Η παγκόσμια παραγωγή οίνου υπολογίζεται πως θα καταγράψει άνοδο κατά 2% το 2015, φθάνοντας τα 275,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα (Mhl), με την Ιταλία να επιστρέφει στην πρώτη θέση στον κατάλογο των οινοπαραγωγών χωρών, μπροστά από τη Γαλλία και την Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραγωγή οίνου στην Ελλάδα καταγράφει φέτος πτώση κατά 9%.
"Η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2015 βρίσκεται στον μέσο όρο", αναφέρει ο OIV σε ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι η εκτίμησή του κυμαίνεται από 270,7 έως 280,7 Mhl επειδή πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη διαβιβάσει τις προβλέψεις τους, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία, που βρίσκονται αντιστοίχως στην 8η και τη 12η θέση μεταξύ των οινοπαραγωγών χωρών.
Στις πρώτες θέσεις, η Ιταλία, την οποία είχε ξεπεράσει πέρυσι η Γαλλία, ανακτά την πρώτη θέση, με 48,9 Mhl (+10%), έναντι 47,4 εκατ. εκατόλιτρων για τη Γαλλία (+1%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 36,6 εκατ. εκατόλιτρα (-4%).
Ακολουθούν οι ΗΠΑ, που καταλαμβάνουν άνετα την τέταρτη θέση με 22,1 Mhl, ενώ η παραγωγή της Αργεντινής σημειώνει πτώση κατά 12%, στα 13,3 εκατ. εκατόλιτρα, όταν η Χιλή "καταγράφει ένα νέο ρεκόρ" με 12,8 εκατ. εκατόλιτρα (+23%).
Στο νότιο ημισφαίριο, οι ποσότητες είναι σταθερές στην Αυστραλία (12 Mhl) και στη Νότια Αφρική (11,3 Mhl), αλλά καταγράφουν πτώση κατά 27% στη Νέα Ζηλανδία (2,3 Mhl) επιστρέφοντας στα συνήθη επίπεδά τους, αφού σημείωσαν μεγάλη αύξηση το 2014.
Στην Ευρώπη, οι προβλέψεις δείχνουν άνοδο για την Πορτογαλία (+8%), τη Ρουμανία (+9%), την Ουγγαρία (+12%) και την Αυστρία (+18%). Μόνο η Γερμανία (-4%) και η Ελλάδα (-9%) καταγράφουν πτώση στις παραγωγές τους.
Όπως και πέρυσι, "η ισορροπία της αγοράς είναι εξασφαλισμένη" και "η παραγωγή θα επιτρέψει να καλυφθούν η κατανάλωση και οι ανάγκες σε οίνο για βιομηχανική χρήση", όπως οι παραγωγές μπράντυ, ξυδιού και βερμούτ, προσθέτει ο OIV, ο οποίος υπολογίζει σε μια παγκόσμια κατανάλωση από 235,7 έως 248,8 Mhl.
σχόλια