Το πιεσόμετρο δεν μετρά μόνο την πίεση, αλλά και τη ρίχνει

Το πιεσόμετρο δεν μετρά μόνο την πίεση, αλλά και τη ρίχνει Facebook Twitter
0

Το πιεσόμετρο δεν μετρά μόνο την πίεση, αλλά και τη ρίχνει, αρκεί να το χρησιμοποιεί ο ίδιος ο ασθενής!

Οι άνθρωποι με υπέρταση που την παρακολουθούν τακτικά οι ίδιοι στο σπίτι τους με το πιεσόμετρο, έχουν συνήθως λιγότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους τη μετράνε μόνο στον γιατρό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 52 επιστημονικές μελέτες πάνω στο ζήτημα.

Στην έρευνα συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής γιατρός Γιώργος Κίτσιος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Lahey της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ταφτς (απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι τη μετρούν τελείως μόνοι τους, έχουν συστολική πίεση (ο μεγαλύτερος αριθμός) μικρότερη κατά 3,9 Hg, ενώ και η διαστολική πίεσή τους (ο χαμηλότερος αριθμός) είναι μικρότερη κατά 2,4 mm Hg, σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν το πιεσόμετρο στο σπίτι.

Αν μάλιστα η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι με το πιεσόμετρο γίνεται με τη βοήθεια κάποιου άλλου (πχ συγγενούς), τότε τα οφέλη μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερα: Η συστολική πίεση, μετά από έναν χρόνο, εμφανίζεται μειωμένη κατά 3,4 έως 8,9 mm Hg, ενώ η διαστολική είναι μειωμένη κατά 1,9 έως 4,4 mm Hg, έναντι όσων απλώς τη μετρούν στον γιατρό.

Ακόμα και μια μικρή υποχώρηση της αρτηριακής πίεσης συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, όπως επισήμαναν οι ερευνητές.

Υψηλή συνήθως θεωρείται η πίεση όταν είναι πάνω από 140 (συστολική)- 90 (διαστολική) mm Hg ή απλούστερα 14/9. Περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους έχει πίεση πάνω από το κανονικό.

ΠΗΓΗ: Απε

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ