ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Χειριστικές συμπεριφορές: 4 βήματα για να τις αντιμετωπίσετε

Χειριστικές συμπεριφορές: 4 βήματα για να τις αντιμετωπίσετε Facebook Twitter
Στα μάτια ενός ανθρώπου χωρίς συναισθηματικές μεταπτώσεις, η συμπεριφορά «σήμερα σου μιλάω, αύριο σε αγνοώ» μπορεί να αντιστοιχεί με παιδιάστικα καμώματα, ωστόσο για τους χειριστικούς, αποτελεί τη βασική πηγή άντλησης υλικού για την προσωπικότητά σας.
0

Η διγλωσσία είναι μία από τις μεγαλύτερες ταλαιπωρίες που έχει να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο είδος. Άλλα λέμε και άλλα τελικώς κάνουμε, κάνοντας τους άλλους να απορούν για τη συμπεριφορά μας. Αν υπάρχει θέμα συναισθηματικής αστάθειας, εκεί τον πρώτο λόγο έχει η ψυχολογία και ακόμη βαθύτερα η ψυχανάλυση. Τι συμβαίνει, όμως, όταν έχει κανείς να αντιμετωπίσει χειριστικές συμπεριφορές που εμπνέονται καθαρά από στρατηγική και τακτικούς ελιγμούς;

Στα μάτια ενός ανθρώπου χωρίς συναισθηματικές μεταπτώσεις, η συμπεριφορά «σήμερα σου μιλάω, αύριο σε αγνοώ» μπορεί να αντιστοιχεί με παιδιάστικα καμώματα, ωστόσο για τους χειριστικούς, αποτελεί τη βασική πηγή άντλησης υλικού για την προσωπικότητά σας. Πώς αντιδράτε; Ποιο θα είναι το όριο που, αν ξεπεραστεί, θα υπάρξει πρόβλημα; Είστε εσωστρεφής ή θα προτιμήσετε να εκφράσετε τη δυσαρέσκεια σας; Θα είστε εμπόδιο ή σύμμαχος σε κάποιο σχέδιο; Είστε εύκολος στόχος ή όχι; 

Τα ερωτήματα είναι εύλογα, ωστόσο, η σύγχρονη ψυχολογία παρά τις υπεραναλυτικές της τάσεις, εδώ επισημαίνει ότι στην προσπάθεια των ανθρώπων να τα απαντήσουν, πρακτικά εξυπηρετούν τους στόχους του χειριστικού ατόμου. Επιχειρώντας ανάλυση και λογικές εξηγήσεις για φαινομενικά αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές -με άλλα λόγια- παίζει κανείς το παιχνίδι, στο οποίο μπήκε παρά τη θέληση του. Πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις, λοιπόν; 

Τη στιγμή που αισθάνεστε ότι προκαλείστε ή εκτίθεστε, αναφέρετε το άμεσα, ήρεμα και κατηγορηματικά. Με τον τρόπο αυτό σπάει ένας φαύλος κύκλος που στηρίζεται στις εντυπώσεις και μόνο και φυσικά στη δική σας συναίνεση.

Σύμφωνα με την δρ Harriet Braiker, κλινική ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και συγγραφέα του βιβλίου "Who's Pulling Your Strings? How to Break the Cycle of Manipulation", υπάρχουν τέσσερα βήματα αντιμετώπισης αυτών των συμπεριφορών, προτού εκδηλωθεί σοβαρή ανωμαλία σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.

— Σε μία πρώτη φάση τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με χειριστικές συμπεριφορές, οφείλουν να εξετάσουν την αξία της σχέσης τους με το χειριστικό του δικού τους περιβάλλοντος. Αν δεν πρόκειται για στενή φιλική ή συγγενική σχέση (γονιός - παιδί) -όπου πρέπει να γίνει ειλικρινές ξεκαθάρισμα για τη συνέχιση της- η διακοπή της ή ψυχρότητα συνίσταται για τη διατήρηση της ισορροπίας στην καθημερινότητα αυτού που υφίσταται χειριστικές συμπεριφορές. Ωστόσο, επειδή δεν είναι εύκολος ο άμεσος τερματισμός όλων των κοινωνικών σχέσεων, συνιστάται:

— Τερματισμός της αυτόματης συμμόρφωσης με τις τακτικές του χειριστικού ατόμου. Αρνηθείτε, αναβάλλετε, μεταθέστε απευθείας την ευθύνη που επιχειρείται να σας αποδοθεί. Κερδίστε χρόνο στη διαχείριση καταστάσεων που παρουσιάζονται ως προβληματικές και μην ανταποκρίνεστε απευθείας στην επίλυσή τους. Η χειριστική συμπεριφορά απαιτεί ένα είδους πειθαρχίας, στο οποίο οι άνθρωποι συνηθίζουν να ανταποκρίνονται. Υποχρεώστε τον χειριστικό να αναλάβει την ευθύνη, μπλοκάροντας τη συνήθη τακτική του. 

— Επιχειρείτε να εκφράζεστε σε πρώτο πρόσωπο, κατά πρόσωπο, απλά και ξεκάθαρα. Ο χειριστικός είναι συνηθισμένος στις επίπλαστες ευγένειες και στους ελιγμούς που θα κάνετε τη στιγμή που θα έρθετε σε δύσκολη θέση. Τη στιγμή που αισθάνεστε ότι προκαλείστε ή εκτίθεστε, αναφέρετε το άμεσα, ήρεμα και κατηγορηματικά. Με τον τρόπο αυτό σπάει ένας φαύλος κύκλος που στηρίζεται στις εντυπώσεις και μόνο και φυσικά στη δική σας συναίνεση. 

— Ζητήστε τον λόγο. Ανοιχτά και έντιμα. Κατονομάστε αυτό που συμβαίνει, χωρίς να φοβάστε ότι θα κατηγορηθείτε για "φαντασιώσεις" ή "ιδεοληψίες". Ο χειριστικός τις περισσότερες φορές δεν έχει απάντηση σε αιφνιδιαστικές ερωτήσεις και το πιθανότερο είναι ότι η απάντηση θα είναι επιθετική ή τουλάχιστον αφελής. Μη συνεχίσετε τη συζήτηση, τις απαντήσεις τις έχετε πάρει και απλώς χρειάζεται αναπλαισίωση των δικών σας αντιδράσεων. Κρατήστε σταθερή συμπεριφορά, παρά τις μεταπτώσεις. 

Τα παραπάνω θα είναι ευκολότερα αν έχετε απαντήσει με ειλικρίνεια στα παρακάτω:

— Έχετε την τάση να επιζητάτε την αποδοχή και την έγκριση των άλλων σε οτιδήποτε κάνετε; 

— Φοβάστε να εκφραστείτε αρνητικά, προκειμένου να αποφύγετε την κριτική ή τη δυσαρέσκεια τρίτων; 

— Δυσκολεύεστε να πείτε "όχι";

— Αισθάνεστε ότι δεν γνωρίζετε τα όρια σας;

Σε μία αντίστροφη ανάγνωση του κειμένου -με τις απαντήσεις στα τελευταία ερωτήματα- ίσως έχετε ήδη εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ