Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πολλαπλή σκλήρυνση

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πολλαπλή σκλήρυνση Facebook Twitter
Σε αυτή την αυτοάνοση ασθένεια κάθε λεπτό μετρά και καθώς εκδηλώνεται σε νέα άτομα ηλικίας 20-40 ετών, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους, πρέπει να διατηρηθεί η λειτουργικότητά τους.
0

Την τελευταία 5ετία έχει συντελεστεί τέτοια «επανάσταση» στη θεραπεία των περισσότερων μορφών της νόσου, που σήμερα πλέον έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή, αρκεί βέβαια η διάγνωση να γίνει εγκαίρως, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Σε αυτή την αυτοάνοση ασθένεια κάθε λεπτό μετρά και καθώς εκδηλώνεται σε νέα άτομα ηλικίας 20-40 ετών, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους, πρέπει να διατηρηθεί η λειτουργικότητά τους.

Aν η πολλαπλή σκλήρυνση μείνει αθεράπευτη οδηγεί περίπου σε μια 15ετία σε σοβαρή κινητική αναπηρία, με συνέπεια ο ασθενής να μην μπορεί να περπατήσει. Επίσης, η ασθένεια εκδηλώνεται και εξελίσσεται διαφορετικά σε κάθε περιστατικό, γι' αυτό άλλωστε στην ιατρική αργκό χαρακτηρίζεται ως «η νόσος με τα χίλια πρόσωπα» ή «η νόσος με το μοναδικό δαχτυλικό αποτύπωμα».

Αν η πολλαπλή σκλήρυνση μείνει αθεράπευτη οδηγεί περίπου σε μια 15ετία σε σοβαρή κινητική αναπηρία, με συνέπεια ο ασθενής να μην μπορεί να περπατήσει.

Παράλληλα, η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί εγκεφαλική ατροφία, οπότε, αν μείνει αθεράπευτη, οδηγεί σε μια μορφή άνοιας. Στην πατρίδα μας πρόσφατα είχαμε μια πολύ αισιόδοξη εξέλιξη: ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να ενταχθούν οι περισσότερες μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης στη λίστα των δυσίατων, μη αναστρέψιμων νόσων του υπουργείου Εργασίας, ώστε να μη χρειάζεται να περνούν τακτικά οι ασθενείς από ειδική επιτροπή προκειμένου να τους εγκρίνουν τα φάρμακα.

Όμως, παρ' ότι η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι σε καμία περίπτωση ίωση, έχει σχέση με έναν ιό, τον ιό Epstein-Barr, που είναι περισσότερο γνωστός ως η «ασθένεια του φιλιού».

Πρόκειται για τον ιό της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που σε εφηβική ηλικία νόσησαν με λοιμώδη μονοπυρήνωση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που έχουν έλλειψη βιταμίνης D, η οποία αποτελεί τον κρυφό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προτού επαναπαυθείτε ότι έχετε επάρκεια σε βιταμίνη D γιατί ζείτε σε ηλιόλουστη χώρα, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως από έρευνες του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» προκύπτει ότι μόνο το 40% των Ελλήνων έχει πράγματι επάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Η πολλαπλή σκλήρυνση εκδηλώνεται συνήθως με διπλωπία (τα βλέπουμε διπλά), μουδιάσματα και ανεξήγητη κούραση το πρωί. Πλέον η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία και η νόσος έχει βαρύ κοινωνικό φορτίο, καθώς επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής. Φανταστείτε μια δασκάλα να μην μπορεί να κάνει επαγωγικές σκέψεις, ούτε να γράψει στον πίνακα. Μια δικηγόρο να μην μπορεί να αγορεύσει στο δικαστήριο. Έναν αρχιτέκτονα, έναν ζωγράφο, μία γιατρό ή έναν πιανίστα να μην έχουν σταθερά χέρια. Έναν επαγγελματία οδηγό να βλέπει θολά. Ζόρικο!

Όμως υπάρχει και το αισιόδοξο μήνυμα που μας έρχεται από το επιστημονικό μέτωπο: μέχρι πρόσφατα τα φάρμακα σταματούσαν την εξέλιξη της νόσου. Πάγωναν, δηλαδή, την επιδείνωση της βλάβης. Πλέον τα νέα φαρμακευτικά όπλα αντιστρέφουν μέρος της βλάβης και φέρνουν τον ασθενή σε προγενέστερο στάδιο, κάτι που για χρόνια παρέμενε όνειρο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ζούμε με αυτοάνοσο νόσημα. Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση»

Υγεία & Σώμα / «Ζούμε με αυτοάνοσο νόσημα. Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση»

Τι είναι τα αυτοάνοσα που έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια μάστιγα, πόσο επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής και πώς αντιμετωπίζονται; Τρεις ασθενείς και ο Αθανάσιος Τζιούφας, καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ, εξηγούν
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ