Μικρά, καθημερινά tips για κοφτερό μυαλό

Μικρά, καθημερινά tips για κοφτερό μυαλό Facebook Twitter
Το μυαλό, για να μπορεί να «στροφάρει» χωρίς διαλείμματα, χρειάζεται ξεκούραση, τροφή, οξυγόνο και γυμναστική.
0

Δεν χρειάζεται να δούμε την εκπληκτική ταινία «Still Alice» για να συνειδητοποιήσουμε ότι το μυαλό μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Με αυτό σκεφτόμαστε, δίνουμε εξετάσεις, λύνουμε εξισώσεις, μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο, παίρνουμε προαγωγή στη δουλειά, γνωρίζουμε τον έρωτα της ζωής μας. Και όπως καθετί στη ζωή, το μυαλό θέλει φροντίδα για να συνεχίσει να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Ειδικά τώρα που επιστρέφουμε στη δουλειά και στη μελέτη.

Μυαλό και μνήμη. Τα απαραίτητα κομμάτια του παζλ της σκέψης είναι αυτά που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια μεγαλώνοντας, ώστε να παίζουμε κρυφτούλι με τον χρόνο. Τα γρανάζια τους, όπως κάθε εργαλείου, θέλουν καθημερινή χρήση, όχι κατάχρηση με υπερβολική καλωδίωση, και καλό γρασάρισμα, για να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση. Το μυαλό, για να μπορεί να «στροφάρει» χωρίς διαλείμματα, χρειάζεται ξεκούραση, τροφή, οξυγόνο και γυμναστική.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος, καθώς ισοδυναμεί με γεύμα για το μυαλό και για το σώμα, αλλά για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να είναι ξεκούραστος, βαθύς και συνεχόμενος. «Κρατήστε ατζέντα με τις εκκρεμότητες της εβδομάδας και μη χρησιμοποιείτε το μυαλό σας σαν ατζέντα. Ειδικά όταν πηγαίνετε για ύπνο, το να αναλογίζεστε τι έχετε να κάνετε την επόμενη ημέρα αποτελεί σίγουρο διαβατήριο για αϋπνία» εξηγεί η συμβουλευτική ψυχολόγος Χριστίνα Σαμαράκη. Κι αν μπορείτε να ξαπλώνετε μισή με μία ώρα στο μέσο της ημέρας, μη διστάσετε να το κάνετε. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει για τη μακροζωία διεθνώς αναδεικνύουν τον αγχολυτικό ρόλο της σιέστας και συστήνουν τον μεσημεριανό «υπνάκο» ως ελιξίριο σωματικής και πνευματικής υγείας.

Στην πνευματική διαύγεια βοηθούν το τζίνσενγκ, το ιπποφαές, η σπιρουλίνα (το φύκι των αστροναυτών), το μουρουνέλαιο και όλα τα αντιοξειδωτικά κηπευτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες.

Μέσα από τον ύπνο τα βρέφη «χτίζουν» μνήμη, ώστε αργότερα να αποκτήσουν κρίση και ως παιδιά, έφηβοι και ενήλικες να μπορούν να κάνουν έξυπνες επιλογές στη ζωή τους. Εκτός από ύπνο, μικροί και μεγάλοι χρειάζονται εγκεφαλικές τροφές για καλύτερες πνευματικές επιδόσεις. «Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως καύσιμο αποκλειστικά τη γλυκόζη, η οποία σχηματίζεται από τον μεταβολισμό των τροφών. Από τη γλυκόζη παίρνει την απαιτούμενη ενέργεια, ενώ για καλύτερη λειτουργία (το προαναφερθέν γρασάρισμα των γραναζιών) χρειάζεται μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, χρώμιο, σελήνιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο που περιέχονται σε τρόφιμα (κυρίως σε ανάλατους καρπούς και σπόρους) και σε συμπληρώματα διατροφής.

Στην πνευματική διαύγεια βοηθούν το τζίνσενγκ, το ιπποφαές, η σπιρουλίνα (το φύκι των αστροναυτών), το μουρουνέλαιο και όλα τα αντιοξειδωτικά κηπευτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες. Οι ιστορίες των Ελλήνων μακρόβιων από την Ικαρία και τους Φούρνους Κορσεών αναδεικνύουν ως συστατικά της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας τα κούμαρα (κόκκινο φρούτο σαν κεράσι, η ελληνική εκδοχή των acai berry και gogi berry), τα φραγκόσυκα (το ιδανικό κοκτέιλ όλων των αντιοξειδωτικών βιταμινών), τα χαρούπια (εναλλακτική σοκολάτα, χωρίς πολλές θερμίδες), το αβοκάντο και όλα τα ψάρια (πηγές ω3 λιπαρών οξέων).

Ένα εξαιρετικό σπιτικό σνακ που μπορεί να θεωρηθεί brain food για το γραφείο, το σχολείο ή το πανεπιστήμιο είναι μια σπιτική μπάρα με χαρούπι και ξηρούς καρπούς, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τρως σοκολάτα, οπότε σου χαρίζει περισσότερη ευφορία» λέει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου. Οξυγόνο το μυαλό παίρνει όταν αποφορτίζει το άγχος και γυμνάζεται με το διάβασμα, τα παιχνίδια στρατηγικής, τα κουίζ, τα σταυρόλεξα, το σουντόκου. Όλα αυτά όμως όχι αργά το βράδυ, ώστε να μη δημιουργούν υπερένταση, θυμίζουν οι ειδικοί.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Υγεία & Σώμα / Ενέργεια και καθημερινή ευεξία με τη σωστή διατροφή

Η ζωή σας κάθε μέρα είναι ένας μαραθώνιος γεμάτος επαγγελματικές υποχρεώσεις και μοναδικές οικογενειακές στιγμές που δεν πρέπει να χάσετε. Χρειάζεστε κάτι παραπάνω από αυτό που σας δίνει το καθημερινό μενού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM