5 "κακές" συνήθειες που μπορεί να μας κάνουν μέχρι και καλό

5 "κακές" συνήθειες που μπορεί να μας κάνουν μέχρι και καλό Facebook Twitter
0

Αυτές που λέμε «κακές» συνήθειες αναμφίβολα μπορεί να μας βλάψουν, όταν κάνουμε υπερβολές, ωστόσο σε μικρές δόσεις μπορεί να γίνουν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σύμφωνα με διάφορες επιμέρους μελέτες.

 

Αυτές είναι μερικές «κακές» συνήθειες που μπορεί σε συγκεκριμένες συνθήκες καιπεριπτώσεις να αποβούν μέχρι και καλές για όλους μας:


Αναβλητικότητα


Υπάρχουν πολλά βιβλία και μελέτες για τους λόγους που ένας άνθρωπος μπορεί να είναι αναβλητικός, και πώς να το σταματήσει. Αλλά ο καθηγητής Άνταμ Γκραντ υποστηρίζει ότι η αναβλητικότητα δεν σημαίνει κατ' ανάγκη τεμπελιά, αλλά το άτομο που χρονοτριβεί ίσως να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ενεργήσει. Έτσι η αναβλητικότητα μπορεί να αυξήσει την δημιουργικότητα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει ένα άτομο καλύτερα τις ιδέες του. Μάλιστα ο καθηγητής ως παράδειγμα αναβλητικότητας φέρνει τον ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς.


Να τρώτε τα νύχια σας


Ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 1.000 παιδιά στις ηλικίες των πέντε, επτά, εννέα και έντεκα χρόνων και ζήτησαν από τους γονείς τους να τους πουν αν τρώνε τα νύχια τους ή εάν πιπιλάνε τον αντίχειρά τους. Περίπου το ένα τρίτο από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν τη μία ή και τις δύο συνήθειες. Όταν τα παιδιά ήταν 13 και στη συνέχεια 32 ετών, οι ερευνητές διεξήγαγαν τεστ αλλεργίας. Όπως προέκυψε τα παιδιά που είχαν μία από τις δύο ή και τις δύο «κακές» συνήθειες εμφάνιζαν μικρότερα ποσοστά αλλεργιών.

 

Ωστόσο οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να μην ενθαρρύνουν το πιπίλισμα του αντίχειρα και το φάγωμα των νυχιών, καθώς το μεν πρώτο όταν γίνεται αφού έχουν βγει τα μόνιμα δόντια μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στην επάνω οδοντοστοιχία, ενώ το δάγκωμα των νυχιών προκαλεί προβλήματα στο δέρμα γύρω από αυτά κάνοντας το άτομο πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.


Αργοπορία


Το να πηγαίνετε πάντα αργοπορημένοι στα ραντεβού μπορεί να επηρεάσει την προσωπική αλλά και την επαγγελματική σας ζωή. Ωστόσο η συγγραφέας Ντιάνα ΝτιΛόνζο υποστηρίζει ότι «οι άνθρωποι που καθυστερούν είναι περισσότερο αισιόδοξοι κι αυτό επηρεάζει την αντίληψή τους σε σχέση με τον χρόνο». Όπως λέει, πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν όλα και υπερφορτώνουν το πρόγραμμά τους κι αυτό αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για την καθημερινότητά τους, βγάζοντας τους έξω από τους χρόνους και εμφανίζοντάς τους ως ασυνεπείς.


Διαμαρτυρία


Κανένας δεν θέλει να έχει για φίλο του ή για συνάδελφό του έναν ενοχλητικό γκρινιάρη, που συνέχεια διαμαρτύρεται για την κακή εξυπηρέτηση στο εστιατόριο που πήγε ή για τον καιρό που έχει χαλάσει. Ωστόσο με βάση έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που γκρινιάζουν είναι πιο προσεκτικοί και πιο ευτυχισμένοι καθώς έχουν ένα συγκεκριμένο τελικό αποτέλεσμα στο μυαλό τους.


Πάντως οι ψυχολόγοι συνιστούν η γκρίνια να έχει και ένα αποτέλεσμα και να μην γίνεται απλώς για να γίνει. Έτσι επισημαίνουν ότι καλό είναι η διαμαρτυρία να απευθύνεται σε κάποιον που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα κακώς κείμενα.


Τσίχλα


Το να μασουλάς τσίχλα είναι αγενές όταν συνομιλείς με άλλους ανθρώπους και απαράδεκτο εάν βρίσκεται μπροστά στο υποψήφιο αφεντικό σου. Αν όμως είσαι μόνος θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας και της χαλάρωσης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τσίχλα κρατάει τους ανθρώπους σε εγρήγορση, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που μασούσαν τσίχλα την ώρα που έδιναν κάποιο τεστ νοημοσύνης απέδωσαν καλύτερα. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι τσίχλες τονώνουν τη διάθεση και μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ