Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο, τελικά;

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο, τελικά; Facebook Twitter
Σύμφωνα με τους δερματολόγους, στην επιφάνεια του σώματος ζουν και τρέφονται περισσότερα από 1.000 είδη καλών βακτηρίων.
44
Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο, τελικά; Facebook Twitter

Στο σήμερα, με τα χιλιάδες σαπούνια, αφρόλουτρα, υπο-αλλεργικά σαμπουάν και κάθε λογής «μυριστικά» του μπάνιου και προϊόντα για την προσωπική μας υγιεινή, ακόμη μας απασχολεί η συχνότητα της... επαφής μας μαζί τους. Και φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν θέλει στην παρέα κάποιον που μυρίζει άσχημα – ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η αποφορά ρούχων και σώματος μπορεί να μας τρελάνει – οπότε γιατί το συζητάμε; Διότι υπάρχουν και εκείνοι που ανθίστανται σθεναρά στο σαπούνι και το νερό για... οικολογικούς λόγους και κοντράρονται με δερματολόγους και παθολόγους αναφορικά με την ιδανική συχνότητα, βάσει της οποίας θα πρέπει να απολαμβάνουμε το μπάνιο μας ή έστω ένα ντους. Ας το δούμε, λοιπόν, επιστημονικά και βάσει άρθρου – και σχετικού video του "Discovery News". Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν δεν κάνουμε μπάνιο πολύ συχνά;

1. Το σώμα χρειάζεται τα καλά βακτήρια

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, στην επιφάνεια του σώματος ζουν και τρέφονται περισσότερα από 1.000 είδη καλών βακτηρίων. Είναι καλά, λένε οι καθ' ύλην αρμόδιοι, γιατί δίνουν μάχες με τα κακά βακτήρια και κρατούν σε ισορροπία τη θερμοκρασία, αλλά και τις φυσικές διαδικασίες ενυδάτωσης του σώματος. Βέβαια, το να μην πλενόμαστε πολύ συχνά και να επιμένουμε να αγγιζόμαστε – ειδικά στην περιοχή του προσώπου (στόμα, μύτη, κ.λπ) μας αφήνει εκτεθεισμένους σε ιώσεις και κάθε μορφής μεταδοτική ασθένεια.

2. Βέβαια, καραδοκούν οι δερματικές παθήσεις

Οι όχι και πολύ συχνές επισκέψεις στη ντουζιέρα και όλος αυτός ο κατακλυσμός σωματικών υγρών – ιδρώτα, κυρίως – και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και το ότι νεκρά κύτταρα μένουν για καιρό στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις και να επιτείνουν τυχόν προβλήματα ακμής.

3. Κρούστες βρωμιάς στο δέρμα

Dermatitis neglecta είναι η επιστημονική ονομασία για εκείνη την κατάσταση που παρουσιάζει συχνά το δέρμα άστεγων ή γενικώς ανθρώπων που έχουν για πολύ καιρό να κάνουν μπάνιο. Εμφανίζεται ως σημάδι – κάτι σαν κρούστα βρωμιάς, αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει μείνει μακριά από το νερό και το σαπούνι για πάρα πολύ καιρό.

4. Μυρίζουμε (άσχημα)

Σιγά τα νέα, θα μπορούσε να είναι το σχόλιο σε αυτή τη διαπίστωση, αλλά, όπως παρατηρείται εύστοχα και χιουμοριστικά στο άρθρο, κάποιοι άνθρωποι είναι σα να μην μπορούν να μυρίσουν τον εαυτό τους, πράγμα που κάνει δύσκολη τη συμβίωση του με τους γύρω τους (και όχι μόνο).

 

Και τελικά, τι κάνουμε; Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο; Εδώ, δερματολόγοι και λοιποί ειδικοί μας μπερδεύουν. Όχι πολύ συχνά, συνιστούν και αυτό για να μην αφαιρούμε από την επιφάνεια του σώματος μας, όλη τη φυσική χημεία που μας προστατεύει από εξωγενείς βακτηριακές επιθέσεις και μας κρατά υγιείς. Που σημαίνει; 3 φορές την εβδομάδα(!). Λίγες δεν είναι; Ναι, απαντούν, ειδικά στην περίπτωση που η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει γυμναστήριο ή κάθε άλλη μορφή φυσικής άσκησης που προκαλεί εφίδρωση.

44

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

16 σχόλια
Πάντως εγώ όσο πήγαινα σχολείο καο τον χειμώνα έκανα σχεδόν καθε μέρα μπάνιο. Δεν ξέρω αν όλα τα σχολεία είναι βρώμικα αλλα το δικό μου ήταν πάντα μέσα στην μπίχλα!σκόνη παντού μιλάμε.ένιωθα μέσα στην μπίχλα όταν έφευγα και ας είχα κάνει μπάνιο το πρωί!
εγω κανω 1 στις 3 μερες. Στις μασχαλες βαζω μονο αποσμητικο (2-3 κυκλοφορουν στην αγορα) και οχι αντιιδρωτικο, γιατι το αλουμινιο που περιεχουν παγιδευει ολες τις τοξινες του οργανισμου στους λεμφαδενες, οι οποιοες προκαλουν guess what, καρκινο. Η προσωπικη μου ζωη ηταν παντα μια χαρα. Ποτε δεν βρωμαγα, ακομα και αν πηγαιναν και 5 μερες χωρις μπανιο. Η συχνοτητα αυξηθηκε απο οταν ξεκινησα το τρεξιμο μερα παρα μερα.Υπαρχουν ανθρωποι που βρωμανε με το που βγουν απο το μπανιο, και αλλοι που δεν μυριζουν ποτε. Σε αυτο παιζει ρολο ο τυπος του δερματος (τα πιο σκουρα ζεχνουν πολυ περισσοτερο και ας με πειτε ρατσιστη), καθως και η διατροφη (οι πακιστανοι βρωμανε τοσο πολυ λογω των μπαχαρικων που τρωνε και οχι λογω απλυσιας)Το να λουζεσαι καθημερινα (ποσο μαλλον 2 φορες την μερα!) βλαπτει σοβαρα την υγεια του δερματος του κεφαλιου, οσο καλο σαμπουαν και αν χρησιμοποιεις. Το να ξυνεις το δερμα σου καθε μερα για να βγαλεις την βρωμια που φανταζεσαι οτι εχεις (εκτος αν εισαι σε μηχανουργιο, οπου ειναι ψιλο-απαραιτητο), ειναι σκετη τιμωρια για το ταλαιπωρο το δερμα σου, προκαλοντας δερματικες παθησεις, απο τις οποιες αρκετες ειναι και μεταδοτικεςΟποτε αντι να λετε εσεις που κανετε 15 μπανια την ημερα οτι ειστε καθαροι, καλυτερα πειτε οτι ειστε ψυχαναγκαστικοι.
Καθημερινό μπανάκι με σαπούνι και σαμπουάν κανονικά , αν καμία μέρα δεν προλάβεις και δεν πηγές γυμναστηριο και έλιωσες στο ιδρώτα οκ δεν έγινε και κάτι! Όσο για τα Listerine noxzema πουδρες και και όλα αυτά πλην του Listerine μεταβολίζονται στο συκώτι σου :-) Και αυτό το αποστειρωμένο ας το κρατήσουμε για την ψυχή μας καλύτερα και όχι για το σώμα ! Οι αποστειρωμένοι το νου σας από την υπερκόπωση του sex τους καλοκαιρινούς μήνες!! Gimme a break !
προσωπικα εχω εντονη μυρωδια σωματος :( καποιοι (αρσενικου γενους) μου χουν πει οτι μυριζει ωραια το δερμα μου (πρεπει να ηταν συμβατα τα DNA μας η κατι τετοιο :ρ), ομως οταν ιδρωσω νιωθω οτι βρωμαω. Αρα καθε μερα μπανιο, αποσμητικο, κλπ. Υπαρχουν και ηπια σαπουνια και σαμπουαν, χωρις αφριστικα και πολλα προσθετα, τα οποια μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε καθημερινη βαση.
Συμφωνώ με σχεδόν όλα τα σχόλια παραπάνω...αλλά και μην ξεχνάμε... δεν έιναι μόνο το εξωτερικό πλύσιμο... υπάρχει και το "εσωτερικό", αυτό του χαρακτήρα, της ψυχής. Εκεί να δείς βρώμα αντρική/γυναικεία..τόση που δύσκολα ξεπλένεται.
δεν την αντεχω την υποκρισια σας!! ζουμε σε τόόόσο βρωμικες πολεις,σκ@ατ@ απο σκυλια υπαρχουν σε καθε,μα κάάάθε πεζοδρομιο,χυμενοι καφεδες,αποτσιγαρα,καυσαερια,πατημενες τσιχλες που δεν βγαινουν ουτε με χημικα,παντοειδη σκουπιδια παντου,ΑΛΛΑ,αφου κανουμε μπανιο καθε μερα και μοχοβολαμε αλοη και λουλουδια διπλα σε ψοφιες γατες πατημενες απο τα ρυπογονα αμαξια που κανεις δεν νοιαζεται να καλεσει καποιον υπευθυνο να τις μαζεψει μη πιασουμε καμια μολυνση,ενταξει,δεν τρεχει τίίίποτα!!μετα σας φταιει ο απλυτος,ακομη ενα εξυλαστηριο θυμα της υποκρισιας σας!!
αστικά ήθη που λέμε.. Είμαστε πραγματικά αστείοι, γιατί σήμερα κάνουμε κάθε μέρα μπάνιο και αύριο μεθαύριο που θα μας πάρει και θα μας σηκώσει όλους, θα κάνουμε πάλι κάθε δεκαπέντε ή μήνα και θάρθει το πράγμα στα ίσα.Κάνοντας ένα καλό μπάνιο κάθε 4-5 μέρες (χωρίς βέβαια έντονη καθημερινή δραστηριότητα συνήθως) και με ποιοτικά φυτικά προϊόντα, νιώθω μια χαρά και χαίρομαι και τη διαφορά στην αίσθηση της καθαριότητας. Ο καλύτερος τρόπος που έχω βρει για να παίρνει καλή φόρμα και να κρατάει τη στιλπνότητά του το μαλλί είναι το βραδινό μπάνιο, ώστε χωρίς πιστολάκι να χάσουν σταδιακά την υγρασία τους τα μαλλιά κατά τη διάρκεια τουν ύπνου. Ακόμη, μου έχει πει κομμωτής ότι όσο συχνότερα λούζεις το μαλλί τόσο γρηγορότερα λαδώνει λόγω αδένων, και νομίζω πως ισχύει σε κάποιο βαθμό. Επίσης το πολύ ζεστό νερό επιτείνει το λάδωμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κυκλοφορώντας μέσα σε πόλεις όπως το Athens, ανάμεσα σε φρεσκοπλυμένα πολιτισμένα ανθρωπάκια αναπνέοντας μαύρη μαυρίλα και δεχόμενος ερεθίσματα απ' όλο το φάσμα της ακαλαισθησίας και της βρώμας, προβάλλει στο μυαλό τουλάχιστον ως αντίφαση που δύσκολα αίρεται. Αυτά.
Για μένα το ιδανικό είναι αυτό που κάνω.Μπάνιο/ντους (δεν γεμίζω την μπανιέρα με νερό) κάθε πρωί πριν πάω στη δουλειάαν όλη μέρα δεν κάνω κάτι άλλο ιδιαίτερο π.χ άθληση, γενική στο σπίτι κτλτο βράδυ δε θα κάνω μπάνιο πριν κοιμηθώ εκτός αν έχω σκοπό να βγω τότε θα κάνω μπάνιο και το βράδυ.Γενικά ο κανόνας μου είναι μπάνιο κάθε πρωί και κάθε φορά που βγαίνω από το σπίτι για ποτό, καφέ, κάποια σημαντική συνάντηση κτλ Τα μαλλιά μου επειδή είναι πολύ μακριά (μέχρι τη μέση) δεν τα λούζω κάθε φορά αλλά 2-3 φορές τη βδομάδα περίπου, εξαρτάται βέβαια από το πόσο λαδωμένα είναι (λαδώνουν μέσα σε μία μέρα αν έχω καιρό να τα βάψω) και από το τι έχω να κάνω π.χ. δεν θέλω να πάω με άλουστο μαλλί σε συνέντευξη για δουλειά. Το καλοκαίρι μπάνιο/ντους κάθε πρωί και όποτε και όσες φορές νιώθω ότι το χρειάζομαι μέσα στην ημέρα π.χ. αν έχω ιδρώσει πολύ, αν έχω πάει στη θάλασσα, μετά από πολύωρο περπάτημα μέσα στη ζέστη κτλαν νιώθω πως χρειάζεται π.χ. ιδρωμένη επειδή έχει πολύ υγρασία, θα κάνω ντους και πριν κοιμηθώ. Τα μαλλιά το καλοκαίρι τα λούζω πιο συχνά ανεξάρτητα από το τι κάνω ή που έχω σκοπό να πάω γιατί γίνονται χάλια από την υγρασία και τον ιδρώτα.Από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο καταργώ πάντα το πιστολάκι για να μην τα επιβαρύνω περισσότερο εξαιτίας του συχνότερου λουσίματος. Έτσι κι αλλιώς με το που βγω έξω είτε πρωί είτε βράδυ μέσα σε 5-10 λεπτά έχουν στεγνώνει και όχι δεν με πιάνει πονοκέφαλος ούτε κρυώνω αφού έξω έχει ζέστη. Θα τα στεγνώσω με πιστολάκι μέσα στο καλοκαίρι μόνο αν π.χ είμαι καλεσμένη σε κανα γάμο για να τους δώσω φόρμαΕίμαι και λίγο τυχερή ακόμα και αν μην κάνω μπάνιο 2-3 μέρες για κάποιο λόγο π.χ. σοβαρά άρρωστη, δεν μυρίζω άσχημα. Το καλοκαίρι συνήθως φοράω κλειστά παπούτσια και πάλι δεν έχω πρόβλημα. Ως άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή δεν φοράει αρώματα και χρησιμοποιεί σχεδόν άοσμο (σαν πούδρα άρωμα ) roll on αποσμητικό παίρνω συνέχεια κομπλιμέντα για το άρωμα μου που στην ουσία είναι η φυσική μυρωδιά του σώματος μου σε συνδυασμό με το σαμπουάν και αφρόλουτρο που χρησιμοποιώ τα οποία φροντίζω επίσης να μην έχουν έντονη μυρωδιά (σαν πούδρα άρωμα και αυτά) Βέβαια αν είσαι σαν το άντρα μου που 1 ώρα φοράει παπούτσια και μετά μυρίζουν άσχημα τα πόδια του χρειάζεσαι ντους πιο συχνά και απαραιτήτως πριν κοιμηθείς ή έστω να πλένεσαι συχνά τοπικά σε πόδια, μασχάλες και γεννητικά όργανα. Είναι και θέμα πόσο τυχερός είσαι και αν δεν μυρίζει άσχημα το σώμα σου από φυσικού του και φυσικά το τι δουλειά κάνεις.Αν είσαι σε φούρνο, οικοδομή, καθαριστής , μάγειρας κτλ εννοείται πως μετά τη δουλειά χρειάζεσαι μπάνιο.
Χαχα!Και στην Ελλάδα βλέπω ότι ισχύουν τα δύο στρατόπεδα "πρωινό" vs "βραδινό" μπάνιο. Εγώ δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς μπάνιο και να έχω να ξυπνήσω πρωί.Και μόνο στην ιδέα (του πρωινού μπάνιου) με πιάνει πανικός γιατί είμαι σίγουρη ότι θα αργήσω.Αντίθετα, το βράδυ είσαι χαλαρός,κάνεις τις αποτριχώσεις σου και βάζεις τις κρεμούλες σου χωρίς άγχος και βιασύνη.
Νομίζω ότι η συχνότητα του μπάνιου έχει να κάνει και με τις σωματικές οσμές του καθένα μας. Δηλαδή είναι μερικοί άνθρωποι που ιδρώνουν πολύ, άλλοι λιγότερο, άλλοι κάνουν έντονες σωματικές δραστηριότητες και άλλοι όχι και τόσο. Νομίζω ότι το χειμώνα δεν είναι τραγικό να μην κάνει κανείς κάθε μέρα μπάνιο, το καλοκαίρι όμως, πιθανόν να χρειάζεται να κάνει κάποιος περισσότερες από μια φορές. Εντάξει το λουσιμο των μαλλιών ίσως δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε μέρα, σε μερικούς τύπους μαλλιών μάλλον κάνει κακό παρά καλό το καθημερινό σαπούνισμα.Νομίζω ότι αν εφευρίσκονταν η μηχανή του χρόνου θα είχε ενδιαφέρον ένα ταξίδι στο μεσαίωνα. Ξέρετε ότι το μπάνιο εκεί γινόταν το πολύ μια φορά το μήνα, οι ευγενείς φορούσαν περούκες ακριβώς επειδή τα μαλλιά τους γινόντουσαν πέτρα από τη βρώμα και φορούσαν μπότες επειδή τις ακαθαρσίες της τουαλέττας τις πετούσαν στο δρόμο ε;
Να φανταστώ πως όόόλοι/ες εσείς που θυμώνετε με τους άπλυτους,θα θυμώνετε και μ' αυτούς που λένε πως δεν πλησιάζουν αστέγους,απόρους,μετανάστες κ.ά,"επειδή μυρίζουν άσχημα",ε;Ή να υποθέσω πως εάν σας ζητηθεί να απαριθμίσετε τα αναγκαία,το πρώτο στην λίστα θα είναι τρεχούμενο,καθαρό νερό κι όχι,φερ' ειπείν,η τροφή,σωστά;
Η πόση του νερού,αυτή είναι η βασική του αποστολή,αυτό λένε οι επιστήμονες,όχι η σπατάλη του προς τέρψη δική μας και των διπλανών μας κάθε τρεις και λίγο.Δεν απάντησες στην πρώτη μου ερώτηση,όμως...Θα είμαι άδικος,εάν υποθέσω πως οι άπλυτοι που συναντάς τώρα στην ζωή σου,θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση από σένα με τον άπλυτο που του έκανες bulling στον στρατό; Ρωτάω επειδή δεν ανέφερες κάτι τέτοιο με τον συνάδελφό σου και αναρωτιέμαι γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά...Μην ξεχνάμε πως κάποιοι είναι άπλυτοι όχι από επιλογή,αλλά από ανάγκη όπως οι κατηγορίες συνανθρώπων μας που ανέφερα στο πρώτο μου σχόλιο.
@βασιλης βασιλειαδηςΑδελφέ ξέρω που το πας αλλά παρόλα αυτά θα σου απαντήσω ξεκάθαρα. Όχι, δεν έχει καμία σχέση το να είσαι βρώμικος από επιλογή (ή λόγω μή επίγνωσης ότι βρωμοκοπάς) με τον άστεγο ή μετανάστη, που δεν έχει την πολυτέλεια να πλένεται όποτε θέλει. Τώρα, αν η αποχή από το νερό και κατά συνέπεια την υγιεινή, αποτελεί δικαιολογία λόγω και καλά σπατάλης, το ρεύμα που καίει το PC σου (ή του δικό μου) ή ο τρόπος που παρήχθει το smartphone μας (πέραν ότι κάποιοι άνθρωποι - σκλάβοι δούλεψαν γι αυτό κάπου εκεί στην Κίνα) έχει επιβαρύνει ΠΟΛΥ περισσότερο το περιβάλλον με ανάλογη κατασπατάληση πολλαπλών πόρων. Ο τυπάς στον στρατό δεν υπέστει κανέναν εκφοβισμό ή νταηλίκι κατ' εξακολούθηση, στην τελική δεν τον χτύπησα απλά έμαθε με σκληρό τρόπο αφού τον πήγα σηκωτό με τα ρούχα στο ντούς, ότι πρέπει να πλένεται γιατί μύριζε χειρότερα από ζώο σε στάβλο. Πίστεψε με συμμορφώθηκε.
Να υποθέσουμε ότι κάνεις μπάνιο κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο και αναπολείς τις παλιές εποχές που πλενόμασταν στη σκάφη και βρωμάγαμε όλοι μαζί, οπότε δεν θα χρειαζόταν να κάνεις μπάνιο;
Κανείς δεν σε υποχρεώνει να μυρίζεις σαν την πρώτη μέρα της άνοιξης, αλλά και κανείς συνεπιβάτης, συνεργάτης, φίλος,δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται την αποφορά σου.Εγώ ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που ιδρώνουν υπερβολικά, ακόμα και όταν χαίρομαι ή στεναχωριέμαι ή ταράζομαι.Το καλοκαίρι ειδικά υποφέρω, οπότε άσχετα με το τι λέει μια έρευνα, εγώ για να αισθανθώ άνετα και μαζί με μένα ο περίγυρος μου, κάνω κάθε μέρα ανελιπώς πάνω από ένα μπάνιο και ας μη μου μείνει ούτε μισό καλό βακτήριο.
Κάθε πρωί ένα ντουζάκι (χωρίς ντουζάκι νιώθω άρρωστος) και ανά τρείς ημέρες λούσιμο.Τα καλοκαίρια 2-3 ντουζάκια/ημέρα.Και για μερικούς, μερικούς, εντάξει, με το νερό και το σαπούνι δεν τα πάτε καλά. Φροντίστε όμως, που να σας πάρει, να πλένετε τις μασχάλες σας καθημερινά βάζοντας και καλό αποσμητικό μεγάλης διάρκειας (άοσμο κατά προτίμηση γιατί όταν η ιδρωτίλα μπερδεύεται με το... νυχτολούλουδο είναι το κάτι άλλο...). Επίσης πλύσιμο των... ευαίσθητων περιοχών μετά την τουαλέτα. Και όταν είσαστε έξω, φροντίστε να έχετε μαζί σας μωρομάντιλα για αυτή την περίπτωση. Προσοχή όμως, τα μωρομάντιλα δεν είναι... πανάκ(ε)ια... Αυτό το πράγμα που από πολλά σπίτια εξαφανίστηκε ο μπιντές από τα μπάνια είναι μεγάλο λάθος.Φυσικά και με ενδιαφέρει τι λένε οι δερματολόγοι (που κανένας δεν μου απαγόρευσε να κάνω μπάνιο στους ρυθμούς που ανέφερα), αλλά επίσης με ενδιαφέρει τι λένε και οι ΩριΛά αναφερόμενοι πως μερικοί άνθρωποι, λόγω κάποια μικρής η μεγαλύτερης εσωτερικής δυσμορφίας της ρινικής περιοχής, δεν μπορούν να μυρίσουν σωστά έως και καθόλου, άρα και τους εαυτούς τους... Με τα καλά βακτήρια της επιδερμίδας μου τα πάω περίφημα. Εδώ και πολλά χρόνια έχω καταλάβει πως και εκείνα με αγαπάνε, μαζί με τους διπλανούς μου στη δουλειά, στην παρέα, στο λεωφορείο, τις γάτες μου και την αγαπημένη μου! (σ.σ.: Όταν μου ανέφερε τους λόγους που της άρεσα όταν με πρωτογνώρισε ήταν και ότι πάντα μύριζα ωραία και δεν εννοούσε την κολόνια...). Και τώρα που το θυμήθηκα, με τις κολόνιες μη το παρακάνετε. Μερικοί βάζουν τόσο κολόνια που υπάρχει ακόμη και κίνδυνος αυτανάφλεξης...
Πράγματι, ο συνδυασμός της έντονης σωματικής οσμής με κωλόνιες (ειδικά κάτι βαριές αντρικές με πεύκο... μπρρρρρ) πολλαπλασιάζει την αποφορά της απλής ιδρωτίλας αντί -όπως νομίζουν μερικοί- να την καλύπτει.
Το πρωί κάνεις δώδεκα ? Εγώ πάντως σε αυτή την χώρα το χειμώνα -που ευτυχώς κρατάει λίγο -έκανα ντους όταν γυρνούσα από έξω γιατί έπρεπε να απαλλαγώ από τα τσιγάρα των άλλων!!! ή την τζακίλα.
Προσωπικά για εμένα από τα χειρότερα είναι αυτοί που δεν πλένουν τα δόντια τους. Εχω γνωρισει καποιους που μου εχουν πει οτι τα εχουν πλυνει 2-3 φορες στη ζωη τους. Αντε μετα να τους φιλησεις. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτο με τίποτα. Ειδικά το βράδυ, που όλα τα μικρόβια χοροπηδανε μέσα στο στόμα και κάνουν πάρτυ! Nasty.
ΙΟΥΥΥΥΥΥΥΥ!Όντως υπάρχουν τέτοιοι που το έχουν παραδεχτεί;;;Δηλαδή πλένουν τα δόντια τους μόνο σε κανένα γάμο ή βάπτιση π.χ.;Αυτό με σοκάρει πιο πολύ από το μπάνιο ανα δυο μέρες....
Σαν τη βασίλισσα Ισαβέλα, δύο μπάνια σε όλη σου τη ζωή.Εγώ πάλι προτιμώ τον άλλο βασιλιά τον Οδυσσέα που όταν είδε τη Ναυσικά ντρεπόταν που ήταν βρόμικος και όχι γυμνός.Το χειμώνα ιδρώνεις λιγότερο οπότε μέρα παρά μέρα ή και ποιο ερέα δεν πειράζει, αλλά το καλοκαίρι αν μένεις σε μέρος με υγρασία είναι δράμα, οπότε μάλλον θέλεις πολλά ντους.Εγώ πάντως αν είχα να διαλέξω στο περιβάλλον μου θα προτιμούσα τους υποχόνδριος, παρά αυτούς που έχουν πάρει διαζύγιο με το νερό.
Ο καθένας εχει δικαιωμα να κάνει ότι θέλει αρκεί να μην αποτελεί ενόχληση για τον υπόλοιπο κόσμο ....Κοινως .....εκείνοι που ανθίστανται σθεναρά στο σαπούνι και το νερό για... οικολογικούς λόγους .....μπορουν παρακαλώ να ΜΗΝ χρησιμοποιούν τα Μ.Μ.Μ.???Σας ευχαριστώ πολύ ,η αγανακτισμένη φρεσκοντουζαρισμένη.
Το καλοκαίρι; Ανα 2 μέρες; Μάλλον κάνεις πλάκα. Ρε παιδιά, δεν ειναι λογω μικροβίων, είναι οτι το καλοκαίρι ιδρώνεις ακόμη κι αν κάθεσαι. Χρειάζεται ντουζ κάθε μέρα, εγώ προσωπικά κάνω μπάνιο βράδυ ντουζ πρωι και πάλι στο ενδιάμεσο νοιώθω ρυπαρή
Τι λες βρε φιλαράκο.. Σε λίγο θα ακούσουμε να κόψουμε το Listerine, το Noxzema για τις μασχάλες ή να πλένουμε τα δόντια κάθε τρίτη μέρα. Δεν είμαι ο Jack Nicholson στο "as good as it gets" αλλά ούτε θέλω να μυρίζω βαρβατίλα.Είναι μικροβιοφοβία, να κάνω τον χειμώνα το πρωί (για να μοσχοβολάω στην δουλειά) και βράδυ, για να μην μπω βρώμικος στο κρεβάτι; Το καλοκαίρι δε, που ιδρώνουμε, είναι υπερβολικό να μπω το μεσημέρι κάτω απο το ντούς για ένα γρήγορο ξέβγαλμα και αν χρειαστεί και δεύτερη φορά, κάποιες ώρες αργότερα; Ακόμα και σε περιβάλλον με κλιματιστικό να εργάζεσαι, το δέρμα θα κολλάει. Ανά δύο ημέρες μπάνιο χαχα.. Σεξουαλική ζωή θα έχω μετά; Στην Ελλάδα ζούμε φίλε, όχι Αλάσκα, εκτός αν θέλουμε να μυρίζουμε ποδαρίλα, ιδρωτίλα και να μην μας πλησιάζει θηλυκό λόγω μπίχλας ή να είμαστε ο "μυρωδένιος" της δουλειάς, που θα ντρέπονται οι συνάδελφοι να μας το πούν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση-επιβράβευση να σε πλησιάζουν γυναίκες και να σου κάνουν κοπλιμέντο το πως μυρίζεις.By the way, με "μπάνιο", δεν εννοώ να γεμίσουμε την μπανιέρα (κάτι που το κάνω αραιά όταν διαθέτω πολύ χρόνο) αλλά ντους, με 2 φορές πλύσιμο μαλλιών και 2 φορές πλύσιμο σώματος (με σταματημένο νερό και όχι επι τόπου ξέβγαλμα που στην ουσία δεν κάνεις τίποτα).
@εξωγήινηΤο θέμα είναι, ότι κανένας δεν γράφει επιχειρήματα.Το να κάνεις ένα μπάνιο το πρωί, για να πας φρέσκος στην δουλειά και το βράδυ, αφού όλη μέρα ήσουν έξω, έφαγες καυσαέριο, πήγες γυμναστήριο και θές να ξαπλώσεις δίπλα στον / στην σύντροφο σου καθαρός, δεν είναι υπερβολικό.Το καλοκαίρι δε, η ίδια ακριβώς ρουτίνα, απλά ένα ή και σπάνια δύο γρήγορα ντους-άκια, ενδιάμεσα (του τύπου μπήκα μέσα και βράχηκα ίσα ίσα να φύγει ο ιδρώτας και βγήκα), επίσης, δεν είναι κάτι παράξενο. Κάποιοι ξυπνάνε με φραπέ και τσιγάρο, εγώ θέλω να κάτσω κάτω από νερό.Δεν είμαι υποχόνδριος, αλλά υπάρχει πολύ βρώμα δίπλα μας και το κακό είναι, ότι δεν το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι. Έχει τύχει στο παρελθόν, γυναίκες ενός ορόφου σε δουλειά να με ορίσουν αγγελιοφόρο σε έναν τύπο που τους μύριζε. Όταν πήγα δε και του το είπα (που όντως μύριζαν οι μασχάλες και τα μαλλιά του σε συνδιασμό με τσιγαρίλα) έπεσε και καλά από τα σύννεφα (βέβαια, δεν του το είπα και πολύ διπλωματικά αλλά στην ψύχρα η αλήθεια είναι). Μάλιστα παρεξηγήθηκε: "εγώ βρωμάω; Άντε ρε με τις πατσαβούρες που πετάνε σερβιέτες στις τουαλέτες (λες και πήγαινε στις γυναικείες και κοίταζε τους κάδους;).Στις ΕΔ δε, έχω βάλει κάτω από τρεχούμενο ντους έναν τυπά ο οποίος ήταν ο ορισμός του βρωμάρη, αν έβλεπες πχ. τα νύχια των ποδιών του θα πάθαινες εγκεφαλικό, κοιμόταν με την παραλλαγή, πήγαινε ξυπόλυτος στις ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ τουαλέτες και έμπαινε στο κρεβάτι (εννοείται δεν έστρωνε δικά του σεντόνια όπως οι υπόλοιποι). Ε, είμαι λίγο θηριώδης, κάπου με σπασμένα νεύρα (βλ. γκομενικό) τον έπλυνα με τα ρούχα χαχα.. Τον λυπήθηκα μετά τον κακομοίρη αλλά ρε παιδί μου, βρώμα που βγαίνει με σπάτουλα λέμε..Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για μένα από την κακή σωματική υγιεινή, είτε λέγεται άπλυτα δόντια, είτε μπίχλα στο νύχι είτε να έχει πιάσει κρούστα στα αυτιά, είτε η μασχάλη να μυρίζει σαν παστουρμάς, παρότι δεν έχεις φάει παστουρμά κτλ κτλ. Φαντάζομαι βέβαια, ότι αυτοί που μου δίνουν αρνητικές μάλλον θα με προτιμούσαν στο ΜΕΤΡΟ για διπλανό τους, παρά τον τύπο που μυρίζει τραγίλα, τον άλλο που φοράει την ίδια μπλούζα 2-3 μέρες και έχει πιάσει άλατα από τον ιδρώτα ή τον τυπά, που μυρίζει ποτό και τσιγάρο παρότι είναι μεσημέρι. Λυπάμαι δε περίσσότερο τις γυναίκες, που ο καλός τους έχει να κάνει μπανάκι 2-3 μέρες και αφού έχει κάνει 4-5 φορές "χοντρό" και κάτι παραπάνω "ψιλό", ζητούν να κάνουν σεξ (και ειδικότερα, στοματικό). Απελπισία ε; Ελπίζω μην σου ήρθε να ξεράσεις χαχα..
Αλγόριθμε λίγο ξέρασα στο τέλος η αλήθεια είναι, αλλά ας έχει. Ευτυχώς έχω πολύ καθαρό άντρα!Το καλοκαίρι βάζω και παραπάνω μπάνια μέσα στη μέρα. Επειδή μένω σε νησί, μπορεί να πάω δουλειά (άρα πριν ντουζ), μπορεί ντουζ πριν τη θάλασσα για έξτρα ξύρισμα, μετά στη θάλασσα (άρα μετά φουλ μπάνιο να φύγουν τα αλάτια), δουλειές, γυμναστική και το βράδυ πάλι ντουζ να φύγει ιδρώτας κλπ. Πώς την παλεύουν μερικοί με ένα μπάνιο ανά 2 ημέρες ή και αραιότερα, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Γιατί να θες να βρωμάς, ενώ ανήκεις στους προνομιούχους του πλανήτη που έχουν απεριόριστρη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι;
2 φορές...;;; δεν εισαι καλα!!! Καλά κάνεις το πρωί, το μεσημέρι πώς κάθεσαι να φας; μες στη μπίχλα;;; και σηκώνεσαι από το φαί και μυρίζεις φαγητίλα;;; μπιιιιιιι!!! και το βραδάκι δεν θα κάτσεις στον καναπέ σου λίγο; πώς; βρωμίλος;;; άσε που θα κάνεις τα υφάσματα σκατά...Λοιπόν, πρέπει να κάνεις γύρω στις 5-6 φορές μπάνιο... κι αυτό το χειμώνα, ε... το καλοκαίρι μπορείς να κυκλοφορείς μέσα σε γυάλα ή, άιντε στην καλύτερη περίπτωση με φορητή ντουζιέρα...Αυτή βέβαια είναι μόνο η γνώμη μου, νομίζω όμως ότι θα σε βοηθούσε περισσότερο η γνώμη ενός ειδικού...