Με τον Μάνο Βυνιχάκη γνωριζόμαστε πάνω από είκοσι χρόνια. Είναι απ' τους καλύτερους make up artists και με το μακιγιάζ του έχει «ξεβλαχέψει» (επίκαιρη λέξη) και διορθώσει την αισθητική πολλών γυναικών. Να μην ξεχνάμε ότι η Ελληνίδα φορούσε ροζ κραγιόν με καφέ περίγραμμα για δεκαετίες.
Όταν με πρωτοέβαψε με κοιτούσα και με ξανακοιτούσα και δεν ξεκολλούσα απ' τον καθρέφτη. Ήταν σαν να επενέβη όχι μόνο στα χαρακτηριστικά αλλά και στο ego μου ‒ τέτοια αυτοπεποίθηση ούτε η Brigitte Bardot στις δόξες της. Περνούσαν οι ώρες και δεν ήθελα με τίποτα να ξεβαφτώ. Κοιμήθηκα, τελικά, με το μακιγιάζ και το άλλο πρωί ένιωθα σαν τη Σταχτοπούτα δίπλα στην κολοκύθα της. Η πιο ωραία εκδοχή της Τζούλης ήταν διά χειρός Βυνιχάκη.
Ο Μάνος, χωρίς να σβήνει τα χαρακτηριστικά σου και να σε «χτίζει» από την αρχή, καταφέρνει με ένα «τσικ» να σου φτιάξει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Ασχολείται από έφηβος σχεδόν με τη μόδα κι έτσι το μακιγιάζ του είναι και μια αισθητική πρόταση. Καταφέρνει αριστοτεχνικά να ηρεμεί τα χαρακτηριστικά και να δίνει ένταση εκεί όπου πρέπει, με αποτέλεσμα να φοράς ένα t-shirt κι ένα τζιν παντελόνι και να «φυσάς» ακόμα και στη δεξίωση, ας πούμε, του πρέσβη
Αφού ολοκληρώσεις το μακιγιάζ, ψεκάζεσαι πάντα δυο-τρεις φορές με ένα σπρέι από αυτά που σταθεροποιούν το μακιγιάζ. Αυτό σου δίνει υγρασία κι επίσης, με ένα ψέκασμα, έρχεται και δένει όλο το μακιγιάζ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μη φαίνονται όλα αυτά που έχεις βάλει στο πρόσωπο σαν στόκος.
Έχει χιούμορ και με τον Μάνο το μόνο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να κλάψεις μέχρι δακρύων, πράγμα επικίνδυνο την ώρα που σου βάζει μαύρο μολύβι και μάσκαρα.
Τα χρόνια που δούλευα στη «Vogue» και τον είχα πρωτογνωρίσει μου είχαν βγάλει για πλάκα το παρατσούκλι «ρουζιάρα» γιατί το «φούλαρα» σε ρουζ. Ο Μάνος όμως πάτησε γλυκά στην αδυναμία μου: «Θες τίγκα το ρουζ; Βάλε, τουλάχιστον, το σωστό» είπε και με οδήγησε σε πιο ασφαλή μονοπάτια. Αυτή η σωστή πρακτική του στο μακιγιάζ είναι που κρατάει το τέλειο μέτρο και την ισορροπία στο πρόσωπο.
«Ήρθαν κάποτε», μου λέει, «τρεις Αραβίδες και ήθελαν να τις κάνω καραβίδες, να ξεκινάει η μία γραμμή πάνω από τα μάτια και να συναντάει μια άλλη κάτω απ' αυτά και να 'ναι λωρίδες ολόκληρες. Κατάλαβα τι ήθελαν και τους το έκανα όσο πιο σωστά μπορούσα, σεβάστηκα την επιθυμία τους. Μια νύφη όμως, που κάποτε μου έδειξε μια φωτογραφία και ήθελε να μοιάζει με πορνοστάρ, με τριπλή σειρά από βλεφαρίδες, αρνήθηκα να την κάνω. Άλλο πατάω στη συνήθεια, στην ιδιαιτερότητά σου, και άλλο σε κάνω καρικατούρα του εαυτού σου».
Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, με το που ξεκίνησε το YouTube, ο Μάνος έφτιαξε τα δικά του βιντεάκια, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Με τα περίφημα tutorials του μας μορφώνει όλα τα αδαή γυναικόπαιδα και μας δίνει συμβουλές ομορφιάς.
Τα βιντεάκια του λειτουργούν καθησυχαστικά. Ακούω τη φωνή του να εξηγεί και να με ενθαρρύνει να δοκιμάσω ό,τι κάνει κι έτσι, την επομένη, πάω στον καθρέφτη και κουτσά-στραβά το δοκιμάζω.
Τον ρωτάω ένα σωρό πράγματα. Μαζί με τους γιατρούς και τους δικηγόρους, οι make up artists, όταν είναι διαθέσιμοι, είναι σαν να βρίσκεις παπά να θάψεις πέντε-έξι, γι' αυτό τον τρελαίνω στις ερωτήσεις. Μου παραθέτει την «ιερή» πεντάδα που δεν πρέπει να λείπει από κανένα γυναικείο νεσεσέρ και κρατάω σημειώσεις σαν σπασικλάκι.
Μετά, με το φρύδι ανασηκωμένο, τον ρωτάω: «Μα, αν μας τα μάθεις όλα, τι δουλειά θα κάνεις εσύ;». Δεν ιδρώνει το αυτί του. «Μάθε τα εσύ», μου λέει, «και μη σε μέλει».
Του ζητάω να μου πει δυο-τρία καλά τρικ και να μου μιλήσει για τα συνήθη λάθη που κάνουμε. «Για να δούμε τα καλλυντικά σου» μου λέει και με αιφνιδιάζει. Νιώθω ότι έχει έρθει ο λυκειάρχης από πάνω μου την ώρα του διαγωνίσματος κι εγώ δεν σκαμπάζω γρι.
Βίντεο: Πάρις Ταβιτιάν - Μοντάζ: Μερόπη Κοκκίνη / LiFO
Ανοίγω το νεσεσέρ μου και το εξετάζει σχολαστικά. «Αυτό πού το βάζεις και πώς - Τι χρησιμοποιείς ως primer; - Δεν ξέρεις τι είναι το primer; - έλα, τώρα, Τζούλη, σοβαρέψου». Νιώθω ότι θα με κόψει και θα μείνω μετεξεταστέα. Ως δάσκαλος ο Μάνος δεν χαρίζεται. Υποχωρεί το χιούμορ και παίρνει προβάδισμα ο επαγγελματισμός. Έρχεται σοβαρός και ψαρωτικός, φέρνοντας έναν καθρέφτη. «Δείξε μου απ' την αρχή τι κάνεις».
«Έλα, ρε Μάνο, τώρα», πάω να ξεφύγω, «ξέρεις τι κάνω, τα βασικά». Αμετακίνητος εκείνος. «Μα, αν δεν μου δείξεις, πώς θα σε διορθώσω;». Με αφήνει να ολοκληρώσω και μου λέει μετά, πιο μαλακά, «εντάξει, όχι άσχημα».
Και τώρα, κορίτσια, χαρτί και μολύβι για τα σωστά βήματα. Δεν νοείται καλό μακιγιάζ με αφυδατωμένη επιδερμίδα, οπότε Νο1 είναι η καλή ενυδάτωση πριν από το μακιγιάζ και, εννοείται, το καθαρό δέρμα. Βάζουμε, πρώτα απ' όλα, ένα primer. Είναι σαν βάση. Αυτό μας βοηθά να μην υπάρχουν γυαλάδες, να αναδεικνύεται το δέρμα και να δίνει μια αίσθηση «βιλούδου», δηλαδή κάνει λεία την επιδερμίδα.
Πάνω απ' το primer βάζουμε ένα καλό make up κοντά στο χρώμα της επιδερμίδας. Το μυστικό, λέει ο Μάνος, είναι η πολύ λίγη ποσότητα και το καλό άπλωμα με γρήγορες κινήσεις, πάντα με τα χέρια. Σίγουρα ένα bronzer, χειμώνα-καλοκαίρι, σε συνδυασμό με ένα ρουζ στο χρώμα της υγείας. Το bronzer μπορείς να το βάλεις και ως σκιά πάνω από τα μάτια, με ένα καλό βουρτσάκι.
Να μην τσιγκουνευτούμε, λέει ο «θεούλης του μακιγιάζ», να επενδύσουμε σε τρία καλά πινέλα. Θα τα έχουμε για χρόνια και είναι απαραίτητα σύνεργα της ομορφιάς μας. Το ίδιο ισχύει και για το ψαλιδάκι που γυρίζει τις βλεφαρίδες, το οποίο θεωρεί must. Το μυστικό είναι ότι τη σκιά τη βάζουμε στο πάνω βλέφαρο και με το πινέλο κάνουμε την κίνηση πάνω-κάτω. «Πώς πάνε οι υαλοκαθαριστήρες; Έτσι θα δουλεύει και το πινέλο, αυτή είναι η λογική». Απαραίτητη είναι μια καλή μαύρη μάσκαρα, πάντα μαύρη, μετά ένα φυσικό κραγιόν, απαλό, και σε πέντε λεπτά είναι έτοιμο το καθημερινό μακιγιάζ.
«Άκου, τώρα, το βασικό μυστικό», μου λέει, «ειδικά αφιερωμένο σ' εσένα και τη LiFO. Αφού ολοκληρώσεις το μακιγιάζ, ψεκάζεσαι πάντα δυο-τρεις φορές με ένα σπρέι από αυτά που σταθεροποιούν το μακιγιάζ. Αυτό σου δίνει υγρασία κι επίσης, με ένα ψέκασμα, έρχεται και δένει όλο το μακιγιάζ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μη φαίνονται όλα αυτά που έχεις βάλει στο πρόσωπο σαν στόκος. Να θυμάσαι πως ακόμα και το πρωί πρέπει να βάζεις κάτω από τα μάτια πάντα έναν κορέκτορα σε κίτρινο χρώμα που απαλύνει τους μαύρους κύκλους και καλύπτει την κούραση. Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό αν έχεις μαύρους κύκλους, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα».
Τον ρωτάω αν τα τελευταία χρόνια οι Ελληνίδες το έχουμε βρει με το μακιγιάζ. «Και ναι και όχι. Υπάρχει πιο πολλή ενημέρωση, όμως τα πρότυπα της τηλεόρασης παραμένουν εσφαλμένα. Τα κορίτσια θυμίζουν τρανς και οι τρανς βάφονται πιο σωστά. Η Ελληνίδα κάνει ένα λάθος, βάφεται για τις άλλες γυναίκες. Κάπως μπερδεύεται και επειδή την κοιτάνε σου λέει "αρέσω". Δεν καταλαβαίνει ότι η άλλη μπορεί να την κοιτάει επειδή έχει βγει σαν καρναβάλι. Σου λέει "τσίμπησα βλέμμα, άρα μετράω, αρέσω, οπότε ας το τιγκάρω".
»Το ίδιο κάνουν και κάποιοι άντρες που τις κυκλοφορούν. Τις κοιτάνε και λένε "πo πo, κομμάτι που κυκλοφορώ" ‒ ο άλλος, βέβαια, μπορεί να κοιτάει γιατί απλώς βλέπει κάτι αστείο: την άλλη να βγαίνει βαμμένη σαν Ινδιάνα.
»Είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρεις τι να αφαιρείς αντί να προσθέτεις. Να έχεις μια καθαρή εικόνα του εαυτού σου. Ένα θέμα είναι οι γυναίκες που φουσκώνουν αδιακρίτως τα χείλη. Δεν τα έχω με τις πλαστικές, αλλά τελικά όλες μοιάζουν σαν συγγενείς. Γιατί; Γιατί έχουν όντως τον ίδιο γονέα, τον γιατρό τους, τον Νυστέρογλου, που τις κάνει ίδιες. Πας σε ένα κάλεσμα και όλες οι γυναίκες μοιάζουν. Κρίμα!
»Βλέπω μετά κορίτσια νέα, άβαφα και είναι μια χαρά και μετά τις βλέπω πρωί-πρωί στην τηλεόραση και είναι σαν έτοιμες ν' ανέβουν στην πίστα. Σκέφτεσαι τότε "τι κρίμα, αντί να βελτιώνουν τον εαυτό τους, τον χαντακώνουν". Μετά θα τις δουν κάποιες γυναίκες, σου λέει "αστέρι τηλεοπτικό, κάτι ξέρει παραπάνω από 'μένα, ας πάω να το κάνω κι εγώ".
Βίντεο: Πάρις Ταβιτιάν - Μοντάζ: Μερόπη Κοκκίνη / LiFO
»Αλλά δεν υπάρχουν δικαιολογίες τέτοιου τύπου πια, λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις, γιατί δεν υπάρχει μόνο τηλεόραση. Με το Ίντερνετ είναι ευρεία πλέον η πληροφόρηση. Αν θες να μάθεις, θα μάθεις. Δεν νομίζω ότι η αισθητική είναι κάτι που δεν βελτιώνεται, αρκεί να έχεις αυτιά για ν' ακούς και μάτια για να βλέπεις. Να ακολουθείς δυο-τρία απλά πραγματάκια και όταν το βρεις με το μακιγιάζ και τα μαλλιά σου να το κρατήσεις. Δεν είμαι υπέρ του δοκιμάζω ό,τι ακούσω και ό,τι μου λάχει».
Φεύγω από τον Μάνο και νιώθω ότι είμαι πάλι εκείνο το ρόδο του Ισπαχάν που ήμουν το πάλαι ποτέ. Να τι θέλει ένα κορίτσι για να είναι χαρούμενο, τα «κλειδιά» του μακιγιάζ της και δυο-τρεις καλές συμβουλές από έναν «πρωτομάστορα».
Τα αγαπημένα προϊόντα του Μάνου (που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το νεσεσέρ)
Ρουζ: Pure Color Blush 06 Peach Passion Shimmer της Estée Lauder
Σκιές: Bobbi Βrown Capri Nudes - palette
Μολύβι φρυδιών: Εyebrows της Mac
Πούδρα μαυρίσματος: Βronze Goddess, 03 Μedium Deep
Foundation: Double Wear Stay in Place Μakeup της Estée Lauder
Primer: Smashbοx, Ρhoto Finish Foundation Primer
Ψέκασμα για το τέλος: Mac Prep +Prime
Μολύβι ματιών: Μαύρο της Bobbi Brown
Ακολουθήστε τον Μάνο Βυνιχάκη στο κανάλι του στο YouTube για περισσότερες συμβουλές και tips γύρω από το μακιγιάζ.