Το πιεσόμετρο δεν μετρά μόνο την πίεση, αλλά και τη ρίχνει

Το πιεσόμετρο δεν μετρά μόνο την πίεση, αλλά και τη ρίχνει Facebook Twitter
0

Το πιεσόμετρο δεν μετρά μόνο την πίεση, αλλά και τη ρίχνει, αρκεί να το χρησιμοποιεί ο ίδιος ο ασθενής!

Οι άνθρωποι με υπέρταση που την παρακολουθούν τακτικά οι ίδιοι στο σπίτι τους με το πιεσόμετρο, έχουν συνήθως λιγότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους τη μετράνε μόνο στον γιατρό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 52 επιστημονικές μελέτες πάνω στο ζήτημα.

Στην έρευνα συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής γιατρός Γιώργος Κίτσιος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Lahey της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ταφτς (απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι τη μετρούν τελείως μόνοι τους, έχουν συστολική πίεση (ο μεγαλύτερος αριθμός) μικρότερη κατά 3,9 Hg, ενώ και η διαστολική πίεσή τους (ο χαμηλότερος αριθμός) είναι μικρότερη κατά 2,4 mm Hg, σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν το πιεσόμετρο στο σπίτι.

Αν μάλιστα η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι με το πιεσόμετρο γίνεται με τη βοήθεια κάποιου άλλου (πχ συγγενούς), τότε τα οφέλη μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερα: Η συστολική πίεση, μετά από έναν χρόνο, εμφανίζεται μειωμένη κατά 3,4 έως 8,9 mm Hg, ενώ η διαστολική είναι μειωμένη κατά 1,9 έως 4,4 mm Hg, έναντι όσων απλώς τη μετρούν στον γιατρό.

Ακόμα και μια μικρή υποχώρηση της αρτηριακής πίεσης συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, όπως επισήμαναν οι ερευνητές.

Υψηλή συνήθως θεωρείται η πίεση όταν είναι πάνω από 140 (συστολική)- 90 (διαστολική) mm Hg ή απλούστερα 14/9. Περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους έχει πίεση πάνω από το κανονικό.

ΠΗΓΗ: Απε

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ