατρεπτικής μελέτης.  Όποιος μετά την δίαιτα ξαναπαίρνει βάρος  δίνει απλώς  μάχη με την ίδια του τη βιολογία. 

 

                         

Οι ένοχες ορμόνες-εχθροί της σιλουέτας, εκείνες δηλαδή που όσο χάνουμε βάρος επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και αυξάνουν τη πείνα, είναι πρώτα  η λεπτίνη που παράγεται από τα κύτταρα του λίπους  και της οποίας τα επίπεδα μειώνονται όταν αδυνατίζουμε. Αυτό και μόνο αρκεί για να ενεργοποιηθεί ο εγκέφαλος παίρνοντας σήμα ότι  τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά και θα πρέπει να ελαττωθεί ο ρυθμός απώλειας βάρους.

Στην  έρευνα που διεξήχθη  από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης καταδείχθηκε το ότι  σε σκληρή δίαιτα δέκα εβδομάδων  σε άτομα τα οποία τελικά κατάφεραν με επιτυχία να αδυνατίσουν τα επίπεδα της λεπτίνης ανέβηκαν μέχρι και το 65%  όσο  τηρούσαν τη δίαιτα.

Ένα χρόνο μετά και σ’ όλη τη διάρκεια αυτού του χρόνου  η λεπτίνη έπεσε στο 1/3  των επιπέδων  που η  λεπτίνη βρισκόταν  στον οργανισμό του ατόμου πριν την έναρξη της δίαιτας. Όλοι ξαναπήραν βάρος και για πρώτη φορά οι διαιτολόγοι πείστηκαν ότι δεν έφταιγαν οι τυχόν αστοχίες των ασθενών τους .

     

Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να ψάξει για να μας πει η διαιτολογία είναι διατροφικά τρυκ που θα μας κάνουν να ξεγελάσουμε το αίσθημα της ασίγαστης πείνας ακόμα κι όταν θα έχουμε χάσει τα κιλά που θέλουμε. 

     

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Κοιταξτε, εχω προσπαθησει και εγω να χασω κιλά, και αυτο που καταλαβα, ειναι πως δεν πρεπει να κανουμε διαιτα, αλλα να αλλαξουμε τροπο ζωής. Ασκηση και σωστη διατροφη, και το αποτελεσμα θα ρθει μονο του σταδιακα..Αν μαθεις να τρως σωστα και μετρημενα, δεν θα χρειαστει ποτε να παρεις ουτε κιλα, ουτε να πεινασεις..