Το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ασκούνται ποτέ είναι το μεγαλύτερο όλης της Ευρώπης

Το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ασκούνται ποτέ είναι το μεγαλύτερο όλης της Ευρώπης Facebook Twitter
Η συμμετοχή στον αθλητισμό και στη σωματική άσκηση είναι λιγότερο διαδεδομένη στους ανθρώπους με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
1

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τον αθλητισμό και τη φυσική άσκηση διεξήχθη στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Περίπου 28.031 πολίτες της ΕΕ από διάφορες κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες πήραν μέρος στις συνεντεύξεις, πρόσωπο με πρόσωπο, στο σπίτι και στη μητρική τους γλώσσα.

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν ασκούνται ποτέ ή δεν κάνουν κάποιο άθλημα και το ποσοστό έχει αυξηθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Δύο στους πέντε Ευρωπαίους (40%) ασκούνται ή κάνουν κάποιο άθλημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του 7% που το κάνουν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (46%) δεν ασκούνται ποτέ και δεν κάνουν κάποιο άθλημα.

Το ποσοστό των ανθρώπων που δεν ασκούνται ή δεν κάνουν αθλητισμό είναι υψηλότερο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία (σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, το 68% δεν ασκείται ποτέ ή δεν κάνει αθλητισμό).

Τα επίπεδα αυτά δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από το 2013. Ωστόσο, το ποσοστό αυτών που δεν ασκούνται ποτέ και δεν ασχολούνται με κάποιο άθλημα αυξήθηκε από 42% σε 46%, και αυτό είναι συνέχεια μιας σταδιακή τάσης από το 2009.

Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (44%) κάνουν κάποια μορφή άλλων σωματικών δραστηριοτήτων (όπως ποδηλασία, χορός ή κηπουρική) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 35% δεν κάνουν ποτέ τέτοιες σωματικές δραστηριότητες (αύξηση από 30% το 2013).

Συνολικά, στην ΕΕ, οι άνδρες ασκούνται, κάνουν αθλητισμό ή κάποια άλλη σωματική δραστηριότητα περισσότερο από τις γυναίκες. Αυτή η διαφορά είναι ιδιαίτερα έντονη στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, ενώ οι νέοι άνδρες τείνουν να ασκούνται ή να κάνουν αθλητισμό σε τακτική βάση πολύ περισσότερο από τις νέες γυναίκες. Το ποσοστό της τακτικής δραστηριότητας τείνει να μειώνεται με την ηλικία.

Η συμμετοχή στον αθλητισμό και στη σωματική άσκηση είναι λιγότερο διαδεδομένη στους ανθρώπους με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ασκούνται ή κάνουν αθλητισμό τακτικά είναι υψηλότερο στη Φινλανδία (69%), στη Σουηδία (67%) και στη Δανία (63%).

Το ποσοστό των ανθρώπων που δεν ασκούνται ή δεν κάνουν αθλητισμό είναι υψηλότερο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία (σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, το 68% δεν ασκείται ποτέ ή δεν κάνει αθλητισμό).

Με στοιχεία από το neaygeia.gr

 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

Υγεία & Σώμα / Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

O αθλητικός επιστήμονας και εργοφυσιολόγος της ΑΕΚ, Γιάννη Κωτσής και ο επίσης εργοφυσιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής Δρ. Σπυρίδωνας Μεθενίτης εξηγούν γιατί η υπεράσκηση μπορεί να έχει αρνητικές και μακροπρόθεσμα ανεπανόρθωτες συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Συνάδει και μ’αυτό που βλέπουμε στον δρόμο. Οι περισσότεροι ‘Ελληνες είναι είτε υπέρβαροι είτε πλαδαροί είτε κοκκαλιάρηδες. Σπάνια να δεις κάποιον/α κανονικό δηλ. αδύνατο και γυμνασμένο. Sad...