Προληπτικοί εμβολιασμοί για ξέγνοιαστο summer camp

Προληπτικοί εμβολιασμοί για ξέγνοιαστο summer camp Facebook Twitter
Στον οδηγό του καλού κατασκηνωτή ειδική θέση κατέχει ο προληπτικός εμβολιασμός για ασθένειες οι οποίες, σε αντίθεση με τη γρίπη και το κρυολόγημα, δεν πάνε.... διακοπές το καλοκαίρι.
0

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πρωτίστως για τα παιδιά. Καθώς όμως οι γονείς είναι αδύνατο να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ μέχρι να πάρουν άδεια, η κατασκήνωση αποτελεί ιδανική λύση, ειδικά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν τα πιτσιρίκια στο πατρικό εξοχικό στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά. Οι σχολικές και αθλητικές κατασκηνώσεις ψυχαγωγούν και απασχολούν δημιουργικά τα πιτσιρίκια και τους εφήβους και οι γονείς έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, αρκεί να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατέψουν τα βλαστάρια τους.

Στον οδηγό του καλού κατασκηνωτή ειδική θέση κατέχει ο προληπτικός εμβολιασμός για ασθένειες οι οποίες, σε αντίθεση με τη γρίπη και το κρυολόγημα, δεν πάνε.... διακοπές το καλοκαίρι. Η πιο επικίνδυνη λοίμωξη που εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι η μηνιγγίτιδα Β, η οποία μεταδίδεται εύκολα σε χώρους συγχρωτισμού, ενώ επίσης μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί στους εφήβους. Εξελίσσεται, δε, ραγδαία και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή ισόβιες αναπηρίες ακόμα κι αν διαγνωστεί εγκαίρως και ο μικρός ασθενής μεταφερθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Το ευχάριστο είναι πως η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να προληφθεί, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας για τα βρέφη, τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες.

Ο προληπτικός εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο τα δικά μας παιδιά αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μέσω της ανοσίας αγέλης, καθώς δεν επιτρέπει τη μεταφορά του μικροβίου, αρκεί να γίνουν σωστά όλες οι δόσεις και να μην αμελήσουμε τις αναμνηστικές

Ο προληπτικός εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο τα δικά μας παιδιά αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μέσω της ανοσίας αγέλης, καθώς δεν επιτρέπει τη μεταφορά του μικροβίου, αρκεί να γίνουν σωστά όλες οι δόσεις και να μην αμελήσουμε τις αναμνηστικές, όπως εξηγεί ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Πέρα από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι καλοκαιρινές βουτιές κρύβουν τον κίνδυνο της ωτίτιδας, ενώ τα πιτσιρίκια απειλούν και οι γαστρεντερίτιδες, οι οποίες κολλάνε σαν το συνάχι. Στις κατασκηνώσεις όπου υπάρχει και πισίνα τα μαζικά περιστατικά γαστρεντερίτιδας είναι συχνά και σε αυτή την περίπτωση οι μικροί ασθενείς πρέπει να γυρίσουν σπίτι.

Η συνταγή της ανάρρωσης, πάντα με τη συμβουλή γιατρού, περιλαμβάνει αντιπυρετικά για τον πυρετό και το κοιλιακό άλγος, υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης (ούτε γάλα ούτε χυμοί), ελαφρά στερεά τρόφιμα, όπως παξιμάδια και ρύζι (όχι ωμά λαχανικά, φρούτα και ψάρι), μέχρι να συνέλθει το παιδί. Σε ό,τι αφορά τις ωτίτιδες, καμιά φορά δεν προκαλούν έντονο πόνο ούτε υψηλό πυρετό και πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι αν δούμε σημάδια πως το παιδί δεν ακούει καλά, για παράδειγμα μιλώντας πολύ δυνατά.

Φαρμακείο των διακοπών για τα μάτια σας, και όχι μόνο

Προληπτικοί εμβολιασμοί για ξέγνοιαστο summer camp Facebook Twitter
Στις διακοπές, απαραίτητο συστατικό των αποσκευών, είναι το φορητό φαρμακείο.

Για κάθε πρόβλημα η φύση και τα φαρμακεία έχουν τη λύση. Στις διακοπές, απαραίτητο συστατικό των αποσκευών, μαζί με τα ρούχα, τα αξεσουάρ, ένα καλό βιβλίο και ανεβασμένη διάθεση, είναι το φορητό φαρμακείο που θα πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε κάθε λογής απρόοπτα. Αξιοποιώντας τους πολύτιμους θησαυρούς της φύσης, καλό είναι να έχουμε μαζί μας φακελάκια χαμομηλιού για γαστρικά προβλήματα ή σε κομπρέσα για δερματικούς ερεθισμούς, δενδρολίβανο για να ξεπλένουμε με το αφέψημα τα μαλλιά, μετά τη θάλασσα, καθώς τους χαρίζει δύναμη, φακελάκια τσαγιού για αντιοξειδωτική κομπρέσα σε πρόσωπο και σώμα μετά την ηλιοθεραπεία (βοηθά και στη διατήρηση του μαυρίσματος), πολυβιταμίνες για έξτρα τόνωση και αντιοξειδωτική προστασία, προστατευτικό lip balm για τα χείλη που σκάνε εύκολα, βρεφικό λάδι για τα χέρια και τη σκασμένη επιδερμίδα στις φτέρνες, ένα ταλκ για τους ερεθισμούς, ένα αντιπυρετικό, ένα σιρόπι για τον πονόλαιμο, ένα εντομοαπωθητικό σε κρέμα ή λοσιόν, μια αντιισταμινική κρέμα (ή στικ με αμμωνία) για τα τσιμπήματα από τσούχτρες και τα έντομα.

Μετά τα έντομα και τις τσούχτρες και τα τσιμπήματά τους, πιο συχνές είναι οι φλεγμονές των ματιών, όπως οι επιπεφυκίτιδες και οι κερατίτιδες, οι οποίες παραμονεύουν όταν δεν φροντίζουμε τα μάτια μας ή αν είμαστε επιρρεπείς σε αλλεργίες. Οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αλόγιστα κολλύρια με κορτιζόνη, καθώς μακροπρόθεσμα προκαλούν πρώιμο γλαύκωμα σε νεαρή ηλικία. Ιδιαίτερα πρέπει να φροντίζουν τα μάτια τους όσοι φορούν φακούς επαφής.

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Αποστολίδου, πρόεδρο του Συνδέσμου Οπτικών & Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, οι κανόνες υγιεινής για τη σωστή χρήση των φακών επαφής προϋποθέτουν να τους πιάνουμε με καθαρά και στεγνά χέρια, να τους φοράμε πριν από το μακιγιάζ και να τους βγάζουμε πριν από το ντεμακιγιάζ (οι γυναίκες), να τους τοποθετούμε για φύλαξη μόνο στο υγρό καθαρισμού τους και όχι σε νερό, φυσιολογικό ορό ή στο στόμα (δεν διατηρούνται στο σάλιο), να μη βάζουμε τη συσκευασία στο ψυγείο και να μην κοιμόμαστε χωρίς να τους έχουμε βγάλει, γιατί κινδυνεύουμε από μολύνσεις.

Επίσης, αν κολυμπάμε με τους φακούς επαφής, πρέπει να φοράμε ειδικά γυαλιά θάλασσας. Για την προστασία της οφθαλμικής υγείας, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών & Οπτομετρών πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα», στην οποία θα βρείτε πολύτιμες συμβουλές.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μηνιγγίτιδα Β δεν υποχωρεί την άνοιξη, σε αντίθεση με τις κλασικές χειμερινές λοιμώξεις

Υγεία & Σώμα / Η μηνιγγίτιδα Β δεν υποχωρεί την άνοιξη, σε αντίθεση με τις κλασικές χειμερινές λοιμώξεις

Η ασθένεια-φόβητρο των γονιών παραμένει σε έξαρση την άνοιξη και οι γιατροί συστήνουν τον προληπτικό εμβολιασμό των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων, ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή σε μεγάλη πόλη, νησί ή ορεινό χωριό. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες καταγράφηκε ένα ακόμα κρούσμα μηνιγγίτιδας στη χώρα μας, αυξάνοντας την ανησυχία των γονιών
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM