5 "κακές" συνήθειες που μπορεί να μας κάνουν μέχρι και καλό

5 "κακές" συνήθειες που μπορεί να μας κάνουν μέχρι και καλό Facebook Twitter
0

Αυτές που λέμε «κακές» συνήθειες αναμφίβολα μπορεί να μας βλάψουν, όταν κάνουμε υπερβολές, ωστόσο σε μικρές δόσεις μπορεί να γίνουν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σύμφωνα με διάφορες επιμέρους μελέτες.

 

Αυτές είναι μερικές «κακές» συνήθειες που μπορεί σε συγκεκριμένες συνθήκες καιπεριπτώσεις να αποβούν μέχρι και καλές για όλους μας:


Αναβλητικότητα


Υπάρχουν πολλά βιβλία και μελέτες για τους λόγους που ένας άνθρωπος μπορεί να είναι αναβλητικός, και πώς να το σταματήσει. Αλλά ο καθηγητής Άνταμ Γκραντ υποστηρίζει ότι η αναβλητικότητα δεν σημαίνει κατ' ανάγκη τεμπελιά, αλλά το άτομο που χρονοτριβεί ίσως να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ενεργήσει. Έτσι η αναβλητικότητα μπορεί να αυξήσει την δημιουργικότητα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει ένα άτομο καλύτερα τις ιδέες του. Μάλιστα ο καθηγητής ως παράδειγμα αναβλητικότητας φέρνει τον ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς.


Να τρώτε τα νύχια σας


Ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 1.000 παιδιά στις ηλικίες των πέντε, επτά, εννέα και έντεκα χρόνων και ζήτησαν από τους γονείς τους να τους πουν αν τρώνε τα νύχια τους ή εάν πιπιλάνε τον αντίχειρά τους. Περίπου το ένα τρίτο από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν τη μία ή και τις δύο συνήθειες. Όταν τα παιδιά ήταν 13 και στη συνέχεια 32 ετών, οι ερευνητές διεξήγαγαν τεστ αλλεργίας. Όπως προέκυψε τα παιδιά που είχαν μία από τις δύο ή και τις δύο «κακές» συνήθειες εμφάνιζαν μικρότερα ποσοστά αλλεργιών.

 

Ωστόσο οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να μην ενθαρρύνουν το πιπίλισμα του αντίχειρα και το φάγωμα των νυχιών, καθώς το μεν πρώτο όταν γίνεται αφού έχουν βγει τα μόνιμα δόντια μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στην επάνω οδοντοστοιχία, ενώ το δάγκωμα των νυχιών προκαλεί προβλήματα στο δέρμα γύρω από αυτά κάνοντας το άτομο πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.


Αργοπορία


Το να πηγαίνετε πάντα αργοπορημένοι στα ραντεβού μπορεί να επηρεάσει την προσωπική αλλά και την επαγγελματική σας ζωή. Ωστόσο η συγγραφέας Ντιάνα ΝτιΛόνζο υποστηρίζει ότι «οι άνθρωποι που καθυστερούν είναι περισσότερο αισιόδοξοι κι αυτό επηρεάζει την αντίληψή τους σε σχέση με τον χρόνο». Όπως λέει, πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν όλα και υπερφορτώνουν το πρόγραμμά τους κι αυτό αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για την καθημερινότητά τους, βγάζοντας τους έξω από τους χρόνους και εμφανίζοντάς τους ως ασυνεπείς.


Διαμαρτυρία


Κανένας δεν θέλει να έχει για φίλο του ή για συνάδελφό του έναν ενοχλητικό γκρινιάρη, που συνέχεια διαμαρτύρεται για την κακή εξυπηρέτηση στο εστιατόριο που πήγε ή για τον καιρό που έχει χαλάσει. Ωστόσο με βάση έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που γκρινιάζουν είναι πιο προσεκτικοί και πιο ευτυχισμένοι καθώς έχουν ένα συγκεκριμένο τελικό αποτέλεσμα στο μυαλό τους.


Πάντως οι ψυχολόγοι συνιστούν η γκρίνια να έχει και ένα αποτέλεσμα και να μην γίνεται απλώς για να γίνει. Έτσι επισημαίνουν ότι καλό είναι η διαμαρτυρία να απευθύνεται σε κάποιον που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα κακώς κείμενα.


Τσίχλα


Το να μασουλάς τσίχλα είναι αγενές όταν συνομιλείς με άλλους ανθρώπους και απαράδεκτο εάν βρίσκεται μπροστά στο υποψήφιο αφεντικό σου. Αν όμως είσαι μόνος θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας και της χαλάρωσης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τσίχλα κρατάει τους ανθρώπους σε εγρήγορση, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που μασούσαν τσίχλα την ώρα που έδιναν κάποιο τεστ νοημοσύνης απέδωσαν καλύτερα. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι τσίχλες τονώνουν τη διάθεση και μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ