MetLife: Η πανδημία επηρεάζει εντονότερα την εργαζόμενη γυναίκα-μητέρα

Η πανδημία επηρεάζει εντονότερα την εργαζόμενη γυναίκα – μητέρα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Της Θάλειας Αγγελίδη

Head of Marketing and Communications, MetLife Greece

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το καθημερινό μας άγχος;

Η μητρότητα είναι μια ιδιότητα που μας προσδιορίζει 365 μέρες το χρόνο. Μια ιδιότητα που όλες οι μητέρες – φυσικές ή θετές, single ή με σύντροφο, εργαζόμενες ή όχι, έχουμε συνδέσει με την παντοτινή, ανιδιοτελή αγάπη, με την αφοσίωση και τη στοργή, αλλά και με αρκετό άγχος.

Ειδικά όσες από εμάς συνδυάζουμε τη μητρότητα με την εργασία, βιώνουμε αυτό το άγχος ακόμη πιο έντονα, το τελευταίο διάστημα. Εδώ και πολλούς μήνες, η πανδημία έχει δημιουργήσει περισσότερες πιέσεις στην καθημερινότητα κάθε μητέρας που προσπαθεί, μέσα σε διαφορετικές, πρωτόγνωρες συνθήκες, να ανταποκριθεί στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και παράλληλα στη φροντίδα των παιδιών της.

Όπως δείχνουν ήδη αρκετές έρευνες, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης πλήττουν εντονότερα τις γυναίκες, επιδεινώνοντας υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων. Μάλιστα, όσο η πανδημία συνεχίζεται, τόσο πιο έντονα γίνονται αισθητές οι συνέπειές της οι γυναίκες, σε οικονομικό, σε ψυχοσυναισθηματικό, σε κοινωνικό, αλλά και σε σωματικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της έρευνας τάσεων στις Ομαδικές Πωλήσεις (Employee Benefit Trends Study) που διεξάγει σε ετήσια βάση η MetLife. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το 68% των ανδρών δήλωναν ότι τα οικονομικά τους πήγαιναν αρκετά καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν 60%. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2021, η διαφορά αυτή είχε διευρυνθεί σημαντικά. Το ποσοστό των γυναικών που θεωρούσαν ότι είναι σε καλή οικονομική κατάσταση είχε μειωθεί στο 53%, ενώ στους άνδρες είχε αυξηθεί ελαφρά στο 69%.

Οι κυριότεροι προβληματισμοί των γυναικών σε σχέση με τα οικονομικά τους αφορούν την έλλειψη επαρκών αποταμιεύσεων, για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης (ποσοστό 33% έναντι 23% μεταξύ των ανδρών), καθώς και το γεγονός ότι δεν πληρώνονται αρκετά για τη δουλειά που κάνουν (30% για τις γυναίκες και 21% για τους άνδρες).

Επιπλέον, οι εργαζόμενες γυναίκες δηλώνουν – σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες – ότι η πανδημία επιδρά αρνητικά στη σωματική και ψυχική τους υγεία, στην κοινωνικότητά τους και στην εξέλιξη της καριέρας τους. Ειδικότερα, φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο να νοσήσει με COVID-19 κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, ενώ εκφράζουν σημαντικά μεγαλύτερο άγχος για θέματα εκτός δουλειάς – εύρημα που σχετίζεται με το γεγονός ότι ο γυναίκες αναλαμβάνουν μεγαλύτερες ευθύνες εντός της οικογένειας. Οι γυναίκες πιστεύουν, επίσης, σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους άνδρες, ότι έχουν από τους εργοδότες τους την ευελιξία που χρειάζονται για να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Η MetLife, μια εταιρία με εκατομμύρια ασφαλισμένες σε όλον τον κόσμο, αλλά και με το 65% των εργαζομένων της στην Ελλάδα να αποτελείται από γυναίκες, ακούει συστηματικά, γνωρίζει και κατανοεί σε βάθος τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της εργαζόμενης μητέρας. Γι’ αυτό έχει σχεδιάσει προγράμματα υγείας και προστασίας, που απαντούν στην ανάγκη τους για μια καθημερινότητα με λιγότερο άγχος. Προσφέρει λύσεις, που επιτρέπουν σε κάθε γυναίκα να νιώθει τη σιγουριά της κατάλληλης οικονομικής προστασίας για την ίδια και την οικογένειά της, απέναντι στο απρόοπτο.

Για παράδειγμα το ABC Health Care, το νοσοκομειακό πρόγραμμα της MetLife, πέραν του ότι καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας στα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, παρέχει οικονομική υποστήριξη με τη μορφή ημερήσιου επιδόματος, εάν η νοσηλεία γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο. Με τα χρήματα αυτά, μπορεί κανείς να καλύψει πρόσθετα έξοδα στη διάρκεια της νοσηλείας ή της ανάρρωσης.

Ακόμη πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη σε περίπτωση νοσηλείας – είτε αφορά δημόσιο είτε ιδιωτικό νοσοκομείο – παρέχουν εξειδικευμένα προγράμματα της MetLife, όπως το MediPlan το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο νοσοκομειακό πρόγραμμα, ή να λειτουργήσει ανεξάρτητα, συμπληρώνοντας τις παροχές της δημόσιας ασφάλισης. Ανάλογα με το επίπεδο που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος με βάση τις ανάγκες του, το MediPlan παρέχει νοσοκομειακό και χειρουργικό επίδομα, το οποίο καταβάλλεται ακόμη και για 1 ημέρα νοσηλείας. Το ποσό αυτό μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη πρόσθετων εξόδων που θα προκύψουν στο πλαίσιο της νοσηλείας, αλλά και να υποστηρίξει οικονομικά τηv περίοδο της ανάρρωσης στο σπίτι. Επιπλέον, όλα τα προγράμματα υγείας της MetLife παρέχουν δωρεάν παροχές και προνομιακή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μέσω του Advanced Benefit Club, ενός ισχυρού και αναπτυσσόμενου δικτύου, που περιλαμβάνει τα περισσότερα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα και πάνω από 2.000 ιατρούς σε όλη την επικράτεια.

Από την άλλη πλευρά, τα προγράμματα Life Essential και Life Cover Plus είναι προγράμματα προστασίας που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κινδύνων και στηρίζουν τις γυναίκες οικονομικά με τη μορφή επιδόματος, σε περίπτωση που τους παρουσιαστεί ένα αναπάντεχο γεγονός, ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους σε μία δύσκολη στιγμή.

Ελπίδα όλων είναι ότι η πανδημία θα αποτελεί σύντομα παρελθόν. Κι αυτό που αξίζει σε κάθε γυναίκα είναι να μπορέσει να επιστρέψει σε μια καλύτερη κανονικότητα.

Αξιοποιώντας τις λύσεις που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση, μπορούμε να φοράμε το «παράσημο» της εργαζόμενης μητέρας, με την ίδια υπερηφάνεια και ευθύνη, αλλά με λιγότερο άγχος και περισσότερη σιγουριά για τη φροντίδα της οικογένειάς μας.

thaleiaaggelidi

Θάλεια Αγγελίδη, Head of Marketing and Communications, MetLife Greece

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM