ΚΙΝΗΣΗ

Πατώντας αχινούς - και άλλες «στραβές» των διακοπών

Πατώντας αχινούς - και άλλες «στραβές» των διακοπών Facebook Twitter
Οι διακοπές ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μέσα στο πρόγραμμα όμως είναι και τα απρόοπτα, τα ατυχήματα, που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή.
0

Μετράτε μέρες σαν τους φαντάρους που απολύονται. Και κάποτε φτάνετε στο πολυπόθητο «μία και σήμερα». Οι διακοπές ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μέσα στο πρόγραμμα όμως είναι και τα απρόοπτα, τα ατυχήματα, που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή. Αντιμετωπίστε το καθένα με ψυχραιμία και την ενδεδειγμένη λύση, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα φορητό φαρμακείο (ειδικά αν πρόκειται να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ, μακριά από τον... πολιτισμό) και μην πηγαίνετε γυρεύοντας. Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του.

Πρόβλημα: Πάτημα αχινού

Λύση: Αποφύγετε να πατήσετε το πόδι σας, βγείτε από τη θάλασσα και απλώστε στο πονεμένο σημείο λίγο λάδι. Περιμένετε πρώτα να φουσκώσει η επιδερμίδα και μετά τραβήξτε με προσοχή μία-μία τις ακίδες του αχινού με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών.

Πρόβλημα: Έγκαυμα από τον ήλιο

Λύση: Απλώστε μια κρύα κομπρέσα στο έγκαυμα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια επουλωτική κρέμα που θα προμηθευτείτε από φαρμακείο. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάτι άλλο στη διάθεσή σας, αλείψτε στην επιδερμίδα λίγο γιαούρτι ή οδοντόπαστα. Τα σοβαρά εγκαύματα (από τον ήλιο, τον φούρνο ή την εξάτμιση μηχανής) δεν είναι παίξε-γέλασε και πρέπει να απευθύνεστε στο τοπικό ιατρείο για να μη μολυνθούν.

Πρόβλημα: Ναυτία στο ταξίδι

Λύση: Κανείς δεν θέλει να ξεκινά τις διακοπές του με ένα κεφάλι που γυρίζει. Για να αποφύγετε τη ναυτία, στο αυτοκίνητο ή το πούλμαν καθίστε στις μπροστινές θέσεις, στο πλοίο σε κεντρικό σαλόνι (αν νιώσετε άσχημα, ξαπλώστε) και στο τρένο αποφύγετε να καθίσετε ανάποδα σε σχέση με την κατεύθυνσή του. Πριν ταξιδέψετε, τσιμπήστε κάτι ελαφρύ και στερεό, όπως μερικά κράκερ ή φρυγανιές. Αποφύγετε τα πολλά υγρά κι αν ζαλίζεστε πολύ συστηματικά φροντίστε να πάρετε εγκαίρως κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα (σε χάπι ή τσίχλα). Μέχρι να συνέλθετε, φροντίστε να αποφύγετε βαριά και πικάντικα φαγητά, γλυκίσματα, τρόφιμα ωρίμανσης και οποιοδήποτε είδος αλκοόλ.

Πρόβλημα: Γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση

Λύση: Οι ιώσεις γαστρεντερίτιδας είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι και τα συμπτώματά τους μοιάζουν πολύ με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης, η οποία επίσης είναι συχνή λόγω της κατανάλωσης αλλοιωμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόκοιλο, πυρετό, διάρροια, κακοδιαθεσία και καλό είναι να αποφύγετε αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά σκευάσματα. Απευθυνθείτε σε γιατρό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της σοβαρής αφυδάτωσης και απώλειας ηλεκτρολυτών. Πιείτε αρκετά υγρά (νερό, αφεψήματα) με μικρές γουλιές και αποφύγετε τους χυμούς φρούτων (είναι όξινοι) και το γάλα. Θα χρειαστείτε αρκετή ξεκούραση, ελαφριά γεύματα (λίγο ρύζι, φρυγανιές) και κάποιο παυσίπονο ή αντιπυρετικό για τον πόνο και τον πυρετό. Αποφύγετε τις ωμές σαλάτες και το ψάρι μέχρι να συνέλθετε και κάθε είδος αλκοόλ.

Πρόβλημα: Διάστρεμμα

Λύση: Αρχικά θα χρειαστεί να βάλετε στο πονεμένο πόδι πάγο για να περιορίσετε το οίδημα και μετά να το δέσετε με επίδεσμο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να το δει γιατρός. Στα σοβαρά διαστρέμματα υπάρχει εκτεταμένη κάκωση των λεγόμενων μαλακών μορίων (στην επάνω πλευρά της φτέρνας) και αν δεν γίνει σωστή επούλωση, μπορεί να ξαναπάθετε εύκολα διάστρεμμα.

  

Πρόβλημα: Ηλίαση

Λύση: Είναι το συχνότερο πρόβλημα του καλοκαιριού και όλοι έχουμε πάθει ηλίαση μία φορά τουλάχιστον στη ζωή μας. Για να αναρρώσουμε, πρέπει να μείνουμε ξαπλωμένοι σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος, ήσυχο και σκοτεινό. Μια κρύα κομπρέσα στο κεφάλι και ένα ισχυρό αναλγητικό βοηθούν να περάσει ο πονοκέφαλος. Μετά, αποφύγετε για τουλάχιστον 4-5 ημέρες την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις θερμές ώρες. Όσο για τα παιδιά που παίζουν στην παραλία καλό είναι να προστατεύουμε το κεφάλι τους με ένα βρεγμένο καπέλο.

Πρόβλημα: Δυσκοιλιότητα

Λύση: Η αλλαγή της ρουτίνας, ακόμα και η διαφορετική ποιότητα νερού συχνά ευθύνονται για τις εντερικές δυσλειτουργίες που απειλούν να χαλάσουν τις διακοπές σας. Προτού καταφύγετε σε φάρμακα, δοκιμάστε μερικά φυσικά ελιξίρια: ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα σφηνάκι νερό, μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει στυμμένο χυμό λεμονιού. Προτιμήστε για πρωινό λίγα δαμάσκηνα ή δύο ακτινίδια (ή καταναλώστε μαρμελάδα από αυτά τα φρούτα ή μέλι). Αποφύγετε το τσάι και μην κάνετε το λάθος να καταλήγετε στο κάπνισμα για να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα.

Πρόβλημα: Κράμπα στη θάλασσα/στεριά

Λύση: Αν σας πιάσει κράμπα ενώ κολυμπάτε, ξαπλώστε ανάσκελα στο νερό με απλωμένα τα χέρια και τα πόδια και ηρεμήστε. Έπειτα, με το χέρι σας τραβήξτε προς τα πάνω τα δάχτυλα του πονεμένου ποδιού σε θέση flex μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Μετά, βγείτε κολυμπώντας αργά από τη θάλασσα. Το ίδιο κάνετε και στην ξηρά: τραβάτε προς τα πάνω τα δάχτυλα ώστε να τεντώσει ο γαστροκνήμιος μυς.

Πρόβλημα: Τσίμπημα από έντομα ή τσούχτρα

Λύση:Αν είστε αλλεργικοί και το ξέρετε, πρέπει να έχετε πάντοτε μαζί σας ενέσεις για την αποφυγή του αναφυλακτικού σοκ. Αν το έντομο άφησε το κεντρί στο δέρμα, θα πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Στην περίπτωση της τσούχτρας/μέδουσας, πρέπει να ξεβγάλετε το σώμα σας με γλυκό νερό και σε κάθε περίπτωση (είτε πρόκειται για έντομο είτε για τσούχτρα) να απλώστε ένα αντιισταμινικό στικ/τζελ ή μια αλοιφή με κορτιζόνη στο πονεμένο σημείο. Αν το τσίμπημα είναι σοβαρό, αποφύγετε να μπείτε στη θάλασσα μέχρι την επόμενη ημέρα και την έκθεση στον ήλιο.

Υγεία & Σώμα
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ