Τρώτε τα νύχια σας; Η επιστήμη έχει μάλλον ανησυχητικά νέα για εσάς

Τρώτε τα νύχια σας; Η επιστήμη έχει μάλλον ανησυχητικά νέα για εσάς Facebook Twitter
Aν κάποιος έχει την τάση να πληγώνει τα δάχτυλα του, να προκαλεί σοβαρές κακώσεις και πάλι να μην αποτρέπεται από αυτή τη συνήθεια, τα πράγματα είναι σοβαρά.
1

Πολύς κόσμος συνηθίζει να τρώει τα νύχια του, κάποτε και τις παρωνυχίδες των πλαϊνών στα δάχτυλα. Σε περιόδους έντονου άγχους και ψυχολογικής πίεσης θεωρείται ένδειξη των εντάσεων που αφομοιώνει και εκτονώνει το ανθρώπινο σώμα (και η ψυχή, βεβαίως) μέσω αυτής της ενοχλητικής, κάποτε αηδιαστικής και συχνά επικίνδυνης συνήθειας.

Ακόμη και στις μικρές ηλικίες, οι ειδικοί ερμηνεύουν το «μασούλημα των νυχιών» ως σημάδι έντονων πιέσεων, προτρέποντας το παιδί να σταματήσει να τρώει τα νύχια του, πολύ συχνά με τη βοήθεια ειδικών βερνικιών και αλοιφών με άσχημη γεύση που εφαρμόζονται στα δάχτυλα και αποτρέπουν το παιδί από τη δραστηριότητα.

Πρόκειται, ωστόσο, μόνο για μία κακή συνήθεια ή αποτελεί και ένδειξη μίας ακόμη σοβαρότερης κατάστασης, που αγγίζει τη διαταραχή; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, Fred Penzel, δεν πρόκειται για κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε ελαφρά. Ο ίδιος, με εμπειρία χρόνων στην αντιμετώπιση ασθενών με OCD και ιστορικό στη συμβουλευτική ασθενών με σύνδρομο Ραπουνζέλ, επιμένει ότι το να τρώει κανείς τα νύχια του δεν είναι απλώς μία κακή συνήθεια.

Πλέον αρκετοί ερευνητές εκτιμούν ότι η ονυχοφαγία μπορεί να είναι ανωμαλία γενετικής φύσεως, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας τείνει να αντιμετωπίζει με περισσότερη προσοχή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που εστιάζονται στο σώμα, καθώς τείνουν να επηρεάσουν σοβαρά τόσο την υγεία όσο και την καθημερινότητα των ανθρώπων που τις εμφανίζουν.

Το χρόνιο μασούλημα των νυχιών, το οποίο συνήθως ξεκινάει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ονομάζεται ονυχοφαγία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία από τις επαναλαμβανόμενες διαταραχές συμπεριφοράς, μεταξύ των οποίων το να τραβάει κανείς τα μαλλιά του, το να μασάει το εσωτερικό χειλιών και μάγουλων, στο να γδέρνει το δέρμα του ή να δαγκώνει τις ξερές πληγές (!), ή να τρώει τα μαλλιά του. Σύμφωνα με τον Penzel πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν περισσότερες από μία από αυτές τις συμπεριφορές, κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Πότε όμως το δάγκωμα των νυχιών παύει να θεωρείται κακή συνήθεια και αντιμετωπίζεται ως διαταραχή; Σύμφωνα με μελέτες το 20-30% του πληθυσμού συνηθίζει να τρώει τα νύχια του, ωστόσο, μόνο ένα 2% θεωρείται ότι πάσχει από κάποιου είδους διαταραχή της συμπεριφοράς. Το κριτήριο στη συγκεκριμένη περίπτωση και πάλι όμως είναι ανησυχητικό: αν κάποιος έχει την τάση να πληγώνει τα δάχτυλα του, να προκαλεί σοβαρές κακώσεις και πάλι να μην αποτρέπεται από αυτή τη συνήθεια, τα πράγματα είναι σοβαρά. «Η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προκαλεί σωματική βλάβη και πόνο ξεφεύγει από το πλαίσιο της ενοχλητικής συνήθειας και αντιμετωπίζεται ως διαταραχή», εξηγεί.

Ο ειδικός προχωρά ένα βήμα παραπέρα και αρνείται να αποδώσει στο άγχος τέτοιου είδους συμπεριφορές. «Ναι, είναι ένας τρόπος για να ελέγξει κανείς τα επίπεδα προσαρμογής του νευρικού του συστήματος στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Μόνο που δεν είναι κάτι που κάνουμε μόνο όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή σε κίνηση. Το κάνουμε κι όταν είμαστε ευτυχισμένοι ή ενθουσιασμένοι, όταν βαριόμαστε ή δεν κάνουμε κάτι συγκεκριμένο», τονίζει.

Πλέον αρκετοί ερευνητές εκτιμούν ότι η ονυχοφαγία μπορεί να είναι ανωμαλία γενετικής φύσεως, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας τείνει να αντιμετωπίζει με περισσότερη προσοχή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που εστιάζονται στο σώμα, καθώς τείνουν να επηρεάσουν σοβαρά τόσο την υγεία όσο και την καθημερινότητα των ανθρώπων που τις εμφανίζουν.

«Μπορείτε να προξενήσετε μεγάλη βλάβη στην υγεία σας. Καθημερινά, βλέπω φαλακρές γυναίκες, εξαιτίας του συνδρόμου της Ραπουνζέλ, ανθρώπους με εκτεταμένες μολύνσεις στα χέρια εξαιτίας της χρόνιας ονυχοφαγίας, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις στο δέρμα των νυχιών καθώς και στον μαλακό ιστό που υπάρχει στο στόμα. Βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, αποστήματα και οδοντικά προβλήματα είναι κάποιοι από τους λόγους που πρέπει να τερματίζεται άμεσα η συγκεκριμένη συνήθεια», εξηγεί κατηγορηματικά ο Penzel.

Με στοιχεία απόMedscape.com, ManRepeller.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 μύθοι περί ομορφιάς που εξακολουθούμε να πιστεύουμε (και πολύ κακώς!)

Υγεία & Σώμα / 6 μύθοι περί ομορφιάς που εξακολουθούμε να πιστεύουμε (και πολύ κακώς!)

Πώς γίνεται και ενώ έχουμε δοκιμάσει κάτι, έχουμε πειστεί για την ανεπάρκεια του και όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βελτιωμένη εκδοχή του... Να, μερικές τέτοιες περιπτώσεις
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ