Πόσο ευεργετική είναι μια κούπα τσάι την ημέρα;

Πόσο ευεργετική είναι μια κούπα τσάι την ημέρα; Facebook Twitter
0

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού καθημερινά μπορεί να προστατεύει την υγεία της καρδιάς, καθώς σχετίζεται με μια μείωση κατά 35% της πιθανότητας εμφράγματος ή άλλου σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έλιοτ Μίλερ της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 6.000 άνδρες και γυναίκες, που στην αρχή της έρευνας δεν είχαν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.


Στη διάρκεια 11 ετών, οι επιστήμονες συσχέτισαν τους θανάτους από έμφραγμα ή εγκεφαλικό με την κατανάλωση ή όχι τσαγιού. Επίσης μέτρησαν τις εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες των εθελοντών.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν τσάι καθημερινά, είχαν κατά το ένα τρίτο περίπου μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, σε σχέση με όσους δεν έπιναν τσάι. Όσοι έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια, εμφάνιζαν επίσης μείωση στη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες, άρα μικρότερο κίνδυνο αυτές να εμφανίσουν στένωση, που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε θρόμβωση.
Δεν είναι σαφές αν η κατανάλωση άνω των τριών φλιτζανιών τσαγιού επιφέρει πρόσθετα οφέλη, καθώς ήσαν ελάχιστοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έπιναν τόσο πολύ τσάι. Επίσης, δεν διευκρινίσθηκε σε ποιο βαθμό υπάρχει διαφορά μεταξύ του μαύρου και του πράσινου τσαγιού, καθώς οι συμμετέχοντες έπιναν και από τα δύο, αλλά δεν έγινε διαχωρισμός στην πιθανή προστατευτική δράση τους.


Ακόμη, σύμφωνα με τον Μίλερ, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το τσάι λειτουργεί προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Πιθανώς αυτό να οφείλεται σε ορισμένα συστατικά που περιέχει, τα φλαβονοειδή. Τέλος, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι είναι μόνο το ίδιο το τσάι που κάνει τα «μαγικά» του, καθώς σε ένα βαθμό όσοι πίνουν τσάι, μπορεί να κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή ζωή, οπότε υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες προστασίας.


Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η έρευνά τους δεν χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία τσαγιού. Ο Μίλερ τόνισε επίσης ότι είναι πρόωρο να γίνουν συστάσεις για συστηματική κατανάλωση τσαγιού ως προληπτικού μέσου για την υγεία της καρδιάς.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ