Πώς χάνουμε τον χρόνο. (Kαι πώς να τον ξανακερδίσουμε.)

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Η διαχείριση του χρόνου είναι πρώτη στην λίστα των σύγχρονων "life- coach". Οι προπονητές ζωής και επιτυχίας, που ξεκίνησαν από το Hollywood και την Νέα Υόρκη και προσφέρουν τώρα και ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες τους σε εκατομμύρια πελάτες στον κόσμο, αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου -που τον αποτρέπει απ' το να αξιοποιήσει έξυπνα την ζωή του- είναι ο χρόνος που χάνει.

 

H Lawrie Gerber πρόεδρος του Handel Group Life Coach στο Λος Άντζελες αφιερώνει την επιστημονική στήλη της στην αρχή της νέας χρονιάς στο πώς να κερδίζει κανείς αντί να χάνει τον πολύτιμο χρόνο των πολύτιμων χρόνων του...

 

 

Κανόνας Νούμερο 1: Νομίζουμε ότι η πιο χαλαρή προσπάθεια είναι η πιο ευχάριστη

ΛΑΘΟΣ. 

 

Ισχύει από την απλή αεροβική άσκηση μέχρι το κρισιμότερο deadline που είχατε ποτέ. Η χαλαρή προσπάθεια μπορεί να είναι βαρετή, όσο κι αν πιστεύει κανείς ότι είναι πιο ευχάριστο να μην ξοδέψει το μάξιμουμ της ενέργειάς του. Όμως η μεγαλύτερη εγρήγορση, και επιστημονικά, συνθέτει άλλο κοκτέιλ ενδορφινών στον εγκέφαλο, και αντί για κόπωση, ανεβάζει την ζωτικότητα και την ίδια την ευφορία.

 

Η Laurie Gerber ζητά να θυμηθούμε στιγμές –της τελευταίας στιγμής, για μας τους Έλληνες – που χρειάστηκε να φορτσάρουμε επειγόντως. Ξαφνικά γίναμε βιονικοί. Ε, ναι, μας διαβεβαιώνουν το “ βιονικό κουμπί” υπάρχει. Και ίσως να το βρούμε απολαυστικό. Πατήστε το, επιμένει η Gerber, ακόμη και όταν βάζετε μπουγάδα! Θα νιώσετε πιο σβέλτοι, πιο έξυπνοι, και η μπουγάδα θα γίνει διασκεδαστική.

 

 

 

Κανόνας Νούμερο 2: Δεν παραδεχόμαστε τα διαλείμματα μας.

ΛΑΘΟΣ.

 

Και αυτή την ώρα πoυ διαβάζετε το άρθρο, είστε σε διάλειμμα. Τα sms και το Facebook, εννοείται, είναι διάλειμμα. Η μουσική που ακούμε στο αυτοκίνητο - όλα είναι διάλειμμα. Μόνο που αν δεν το βλέπουμε έτσι, χάνεται και ο χρόνος και η αξία του διαλείμματος.

 

Οι ειδικοί έχουν περιγράψει ότι κάπως έτσι αρχίζει και βαλτώνει η καθημερινότητα και η ψυχολογία ενός ατόμου, όταν, αποφασίζοντας να ολοκληρώσει μια δουλειά αφαιρείται σε πολλαπλά διαλείμματα, νομίζοντας ότι δουλεύει.

 

Η συμβουλή είναι να ξεκινήσουμε εκτιμώντας τον ίδιο το χρόνο του διαλείμματος και να αφιερωθούμε σ΄αυτόν. Με την ίδια αφοσίωση που θα έχουμε αφιερωθεί στην δουλειά πριν και μετά.

 

Κατά βάθος, υπογραμμίζει η Lou Gerber, οι άνθρωποι αρέσκονται να νιώθουν πολυάσχολοι. Και υποδύονται ότι είναι. Νομίζουμε πραγματικά ότι δουλεύουμε ασταμάτητα, όσο δεν παραδεχόμαστε τα διαλλείματα. Και “αυτο- ντοπαριζόμαστε” με το δικό μας στρες.   

  

 

Κανόνας Νούμερο 3 : Μην δραματοποιείτε το πρόγραμμα και τον χρόνο σας

ΣΩΣΤΟ

 

Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα λειτουργείτε σαν οδοντίατρος. 'Η σαν την γραμματέα σας, όπως θα έφτιαχνε το πρόγραμμα αντί για σας...

 

 

Με δυο λόγια:

  • ΛΑΘΟΣ: Η υποτίμηση του χρόνου που πραγματικά χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε μια δουλειά.
  • ΣΩΣΤΟ: Το να προγραμματίζετε ενδιάμεσα και τα διαλείμματά σας.
  • ΣΟΦΟ: Το να ξεκινάτε αρκετά νωρίτερα κάτι χρονοβόρο που θα σας στρεσάρει την τελευταία στιγμή, ώστε να τερματίσετε με επιτυχία, κρατώντας καθαρό μυαλό και αέρα αυτοπεποίθησης.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM