Εγγραμματοσύνη υγείας και επικοινωνία στη θωράκιση των ασθενών

Εγγραμματοσύνη υγείας και επικοινωνία στη θωράκιση των ασθενών Facebook Twitter
Ο Βασίλης Γράβαρης είναι υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».
0


— Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότερο ότι υπάρχει ανάγκη για εγγραμματοσύνη των ασθενών αλλά και του γενικού πληθυσμού σε ζητήματα υγείας. Ποια είναι, τελικά, η προστιθέμενη αξία της;
Η εγγραμματοσύνη στην υγεία, πολύ περισσότερο από πολιτική, συνιστά κοινωνική κουλτούρα. Είναι μια συνεχής διαδικασία που πρέπει να ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, από τον καθένα μας δηλαδή, προκειμένου εν τέλει να υιοθετηθεί καθολικά από την πολιτεία. Λόγος περί εγγραμματοσύνης υγείας είναι λόγος που αφορά τόσο τον ασθενή όσο και καθολικά τον λήπτη υπηρεσιών υγείας.

Για τον ασθενή, η έννοια «εγγραμματοσύνη» επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες, όλες με θετικό πρόσημο. Αρχικά, σημαίνει κοινό κώδικα επικοινωνίας με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς στην υγεία και ως εκ τούτου τεκμηριωμένες, επί ίσοις όροις διεκδικήσεις δικαιωμάτων. Λαμπρό παράδειγμα στα ηπατικά νοσήματα συνιστά η τριετής διεκδίκηση του «Προμηθέα» και οι θεσμικές πιέσεις που άσκησε την προηγούμενη δεκαετία για καθολική πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο της ηπατίτιδας C.

Ποιος θα πίστευε ότι ένας σύλλογος ασθενών θα μπορούσε να καταφέρει ανάλογες θεσμικές παρεμβάσεις και ουσιαστικά, για να το πούμε πιο απλά, να κάνει την πολιτεία να τον ακούσει. Κλειδί σε αυτό το ταξίδι αποτέλεσαν οι καταρτισμένοι ασθενείς ήπατος, οι patient experts, όπως συνηθίζουμε να λέμε, οι οποίοι, συνομιλώντας τεκμηριωμένα με πολιτεία, φορείς και επιστημονική κοινότητα, πίεσαν, διεκδίκησαν και πέτυχαν, φέρνοντας τις δικές τους εμπειρίες στο τραπέζι του διαλόγου.

Η εγγραμματοσύνη συνιστά «εμβόλιο πρόληψης» για τη δημόσια υγεία αλλά και για μια ανερχόμενη, σιωπηλή πανδημία που εμφανίστηκε μαζί με τον Covid-19.

Εγγραμματοσύνη σημαίνει συμμόρφωση του ασθενούς με τη θεραπεία. Έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας το 2022 ανέδειξε πως οι ασθενείς με χαμηλό δείκτη εγγραμματοσύνης κοστίζουν στο σύστημα υγείας 4 φορές περισσότερο συγκριτικά με τους περισσότερο καταρτισμένους, ιδίως σε μια περίοδο που η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωταθλήτρια σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας (35%). Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο καθώς ο ασθενής θα αξιολογήσει εσφαλμένα μια διάγνωση ή σχετικές οδηγίες του γιατρού του, επιλέγοντας πολλές φορές την επίσκεψη σε πρωτοβάθμιες δομές χωρίς να είναι απαραίτητα αναγκαίο αλλά και την παρέκκλιση από τη θεραπευτική αγωγή. 

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι κλειδί για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ασθενούς είναι πρωτίστως ο ίδιος, μέσα από τη συνεχή εκπαίδευσή του. Στην κατεύθυνση αυτή σπουδαίο ρόλο διαδραματίζουν οι σύλλογοι ασθενών, οι οποίοι πολλές φορές υλοποιούν με πενιχρά μέσα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα μέλη τους και φυσικά οι συλλογικότητες ασθενών σε οριζόντια κλίμακα. Σκέλος της ίδιας εξίσωσης, όμως, θα πρέπει να αποτελεί και η εγγραμματοσύνη των επαγγελματιών υγείας έναντι του ασθενούς. Είναι ουκ ολίγες οι φορές που δεχόμαστε τηλεφωνήματα ασθενών στον σύλλογο, οι οποίοι κυριολεκτικά προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν δύσκαμπτες ιατρικές ορολογίες που έχουν μόλις λάβει, επομένως είναι πιθανό να υποπέσουν σε σειρά εσφαλμένων κινήσεων.

Στο ευρύτερο κομμάτι του εκπαιδευμένου πολίτη, η εγγραμματοσύνη συνιστά «εμβόλιο πρόληψης» για τη δημόσια υγεία αλλά και για μια ανερχόμενη, σιωπηλή πανδημία που εμφανίστηκε μαζί με τον Covid-19. Είναι τα λεγόμενα infodemics, δηλαδή η παραπληροφόρηση για ζητήματα υγείας, ιδίως με αγωγό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εδώ και 4 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ακραίων θεωριών συνωμοσίας τόσο από άτομα με συγκεκριμένη ατζέντα όσο και από απλούς «Dr. Google» που παρασέρνουν συμπολίτες μας ακόμα και στον θάνατο.

Στα ελληνικά δεδομένα, ανατρέχοντας στην προαναφερθείσα έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, αρκεί να αναφέρουμε ότι τα 2/3 των Ελλήνων δυσκολεύονται να καταλάβουν βασικές πληροφορίες υγείας, γεγονός που αφενός τους κάνει πολυδάπανους για το σύστημα αφετέρου βασικό κοινό-στόχο οποιασδήποτε πηγής παραπληροφόρησης. 

Ξεκίνησα την απάντηση με μια βασική παραδοχή, πως η εγγραμματοσύνη είναι αρχικά υπόθεση προσωπική και μετά πολιτική. Είναι νομίζω κατανοητό, βάσει όσων προηγήθηκαν, πως όσα σωστά προγράμματα κι αν υλοποιηθούν, δεν θα αξιοποιηθούν στο έπακρο αν εμείς, μέσα μας, δεν έχουμε τη νόρμα, την κουλτούρα να εκπαιδευτούμε σε ζητήματα υγείας. Και μιλώ για μια διά βίου εκπαίδευση που ξεκινά από την οικογένεια και το σχολείο, περιλαμβάνοντας τα κατάλληλα εργαλεία που θα παρακινούν το παιδί να μάθει, να ψάξει, να αξιολογήσει. Εν ολίγοις, μια εκπαίδευση που θα πλάθει ενεργούς πολίτες, δημιουργώντας με τη σειρά της πάγιες αναγκαιότητες σε πολιτικές υγείας.  

— Πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και εξωστρέφεια για έναν σύλλογο ασθενών, τόσο σε καμπάνιες επικοινωνίας αλλά και σε καθημερινή βάση;
Είναι γεγονός πως επικοινωνία και εξωστρέφεια θεωρούνται για πολλούς συλλόγους ασθενών είδος πολυτελείας. Κι αυτό γιατί, παρά τα βήματα προόδου που έχουν κάνει, καλύπτοντας βασικές ανάγκες στο πεδίο, στην πλειοψηφία τους είναι υποστελεχωμένοι, λειτουργώντας με ελάχιστους ή καμιά φορά και με ανεπαρκείς πόρους. Μελέτη χαρτογράφησης του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας ανέδειξε ότι σχεδόν οι μισοί σύλλογοι ασθενών (43%) λειτουργούν αποκλειστικά με εθελοντές, με βασική πηγή εσόδων τις συνδρομές μελών (32%) και οριακά μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση (5%). Κι όλα αυτά όταν η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων τους απαρτίζεται από ασθενείς που καλούνται να συνδυάσουν μια δύσκολη καθημερινότητα ως νοσούντες με όσο γίνεται πιο ομαλή λειτουργία του συλλόγου τους. 

Παρά τη δύσκολη ζυγαριά, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως, χωρίς επικοινωνία, όλα βρίσκονται στο σκοτάδι. Επικοινωνία σημαίνει πρωτίστως οικονομική διαφάνεια, ιδίως σε μια περίοδο που οι ΜΚΟ είναι ουραγοί στην εμπιστοσύνη των πολιτών (49,6%), όπως αναδεικνύει σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις. Σημαίνει επίσης εγκαθίδρυση του αποτυπώματος και της στρατηγικής του Συλλόγου στην κοινότητα αλλά και προσέλκυση νέων πόρων, που είδαμε από τα παραπάνω στοιχεία πόσο απαραίτητη είναι.

Χρησιμοποιώντας, όπως συνηθίζω να λέω, μια επικοινωνία της… υγρασίας, ο σύλλογος, οι αξίες και οι δράσεις του πρέπει να «τρυπώνουν», όπως και το νερό, σε κάθε χαραμάδα, χρησιμοποιώντας τη σωστή γλώσσα. Με διαφορετικό τρόπο θα απευθυνθούμε στα ΜΜΕ, σε υποστηρικτές και μέλη μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, δεν θα χρησιμοποιήσουμε ίδια γλώσσα στο Facebook, που αφορά ηλικιακά μεγαλύτερο πληθυσμό, και ίδια στο Instagram, που απευθύνεται σε νεανικότερο κοινό. 

Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε μηνύματα προστακτικής. Είναι, όπως λέω, οι καμπάνιες «κουνάμε το δάχτυλο» στον αποδέκτη, νομίζοντας πως έτσι μπορούμε να τον ευαισθητοποιήσουμε, ενώ μετά βεβαιότητας εκείνος θα τις προσπεράσει στο επόμενο δευτερόλεπτο και γιατί είναι παρωχημένες, χωρίς ιδιαίτερη φαντασία, και, κυρίως, γιατί ο διδακτικός τους χαρακτήρας θα τις κάνει αυτομάτως ξένο σώμα.

Αντιθέτως, είναι ευκαιρία να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε τα πράγματα με μια πιο χιουμοριστική και φιλική ματιά, πάντα βέβαια συνοδευόμενη από έγκυρη επιστημονική πληροφορία. Εφαρμογή αυτής της φιλοσοφίας αποτέλεσε η καμπάνια του «Προμηθέα» το 2020, «Δουλεύει για σένα!». Κληθήκαμε τότε να προσεγγίσουμε την πολύ σοβαρή νόσο του καρκίνου του ήπατος, ευαισθητοποιώντας ασθενείς και γενικό πληθυσμό για τους παράγοντες κινδύνου. Αντί, λοιπόν, να μιλήσουμε για τη νόσο με ξύλινη γλώσσα και να την αναδείξουμε ευθέως, φοβίζοντας το κοινό, επιλέξαμε τη χιουμοριστική οδό, βάζοντας το συκώτι στη θέση του πιεσμένου υπεύθυνου γραφείου, με τα υπόλοιπα όργανα, καθένα από τα οποία ακολουθούσε μια κακή συνήθεια, να είναι οι συνάδελφοί του.

Η καμπάνια σημείωσε σχεδόν 1 εκατομμύριο προβολές, πάνω από 1.000 αναδημοσιεύσεις και ο σύλλογος δέχτηκε 500 τηλεφωνήματα, ακριβώς γιατί έφερε μια νέα, φρέσκια και φιλική εκδοχή στα κοινά-στόχους. 
Επένδυση στην επικοινωνία είναι πρωτίστως επένδυση σε βιωσιμότητα, αποτύπωμα, αρχές και αξίες για έμπρακτα και ενεργά αποτελέσματα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο απέχουμε από την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα

Υγεία & Ευεξία / Πόσο απέχουμε από την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα

Μετά το πάγωμα των δράσεων για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C που προκάλεσε η πανδημία, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχύνουμε τον βηματισμό για να πετύχουμε τον στόχο τον οποίο έθεσε ο ΠΟΥ.
ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μύθος πως η ηπατίτιδα C αφορά τις ζωές των άλλων

Υγεία & Σώμα / Μύθος πως η ηπατίτιδα C αφορά τις ζωές των άλλων

Θεωρείς πως η ηπατίτιδα C είναι νόσος μιας μειονότητας και δεν αφορά ανθρώπους σαν κι εσένα; Ξανασκέψου το, γιατί οι ασθενείς στην Ελλάδα αγγίζουν τους 100.000 και πάνω από τα 2/3 δεν υποψιάζονται καν ότι νοσούν.
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ*
«City Connect» για την έγκαιρη διάγνωση της ηπατiτιδας σε 3 πoλεις της Βoρειας Ελλάδας

Υγεία & Ευεξία / «City Connect» για την έγκαιρη διάγνωση της ηπατiτιδας σε 3 πoλεις της Βoρειας Ελλάδας

Πατάει γκάζι για τρίτη φορά η πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα «City Connect» σε ένα νέο οδοιπορικό που θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 17 Ιουνίου σε 3 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
THE LIFO TEAM
Ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς εξηγεί πώς μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα αυτοάνοσα νοσήματα

Συνεντεύξεις / Ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς εξηγεί πώς μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα αυτοάνοσα νοσήματα

Τι ακριβώς είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με τον ιατρό και επιστημονικό διευθυντή του ιατρικού ομίλου Metabolomic Medicine.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ